Volkswagen Passat Variant 1.4 TSI PHEV GTE Highline (2015) #2

autoreview

Volkswagen Passat Variant 1.4 TSI PHEV GTE Highline (2015)

Signalement

UitvoeringPassat Variant 1.4 TSI PHEV GTE Highline
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2019
KM-stand bij aanschaf195.000 km
KM-stand laatst210.000 km
Lezerswaardering: 87%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Fijne Ruime Gezinswagen

  • 195.000 km

Vanwege gezinsuitbreiding zijn we in de loop van 2019 gaan kijken voor een ruimere auto. Daarnaast had ik zelf de wens om over te gaan op een elektrische aandrijflijn, vanwege de lage gebruikskosten, het soepele rijden en vond ik het ook tijd om over te gaan op een schonere manier van rijden. SUVs vallen bij mij al bij voorbaat af vanwege het hogere verbruik en mindere wegligging. Vanuit die punten kwamen we dus uit bij een stationwagen met een plugin-hybride aandrijflijn, ook omdat onze woon-werkafstand binnen de 40 km ligt. (Nog steeds is er geen stationwagen BEV, schiet nou eens een keertje op daarmee ipv de zoveelste SUV)

In eerste instantie kwamen we hiermee uit op de Volvo V60 D6, en hier hebben we een proefrit mee gemaakt. Een erg fijne auto om mee te rijden, echter waren er twee bezwaren waardoor we hier vanaf zagen. Ten eerste is de V60 een Diesel, waardoor icm het hogere gewicht de wegenbelasting erg hoog is. Zeker toen het er nog op leek dat het halftarief wegenbelasting voor PHEVs in 2020 zou stoppen. Het tweede punt, en dit woog nog zwaarder, is dat de kofferbak van de V60 al niet de grootste in zijn segment is, en icm met het verhoogde accupakket onder de laadvloer kom je uit op een kofferbak die niet groter was dan van de Giulietta die we ervoor wilden inruilen. Kortom dit zou de hele argumentatie met betrekking tot de gezinsuitbreiding onderuithalen.

Op dat moment (mei 2019) waren er nog geen andere keuzes binnen ons budget, dus besloten we nog een tijdje verder te gaan met de Giulietta, en later nog eens verder te kijken als de Passat GTE binnen bereik zou komen. Echter, een kleine maand na de geboorte van zoonlief besloot ik weer eens te kijken op gaspedaal om te kijken wat de toenmalige prijs voor de GTE was, en kwam ik erachter dat er in de buurt een aantrekkelijk geprijsde Passat GTE te koop stond. Aangezien een testrit geen kwaad kon, heb ik de volgende dag gebeld voor een proefrit.

Samen met vrouw en kind hebben we proefgereden, en dat beviel erg goed. Ik had expliciet gevraagd of dat ze in elk geval voor een volle accu konden zorgen, zodat ik me kon verzekeren dat de accu nog in goede staat was en naar tevredenheid presteerde. Tijdens de testrit kwamen we uit op zo'n 40 km elektrisch. Dit vond ik absoluut niet slecht, mijn verwachting lag meer rond de 30 km, zeker gezien de km-stand van bijna 2 ton. Het zou natuurlijk goed kunnen dat de vorige gebruiker vanwege de tankpas van de baas niet zoveel gebruik heeft gemaakt van de accu, dit valt helaas niet te achterhalen.

Ook viel me op dat de auto een stuk vlotter is dan ik had verwacht in E-mode. Ik was bang dat je vanwege een beperkter vermogen langzaam de snelweg op zou trekken. Niets daarvan, en zeker vanuit lage snelheden trek je de meeste brandstofauto's er met gemak uit door het direct beschikbare koppel van 330 Nm. Daarnaast heeft de Passat een ruime kofferbak, alleen onder de vlakke laadvloer mist een beetje ruimte omdat de benzine tank daarnaartoe verplaatst is (het accupakket van 9,9 kWh ligt onder de achterbank waar bij TSI/TDI Passats de branstoftank zit). Na de proefrit hebben we toen ook snel de knoop doorgehakt en zijn we tot aankoop overgegaan.

