Volvo EX40 Single Motor Extended Range Business Edition (2024)

Volvo EX40
Volvo EX40Volvo EX40Volvo EX40Volvo EX40Volvo EX40Volvo EX40Volvo EX40Volvo EX40Volvo EX40Volvo EX40Volvo EX40Volvo EX40Volvo EX40Volvo EX40Volvo EX40Volvo EX40

UitvoeringEX40 Single Motor Extended Range Business Edition
Bouwjaar2024
Jaar van aanschaf2025

Onzuinige lobbes

Deze auto rijd ik alleen zakelijk. Hij blijft buiten de bijtelling. De auto was aanwezig in het bedrijf. De vorige bestuurder had hem na 3 maanden laten staan en zijn heil buiten het bedrijf gezocht. Het lease-contract liep nog bijna 5 jaar, dus werd ik gevraagd om uit mijn dure short-lease Skoda over te stappen naar deze Volvo.
De Volvo rijdt zeer comfortabel. Veert goed, maar hoe dat met 4 mensen en bepakking is, zal ik nooit weten. Ik zit er altijd alleen in.
De auto is ook zeer stil. Ondanks de hoekige vorm is er weinig windgeruis. Het onderstel is stil.
De stoelen zijn 'des Volvo's' en bieden goede steun. De zitting is te verlengen. Wel zijn de stoelen hard.
Het interieur is sober, maar verraadt een bescheiden klasse. Weinig afleiding door verschillende kleuren en materialen.
Het multimedia-scherm is niet zo groot als bij veel nieuwere auto's, maar absoluut groot genoeg. En niet storend hoog geplaatst. Het draait op Google en werkt eigenlijk feilloos. De 'radio' klinkt goed.
Het dashboard/klokkencluster voor je neus is mooi rustig.
De hulpsystemen zijn niet irritant aanwezig. Lane-assist zet ik altijd uit. De adaptive cruise control gebruik ik bijna altijd en werkt doorgaans goed. Op de snelweg moet ik gemiddeld eens in het kwartier even ingrijpen ('gasgeven') als het systeem denkt iets te voorzichtig te moeten zijn. Maar de ingrepen zijn verder prima.
One-pedal drive heb ik uitstaan. Dat werkt veel te sterk. Als het uit staat, rijdt de auto veel vloeiender en voorspelbaarder.
Als een nadeel genoemd moet worden, is dat het verbruik. Over de nu meer dan 18.500 kilometer heeft de Volvo meer dan 22 kWh per 100 kilometer verbruikt. Gelukkig is de batterij groot en heb ik slechts 2 keer onderweg moeten laden om thuis te komen, maar de range is in de winter niet groter dan 360-380 kilometer, bij een zeer rustige rijstijl. In de zomer wordt het beter: 450-470 kilometer. Gelukkig laadt de Volvo redelijk vlot, als de batterij bijna leeg is. Heb 180 kW voorbij zien komen en van 16 naar 29% in krap 5 minuten.
De voornaamste redenen om deze auto te accepteren, waren de hoge instap, goede zit en comfort. Daar voldoet deze auto absoluut aan.

7,0