Volkswagen Up (2022)

autoreview

Volkswagen Up (2022)

Signalement

Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2022
KM-stand bij aanschaf6 km
KM-stand laatst8.486 km
Lezerswaardering: 58%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Eerste ervaringen

  • 687 km

Bomvol. Zo mag je deze uitvoering van de Volkswagen Up!, die we recentelijk voor mijn vrouw hebben aangeschaft wel noemen. Op het panoramadak na is alles aanwezig. Een knap karretje op deze manier, vind ik.

Het betreft een hier in Duitsland geleverd actiemodel onder de naam "Active". Jaarlijks levert Volkswagen op de gangbare brandstofmodellen actietypes. Per jaar verandert hiervan de naam, zonder dat er veel aan het pakket wordt gewijzigd. Hier en daar kleine zaken, maar dat mag geen naam hebben.

Omdat corona (voorlopig) op z'n eind loopt en de beperkende maatregelen, waaronder het opheffen van het thuiswerkadvies, zijn afgebouwd, ontstond wederom de behoefte aan een tweede dagelijks inzetbare auto. Mijn Audi A4 Cabriolet wil ik echt als hobbyauto houden en de reeds aanwezige Volkswagen Polo kan je, hoewel 'ie veel kan, nou eenmaal niet gelijktijdig twee verschillende kanten heen sturen.

Op zoek gegaan naar een voorraadmodel Up!. Levertijden op nieuwe auto's... enfin daar hoef ik jullie niets over te vertellen. Niet ver van mijn woonplaats Emmerich in Duitsland vond ik in Wesel een dealer die twee bijna identieke Up!'s op voorraad had staan. Het enige verschil was de afwijkende kleur. De één wit, de ander zwart. Bij aankomst begin maart, reed het witte exemplaar letterlijk de showroom uit, de zwarte bleef dus over. Mijn vrouw had liever een witte gehad op basis van haar ook al witte Up! die we voorafgaand aan onze emigratie naar Duitsland ook al eens hadden gehad, maar de zwarte viel zeer zeker in de smaak, mede doordat dit een metallic lak betreft.

Lang verhaal kort: auto op basis van een privé leaseconstructie aangeschaft en dat werkt hier in Duitsland net effe anders dan in Nederland. Je betaalt alleen de termijnen voor het huren van de auto, onderhoud, reparatie, verzekering e.d. regel je zelf. Voordeel is b.v. dat je de opgebouwde schadevrije jaren gemakkelijk meeneemt en je derhalve een lagere verzekeringspremie betaalt dan standaard in een leasecontract. Ik weet, er zijn uitzonderingen maar over het algemeen heb je hierin in NL niet veel keuze.
Uit ervaring weet ik dat je aan onderhoud en reparatie voor een VW Up! niet heel veel kwijt bent en omdat - in het kader van het actiepakket - deze auto standaard is voorzien van vijf jaar fabrieksgarantie, ben ik voorlopig goed afgedekt. Het leasecontract loopt vier jaar en o ja: je dient de auto als een goed huisvader of -moeder te behandelen, te onderhouden en in goede staat na de leasetermijn weer in te leveren. Da's logisch natuurlijk maar een voordeel hierbij is dat ik de auto bij elke willekeurige dealer (ook eventueel in NL) mag laten onderhouden en repareren. Dit betekent dus, indien de eerste onderhoudsbeurt een feit is, prijzen vergelijken.

Over de auto zelf. Ik begon het verhaal door het schrijven van het woord "bomvol". Nu heeft bomvol voor een Up! uiteraard een andere inhoud dan een b.v. Audi A8, maar wat er in dit wagentje verstopt zit, is toch wel opvallend: 16 inch lichtmetaal met 185/50-16 banden, mistlampen vóór, Climatronic, parkeersensoren en achteruitrijcamera, stoelverwarming, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, DAB+, regen- en lichtsensor, donker getint glas en zo kan ik nog wel doorgaan, maar er zijn grenzen ;-) .

Je merkt heel goed dat de motor nog los moet komen. De Up! heeft inmiddels 65 pk in plaats van de eerdere 60 voor de basismotor, maar hiervan is nagenoeg nog niets te merken. Behoorlijk traag gaat het naar 120 km/u, daarboven is het wachten op hogere snelheden, vergelijkbaar met het wachten op de huisarts in de wachtkamer. Mijn huisarts is althans nooit op tijd.. Het verbruik is vanaf dag 1 goed te noemen, hoewel het zeker nog zuiniger zal gaan worden. Momenteel rond 1 op 19, terwijl 1 op 23 straks na een paar 1000 kilometer normaal zal zijn. Bochtengedrag is wat sportiever dan bij onze vorige Up! maar dat is echt te danken aan de wat plattere en bredere banden. Nadeel is het inleveren van comfort als gevolg hiervan.

