Volkswagen ID.4 77kWh 204pk Pro (2023)
| Uitvoering | ID.4 77kWh 204pk Pro |
| Versnellingen | 1, Automaat |
| Bouwjaar | 2023 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 85.000 km |
| KM-stand laatst | 85.000 km |
Wie bedenkt dit???
Ik rij deze VW ID-4 als tijdelijke lease auto, 6 maanden geleden.
Met de algemene kwaliteit van VW zit het wel goed, het is een prima auto op het eerste gezicht, maar ik kan er niet aan wennen.
Ik ben een auto-liefhebber en heb vele auto's gehad (9 vd 10 auto's in eigendom, een enkele keer een lease auto).
Ik ben er positief ingestapt en als petrol head alle tijd genomen de auto goed in mij op te nemen om er alles uit te halen, echter ik kon er kan er nog steeds niet aan wennen.
Het rijden is op zich best ok, op het comfort (drempels in de bebouwde kom) na, op de snelweg is het een prima auto en in dagelijks gebruik zuinig, en snel zat.
Maar nu de pijnlijke minpunten van deze ID-4 :
- Touchscreen:
Je moet voor bijna alle dagelijkse zaken (radio zender bedienen, telefoon, verwarming etc ALLES via het touchscreen bedienen die geen snelkeuze toetsen heeft, in de praktijk ben je dus heel vaak tussen de 5 (en vaak 10) seconden met je ogen afgeleid van de weg, door met je vingers via priegelige touchscreen buttons te bladeren en te selecteren, ONBEGRIJPELIJK dat dit wél mag, terwijl je een boete krijgt van EUR 430,- voor het in je handen houden van je telefoon.. dit is gevaarlijker, met name in de bebouwde kom, echt onbegrijpelijk , Ik reed hiervoor BMW en daar zat een I-drive controller in, en 8 of 10 snelkeuze toetsen voor directe toegang in diverse menu's. Super.
ELECTRISCHE RAAMBEDIENING:
Wie oh wie heeft dit bedacht: de kuntst van het weglaten, je hebt 2 knopjes voor 4 ramen, Normaal bedien je met de 2 knopjes de voorramen, prima zou je denken, echter VW heeft een IDIOOT ingehuurd die het design op de schop wilde gooien, door een speciale touch button voor de achterste 2 ramen te bedenken, wat in de praktijk VAAK NIET EENS WERKT....
Je moet precies hard genoeg indrukken om de achterste 2 ramen in te kunnen schakelen, de ene keer moet je m aaien, de andere keer druk je erop en dan werkt het de ene keer wel en en de andere keer niet, met als gevolg, ONVEILIG in het gebruik en Irritaties want je zit naar die button te kijken of je het wel goed doet (lampje brandt wanneer ingeschakeld) pfff echt hoor...
dit kost tijd. wat is er met gewoon 4 knopjes? eén voor ieder raam..
TEMPERATUUR Links / Rechts & RADIO VOLUME Via een slide
Ook weer zoiets: geen knopjes maar sliden... leuk in het kader van geen knopjes die je gewoon op gevoel kunt gebruiken, maar sliden.. totdat je erachter komt dat je in het donker (met dashboard verlicht aan) deze slides niet verlicht zijn en je dus echt niets meer ziet! ze zijn gewoon vergeten (?) deze slides in het donker te verlichten en het is dus een hoogglans zwart balkje welke je dan maar op je gevoel moet zien te bedienen, dat betekend dus dat je niet weet waar de knop zit. Wie bedenkt dit..... heel irritant en gevaarlijk ook want je bent wederom afgeleid van het verkeer doordat je moet zoeken naar de temperatuur slides...
Kan natuurlijk ook via het irritante touchscreen maar dan ben je lang bezig om eerst van de navigatie pagina terug naar het hoofdmenu te komen en dan weer door scrollen naar de verwarming..
RIJ BELEVING: Daar kan ik net als andere eigenaren kort over zijn: Er is geen rijbeleving.
Het enige wat nog wel aardig is om volgas (stroom) weg te scheuren bij een stoplicht, maar ook daar zit geen karakter of beleving in, het is verder een prima auto om van A naar B te rijden, de achterpassagiers daarentegen worden niet blij van drempels in de weg het lijkt wel of ze boven de achterwielen zitten met hoge veerpoten. niet erg bevordelijk voor het humeur om zo maar te zeggen..
LADEN : Gaat prima. wel jammer dat er deze basis ? 'Pro' uitvoering geen achteruit rij camera zit , en geen elektrisch opende / sluitende achterklep , de klep is groot en onhandig zwaar om weer dicht te gooien als je iets in je handen hebt bijvoorbeeld, daar hadden ze toch wel een elektrische klep van kunnen maken..
En ja, zonder achteruitrij-camera (alleen sensoren) is het lastig om te weten hoever je nu echt van een paaltje o.i.d. zit, en wordt je nog wel eens (te vroeg) getrakteerd op de noodstop functie van deze auto, die klapt er zo hard in dat je echt denk dat je tegen een muur bent aangereden... apart en overdreven vinden wij.. in het begin schrik je en stap je uit om te gaan kijken wat de schade is, maar blijk je nog min. 30 centimeter speling te hebben..
Cruise control met automatische verkeersbord / bochten herkenning is ook zoiets, het is ons al vaak voorgekomen dat je op de snelweg rijdt en er naast de snelweg een bord van 70 staat op een provincale weg dus, en de ID 4 denk dat je hier ineensmaar 70 mag, een rem ingreep is het gevolg en iedereen achter je denkt dat je niet kunt rijden..
Zelfde bij flauwe bochten, daar wil ie ook nog wel eens (niet altijd) ineens vol in de remmen duiken 'voor de veiligheid' .... maar die functie kun je uitzetten mits je tijd hebt om al rijdend door het menu heen te scrollen en scrollen... want; het menu onthoud je laatste instelling niet dus iedere dag uitzetten is het gevolg.
Het veranderen om te veranderen is zeker niet altijd een goede keus, dat blijkt wel weer bij Volkswagen, ik hoop dat ze er van leren.
Verder een prima vervoersmiddel maar niet voor mensen die auto rijden leuk vinden (vonden)! : )
De boardcomputer voor je neus geeft heel weinig informatie af, en het keuze menu (diverse pagina's) werkt slecht.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Volkswagen ID.4 Max 77 kWh 204pk (Pano,Trekhaak,Pomp,360,Memory)
- 2020

Volkswagen ID.4 Pro Limited Edition | 'App-Connect' draadloze smartphone integratie | Achterbank in ongelijke delen neerklapbaar incl. middenarmsteun en doorlaadmogelijkheid | Afstandscontrolesysteem (Front Assist), met voetgangers- en fietsersherkenning
- 2026

Volkswagen ID.4 82Kwh PRO PERFORMANCE TREKHAAK/360CAM/ELEK-KLEP/MEM/STOEL+STUURVERW
- 2022