Volkswagen Golf Variant 1.9 TDI 90pk (2001)
| Uitvoering | Golf Variant 1.9 TDI 90pk |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2001 |
| Jaar van aanschaf | 2009 |
| KM-stand bij aanschaf | 180.000 km |
| KM-stand laatst | 303.544 km |
Na veelvuldig reviews te hebben gelezen heb ik toch maar eens mezelf aangemeld.
Ik typeer mezelf als een liefhebber van auto's, echter ik vind het erg dure gebruiksvoorwerpen en wint daarom bij de aanschaf het verstand het vaak van het gevoel. Gelukkig voor de portemonnee..... Mocht ik ooit nog een keer echt kunnen kiesen wat ik wil rijden, zonder financiele overwegingen te hoeven maken, dan lijkt me dat echt schitterend.
Met een kilometrage van rond de 20k per jaar kies ik voor een diesel. Het budget laat geen nieuwe auto toe of iets wat bijna nieuw is. De praktische kant komt vaak naar boven.
Mijn wagenpark tot nu toe wordt wel steeds luxer en duurder dus wie weet waar het eindigd...
Begonnen met een Nissan Sunny 1989 van mijn oma overgenomen voor 250,- (guldens), daarna een beetje mijn hart gevolgd en een Mercedes Benz gekocht, belastingvrij uit 1980, 200D. Toch vanwege het gemak van een station, de vele vakanties naar het buitenland (minimaal 3x p jaar), gekozen voor een nieuwere auto. De Golf IV variant 2001. Ik zou de Benz dolgraag als 2e auto weer hier hebben willen staan, maar dat is financieel niet mogelijk.
De Golf.
De Golf is een keuze geweest voor degelijkheid, betaalbare station, ruimte en zuinig in brandstofverbruik. Gekocht bij Wamsteker in Gaanderen (gld) met uiteraard 6 maand Bovag. De auto was niet de mooiste, wat plekjes op de wielkasten voor en een kras op een wielkast achter. De prijs was er ook naar. Wintersetje erbij geregeld en karren maar!
Inmiddels zijn we vele vakanties, woon-werk ritjes verder en rijdt de auto nog steeds als een dolle! Optisch niet de mooiste, maar met rm 290.000km op de teller tot nu toe een goede aankoop geweest. Momenteel sparen we voor een opvolger. Het geld kriebelt een beetje en misschien komt de opvolger wel eerder dan mijn vriendin denkt....
Een andere optie is de Golf oprijden, afschrijving is er nauwelijks meer en goedkoper rijden is bijna niet mogelijk. Gezinsuitbreiding is inmiddels ook al aan de orde geweest dus de station is niet meer weg te denken. Een opvolger gaat dus zeker een ruime auto worden.
Mogelijke opties; Ford Focus, Ford Mondeo, Volkswagen Golf, Volkswagen Passat, Skoda Octavia. Allen in de station uitvoering. Max €9000,- en 180.000km, trekhaak, airco, electrische ramen zijn een pre.
Dan de Huidige golf.
De golf is aangeschaft met nieuwe koppeling, distributie en alles wat daarbij hoort, nieuwe banden, nieuwe winterbanden. Zodoende waarschijnlijk de eerste duizenden kilomets geen noemenswaardieg problemen te verwachten. Voor de rest had ik 6maanden Bovaggarantie bij de koop geregeld.
Voor reparaties heb ik een bevriende automonteur die voor €10,- p uur en de materialen de auto z'n reguliere beurten geeft, overigens netjes volgens de opgegeven fabrieks intervallen.
De auto rijdt met zijn 90pk turbo niet als een racemonster, maar dat hoeft van mij ook niet. Ik maak er vaak een sport van om zo zuinig mogelijk van A naar B te komen. Al is doorrijden zeker ook aan mij besteed, als de kans daarvoor zich aandiend. Zo dicht bij de Duitse grens en met de vakanties naar oostenrijk in de winter, heb ik de max zeker een aantal keren aangetikt (185).
Gemiddeld rij ik per tank van 50 liter 5,1L per 100km. Ritjes over 80/100km wegen zijn mogelijk met 4,0/100km, zeer zuinig bakkie dus!
Onderhoud/problemen.
Ik laat de auto zijn reguliere beurten volgens dealer intervallen en met goede materialen uitvoeren door een bevriende automonteur. Regulier onderhoud verlengd de levensduur van een auto is mijn mening dus dat doen we netjes. Vaak voor de vakanties naar het buitenland nog even een extra controle zodat we zonder zorgen op pad gaan. Het is en blijft toch een oudere auto met veel kilometers. Over 2 weken gaan we weer naar zuid frankrijk voor een week wielrennen inde alpen. Een week later nog een keer voor 3 weken zomervakantie, bepakt en bezakt met tent, vrouw en kind.
Vlak na aanschaf wel wat problemen gehad met inhouden van de auto. Dit viel onder de garantie dus snel terug naar Wamsteker, specialist in VAG autos. De gehele turbo is binnenstebuiten gekeerd en zo'n beetje alle onderdelen vervangen evenals de luchtmassameter. Dit over een tijdsbestek van ik denk een half jaar. Elke keer leek het euvel weg te zijn, maar kwam net zo vrolijk weer terug. Vooral bij veel vraag naar veel vermogen. Bergop rijden met bepakking resulteerde in die tijd tot standaard uitvallen van de turbo en in de noodloop verder. Ik was een ware kunstenaar door rijdend de sleutel uit het contact te halen, de auto te resetten en weer verder te rijden. Wamsteker heeft keurig netjes elke keer de auto bekeken, proef gereden en uiteindelijk was het probleem opgelost. Waar het nou precies aan lag is me tot op de dag van vandaag niet duidelijk.
Daarna allemaal probleemloze kilometers. Vakanties naar oostenrijk, frankrijk, zwitserland. Wintersport elk jaar. Bij 255.000km, in de Dolomieten, na een dag venetie op de terugweg begaf de dynamo het. We konden nog net op de camping komen, hulpdiensten gebeld via Route Mobiel. Het was inmiddels zaterdag, auto afgesleept naar een garage, later bleel die garage op meer dan een uur rijden te zitten. En dat terwijl de volkswagen/audi in Cortina zelf, waar wij op de camping stonden, op een paar km zat. Inderdaad dynamo kapot, kosten reparatie €700,-!!!! Gelukkig niet op voorraad en zodoende kwamen we in de categorie waarin we de eigen auto naar NL mochten laten verplaatsen. Een huurauto kregen we ter plekke om de vakantie af te maken. Ideaal want zo kon mn mannetje voor de helft van de prijs in NL een nieuwe dynamo plaatsen. Lang leve de hulporganisatie. Wel 2 dagen ivm regelen en huurauto ophalen, kwijt en 3 dagen zonder auto gezeten.
De LMM is vorig najaar kapot gegaan, rookwolk, inhouden en op een avond helemaal niet meer verder willen rijden.... Afgesleept na een heerlijk etentje, gelukkig in de buurt dus thuis laten afzetten. Alles weer via Route Mobiel. LMM vervangen en geen enkel probleem meer gehad.
Verder onderhoud is allemaal normale slijtage, remmetjes, schijven, nog geen uitlaat, wiellager linksvoor, schokbreker linksachter, rechtsachetr ook gelijk meegenomen, een lampje her en der, binnen en buiten, 2 nieuwe zomerbanden, de rest ligt er vanaf 180.000km al onder. De distributie incl spanrollen en dergelijke zijn bij 270.000 gedaan, netjes volgens de gebruikelijke interval van 90.000km. Voor de kilometstand en leeftijd van de auto, alles zeeeeeer acceptabel!
De stand is nu 292.132km em de 3 ton gaat er zeker aan komen. Komende 2 maanden komt er zowiezo 6000km bij aan vakantieritjes. Stiekem ben ik gisteren even bij een passat variant 1.9tdi 105pk comfort wezen kijken hier in de buurt. Simpele versie met alles wat nodig is aanwezig; electrische ramen, climate control, geen overmatige electronics of ingewikkelde motor zoals de 2.0tdi of een dsg-bak. dat is allemaal niet nodig voor mij. Binnen budget, al weet ik de inruilprijs van de golf nog niet, bovag 6 maanden, 160.000km. Eigenlijk helemaal voor ons gemaakt.... Maar waarom nu doen als de golf nog prima rijdt? De 160.000km van de Passat geeft ook risico, ik weet dat die van mij keurig is onderhouden, al is het niet door de dealer, wel met originele onderdelen en keurig volgens schema. Wachten tot de golf kapot gaat of voor de zomer een andere auto zoeken of juist NA de zomer?
Comfort: de golf deint en je voelt veel van de ondergrond. Ik ben 1.92 lang en achter mij is weinig ruimte. Verder kom ik altd prima uit de auto, ook na lamge ritten. 4 sterren.