We hopen op plezierige kilometers en als de eerste hiervan een voorbode zijn, zit het wel snor.

De huisarts is wat vaker op tijd

  • 4.376 km

In het vorige verslag vergeleek ik het wachten op hogere snelheden boven de 120 km/u op het wachten op de huisarts in de wachtkamer. Het duurt altijd langer dan gedacht. Ik merk nu dat de huisarts wat vaker op tijd is, lees: boven de 120 km/u versnelt het Up!'je na zo'n 4000 kilometer ervaring behoorlijk. Je merkt echt dat de motor aan het loskomen is, hetgeen gepaard gaat met wat vlottere prestaties maar ook met een wat lager verbruik. Het gaat de goede kant op met onze Up!-vriend.

Welke ervaringen zijn er nog meer opgedaan in het afgelopen half jaar? De Up! maakt zijn kilometers gestaag maar in een wat laag tempo. Het leasecontract staat op 10.000 km per jaar en dat is vooralsnog een prima inschatting geweest. Olie is nauwelijks verbruikt, het brandstofverbruik schommelt rond de 1 op 21, de auto stuurt licht en op het weggedrag is voor zo'n kleintje weinig aan te merken. De 185/50-16 banden zorgen voor wat meer stabiliteit in bochten ten opzichte van het standaard rubber en na een gewenningsperiode is het gebruik van de lane assist ook prettig. Slechts in een klein aantal gevallen gaat 'ie uit, bijvoorbeeld bij versmalde rijstroken.

Een misser van het zuiverste water vind ik - en dat valt naarmate het seizoen steeds donkerder wordt steeds meer op - het ontbreken van verlichting op de ruit- en spiegelbediening. In het donker moet dit echt op de tast. Een prachtige lichtstrip over de gehele breedte van de dashpad is prachtig, maar ik had liever verlichting van ruit- en spiegelbediening gezien. Kom op VW, zo duur is dat toch niet?
Verder valt er ergonomisch vrij weinig op de auto aan te merken. Prima rondom zicht, afmetingen zijn prima in te schatten, ook zonder hulpmiddelen zoals parkeersensoren en camera. Is wel aanwezig, maar omdat de camera op een vrij klein beeld geprojecteerd wordt (radiodisplay), is achterom kijken toch vaak net iets handiger. I.c.m. met de sensoren gaat het allemaal prima. Zitpositie is Up!-like redelijk hoog, maar ook dit draagt bij tot een goed overzicht. De regensensor werkt perfect, handmatig corrigeren is echt niet nodig. Bij een Polo die we kortstondig gereden hebben, was dat wel anders. Overigens werkt de sensor in mijn huidige Golf ook prima, geen klagen op dit punt dus.
Samenvattend kan ik schrijven dat de Up! ons absoluut niet teleurstelt. Geen goedkoop kleintje, ook niet hier in Duitsland, maar beslist value for money. Wordt vervolgd.

Ruim een jaar ervaring

  • 8.486 km

Inmiddels maakt de Up! alweer meer dan een jaar deel uit van de familie. De eerste jaarlijkse oliewissel is uitgevoerd en we mogen weer een jaar verder rijden. Onderhoud volgt pas na 2 jaar, dus tot nu toe vallen de kosten erg mee, hoewel 175 euro voor een simpele oliewissel met filter wel behoorlijk gortig is. Je merkt echt heel goed dat de prijzen in de afgelopen jaren sterk zijn gestegen, want zo'n 4 jaar geleden betaalde ik rond de 105 euro voor dezelfde werkzaamheden. Enfin: het is even niet anders.
De Up! maakt zijn kilometers niet in een hoog tempo, wat in dit geval 2 keer letterlijk genomen moet worden. Het is geen snelheidsmonster en er wordt niet gek veel mee gereden, maar als er dan mee gereden wordt, betekenen dit wel plezierige kilometers. Het plezier wordt o.a. veroorzaakt door de aanwezigheid van cruise control, climatronic en een achteruitrijcamera. Het verbruik ligt gemiddeld rond 1 op 20.

Klaagde ik in het vorige verslag nog enigszins over een niet volledig losgekomen motor, is dit nu toch echt wel het geval. De auto maakt gretig toeren (moet ook wel ;-) ) en versnelt hierdoor toch binnen een acceptabele tijd naar hogere snelheden. Cruisen met 120-130 km/u is probleemloos mogelijk, waarbij het bekende 3-cilindergeluid op de achtergrond blijft.

De verdere voordelen van een Up! weten we hier nog steeds goed te waarderen: handzaam, zuinig en handig. Tot nu toe dus slechts positieve ervaringen op de hoge werkplaatsrekening na.

4,3
  • Betrouwbaarheid
    5
  • Prestaties
    3
  • Comfort
    4
  • Kosten
    5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (7)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens