Volkswagen Jetta 1.4 TSI Hybrid Highline (2013)

Volkswagen Jetta 1.4 TSI Hybrid Highline (2013)

UitvoeringJetta 1.4 TSI Hybrid Highline
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013

Introductie

Recent ben ik begonnen bij een nieuwe werkgever en had de mogelijkheid een nieuwe leaseauto uit te mogen zoeken. Ik heb het geluk gehad om een groot deel van mijn werkzame leven in leaseauto’s te kunnen rijden (o.a. Volvo V70 2.0, VW Touran 130pk TDI, VW Passat 130pk TDI, etc). De afgelopen drie jaar heb ik echter privé in een VW Golf V 1.4 TSI gereden (overigens met veel plezier, want de Golf was een erg fijne auto) en dan is het v.w.b. de financiën toch wel weer prettig om te kunnen leasen.

Goed, een nieuwe leaseauto dus, maar wel eentje die paste binnen de door de werkgever aangereikte kaders:
- benzine-auto met een zuinigheidslabel A-B-C;
- geen SUV, cabrio of coupe;
- budget max EUR 930 p. maand (staat gelijk aan een nieuwwaarde van ong. 42K, afhankelijk van merk en model) .

Daarnaast had ik nog mijn eigen randvoorwaarden:
- qua ruimte niet krapper dan de Golf, maar ook weer niet zo ruim als de V70 die ik voor de Golf bereed;
- qua prestaties hetzelfde als de Golf of als het even kan beter; dat betekent van 0-100 in minimaal 9,5 seconden en een top van 200km/u ;
- niet Aziatisch, Frans of Italiaans; heb ik gewoon niets mee
- bij voorkeur 20 of 14% bijtelling.

Ik heb eerst overwogen een nieuwe Golf VII te nemen en deze goed aan te kleden. Mijn eigen Golf was immers ook erg goed bevallen en ik ga veel minder snelwegkilometers maken dan voorheen. Ik verwacht de komende jaren ongeveer 50% van mijn kilometers op de snelweg te maken en de andere 50% op secundaire wegen en in de stad, zodat een compact auto wel wat handiger is. Maar ja, ik moet er wel 4 jaar in rijden en de kids worden ook wat groter. Toch maar iets groters dan.Uiteindelijk heb ik de volgende ‘shortlist’ opgesteld met de bedoeling daar proefritten mee te maken:
- Audi A4 1.8 TFSIe sedan: de sedan is sinds kort als 20% variant verkrijgbaar (de Avant helaas niet). Ik heb er in gereden en had nog steeds hetzelfde gevoel als vijf jaar geleden toen ‘ie bij de laatste lease-keuze ook al op de shortlist stond: mooi van buiten maar van binnen erg druk. Door de hoge taillelijn konden de kids nog steeds niet fatsoenlijk naar buiten kijken. Ik had er verder geen klik mee en bovendien komt er begin 2014 een nieuw model, dus geen Audi.
- BMW 320i EDE sedan: de speciale 20% uitvoering. Reed prima, lekker lichtvoetig, rap, maar wel een beetje rumoerig. Mooi afgewerkt van binnen, relatief veel luxe en toch best ruim. De voorganger had ik vijf jaar geleden af laten vallen vanwege het gebrek aan ruimte op m.n. de achterbank, maar bij deze versie is dat beduidend beter voor elkaar.
- VW Jetta Hybrid: een auto die qua afmetingen en motorvermogen vergelijkbaar is met de BMW en Audi. Heeft dus ook 170 PK alleen wordt 20pk daarvan geleverd door een elektromotor. De Jetta was voor mijn gevoel iets minder rap dan de BMW en de Audi, maar reed verder niet heel veel anders (waarbij opgemerkt moet worden dat ik over het algemeen niet op het scherpst van de snede rijd). Heeft wel als grote pluspunt de DSG (standaard op de Hybrid) en de 14% bijtelling. Voor de rest was deze auto een feest der herkenning. Het dashboard lijkt op dat uit de Golf V en als je, zoals ik, al wat meer VW’s gereden hebt voelt het erg vertrouwd.
- Skoda Octavia 1.4 TSI Elegance: met 140 pk weliswaar minder sterk dan de andere drie kandidaten, maar dat wordt weer gecompenseerd door het lagere gewicht. Qua specificaties en prijs een erg interessante kandidaat. De bedoeling was om hier ook een proefrit in te maken, maar daar is uiteindelijk niet van gekomen. Ik heb niet zoveel met het merk en ben bang dat er heel veel Octavia’s rond gaan rijden en dat het daardoor een beetje ‘twaalf in een dozijn’ auto wordt.

