Volkswagen T-Roc 1.0 TSI 115pk Style (2018)
Uitvoering | T-Roc 1.0 TSI 115pk Style |
Bouwjaar | 2018 |
Jaar van aanschaf | 2018 |
2 maanden T-Roc
Na 5 jaar Renault Clio is het tijd voor wat anders. Al langere tijd hebben wij gekeken naar een auto met hogere zit, waarbij wij o.a. naar de VW Tiguan gekeken hebben. De Tiguan is een mooie auto, maar dan moet er zeker een R-pakket op, en dan wordt het al snel een dure auto.
De VW T-Roc sprak ons meer aan, en heeft een vriendelijker prijskaartje. We hebben gekozen voor de Style+ uitvoering. De auto is goed uitgerust:
- adaptive cruisecontrol
- lane assist
- front assist
- active info display
- navigatiesysteem discover media
- getinte ramen achter
- parkeersensoren voor en achter
- climatronic
- spiegelpakket ( inklapbaar en rechts kantelt bij achteruit rijden)
- DAB radio
- led koplampen
- achterklep electrisch bedienbaar
- 18 inch velgen
Wij hebben gekozen voor de 1.0 motor, helaas was deze niet met DSG automaat beschikbaar, maar schakelen is zeker geen straf met deze auto, de motor doet geruisloos zijn werk, een spintwonder is het niet maar dat mag je ook niet van deze motor verwachten, wel kun je meer dan goed met het dagelijkse verkeer meekomen.
De hogere zit bevalt prima.
De veiligheidssystemen lane assist en adaptieve cruisecontrol hebben zeker voordelen, maar het is wel wennen. De auto bemoeit zich in zekere zin met het rijgedrag. De auto remt naar mijn zin soms te vroeg af, de afstand op de voorganger is dan al ingesteld op de kortste afstand. Op de snelweg gebeurt het nogal eens dat je op de rechterbaan ongemerkt steeds langzamer gaat, je moet echt op tijd naar links gaan om in te halen ( eerder dan ik normaal zelf zou doen). Front assist heeft al een aanrijding voorkomen, een auto voor mij ging hard op de rem, dit had ik niet direct in de gaten, maar "de auto" gelukkig wel, een aparte gewaarwording, de auto remt hard, geeft een signaal en trekt de gordels strak.
De auto geeft schakeladvies om zuinig te rijden, bij 60 km/u zit je al in de 6, moet je dan accelereren, dan duurt het wel even voordat er echt snelheid in komt, terugschakelen is dan het devies. Als je de adviezen volgt in stadsverkeer blijf je voor je gevoel schakelen. Uiteraard hoeft dit niet.
Het gemiddelde verbruik is nu zo'n 1 op 15. Bij veel snelwegkilometers en boven de 130 km/u neemt het verbruik wel toe.
De LED koplampen zijn wel een aanrader, vergeleken met xenon verlichting is dit nog witter licht en geeft een beter zicht.
De spraakbesturing voor navigatie en telefoon werken niet, dit is een extra optie van ca. 260 euro. Het knopje op het stuur zit er wel, maar werkt dus niet. Wel jammer, je kunt het wel achteraf laten activeren, maar wel tegen meerprijs.
Al met al tevreden met de auto tot hier toe, ik zal deze review regelmatig updaten.
update 7000 km
De auto bevalt prima, binnenkort even naar de garage voor een update van de navigatie, deze loopt heel soms vast, systeem uit en aanzetten volstaat, maar is lastig. Bovendien is de navigatie niet actueel, wegen die al meer dan een jaar geleden zijn aangepast kent de navigatie soms niet.
De hulpsystemen blijft wennen, de adaptieve cruisecontrol is op de N wegen fantastisch, op de snelweg doet het niet altijd wat je het liefst ziet, teveel afstand houden t.o.v. je voorganger, en te lang wachten met accelereren als je op de linker baan zit en je voorganger naar rechts gaat. Frontassist heeft absoluut een paar keer z'n nut bewezen, maar reageert soms wel erg voorbarig, de auto remt dan bruusk af en er gaat een alarmsignaal af in de auto.
Gisteren tijdens de harde regenbuien, was de sensor van Frontassist buiten werking, deze melding krijg je ook, maar cruisecontrol werkt dan ook niet meer, toen het zicht verbeterde, werden deze systemen weer geactiveerd.
Al met al blijft dat nog wel wennen, het heeft duidelijk voordelen, maar ook nadelen.
Verbruik verbeterd, inmiddels 1 op 16 ( zie mijn verbruiksmonitor) maar op de N wegen scoor je aanzienlijk beter dan op de snelwegen.
VW heeft ook een app waarmee je rittenregistratie en verbruik kan zien, echter heeft deze app een update gehad. Beloofd was dat alle registratie bewaard zou blijven, maar dit is niet het geval. De nieuwe versie van de app ervaar ik zeker niet als een vebetering.
Binnenkort meer.
Bijna 2 jaar verder
We hebben de T-Roc bijna 2 jaar en bevalt nog steeds goed. We hebben wel een probleem gehad met de automatische airconditioning, de auto is er zelfs een paar weken voor naar de importeur geweest, waarbij het bedieningspaneel en de kachelunit vervangen is, uiteindelijk bleek een kapotte sensor het probleem. Na het vervangen hebben wij geen problemen meer ervaren. Het verbruik is zo rond de 1 op 16 a 17. Wel is het zo als je veel snelwegkilometers maakt dat het verbruik dan wel iets oploopt, je merkt dan toch dat het een hoge auto is met een relatief lichte motor die dan harder moet werken. De prestaties van de auto zijn meer dan voldoende op de Nederlandse wegen, en doet ons niet verlangen naar een zwaardere motor.
5 jaar verder
We zijn 5 jaar verder, en de auto voldoet nog steeds prima. Normaal ruilen wij na 4 a 5 jaar de auto in, maar deze bevalt nog prima, het design is nog steeds bij de tijd, nog geen reden gevonden om de auto in te ruilen.
Technisch geen problemen gehad, het reguliere onderhoud altijd netjes uitgevoerd.
Enig minpuntje wat wij ervaren is het harde kunststof van het dashboard, dat is krasgevoelig, en dat doet toch wat afbreuk aan het interieur.
Verbruik is in de winter tussen de 1 op 14 a 15, in de zomer halen wij 1 op 16 a 17, met relatief korte stukken en weinig snelwegkilometers.
Bij aanschaf van de auto gebruikten wij de VW app veel, handig om je ritgegevens of andere info over de auto in te zien. De app is behoorlijk uitgekleed, het enige wat nu nog werkt is de route naar de auto sturen die je in je navigatie wil laden. Ik heb VW nog niet kunnen bereiken om dit op te kunnen lossen.
Wij rijden nog lekker door met onze T Roc