Volvo V60 T8 Plug-in Hybrid AWD Ultimate (2023)

Gebruikersreview

Volvo V60 T8 Plug-in Hybrid AWD Ultimate (2023)

UitvoeringV60 T8 Plug-in Hybrid AWD Ultimate
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2026
Lezerswaardering: 89%Keuze van de redactie

Eerste ervaring met mijn Volvo V60 T8 Recharge Ult

Na lang zoeken heb ik in mei 2026 mijn Volvo V60 T8 Recharge Dark Ultimate (2023) in Onyx Black geïmporteerd uit Duitsland via Das Import. Tot nu toe bevalt de auto grotendeels precies zoals gehoopt: snel, krachtig, comfortabel en modern, met slechts een paar kleine aandachtspunten.

RIJGEDRAG EN PRESTATIES

Het rijgedrag is eigenlijk precies wat je van een 455 pk sterke plug-in hybride Volvo mag verwachten. De combinatie van flink vermogen, veel koppel en AWD zorgt ervoor dat de auto absurd snel van zijn plek komt en dat vermogen ook daadwerkelijk kwijt kan. Zelfs vol gas vanuit stilstand blijft de grip indrukwekkend goed.

Onlangs stond ik naast een Audi SQ8, en ondanks diens indrukwekkende fabriekscijfers was de bestuurder zichtbaar teleurgesteld (helaas wat aggresief) toen de V60 simpelweg sneller bleek bij optrekken naar de max 100km/h aldaar. Grappig om te proberen, maar belangrijker is vooral dat de auto onder alle omstandigheden moeiteloos en soepel presteert. De V60 blijft strak en gecontroleerd. De wegligging is stevig, voorspelbaar en vertrouwenwekkend.

Als je de keuze hebt tussen een T6 en een T8.. ga voor de T8. Ik heb in beide uitgebreid proefgereden en de extra 100+ PKs zijn zeker merkbaar en qua kosten en verbruik scheelt het minimaal.

De 4 sterren voor prestaties is omdat het natuurlijk wel een zware auto blijft: in scherpe bochten is het daardoor wat meer merkbaar dat het gewicht rechtdoor wil, dus daar moet je gewoon je verstand gebruiken en niet te gek doen.

Daarnaast ligt de auto vrij laag, dus verkeersdrempels vragen wat extra aandacht om de voorbumper heel te houden.

COMFORT EN INTERIEUR

Qua comfort is dit precies wat je van Volvo verwacht: heerlijke stoelen, uitstekend voor lange ritten, en een prettige stevige onderstelafstemming zonder oncomfortabel te worden. De Ultimate-uitvoering heeft bovendien praktisch alle comfort- en veiligheidsopties die je nodig hebt.

Over het infotainmentsysteem (AAOS / Android Automotive) was ik vooraf wat sceptisch door wisselende online verhalen, maar in de praktijk werkt het voor mij uitstekend. Mijn advies aan twijfelaars: kies wel voor een MY2023-model met het nieuwere AAOS-systeem. Sensus is zeker niet slecht, maar voelt simpelweg ouder aan en mist de toekomstbestendigheid van Android Automotive. Vooral de integratie van Google Maps in het digitale dashboard is erg prettig, mede doordat het hybride systeem slim rekening houdt met route en accugebruik. Daardoor voelt het systeem modern, snel en logisch aan zonder afhankelijk te zijn van Android Auto.

Een minpunt is wel de beperkte opslagruimte door de accupositie in de middentunnel, maar dat heb ik zelf eenvoudig opgelost met wat praktische Ali.. oplossingen.

VERBRUIK

Ook het verbruik voldoet volledig aan verwachtingen. Met regelmatig laden aan huis zit ik momenteel rond de 3,0 l/100 km, en ik verwacht dat dit nog richting 2,5 l/100 km kan zakken zodra de nieuwigheid er iets meer af is. Op dit moment test ik de auto bewust nog uitgebreid binnen de garantieperiode — inclusief af en toe even gebruik maken van het volledige vermogen waar veilig en toegestaan (zoals op de Duitse snelweg). 2,5l/100km is voor mij vrijwel zeker haalbaar omdat ik voor mijn gebruik grotendeels elektrisch kan rijden, behalve tijdens lange vakanties of verdere ritten.

Ik heb niet de optimale score gegeven bij gebruikskosten door de verhoogde wegenbelasting. Je moet wel even berekenen of je aan het break even point komt, voor mij persoonlijk was hier geen twijfel over.