De keuze ging dus uiteindelijk tussen de BMW en de VW, waarbij ik uiteindelijk gekozen heb voor de VW. Ik moet zeggen dat ik in de afgelopen jaren toch ook wel een beetje VW-adept geworden ben, mede ook door de erg positieve ervaringen met de plaatselijke VW dealer. De BMW reed weliswaar ietsjes lekkerder, maar ik had er wat moeite mee om bij de nieuwe werkgever gelijk al in een nieuwe ‘bling-bling’ BMW 3 serie voor te komen rijden. Een werkgever die overigens redelijk no-nonsense is en ‘groen’ hoog in het vaandel heeft staan. Een (relatief pretentieloze) hybride VW past daar gewoon veel beter bij. Dat de VW Jetta vanwege de 14% bijtelling ook nog eens een paar honderd euro per maand goedkoper is, speelde ook mee in de keuze.

De VW Jetta wordt in Mexico geproduceerd, dus dat betekent wat langere levertijden. Daar had ik geen zin in en ik heb er dus één uit de voorraad besteld. Over de kleur, de uitvoering en de extra’s waren we het snel eens: een donkerblauwe Highline met in ieder geval het Executive pakket (RNS315 navigatie, parkeersensoren,…) en een schuif-kanteldak. Er stond er eentje bij Pon waar bovendien ook nog donker getinte achterramen, een winterpakket (met o.a. stoelverwarming), premium telefoonvoorbereiding, achteruitrijcamera en nog wat klein spul op zat. Lekker vol dus ! Aangezien we de standaard bekleding niet geweldig vonden en er nog budget over was hebben we er door de dealer achteraf ook nog leren bekleding in laten zetten. Het was erg leuk om samen met de VW verkoper (die er goed de tijd voor nam) het leren interieur samen te stellen. Zie de foto voor het eindresultaat: erg geslaagd al zeg ik het zelf.
Ik zal voor de looptijd van het leasecontract , de komende vier jaar dus, proberen deze review bij te houden. Er zijn twee voor mij belangrijke vragen waar ik in deze periode een antwoord op hoop te krijgen:

1. Blijft de techniek heel ? De introductie van nieuwe techniek is bij VW in het verleden niet altijd even soepel verlopen, denk aan de problemen met de G-lader, de DSG en de 1.4 TSI motor. Ik ben wel benieuwd of de Jetta met zijn hybride techniek, DSG en 1.4 TSI motor wel heel blijft.

2. Zal het verbruik van deze hybride Jetta significant beter zijn als dat van mijn Golf V ? Met de lichtere en minder sterke Golf reed ik zonder problemen 1:16/17 met soms uitschieters (op langere ritten) van 1:18. Ik haal over het algemeen meer voldoening uit het realiseren van een zo gunstig mogelijk verbruik dan uit het zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn. Gaat de zwaardere en sterkere Jetta mij daarin helpen ?

De eerste ervaringen

De Jetta is net op tijd, enkele dagen voor onze vakantie geleverd. Een mooie gelegenheid om de auto fatsoenlijk in te rijden en gelijk wat eerste ervaringen ermee op te doen.

De eerste proef doorstond hij in ieder geval met glans: alle vakantiebagage paste erin. Doordat er een accupakket van 130 liter in de achterbak ligt, blijft er van de kofferruimte nog maar 380 liter over. Dat is een paar litertjes meer dan dat ik in de Golf had. De kofferbak van de Jetta is echter wat onregelmatiger gevormd en moet tevens plaats bieden aan twee beugels van de achterklep. Dit laatste vind ik een onzinnige besparing, twee gasveren aan de buitenzijde van de kofferbak was een veel fraaiere oplossing zonder verdere nadelen geweest. Desalniettemin ging alle bagage er goed in (wij zijn overigens geen kampeerders) en kwam er ook weer onbeschadigd uit. Voor de zekerheid heb ik ook een set dakdragers meegeleased, als de bagage er echt niet inpast kan er dus nog altijd een dakkoffer op. Ondanks dat er ook nog wat bagage op de achterbank lag, konden de kids riant zitten en heb ik geen klachten vanaf de achterbank gehoord. Deze Jetta biedt overigens meer beenruimte achterin dan een Golf. Waar de vorige Jetta nog een Golf met een kont was, is dit een op zichzelf staand model met een langere wielbasis en heeft daardoor meer binnenruimte (in de lengte althans). Conclusie na de vakantie was dat zo’n hybride Jetta meer dan voldoende ruimte biedt voor een gezin met twee kids.

Wat verder tijdens de vakantie is opgevallen is dat de Jetta behoorlijk stug geveerd is. Dat is te verklaren uit het feit dat er standaard een sportonderstel opzit (om ‘m nog wat aerodynamischer te maken) i.c.m. 17” velgen (standaard op de Highline). De Golf had geen sportonderstel en 16”velgen en het verschil is groot te noemen. Oneffenheden in het wegdek (vooral dwarsrichels) worden goed doorgegeven en op slecht wegdek is de auto ronduit oncomfortabel. We hebben tijdens de vakantie wat stukjes Belgische snelweg gereden en dat was in veel gevallen geen feestje. Nu is de kwaliteit van het Belgische wegennet ook wel wat anders dan we in Nederland gewend zijn. Als ik in België zou wonen, zou ik de 17 duimers subiet inwisselen voor 16 duims exemplaren. Overigens ligt de Jetta door het sportonderstel en de 17” velgen wel strak op de weg en zijn hogere bochtensnelheden mogelijk als in de Golf. Van overhellen is geen enkele sprake.

