Volvo V60 T8 Plug-in Hybrid AWD Ultimate (2023)

Gebruikersreview

Volvo V60 T8 Plug-in Hybrid AWD Ultimate (2023)

UitvoeringV60 T8 Plug-in Hybrid AWD Ultimate
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2026

Eerste ervaring met mijn Volvo V60 T8 Recharge Ult

Na lang zoeken heb ik in mei 2026 mijn Volvo V60 T8 Recharge Dark Ultimate (2023) in Onyx Black geïmporteerd uit Duitsland via Das Import. Tot nu toe bevalt de auto grotendeels precies zoals gehoopt: snel, krachtig, comfortabel en modern, met slechts een paar kleine aandachtspunten.

RIJGEDRAG EN PRESTATIES

Het rijgedrag is eigenlijk precies wat je van een 455 pk sterke plug-in hybride Volvo mag verwachten. De combinatie van flink vermogen, veel koppel en AWD zorgt ervoor dat de auto absurd snel van zijn plek komt en dat vermogen ook daadwerkelijk kwijt kan. Zelfs vol gas vanuit stilstand blijft de grip indrukwekkend goed.

Onlangs stond ik naast een Audi SQ8, en ondanks diens indrukwekkende fabriekscijfers was de bestuurder zichtbaar teleurgesteld (helaas wat aggresief) toen de V60 simpelweg sneller bleek bij optrekken naar de max 100km/h aldaar. Grappig om te proberen, maar belangrijker is vooral dat de auto onder alle omstandigheden moeiteloos en soepel presteert. De V60 blijft strak en gecontroleerd. De wegligging is stevig, voorspelbaar en vertrouwenwekkend.

Als je de keuze hebt tussen een T6 en een T8.. ga voor de T8. Ik heb in beide uitgebreid proefgereden en de extra 100+ PKs zijn zeker merkbaar en qua kosten en verbruik scheelt het minimaal.

De 4 sterren voor prestaties is omdat het natuurlijk wel een zware auto blijft: in scherpe bochten is het daardoor wat meer merkbaar dat het gewicht rechtdoor wil, dus daar moet je gewoon je verstand gebruiken en niet te gek doen.

Daarnaast ligt de auto vrij laag, dus verkeersdrempels vragen wat extra aandacht om de voorbumper heel te houden.

COMFORT EN INTERIEUR

Qua comfort is dit precies wat je van Volvo verwacht: heerlijke stoelen, uitstekend voor lange ritten, en een prettige stevige onderstelafstemming zonder oncomfortabel te worden. De Ultimate-uitvoering heeft bovendien praktisch alle comfort- en veiligheidsopties die je nodig hebt.

Over het infotainmentsysteem (AAOS / Android Automotive) was ik vooraf wat sceptisch door wisselende online verhalen, maar in de praktijk werkt het voor mij uitstekend. Mijn advies aan twijfelaars: kies wel voor een MY2023-model met het nieuwere AAOS-systeem. Sensus is zeker niet slecht, maar voelt simpelweg ouder aan en mist de toekomstbestendigheid van Android Automotive. Vooral de integratie van Google Maps in het digitale dashboard is erg prettig, mede doordat het hybride systeem slim rekening houdt met route en accugebruik. Daardoor voelt het systeem modern, snel en logisch aan zonder afhankelijk te zijn van Android Auto.

Een minpunt is wel de beperkte opslagruimte door de accupositie in de middentunnel, maar dat heb ik zelf eenvoudig opgelost met wat praktische Ali.. oplossingen.

VERBRUIK

Ook het verbruik voldoet volledig aan verwachtingen. Met regelmatig laden aan huis zit ik momenteel rond de 3,0 l/100 km, en ik verwacht dat dit nog richting 2,5 l/100 km kan zakken zodra de nieuwigheid er iets meer af is. Op dit moment test ik de auto bewust nog uitgebreid binnen de garantieperiode — inclusief af en toe even gebruik maken van het volledige vermogen waar veilig en toegestaan (zoals op de Duitse snelweg). 2,5l/100km is voor mij vrijwel zeker haalbaar omdat ik voor mijn gebruik grotendeels elektrisch kan rijden, behalve tijdens lange vakanties of verdere ritten.

Ik heb niet de optimale score gegeven bij gebruikskosten door de verhoogde wegenbelasting. Je moet wel even berekenen of je aan het break even point komt, voor mij persoonlijk was hier geen twijfel over.

BOUWKWALITEIT EN BETROUWBAARHEID

De auto voelt degelijk gebouwd. Geen kraakjes, geen rammels (op één klein plafondrateltje na), zware deuren en een solide totaalindruk. Dat merk je aan alles. Omdat de V60 in deze generatie al langer meegaat, lijkt Volvo de meeste kinderziektes tegen 2023 goed onder controle te hebben gehad.

Wel zijn er een paar kleinigeheden die de vorige eigenaar blijkbaar niet aan heeft laten pakken:

- Klein rateltje in de hemel/plafond
- Hoge piep uit rechter ventilatie bij stand 4-5
- Dikkere vloer achter de passagiersstoel (mogelijk ooit vocht)
- Lichtbundel staat naar mijn smaak wat laag afgesteld

Dit zijn vooralsnog relatief kleine punten die binnenkort bij de Volvo-dealer bekeken worden. De ratel is een bekend probleem en kan opgelost worden door de hemelbevestiging te vervangen. De rest zal ook zeker opgelost kunnen worden.

PERSOONLIJKE AANPASSINGEN

Sinds aanschaf heb ik de auto alvast iets verder naar mijn smaak gebracht:

- Zwarte logo’s voor en achter
- Professioneel gepolijst
- Stoeprandschade laten repareren
- OEM-bagagerek toegevoegd
- Extra praktische opbergruimte toegevoegd
- Winterset met zwart gepoedercoate OEM 5-Multispaaks Black Diamond 19" (deze zitten er op de foto's op). In de zomer staat hij op de 5-Tripplespaaks Black Diamond Cut 19" velgen.

CONCLUSIE (voorlopig)

De Volvo V60 T8 Recharge Dark Ultimate voelt als een bijzonder complete auto: een comfortabele gezinswagen die tegelijkertijd verrassend snel is en technisch modern genoeg om ook de komende jaren relevant te blijven. Het is geen pure sportwagen en ook geen SUV, maar juist die balans tussen prestaties, comfort, efficiency en Scandinavische degelijkheid maakt hem voor mij bijzonder sterk.

Met de komende rit naar Noorwegen volgt later een betere indruk van langeafstandscomfort, betrouwbaarheid en praktijkverbruik.

+PLUSPUNTEN+

+ Zeer krachtig (455 pk) en indrukwekkend snel
+ AWD biedt uitstekende grip, ook vanuit stilstand
+ Comfortabele Volvo-stoelen en hoogwaardig rijcomfort
+ Modern AAOS-infotainment met sterke Google-integratie
+ Zeer laag praktijkverbruik bij regelmatig laden
+ Degelijke bouwkwaliteit en volwassen platform
+ Veel luxe- en veiligheidsopties

-MINPUNTEN-

– Beperkte opbergruimte door accupakket
– Gewicht merkbaar in scherp bochtenwerk
– Lage neus vraagt aandacht bij drempels
– Kleine kwaliteitsissues (plafondratel, ventilatiepiep)
– Lichtbundel mogelijk wat laag afgesteld
– geen olietemperatuur af te lezen.