Volvo S60 D5 Drivers Edition II (2008)
| Uitvoering | S60 D5 Drivers Edition II |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2008 |
| Jaar van aanschaf | 2013 |
| KM-stand bij aanschaf | 88.000 km |
| KM-stand laatst | 164.000 km |
27 mei 2013
Na 7 Volvo's (343 DL /360/460 GLE injection /460 TD / V40 TD / V40 1.9D / (uitstapje...ford mondeo)/ V50 2.0D Edition II) haal ik vandaag mijn 8e Volvo op. Ik rij bij de lokale dealer het terrein op en parkeer mijn auto op de parkeerplaats. Na een "schouderklopje en bedankje" voor de fijne en veilige kilometers neem ik afscheid van mijn V50. Binnen in de showroom worden alle formaliteiten prettig geregeld en ben ik in het bezit gekomen van een mooie S60 D5 Drivers Edition II.
Even een samenvatting door welke lekkernijen ik tijden het rijden wordt omgeven: (en ik vergeet er vast een hoop)
-RTI navigatie systeem
-Cruise Control
-Lederen bekleding (zwart / wit)
-Stoelverwarming met 2 standen
-Stoel elektrisch verstelbaar met 3 geheugens
-Ramen/spiegels elektrisch
-Xenon verlichting(meesturend)
-Parkeersensoren achter
-In het vooronder 185pk en 400Nm
Het navigatie systeem was even wennen, niet zo gebruiksvriendelijk als mijn oude TomTom XXL Classic. De bediening achter op het stuur vraagt in het begin enige gewenning. In drukke steden is het nadeel dat de grootste schermweergave eigenlijk net niet groot genoeg is. Al enkele keren een afslag gemist en dus even omrijden.
Het is niet meer het modernste systeem maar uiteindelijk kom ik wel elke keer aan op de bestemming die ik had opgegeven.
En daar gaat het om.
Na verloop van tijd gewoon gewend aan het systeem… prima !
De cruise control gebruik ik “altijd”
Ik dacht dat is een stille rechter voet had maar met de cruise aan kom ik er achter dat dit niet zo is.
De BC staat bij mij veelal op actueel verbruik en met de cruise control aan is het verbruik beduidend lager dan met zelf rijden.
Tijdens het rijden is de snelheid met het plusje en minnetje prima te corrigeren. Dus ook als het iets drukker op de weg is, is de cruise prima te gebruiken.
De stoelen zijn elektrisch verstelbaar. Een optie die ik zelf wellicht niet zou nemen maar het zit erop en ik klaag dus niet. De stoel heeft (samen met de spiegels) 3 geheugens. Gezien mijn vrouw de auto regelmatig gebruikt en mijn zoon sinds kort ook een rijbewijs heeft dus precies genoeg.
Het is zeer handig dat de stoel (en ook de spiegels) de sleutel herkennen. Mijn vrouw heeft haar eigen sleutel. Op het moment dat zij de auto wil gebruiken opent zij de deuren met haar sleutel en de stoel gaat samen met de spiegels in de door haar ingestelde posities staan. Als ik de volgende ochtend de auto met mijn sleutel open gaat alles weer staan zoals ik het heb ingesteld. Geen ruzie meer over de stoel die bijna tegen het stuur staat……. Top systeem.
Het gebruik:
Met een tevreden D5 brom in het vooronder is het elke rit weer genieten.
Voor mijn werk rij ik veel op 80 en 100 km wegen. Doordat ik vaak vroeg op pad ben en ook buiten de spits rij, zijn deze wegen veelal heerlijk rustig en kan ik met de cruise-control heerlijk “cruisen” . Het verbruik schommelt nu rond de 1:17-1:18 (gemiddeld &berekend). De BC is net zoals bij alle Volvo’s wat te optimistisch.
Indien je een keer moet (of graag wilt) inhalen of snel wilt optrekken is de D5 een heerlijke motor. Altijd voldoende trekkracht aanwezig en voor je het weet is het inhalen gepiept of zit je op een behoorlijke (of te) hoge snelheid.