BOUWKWALITEIT EN BETROUWBAARHEID

De auto voelt degelijk gebouwd. Geen kraakjes, geen rammels (op één klein plafondrateltje na), zware deuren en een solide totaalindruk. Dat merk je aan alles. Omdat de V60 in deze generatie al langer meegaat, lijkt Volvo de meeste kinderziektes tegen 2023 goed onder controle te hebben gehad.

Wel zijn er een paar kleinigeheden die de vorige eigenaar blijkbaar niet aan heeft laten pakken:

- Klein rateltje in de hemel/plafond
- Hoge piep uit rechter ventilatie bij stand 4-5
- Dikkere vloer achter de passagiersstoel (mogelijk ooit vocht)
- Lichtbundel staat naar mijn smaak wat laag afgesteld

Dit zijn vooralsnog relatief kleine punten die binnenkort bij de Volvo-dealer bekeken worden. De ratel is een bekend probleem en kan opgelost worden door de hemelbevestiging te vervangen. De rest zal ook zeker opgelost kunnen worden.

PERSOONLIJKE AANPASSINGEN

Sinds aanschaf heb ik de auto alvast iets verder naar mijn smaak gebracht:

- Zwarte logo’s voor en achter
- Professioneel gepolijst
- Stoeprandschade laten repareren
- OEM-bagagerek toegevoegd
- Extra praktische opbergruimte toegevoegd
- Winterset met zwart gepoedercoate OEM 5-Multispaaks Black Diamond 19" (deze zitten er op de foto's op). In de zomer staat hij op de 5-Tripplespaaks Black Diamond Cut 19" velgen.

CONCLUSIE (voorlopig)

De Volvo V60 T8 Recharge Dark Ultimate voelt als een bijzonder complete auto: een comfortabele gezinswagen die tegelijkertijd verrassend snel is en technisch modern genoeg om ook de komende jaren relevant te blijven. Het is geen pure sportwagen en ook geen SUV, maar juist die balans tussen prestaties, comfort, efficiency en Scandinavische degelijkheid maakt hem voor mij bijzonder sterk.

Met de komende rit naar Noorwegen volgt later een betere indruk van langeafstandscomfort, betrouwbaarheid en praktijkverbruik.

+PLUSPUNTEN+

+ Zeer krachtig (455 pk) en indrukwekkend snel
+ AWD biedt uitstekende grip, ook vanuit stilstand
+ Comfortabele Volvo-stoelen en hoogwaardig rijcomfort
+ Modern AAOS-infotainment met sterke Google-integratie
+ Zeer laag praktijkverbruik bij regelmatig laden
+ Degelijke bouwkwaliteit en volwassen platform
+ Veel luxe- en veiligheidsopties

-MINPUNTEN-

– Beperkte opbergruimte door accupakket
– Gewicht merkbaar in scherp bochtenwerk
– Lage neus vraagt aandacht bij drempels
– Kleine kwaliteitsissues (plafondratel, ventilatiepiep)
– Lichtbundel mogelijk wat laag afgesteld
– geen olietemperatuur af te lezen.

Volvo V60 T8 na 17.000 km: een paar kanttekeningen, maar vooral tevreden

Inmiddels heb ik zo'n 17.000 km met de V60 gereden, waaronder een lange reis door Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. Daarmee heb ik inmiddels een veel beter beeld van de auto voor zowel dagelijks gebruik als lange ritten.

COMFORT EN RIJGEDRAG

Wat mij na deze kilometers vooral blijft opvallen, is het comfort. De V60 ligt zo stil en comfortabel op de weg dat je je echt in een cocon waant. We hebben ook een vrij nieuwe Tesla Model 3 en die is qua rijgeluid nog nét iets stiller, maar de Volvo voelt duidelijk meer als een zware auto die als een soort kolos over de weg gaat. En dat bedoel ik absoluut positief, want ondanks zijn gewicht is hij verrassend wendbaar. Hij stuurt prettig en gaat mooi en soepel door bochten. Nogmaals, je merkt natuurlijk dat je met een behoorlijk zware plug-in hybride onderweg bent, maar tijdens normaal rijden heb ik daar eigenlijk weinig last van.

Tijdens onze reis naar Noorwegen werd het langeafstandscomfort echt goed duidelijk. De stoelen en het onderstel zijn uitstekend geschikt voor lange dagen achter het stuur.

Een punt waar ik inmiddels wel minder enthousiast over ben, is de klimaatregeling. Vooral tijdens lange ritten in de zomer vind ik deze lastig goed af te stellen. Tijdens onze rit naar Noorwegen waren we regelmatig bezig met de ventilatieroosters, temperatuur en blaassnelheid om te voorkomen dat het te koud of juist te warm werd. Vooral met de airconditioning aan lijkt het lastig om een aangename, constante temperatuur te vinden zonder dat er ergens koude lucht op je lichaam staat te blazen.

