Volvo S80 2.4 140pk (2000)

Volvo S80
Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80Volvo S80 - interieur

UitvoeringS80 2.4 140pk
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2015

Eerste indruk

Vorige week een donkerbruine Volvo S80 gekocht uit 2000 met een 140 pk "sterke" 2.4 liter aan boord. De auto had bij aanschaf een kilometerstand van slechts 211.000, gemiddeld is er dus slechts 14.066 kilometer per jaar mee gereden, niet veel voor zo'n Volvo. De auto zag er nog puntgaaf uit, was net voorzien van een onderhoudsbeurt en een verse APK en bij aanschaf kreeg ik er ook nog een set (bijna nieuwe) winterbanden bij. De zomerbanden die eronder liggen zijn tevens ook nog bijna nieuw, de haartjes zitten er nog op. Wat moet dat kosten hoor ik u denken? Een kleine 2000 euro!

Zowel vanbinnen als vanbuiten is het echt een lust voor het oog. Ook de rijeigenschappen zijn erg prettig. Op de snelweg ligt hij als een dijk op de weg. Je merkt wel dat het geen auto voor de stad is: fileparkeren in smalle straatjes is knap lastig met die draaicirkel! De boordcomputer gaf bij aanschaf trouwens 10.5L/100 km gemiddeld aan, inmiddels heb ik dat teruggedrongen naar 10.0L/100 km, geen zuinige auto uiteraard maar is bekend natuurlijk.

Tot nu toe gelukkig nog geen problemen gehad, behalve de melding "storing parkeerlicht". Ik zie dat de sidemarker rechtsvoor het niet doet, laat daar morgen even naar kijken als ik de winterbanden eronder laat leggen. Ook sprong vrijdag de melding "ABS service required" in het dashbord vergezeld met het ABS lampje, maar na herstarten van de motor is dat probleem gelukkig verholpen. Al met al een hele fijne auto deze eerste week!

Wat een heerlijke auto

Inmiddels twee maanden en 5000 km verder en ben nog steeds dolenthousiast over deze auto. Het comfort is echt uitmuntend en vind het verbruik echt meevallen: gemiddeld kom ik uit op 1:11, op lange stukken snelweg haalt 'ie makkelijk 1:14. Gemiddeld 1:11 dus aangezien ik in de grote stad woon.

Een paar minpunten:

- Het originele audiosysteem (HU-601) is echt niet meer van deze tijd, ik zou ook graag een AUX ingang willen hebben. Eens op onderzoek uit om dit te vervangen.
- Bij maximale stuuruitslag lopen de wielen tegen de wielkasten aan, wat zorgt voor een schrapend geluid. Dit aangekaart bij de onderhoudsbeurt en bleek dat er bepaalde dempers waren versleten. Helaas waren deze niet op voorraad, volgende week ga ik even langs. Schijnt trouwens maar iets van 40 euro te kosten.
- Voor de onderhoudsbeurt stotterde de auto heel kort bij het optrekken, dit stotteren werd minder als er meer gas werd bij gegeven. Na de onderhoudsbeurt is dit probleem echter verholpen, zou dat dan hebben gelegen aan de olie of filters?

Verder behalve een stuk lampje van een zijmarkeringslicht geen bijzonderheden. Volgende week dus even die aanlopende wielen laten aanpakken en dan hopelijk nog vele kilometers maken!