Dit is nu mijn 6e diesel. De 5 vorige diesels hiervoor raakten op een gegeven moment buiten adem bij flink doortrekken. Dit blok lijkt maar door te willen gaan. Ook geeft de roffel ook vaak aanleiding om iets verder door te trekken. Dit is tot nu toe echt de fijnste diesel.
wordt vervolgd.......................
update
Sinds de vorige review invoer ca.60.000 km gereden en maar even wat tijd genomen om de review weer bij te werken.
108.528 km / 24 oktober 2013
Aan het einde van de garantie periode onderstaande zaken laten verhelpen.
- Krakende wiel ophanging voorzijde.> rubber tussen de veerschotel en de veer is verschoven.
- Navigatie zit er enkel meters tot enkel kilometers naast. Maar verplaatst zich wel in de juiste richting tijdens het rijden > losse aansluiting aan de GPS ontvanger in de kofferdeksel.
- Starten gaat traag (startmotor draait langzaam en lang voordat de motor aanslaat > nieuwe /zwaardere accu gemonteerd
Kosten € 0,00
108.283 km / 11 november 2013
Op internet gezocht naar winterbanden (nieuw of weinig gebruikt) vele sites bezocht maar te ver weg, te hoge prijs icm profieldiepte, zijn de banden gecupt ? enz. Toch maar een poging gewaagd bij de dealer. Niet echt verwacht maar toch liggen nog een paar nette Michelin winterbanden 225/45/17 met nog ca. 7 mm Even praten over de prijs en laten monteren (kon er wel ff tussendoor)
Tijdens de montage natuurlijk even op mijn neus erbij gestaan. Wat mij op viel was dat de contactvlakken (wielnaaf en velg) volledig van oxidatie worden ontdaan en worden ingevet alvorens het wiel te monteren. In al die jaren dat ik rij nog nooit meegemaakt , netjes.
119.611 km / 31 januari 2014 (120.00 beurt)
Tijd voor een reguliere onderhoudsbeurt . volgens de dealer geen vreemde zaken waargenomen. Kosten beurt € 496.04
124.700 / 22 maart 2014 (setje velgen)
Mijn Orestus velgen zijn door de vorige gebruiker helaas behoorlijk beschadigd (stoeprandschade) . Op MP gezocht naar een setje gebruikt maar niet kunnen slagen. (veelal ook wat schade of zelfs prijzen hoger dan nieuw ) Dus maar een paar nieuwe alu-velgen aangeschaft. In vindt de antraciet kleurige “R” velgen nog steeds 1 van de mooiere velgen en deze dus maar bij een lokale bandenleverancier besteld.
129.028 km / 29 april 2014 (apk &storing)
Vandaag tijd voor een APK keuring . Op weg naar de dealer gaat er in het dashboard een waarschuwingslampje branden en komt er een melding dat er service vereist is. Een storingsmelding komt altijd ongelegen maar dit is wel een erg mooie timing van de auto….
In de loop van de ochtend even een belletje dat er een rubberhoes moet worden vervangen voor een AKP goedkeur (met een prijs indicatie) . Ook het oplossen van de storing wordt voorgelegd. (software matig regenereren)
In de namiddag een sms-je dat de auto weer klaar staat.
Bij het ophalen informeert de receptionist of ik veel korte ritjes maak. De melding heeft te maken met het verstoppen van de roetfilter. Gezien ik “altijd” ritten maak van ca 90 kilometer moeten de condities voor een volledige regeneratie wel aanwezig en zou er geen sprake kunnen zijn van een verstopt roetfilter. We zullen het wel zien
Kosten APK en verhelpen storing € 157.49
129.229 km / 1 mei 2014 (storing)
Op weg naar mij werk wederom de storingsmelding ! Gelukkig ben ik nog in mijn woonplaats (en zit de garage slecht 3 km van mijn huis).
De auto weer aan de computer gehangen. Het blijkt dat een druksensor bij het roetfilter defect is. Door deze storing wordt het filter dus niet schoongebrand en is deze dus weer verstopt. Kosten uitlezen druksensor en klein materiaal € 196.65. Hoop dat het nu is opgelost.
151.274 km / 16 oktober 2014 (150.000 beurt)
Tijd voor een reguliere beurt en wat kleine aanvullende werkzaamheden.
Voor mijn gevoel heb ik de laatste tijd wat meer trillingen/vibraties vanuit de motor gevoeld. Ook doet de koplampsproeier aan de linker zijde het niet meer.