Verbruik

  • 210.000 km

Inmiddels rijden we de Passat GTE al ruim 15 maanden, en de auto bevalt nog steeds goed. Het verbruik is erg gunstig, ook omdat we de auto opladen als we de gelegenheid hebben. Hiermee komen we meestal per tank op een benzine verbruik uit van rond de 1 op 60. Het komt erop neer dat we zo'n 80% van de kilometers op stroom rijden.

Als we het verbruik verder uitsplitsen ziet het er als volgt uit. Puur op stroom ligt het verbruik in de zomer zo rond de 16 kWh/100km, en in de winter loopt dit op naar 19 kWh/100km (ventilatie uit, stoelverwarming aan, anders gaat het eerder naar 22 kWh/100km). Als we op een lege accu rijden met 100 km/u op de snelweg dan ligt het benzineverbruik zo rond de 1 op 17, echter dit komt niet vaak voor. In september zijn we op vakantie geweest naar Zwitserland en met 130 km/h rijden op de Autobahn was het benzineverbruik over de heenrit/terugrit zo'n 1 op 15,5, op zich ook niet slecht voor een auto van 1650 kg volgeladen met vakantiespullen.

Het laden gebeurde eerst thuis met de stopcontactlader (granny charger) door de brievenbus, maar sinds mei 2020 hebben we een Zappi wallbox waarmee we in elk geval in de zomermaanden de auto zoveel als mogelijk met onze zonnepanelen kunnen volladen (ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd). Tegelijkertijd hebben we onze zonnepanelen laten uitbreiden van 2kWp naar 6kWp om het extra verbruik van de auto te dekken plus een eventuele toekomstige elektrische vervanger van onze 2e auto.

Vanwege de optie om gratis op het werk te mogen laden en onze zonnepanelen zijn de gebruikskosten van de Passat extreem laag:
- 0,0 ct/km bij de baas
- 1,5 ct/km thuis (kosten zonnepanelen gedeeld door opbrengst over 25 jaar = 7 ct/kWh
- 4,5 ct/km thuis netstroom (22 ct/kWh)
- 7 ct/km publieke lader (35 ct/kWh)
- 10 ct/km benzine (bij 1,55 E/L)

Vanwege het halftarief betalen we maandelijks 40 euro wegenbelasting, vanaf 2025 wordt dit 80 euro. Qua verzekering zijn we all-risk 55 euro in de maand kwijt. Er is inmiddels een onderhoudsbeurt uitgevoerd van 600 euro. De remschijven achter hebben wel roestproblemen en zijn ook aan vervanging toe, dit komt waarschijnlijk omdat ze nauwelijks gebruikt worden vanwege het regeneratieve remmen op de elektromotor in combinatie met dat de vorige gebruiker in de buurt van de kust woonde (zoute zeelucht is een ideale omgeving voor corrosie).

Door het vele laden heb ik in een heel jaar misschien 7-8 keer de tank moeten volgooien, waarvan de helft van de keren op vakantie (tweemaal in Luxemburg). Per tank hebben we gemiddeld dus zo'n 2000 km gereden.

Het laden bevalt me een stuk beter dan van tevoren gedacht en omdat het normaal gesproken thuis kan is het vaak fijner dan tanken, ondertussen doe je toch gewoon iets anders. Tijdens langere vakantieritten is dit natuurlijk een ander verhaal. Bijkomend voordeel van een elektrische aandrijflijn is overigens dat je in de bergen tijdens afdalingen ook aanzienlijke hoeveelheden stroom in je accu kan stoppen ipv dat je je remblokken of motor/versnellingsbak aan het opwarmen bent. Tijdens het afdalen van de Grimselpas hadden we er zo bijvoorbeeld beneden meer dan 20 km actieradius bij.

Als ik een BEV Station met 300 km range + 100 kW snelladen zou kunnen krijgen voor een mooie prijs, zou ik het prima aandurven om helemaal om te gaan. Voor onze tweede auto die alleen voor binnenlandse tripjes gebruikt wordt zou ik 200 km zonder snellaadmogelijkheid al ruim voldoende vinden, dus nog even wachten totdat de E-Golf van 2017 of later (of iets anders vergelijkbaars) aantrekkelijk geprijsd is.

4,8
  • Betrouwbaarheid
    4
  • Prestaties
    5
  • Comfort
    5
  • Kosten
    5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (22)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens