Volkswagen Golf Variant 1.2 TSI BMT Highline (2011) #2

Volkswagen Golf Variant
Volkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf Variant

UitvoeringGolf Variant 1.2 TSI BMT Highline
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2019

Volkswagen Golf Variant

Deze review schrijf ik na intensief gebruik gedurende 6 jaar (2019-2026). De auto is onlangs verkocht omdat hij vervangen is door een Skoda Octavia Combi 1.4 TSI PHEV.

Inleiding
De auto is destijds gekocht omdat ik samen met mijn vriendin toch wel een serieuze fase in ons leven inging. Er kwam immers een hond bij en we hadden wensen voor een gezin. Er stond een Polo voor de deur maar én een hond én uiteindelijk een baby met (alle!!) spullen die daarbij komen kijken, voelde het voor ons tijd om een volwassene (lees; degelijke) gezinsauto te kopen.

Via een mazzeltje op het werk een mooie Volkswagen Golf Variant weten te vinden, een heuse 4-cilinder met ketting (heb ik vaak te horen gekregen), onverwoestbaar.

Uitvoering/opties/accessoires
De auto was een handgeschakelde, we wilden als jongvolwassenen nog niet echt toegeven aan het gemak van een automaat, en we waanden ons nog als echte coureurs en dus moest je werken in de auto.

De uitvoering betrof een Highline, wat we terugzagen in een Alcantara bekleding. De auto was voorheen van één particuliere eigenaar die, gelukkig voor ons, enorm netjes met zijn spullen omging.

Verder weet ik eerlijk gezegd niet welke standaardopties er op de Highline van destijds zaten. Wel zat er geen trekhaak onder, wat gaandeweg de jaren toch wel een gemis bleek te zijn. Wel was er IsoFIX op de achterstoelen aanwezig wat ideaal is.

Ruimte
Voor de ruimte was deze auto perfect. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op een gezin met 2 kinderen en nog altijd de hond, dus de extra ruimte was zéker welkom.

Met de kinderstoeltjes van tegenwoordig heb je ook wel enige ruimte tussen voorstoel en achterbank nodig om ze er überhaupt in te krijgen, maar als het eenmaal zat, zaten onze beide heren als koningen, terwijl wij voorin redelijk de ruimte hadden.

Met meerdere volwassenen erin was het op zich ook wel oké, maar je kreeg al gauw een vliegtuig-gevoel (knietjes tegen de stoelen voor je) wanneer je allemaal 1.75m of langer was.

Verbruik
Qua verbruik ging het prima. We zijn geen stevige doorrijders - 130km/h versus 100km/h doet én veel in negatieve zin op het verbruik en te weinig qua tijdwinst in onze ritten - dus de cruise stond het gros van de tijd op 107 km/h. Al met al reden we tussen de 700 en 900 kilometer met een tank, afhankelijk van de kou. Beetje tussen de 5.2 en 6 L/100km, ook volgeladen.

Vakanties
Hij heeft ons mooie ritten gebracht, zonder enkele problemen. We hebben wat dat betreft (ik klop 'm af) mazzel gehad ook met de auto's die we tot nog toe hebben gekocht, ook qua onderhoudskosten überhaupt.

Met een volle dakkoffer (75kg daklast maximaal) en een volgeladen kofferbak wist hij ons zonder morren naar Zuid-Frankrijk of Lago Maggiore te brengen.

Reden van verkoop
De auto was al 8 jaar oud bij aanschaf, en na ruim 6 jaar viel hij inmiddels onder de youngtimerregeling. Met ook ruim 3 ton op de teller, begon hij nu langzaamaan wel wat meer hinder te krijgen. In een paar maanden tijd stonden we voor diverse onderdelen bij de garage en liepen de kosten toch flink ook.

Ook begon hij olie te zweten (bij de verkoop werd mij verteld dat het eerder een zeef was) en lijkt het erop dat we hem net op tijd weg hebben gedaan. Met een aanstaande vakantie naar Denemarken, durfden we het simpelweg niet meer aan met dit oude beestje.

Al met al heeft hij ons gedurende de ruime 160.000 kilometer ontzettend goed en betrouwbaar op pad gehouden. Dit was eentje van de Deutsche Kundigkeit was ons betreft.