In de loop van de ochtend even een belletje van de dealer. Als enige aanvulling wordt vermeld dat de remvloeistof behoorlijk veel water bevat. Gezien ik nog lang met deze auto wil rijden dus gewoon laten vervangen. Het trillen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de bovenste motorsteun. Hoeft geen nieuwe op maak moet / kan worden vastgezet.
Kosten beurt, wisselen winterbanden, remvloeistof vervangen, vastzetten bovenste motorsteun, reparatie koplampsproeier en bijleveren een liter olie € 591.47
15 januari 2015 (kapje sproeier weg)
Bij het wassen van de auto zie ik een gat in de bumper. Het kapje van de ruitenwisser sproeier mist. Gezien het erg opvalt moet er maar een nieuw kapje op komen. De dealer gebeld voor een prijsopgaaf. Prijsindicatie kapje leveren ,spuiten en monteren ca. €50,-- Voor het formaat van het onderdeel niet goedkoop maar ik wil het toch weer strak hebben, dus doen. Voor de zekerheid even wat gegevens van de auto gemaild en wat foto’s gemaakt (detail en overzicht voorzijde)
Na een weekje even langsgegaan voor het laten monteren van het kapje. Binnen enkel minuten komt de medewerker terug met de mededeling dat het de verkeerde zijde is. (ondanks de bijgevoegde foto’s) Erg vervelend, kost wee wat extra tijd/geld maar het is niet anders. Weer een weekje later is het juiste kapje geleverd, gespoten en kan worden gemonteerd. Ik ben niet onhandig maar ben blij dat ik het kapje heb laten monteren. Het kapje bleef pas naar meerder pogingen goed zitten.
Respect voor het geduld van de medewerker.
163.247 / 11 maart 2015
4 nieuwe zomerbanden (Michelin 225/45/17 Primacy) . Op internet alle bandensites langs gelopen en prijzen vergeleken. Via marktplaats een bedrijf aangetroffen dat een vestiging heeft in mijn woonplaats, nieuwe banden levert en nagenoeg even goedkoop als de goedkoopste internet site.
Keuze dus snel gemaakt. Met de medewerker afgesproken de velgen in de ochtend te brengenen aan het einde van de dag te winterbanden eraf te halen en de zomerbanden te monteren.
De velgen zijn antraciet van kleur. De bandenboer heeft het lood met dezelfde kleur toegepast. Ziet er keurig uit. Op weg naar huis even een stukje snelweg gepakt om te voelen of alles goed rolt.
Ervaringen tot nu toe
Positief:
De lekkerst rijdende auto tot nu toe. Elke rit is (ook na bijna 2 jaar gebruik) nog steeds genieten.
Verbruik (zie verbruiksmonitor)
Beduidend minder storingen. Mijn vorige 2 diesels (Mondeo/V50) hadden echt behoorlijk veel “milieu gerelateerde” storingen aan roetfilters, EGR kleppen, sensoren enz)
Negatief:
De radio (high performance) vind ik ondermaats. De speakers in de voordeuren resoneren in de achterdeuren/hoedenplank speakers zit veel te weinig laag
Kleine rammeltjes (hemeltje boven bestuurder) en kraakjes (middenarmsteun)
Onderhoud:
Onderhoudsprijzen voor regulier onderhoud zijn gewoon op de Volvo site te achterhalen. De 2 beurten die ik tot nu toe heb laten uitvoeren verschilden, ondanks wat aanvullende werkzaamheden niet schrikbarend veel van deze prijsindicaties.
Prijzen dealer wellicht iets hoger dan een universeel garage maar voor mijn gevoel heeft de dealer over het algemeen voor specifieke storingen de oorzaak net wat sneller en is daarmee minder zoektijd kwijt. Regulier onderhoud moet wel ruimschoots van te voeren worden ingepland (kan mooi digitaal) maar aan de andere zijde als er een acuut probleem is kan ik er veelal weer direct terecht.
Wordt vervolgd……………
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Volvo S60 2.4 170pk Automaat Drivers Edition Leder Navi PDCa
- 2009

Volvo S60 2.0T Summum | 1e eigenaar | Elektrische ramen | Cruise control | Navigatie | Creme lederen bekleding | Wordt geleverd met nieuwe APK | NAP |
- 2007

Volvo S60 2.4 Bi-Fuel Edition