Volkswagen Golf 2.0 TSI GTI (2011)

autoreview

Volkswagen Golf 2.0 TSI GTI (2011)
Volkswagen Golf 2.0 TSI GTI (2011)Volkswagen Golf 2.0 TSI GTI (2011)Volkswagen Golf 2.0 TSI GTI (2011)Volkswagen Golf 2.0 TSI GTI (2011)Volkswagen Golf 2.0 TSI GTI (2011)Volkswagen Golf 2.0 TSI GTI (2011)Volkswagen Golf 2.0 TSI GTI (2011)Volkswagen Golf 2.0 TSI GTI (2011)Volkswagen Golf 2.0 TSI GTI (2011)

Signalement

UitvoeringGolf 2.0 TSI GTI
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2016
KM-stand bij aanschaf57.500 km
KM-stand laatst65.500 km
Lezerswaardering: 71%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Eerste ervaringen Golf GTI DSG 2011

Sinds eind juni 2016 deze VW Golf VI 2.0 TSI DSG in bezit.
Auto is afkomstig uit Duitsland en is door een handelaar voor mij geïmporteerd.

Ik volg de Myreview pagina al jaren op Autoweek, daarom wil ik er ook graag een Myreview schrijven. Ik heb er tenslotte ook een en ander aan gehad bij het aankoopproces van deze auto.

Sinds 1 juli staat de Golf op kenteken en na 1,5 maand hierbij mijn eerste gebruikerservaringen.
Zo heb ik er diverse ritten mee gemaakt, twee weken geleden bijvoorbeeld naar Oostenrijk geweest.

Het gaat om de volgende uitvoering met o.a. de volgende opties:
VW Golf 6 GTI DSG 5 deurs
Ledkoplampen+Xenon meesturend
Led achterlichten
Zwart leren bekleding
Schuif kantel dak
Dynamic Chassis Control
Parkeersensoren voor en achter + automatisch inparkeren
RNS 510 navigatiesysteem
Automatisch dimmende binnenspiegel
18 inch lichtmetaal
Afneembare trekhaak af fabriek

Aankoopproces:
Ik maak niet zo veel kilometers, hiervoor heb ik 2,5 jaar met een 2001 Seat Ibiza Cupra rondgereden. Ik heb hier in die tijd 25.000 km mee gemaakt, al verwacht ik met de Golf wel meer te gaan rijden. Dit was een leuke snelle auto, alleen wilde ik na verloop van tijd iets nieuws/meer comfort en een trekhaak (vanwege mountainbiketripjes). Ik zocht een C-segmenter, Duits, sportief. Een automaat in principe niet, alleen DSG is super (ben hier bekend mee). Al snel gekeken naar een Golf 6 GTI, ik had het bedrag ervoor over om voorlopig een goede gebruikte te gaan rijden en de hogere maandelijkse kosten voor lief te nemen. Echter is de auto niet loodzwaar (wegenbelasting) en ben ik geen beginnend bestuurder meer (allrisk verzekering bij veel vermogen).

Na diverse ritten bevalt de Golf super, maar dat mag je denk ik ook wel verwachten van een dergelijke auto. De auto heeft veel opties hier maak ik gebruik van. Zo merk ik toch wel verschil in de verschillende onderstelsettings, comfort-normal-sport. In comfort is de veerweg aanmerkelijk langer, in sport is het eigenlijk plankhard. Echter door de goede stoelen valt hier mee te leven.

In de rit naar Oostenrijk 2 mountainbikes op de afneembare trekhaak meegenomen. Auto rijdt in een dergelijke lange rit erg ontspannen mede door de automaat en goede stoelen. Op de terugweg veel file gehad en dan is de automaat toch wel erg fijn. De DSG gedurende de hele rit in D gehad en het onderstel in Comfortmodus. Ik heb het verbruik niet helemaal goed kunnen meten, maar er zat een tankbeurt tussen van 1 op 12 (toen reed ik niet zelf). Dit vindt ik netjes, gezien de luchtweerstand toch niet optimaal is met de fietsen op de trekhaak. De eerste tankbeurt was echter 1 op 8/9. Bij een gemiddelde snelheid van 160, de A3 op richting Oberhausen-Koln.
Bij korte ritten en zo nu en dan het vermogen aanspreken is het verbruik ook 1 op 8. Dit is toch wel redelijk hoog, maar dit zal ook komen doordat de auto in Duitsland gechipt is naar 256 pk (XBM-tuning, stage 1) . Als je deze PK's gebruikt zal hij wel extra veel gebruiken dan de af fabriek 211 pk.

Wat mij verder opviel is dat je er schijnbaar moeiteloos 7000tpm mee kan maken. De DSG in stand D schakelt bij kick down bij dit toerental, bij versnelling 2 naar 3. Het rode gebied begint echter al bij 6000tpm. Omdat ik de auto altijd goed warm rij en de olietemperatuur in de gaten hou en ook altijd rustig af laat koelen bij sportief rijden denk ik niet dat dit een probleem is.

