Volkswagen Polo 1.6 (1998)
Uitvoering | Polo 1.6 |
Bouwjaar | 1998 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
Heerlijke auto!
De 1.6 motor is lekker pittig, ideaal op de snelweg en dus ook voor de vakantie. Het benzineverbruik is ook formidabel, had gedacht dat de auto meer zou verbruiken.
Door de 5-deurs carrosserie is het makkelijk om mensen mee te nemen. Met z’n 4-en gaat dat prima, mits je niet te kieskeurig bent.
Nu ruim een jaar en 2 zonvakanties verder:
De auto rijdt nog steeds super, jammer dat de luidsprekers in het dashboard het hebben begeven, maar het geluid zonder is best te doen. (Heeft iemand misschien nog 2 goede?)
Verbruikscijfers blijven heel gunstig, al nodigt de auto wel uit tot snel optrekken.
We blijven rijden!
Het is weer winter, voor het eerst winterbanden onder de auto gemonteerd op stalen velgen, ideaal! Een aanrader voor iedereen, winterbanden zijn de investering meer dan waard. (Continental WinterContact TS800) Helaas is tegelijkertijd de accu overleden, maar ja, die was ook nog helemaal origineel, dus na 7 jaar kan dat eens gebeuren.
We rijden verder!
De zomerbanden zitten al weer enige tijd onder de auto en bijna toe aan een onderhoudsbeurt. Een dure beurt deze keer, maar er moest ook wel een en ander aan de auto gebeuren, dus de schrik viel toch mee!
We rijden blij door!
Zonder problemen het najaar begonnen, nu weer winterbanden rondom! Safety 1st!
Ondertussen is het juni 2007: natuurlijk hebben we in maart de zomerbanden weer gemonteerd! De auto rijdt nog steeds heel erg prettig en zonder problemen!
In december 2008 een speciale coating op de ruiten aangebracht, waardoor water er makkelijk vanaf gaat en de ruiten niet dichtvriezen. Dit is een middeltje met Nano-tec, wat vuil en vocht afstotend is en inderdaad, de ruitenwissers wissen veel minder. Bovendien is het krabben nu een eitje, want je veegt de vorst er zo vanaf. Uiteraard kan je dit ook laten doen in de wasstraat (teflon-coating) maar dit blijft veel langer zitten! Alleen heb je soms wel een wit/blauwe gloed op je voorruit, maar dat weegt niet op tegen de voordelen!
(juni 2004)
* Afslaan bij koude motor
* Regelmatig defecte achterlampjes of slechte contactpunten van de achterlampjes (VW-kwaal)
(juli 2005)
* Bestuurdersportier opnieuw afgehangen
* Knipperlichthuis spatbord kapot, voor € 16,50 weer een nieuwe erin gezet.
(november 2005)
* Accu vervangen
* Winterbanden op stalen velgen gemonteerd
(mei 2006)
* Achterruitenwisser kraakt (beetje WD40 misschien?) en is met WD40 verholpen.
(juni 2006)
* Onderhoudsbeurt
* APK
* Nieuwe distributieriem, spanrol en V-snaar.
* Nieuwe remblokken voor
* Achterste uitlaatdemper vervangen.
* Rammel in dashboard (nog steeds sinds aankoop juni 2004) opgelost.
* Benzinemeter geeft niet de juiste hoeveelheid in de tank aan (nog steeds sinds aankoop juni 2004) maar dit kost nog al wat, dus laten we lekker zitten!
* Voorruitenwissers vervangen
* Auto trekt naar rechts (mogelijk door blijven ’hangen’ remklauwen voor).
(november 2006)
(maart 2007)
* zomerbanden gemonterd
(april/mei 2007)
* auto heeft soms moeite met starten, maar het probleem heeft zichzelf verholpen
(juli 2007)
* onderhoudsbeurt APK, geen bijzonderheden!
(november 2007)
(mei 2008)
* veel te laat, maar we rijden weer op zomerbanden!
(juli 2008)
* onderhoudsbeurt met APK, geen problemen dus alles in orde!
(september 2008)
* onderweg begint de temperatuur op te lopen, blijkt de thermostaat kapot. Voor nog geen €100,- alles weer gemaakt en dus geen ernstige schade door snel reageren en de ANWB bellen!
(november 2008)
(juli 2010)
* onderhoudsbeurt+apk uitgevoerd, geen bijzonderheden. Misschien volgend jaar andere banden voor, maar omdat we zo weinig rijden misschien nog 2 jaar.
Brandstofverbruik
Over de periode augustus 2008 tot en met augustus 2010 is het gemiddelde brandstofverbruik: 1: 11,96 (8,36l/100km)
Hierbij wordt (bijna) dagelijks 4,3 km heen en 4,3 km terug gereden. Dit is ongeveer 60% van de kilometers, de overige 40% is voornamelijk snelweg.
Als ik de fabrieksopgave erbij pak (1:14,1) vind ik dit niet eens tegenvallen, mede gezien het uitnodigende karakter van deze auto.
Onderhoudsbeurtje
Omdat er zo weinig met de auto gereden wordt, krijgt deze al een paar jaar alleen maar een tussenbeurt met APK.
Gelukkig ook dit jaar niets bijzonders, behalve scheef afgesleten banden, volgend jaar maar vervangen. Dan ook maar, op advies, weer eens een grote(re) beurt!
laatste loodjes?
Vorig jaar tijdens de APK werd duidelijk dat de voorbanden niet lang meer hadden. De uitlaat is nu lek en voordat we op de auto leeglopen, maar een voorkeuring laten doen.
Uitlaat moet inderdaad vervangen worden, banden zijn nog net APK-waardig en de knik in het stuur is niet verontrustend...
Kortom, we gaan weer een jaartje doortuffen!
onderhoudsbeurt+apk
Na een grondige voorkeuring, wisten we eigenlijk dat er niet veel bijzonders aan de auto was. De onderhoudsbeurt had weinig bijzonderheden en voor de APK 2 nieuwe voorbanden en 2 nieuwe uitlaatdelen.
Volgend jaar zijn de voorste remblokken aan de beurt, maar dat zien we tegen die tijd wel weer!
glansrijk door de APK
Ook dit jaar was het weer even spannend, omdat er vorig jaar was aangegeven dat de remblokken (met geleidepennen) mogelijk vervangen moesten worden. Omdat we niet zo heel veel rijden, waren deze nog dik genoeg, dus APK+beurtje en weer een jaar rijden!
vervroegde APK
Door omstandigheden was het voor ons handig om de APK wat te vervroegen. Glansrijk door de APK, alleen een lampje en nieuwe ruitenwissers aan de voorkant. Auto rijdt nog steeds zoals het hoort, zonder problemen!