Prestaties: de golf is zeer zuinig, 1:25 is haalbaar! De prestaties in de zin van topsnelheid en acceleratie zijn niet geweldig maar met dagelijks verkeer geen enkele last van. Je mag toch niet harder dan 130km/h in NL en in duitsland is 180 ook hard zat! De reden dat ik deze auto kocht was de zuinigheid, de prestaties vallen mij niet tegen: 4sterren.
Betrouwbaarheid. Afgesien van de normale slijtage en de turbo-problemen is er niks bijzonders aan onderhoud en gebruikerskosten. Brandstof is zeer goedkoop vanwege de zuinigheid. Betrouwbaarheid 4 sterren, gebruikerskosten 5 sterren.
Ik zou weer eenzelfde merk auto kopen, echter wel met de betrouwbaarste versie van motor en versnellingsbak. Golf, Passat of Skoda Octavia met 1.9tdi motor. Eventueel een Ford Focus of Mondeo zouden ook een optie kunnen zijn. Ik vind het lastig een keuze te maken!
klaar voor de zomer!
de auto heeft gisteren zijn check voor de vakantie gehad, buiten de beurt intervallen om. Alles is nagekeken met het oog op de komende duizenden kilometers. De Golf zal 2x bepakt en bezakt naar zuid frankrijk afreizen en weer terug in 5 weken.
Opmerkingen van de monteur: de auto heeft dan wel negenoeg 300.000km op de teller, je ziet er niks aan! Geen lekkages of zweten, olieverbruik is niks, remmerij, uitlaat, alles is ok bevonden. Natuurlijk kan er altijd onderweg wat kapot gaan, maar bij niet mishandelen van de Golf gaat hij het waarschijnlijk prima gaan uithouden. We gaan met een gerust hart de reis beginnen. Dit sterkt mij ook in de keuze om de Golf nog even te behouden. De zomerkilometers komen er dus aan, straks de APK in oktober en de wintersport weer en dan kijken we wel weer verder.
Kosten met deze 'beurt'; alleen kostprijs van filtertjes, nieuwe olie en bijvullen van andere vloeistoffen.
Na de zomer (5500km)
Zo, een paar weken verder en 5.500km gereden. 2x naar Frankrijk geweest, bepakt en bezakt. De auto geeft geen krimp en is veilig weer thuis.
Enig euvel, bemerkt toen ik weer thuis in de regen aan het rijden was, is het motortje van de ruitenwissersproeier. Deze was defect, nieuwe geplaatst voor €25,- ex btw en klaar.
Over 200km gaan we de 300.000km grens passeren. Spaarpotje voor een vervanger is gereed, maar deze blijft mooi in dienst!
Nieuwe apk en We rijden door!
Na een aantal weken op internet te hebben rondgekeken naar een eventuele vervanger van deze auto, hebben we vandaag besloten de auto voorlopig te houden.
Geen problemen tijdens het rijden in de afgelopen 2 maanden. Er zit een nieuwe apk op tot oktober 2014, kosten waren €150,- inclusief de kleine beurt die 1500km later eigenlijk op de planning stond. Dus nieuwe filters, alles nagekeken en tiptop rijklaar voor de winter. Remkabels moesten even wat gevet worden, was de enige opmerking van de keurmeester.
Ondertussen de winterbanden er weer opgelegd. De achterbanden konden niet meer voor apk, dus vervangen. Een goede kennis van mij had een andere auto met andere bandenmaat. Zodoende heb ik 2 winterbanden van vredestein over kunnen nemen. €25,- per stuk met 7mm profiel nog.
Nadat ze eronder zaten bleken ze gecupt te zijn..... Daar heb ik zelf nog nooooit last van gehad met deze auto, dus wel ff balen. Het geluid is duidelijk hoorbaar, ik ben er nog niet helemaal achter wat ik er mee wil.
Zoektoch naar een andere auto heeft weinig opgeleverd behalve meer vraagtekens. Verdere gezinsuitbreiding staat te gebeuren, de komende zomervakantie zal waarschijnlijk niet voor veel extra kilometers gaan zorgen, de auto doet het nog prima. Maw geen reden om de Golf weg te doen. Mogelijke vervangers werden bij de zoektocht uitgebreid naar:
Volkswagen Touran, Citroen C4 grand picasso handgeschakeld en Mazda 5.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Volkswagen Golf

De Volkswagen Golf Variant had ooit een dikkere tweelingbroer

Volkswagen Golf Variant 1.6 Trendline (1999)

Eindelijk: dit is de Cupra Raval!

VVN en Fietsersbond willen lagere snelheden na toename verkeersdoden