Wat verder is opgevallen tijdens de vakantie is dat de aandrijflijn echt top is. Zo’n DSG schakelt echt geweldig en het samenspel van de benzinemotor en de elektromotor is prima. Je merkt het nauwelijks als van de ene op de andere motor wordt omgeschakeld. Je rijdt overigens 99% van de tijd of elektrisch of op de benzinemotor, alleen als je het gaspedaal onderin trapt werken beide motoren samen (en heb je dus de beschikking over de 170 pk’s, het grootste deel van de tijd rijd je dus maar met 150 pk’s rond). Aangezien ik de auto rustig ingereden heb, heb ik dat laatste overigens maar een enkele keer gedaan. Ik heb vooral rustig aan gereden en daardoor een gemiddeld verbruik gescoord van 1:19,2 verspreid over drie tankbeurten. Niet slecht voor zo’n zware auto (die op de helft van de ritten ook nog eens volgeladen was) die ook nog eens ingereden moest worden. De eerste resultaten zijn dus veelbelovend. Over de prestaties kan ik nog niet veel zeggen, maar ik heb al wel gemerkt dat het een bovengemiddeld rappe auto is.

Het laatste wat ik op dit moment kan melden is dat de afwerking toch wel een beetje on-duits is (zoals gezegd wordt de Jetta in Mexico geproduceerd). Na aflevering moest ik hier en daar een rubbertje rechtduwen en er zitten enkele rammeltjes in de auto. Het materiaalgebruik van het dashboard is prima (en vergelijkbaar met de Golf V/VI), maar portieren bevatten voornamelijk wat hardere plastic delen. Daarnaast zijn er enkele details waaraan je kan zien dat er bespaard is: in de kofferbak zijn enkele naakte carrosseriedelen zichtbaar, het dashboardkastje is vanbinnen van kaal plastic, er zijn geen gasveren toegepast bij de motorkap en kofferbak, etc. Niet heel erg storend allemaal, maar wel duidelijk anders dan een Duitse VW.

Als er wat weer wat meer kilometers gemaakt zijn, meld ik me weer.

Hard onderstel ?

Na weer wat weekjes rondrijden bleef ik me toch irriteren aan het harde onderstel. Dat was mij bij de proefrit niet opgevallen en andere meerijders vonden de Jetta ook nogal hard. Toch maar eens even de bandenspanning gecontroleerd. Wat blijkt, er zat 3,5 bar rondom in ! Een beetje harde banden vind ik wel OK, maar dit is wel een beetje erg hard. De dealer heeft de banden bij aflevering per ongeluk op de showroomstand afgevuld begreep ik later. Nu ja dat kan gebeuren; de aflevering was verder perfect dus 'no hard feelings'. Ik heb wat lucht uit de banden laten lopen en de bandenspanning teruggebracht naar zo'n 2,8 bar en dat scheelt nogal zeg. Veel comfortabeler nu, hoewel nog steeds wel iets harder dan ik gewend was.

Nu de motor goed ingereden is, kan ik ook wat meer zeggen over het prestatieniveau. In dagelijks gebruik (en de DSG in standje 'D') is de Jetta meer dan rap zat. Onder de 60 km/u rijdt je elektrisch, mits de accu's voldoende vol zijn en je niet te hard optrekt. Daarboven gaat de benzinemotor aan en valt de elektrische aandrijving weg. Je rijdt dan effectief met 150 PK rond. Als je de DSG echter in standje 'S' zet en je vraagt meer dan 80% van het motorvermogen (er zit geen toerenteller maar een vermogensmeter in), dan weet je even niet wat je mee maakt. De Jetta gaat er dan echt als een haas vandoor, waarbij de bak de motor lekker lang in de toeren laat doortrekken. Bovendien wordt de elektromotor dan ook bijgeschakeld zodat je kan genieten van het gecombineerde vermogen van 170 PK en dat is erg lekker voor een auto die leeg 1400 kg. weegt. Invoegen is een eitje en ook even inhalen op de snelweg is zo gepiept. Het schijnt dat de Jetta in zo'n 8,5 seconden naar de 100 km/u moet kunnen accelereren. Dat heb ik nog niet geprobeerd, maar dat dat lijkt me inderdaad niet onwaarschijnlijk. Op deze wijze wordt eco-rijden best wel leuk ! Ik zet de bak echter niet heel vaak in 'S' en kom daardoor toch steeds op een verbuik uit dat ergens rond de 1:19 ligt.

De Jetta bevalt voor het overige erg goed. Nu de bandenspanning wat lager is heb ik veel minder last van rammeltjes en kraakjes. Eigenlijk heb ik op dat gebied nog maar twee kleine klachtjes: een rammeltje achter de navi in het dashboard en een kraakje als ik de achterklep open. Ik kijk nog even of ik er binnenkort al wat aan laat doen, of dat ik wacht tot de eerste beurt.