In Oostenrijk de berg opgereden (Hochalpenstrasse Grossglockner) dit was een super ervaring. De olietemperatuur kwam toen uit op zo'n 125 graden. Je merkt dat de GTI echt tot z'n recht komt op zo'n weg. Het onderstel in Sport en schakelen via de flippers is dan super. Ook het terugschakelen via de flippers is een belevenis, na het terugschakelen laat ik de toerenteller geregeld in de buurt van de 5 a 6000 toeren komen, er komen dan geweldige plofjes uit de uitlaat en de herneming bij dit toerental is fantastisch om vervolgens 1 seconde later weer op te schakelen. Dit alles uiteraard bij warme motor.
Wat tegenvalt is de schijnbaar aanwezige sper op de vooras. Hier heb ik tot nu toe weinig van gemerkt. Bij het uitkomen van een bocht dient de sper ervoor te zorgen dat het vermogen naar het buitenste wiel wordt gestuurd, zodat de auto als een dolle de bocht uit wordt getrokken. Mijn ervaring is dat beide wielen (in eerste instantie) door het ESP wordt begrenst en ik heb niet het gevoel "de bocht uit te worden geschoten." Het is niet zo dat ik hier in de praktijk vaak gebruik van ga maken maar tijdens die enkele keer bij het nemen van een bergpas had ik hier meer van verwacht. De elektronisch aangestuurde mechanische sper op de Golf 7 GTI Performance schijnt wel feilloos te werken.

Positief:
- Verbruik bij normaal rijgedrag
- Praktische bruikbaarheid
- GTI stoelen volledig leer, uitgebreid instelbaar
- Aandrijflijn, motor en DSG

Negatief:
- Vermogen kan niet altijd kwijt bij nat wegdek
- Slecht werkende sper op de vooras
- Remmen lijken na een (sportieve) bergrit (tijdelijk) minder aan te grijpen
- Niet de ultieme controle over de aandrijflijn (DSG zit er wel heel dicht tegen aan)
- Verbruik bij sportief rijden
- Onderkant voorbumper is drempelgevoelig

Misschien is het verder wel leuk om even een vergelijking te maken met de Audi A4 Avant 2.0 TDI Advance Sport bouwjaar 2015 van mijn pa. Wat opvalt is dat de Golf heel iets smaller is maar over zijn geheel meer binnenruimte bied (op het bagageruim na). Qua infotainment is de Golf van 2011 veel verder als de Audi uit 2015. Wat in het voordeel van de Audi spreekt is de multilinkophanging van de vooras. De wielen van de Audi (245/40/18) staan ten alle tijde loodrecht op de auto. Dit geeft ten alle tijden een super stabiel gevoel. Dit is bij de McPherson vooras van de Golf anders. Verder is de Audi veel zwaarder, maar heeft wel een betere gewichtsverdeling doordat de vooras verder naar voren staat. De motor van de Golf ligt verder voor de vooras. Echter over het algemeen is de Golf GTI uiteraard wel wendbaarder dan de Audi A4.

Over ongeveer 3000 kilometer dient er service plaats te vinden geeft de boordcomputer aan. Na deze service volgt hier een update.
Ik ben van de plan de service te laten doen bij de dealer, zodat de auto dealeronderhouden blijft. Ik ben benieuwd wat dit gaat kosten, zo zal er naast de reguliere beurt nieuwe 18 inch banden gemonteerd moeten worden. Ook is de DSG-olie nog nooit vervangen dit moet ik navragen of dit zal moeten. Ik vindt op onderhoud moet je niet bezuinigen als je een dergelijke auto koopt. Verder ben ik van plan de auto origineel te houden.
Mochten er vragen/opmerkingen zijn dan zie ik ze hieronder wel verschijnen.

  • 65.500 km

Servicebeurt
Afgelopen week een servicebeurt uitgevoerd bij de officiële VW dealer te Ulft. Geen problemen geconstateerd, alleen regulier onderhoud. Wel heb ik opdracht gegeven de DSG-olie te vervangen. Totale kosten 590 euro.
Het schakelen van de automaat is overigens precies hetzelfde als voor de olie wissel.
Binnenkort de winterbanden eronder, ik heb 17 inch liggen 225/45/17.
Auto bevalt goed. Verbruik ongeveer 1 op 10.
Echter laatst een trip naar Sauerland (Willingen Upland) gehad met fietsen achterop en af en toe even flink het gas er op, dan verbruikt de auto wel veel. Ik was 90 euro benzinekosten kwijt, afstand vice versa is ongeveer 460 kilometer. Had gehoopt het op 1 tank te redden, maar is bij lange na niet gelukt. Toch ongeveer 65 a 70 liter verstookt. Ongeveer 1 op 7.
Bij normaal rijden, woon-werk haal ik makkelijk 1 op 11.

Verder is de koelvloeistof 1 keer bijgevuld, stond net op het minimale en het lampje ging branden. Ook is er 1 keer een bobine vervangen van 1 cilinder. Kosten +/- 100 euro.

Wat verder nog is opgevallen is dat ik naast het adaptieve onderstel het stuurgedrag ook adaptief is. In de sportstand van de automaat wordt het stuur directer, ik had dit niet meteen door toen ik de auto pas had. (ik had dit moeten weten toen ik in Oostenrijk de bergpassen reed). Door het adaptieve stuur en adaptieve onderstel is het wel mogelijk om alles op scherp te stellen en is het toch wel een behoorlijk andere auto als dat alles in de comfortsettings staat.

8,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (7)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.