De klimaatregeling krijgt van mij daarom in de zomer hooguit een mager zesje. Dat vind ik eigenlijk jammer, want voor de rest is het een uitstekende reisauto.

KRAAKJES EN RAMMELTJES

Ik moet terugkomen op wat ik in mijn vorige review zei over kraakjes en rammeltjes. Toen viel het mee, maar nu valt mij op dat de Volvo, ten opzichte van de VAG-auto's die ik hiervoor heb gereden, wat gevoeliger is voor kleine kraakjes, rammeltjes en tikjes. Inmiddels heb ik er behoorlijk wat gehad.

Het begon met een rammel in de dakhemel. Uiteindelijk heb ik hiervoor het vaste deel van het panoramadak gedemonteerd, rubbers gesmeerd en weer teruggeplaatst, waarna het probleem verdwenen was. Daarna kwam er een rammeltje uit een speaker achterin. Die is overigens vanzelf weer verdwenen.

Vervolgens ontstond er een kraakje uit de deur. Na wat zoeken bleek de downlight in de deur de boosdoener te zijn. Een nieuwe erin en ook dat was opgelost.

Daarna hoorde ik een rammel ergens rond het dashboard. Na lang zoeken bleek uiteindelijk twee ontbrekende schroeven van de wielkuip de oorzaak te zijn.

Weer een tijdje later ontstond er bij ongeveer 110-130 km/h ineens een fluitend geluid linksvoor. Ook daar heb ik behoorlijk lang naar gezocht. Uiteindelijk bleek het afkomstig te zijn van een klein gleufje aan de bovenzijde van de buitenspiegel. Dit gleufje zat er al en zit ook op iedere Volvo, dus geen idee waarom hij ineens ging fluitend. Maar een klein stukje wrap op de juiste plek en het geluid was weg. Dit los ik later nog degelijker op.

Allemaal geen grote problemen en uiteindelijk waren ze ook allemaal op te lossen, maar het zijn wel opvallend veel kleine geluidjes voor een auto die verder juist zo degelijk aanvoelt. Inmiddels zijn ze allemaal opgelost en voelt de auto weer heerlijk stil en solide aan.

RUITENWISSERS

De ruitenwissers vind ik op dit moment ook wat tegenvallen. Zelfs na vervanging laten ze nog behoorlijk wat strepen achter.

Daarbij moet ik wel eerlijk zeggen dat dit mogelijk niet volledig aan de wissers ligt. De voorruit heeft behoorlijk wat kleine krasjes en beschadigingen van zijn tijd bij de vorige eigenaar. Daardoor is het lastig om te beoordelen hoeveel van het probleem door de ruitenwissers en hoeveel door de staat van de ruit wordt veroorzaakt.

RUIMTE

Qua ruimte zijn we nog steeds tevreden, met eigenlijk twee uitzonderingen.

De opbergruimte voorin blijft beperkt. De aftermarket opberghoes tussen de middenconsole en de bijrijdersstoel die ik in mijn vorige review al noemde, blijkt daarom nog steeds erg praktisch en wordt dagelijks gebruikt.

Ook de bagageruimte valt wat tegen. Dat merk je vooral doordat onze Duitse Herder achterin net niet helemaal rechtop kan zitten. Maar eerlijk is eerlijk: dat is ook wel te verwachten bij een plug-in hybride station met een groot accupakket. De Skoda Superb iV die we hiervoor hadden, had hetzelfde probleem.

Beide auto's hebben wel duidelijk minder bagageruimte (en vooral hoogte) dan onze eerdere Skoda Octavia III station 1.4TSI uit 2016.

ONDERHOUD EN DEALERERVARING

Qua onderhoud is er tot nu toe weinig bijzonders geweest. Het enige wat mij opviel, was dat het niveau van de koelvloeistof van het hoogvoltagegedeelte onder het minimum stond. Ik heb dit enige tijd in de gaten gehouden, maar het niveau liep daarna niet verder terug.

Omdat de vuldop onder de parafaan zit en je er dus niet bepaald makkelijk bij kunt, heb ik dit bij de Volvo-dealer laten controleren en bijvullen. Dat is overigens netjes en kosteloos gedaan.

Dat brengt me meteen bij een ander positief punt van mijn ervaring met Volvo: de dealers die ik tot nu toe heb bezocht komen op mij betrouwbaar over en nemen de tijd om naar de klant te luisteren. Dat is een behoorlijk verschil met mijn ervaringen met sommige VAG-dealers, waar het soms toch meer voelt als snel-snel de auto afleveren en de helft van wat je aangeeft niet wordt meegenomen.

INFOTAINMENT

Ook over het infotainment ben ik, in tegenstelling tot wat je online regelmatig leest, nog steeds erg positief.

De communicatiemodule is inmiddels wel twee keer vastgelopen. Daardoor waren onder andere GPS, SOS en internet tijdelijk niet beschikbaar. Na een reset werkte alles echter weer zoals het hoort.

Verder doet het systeem eigenlijk precies wat het moet doen: het is snel, overzichtelijk en reageert soepel. Vooral de native integratie van Google Maps vind ik erg prettig. Inmiddels is ook Gemini geactiveerd en daardoor is steeds meer met spraak te bedienen. Dat maakt het systeem voor mij alleen maar prettiger in gebruik. Ook is het geluid erg goed en er zit een mooie bas in het HK systeem.

VERBRUIK

Het verbruik blijft een van de sterkste punten van deze auto. Ik laad regelmatig op en zit rond de 3,0 l/100 km. Dat vind ik nog steeds indrukwekkend voor een auto van dit gewicht en met deze prestaties. Ik heb onlangs nog eens in een T6 gereden en dat verschil is toch vrij groot, de T8 is soepeler en een stuk sneller.

Bij dagelijks gebruik kan ik een groot deel van mijn kilometers elektrisch rijden, terwijl je voor lange ritten gewoon beschikt over de combinatie van benzinemotor en elektromotor.

CONCLUSIE NA 17.000 KM

Bovenstaande klinkt misschien wat negatief, maar onder de streep zijn we nog steeds enorm blij met de V60.

De kleine kraakjes en rammeltjes waren soms behoorlijk irritant en hebben wat uren zoeken opgeleverd, maar nu ze allemaal zijn opgelost voelt de auto weer super degelijk en veilig aan. En dat is eigenlijk wat mij bij iedere rit opnieuw opvalt: hij rijdt gewoon ontzettend degelijk, fijn en soepel.

De snelheid en vooral de enorme souplesse waarmee hij accelereert blijven iedere keer weer genieten. Je hoeft er niet eens hard mee te rijden om ervan te genieten; de combinatie van stilte, comfort en het grote vermogen maakt iedere rit gewoon prettig. Je komt nooit vermogen tekort om even makkelijk in te voegen of iemand in een Golf GTI op z'n plek te zetten ;).

Daar komt bij dat hij voor zo'n zware en snelle auto bijzonder zuinig kan zijn. Met regelmatig laden zit ik rond de 3 l/100 km, en dat blijft voor mij een van de grote voordelen van deze aandrijflijn.

Ook het uiterlijk blijft een pluspunt. We vinden hem nog steeds prachtig en hij krijgt hier en daar opvallend veel complimenten. Het Onyx Black staat hem wat mij betreft erg goed, al heeft zwart natuurlijk wel als nadeel dat je werkelijk ieder beetje zand ziet. Zeker met het zand dat tegenwoordig regelmatig in de Nederlandse lucht zit, betekent dat dat hij eigenlijk iedere week wel een wasbeurt kan gebruiken :). Dat doe ik overigens altijd met de hand, zodat ik zo lang mogelijk profijt houd van de professionele polijstbeurt die ik na aanschaf heb laten uitvoeren.

Na 17.000 km zou ik mijn oorspronkelijke conclusie daarom eigenlijk alleen maar willen bevestigen: de V60 T8 is een ontzettend fijne combinatie van comfort, prestaties, luxe en efficiëntie. Hij heeft absoluut wat kwaliteitsdingetjes en eigenaardigheden in de klimaatregeling, maar als totaalpakket zijn we er nog steeds erg tevreden mee.

==Pluspunten==
+ Zeer comfortabel en stil, vooral op lange ritten
+ Erg soepel en snel dankzij de T8-aandrijflijn
+ Verrassend wendbaar ondanks het hoge gewicht
+ Laag verbruik voor een zware en snelle auto; circa 3 l/100 km bij regelmatig laden
+ Fijne Google-integratie en snel, soepel infotainmentsysteem
+ Goede langeafstandsauto
+ Degelijke en veilige gevoel
+ Goede ervaringen met de Volvo-dealers
+ Nog steeds erg mooi om te zien

==Minpunten==
- Klimaatregeling lastig goed af te stellen tijdens lange ritten
- Opvallend veel kleine kraakjes en rammeltjes gehad
- Beperkte bagageruimte voor een station, vooral merkbaar met een grote hond
- Weinig praktische opbergruimte voorin
- Ruitenwissers laten ondanks vervanging relatief veel water achter
- Hoogvoltage-koelvloeistof stond onder het minimum
- Zwarte lak is gevoelig voor zichtbaar vuil
- Kleine storingen aan de communicatiemodule gehad