Volkswagen Golf 1.6 TDI 110pk BlueMotion Highline (2013)
Uitvoering | Golf 1.6 TDI 110pk BlueMotion Highline |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
Besteld :)
Na veel wikken en wegen, zojuist mijn handtekening gezet voor een nieuwe Golf 7 BlueMotion Highline!
Ik beschouw mezelf als een echte petrolhead en heb er een sport van gemaakt in zoveel mogelijk auto's te rijden. Per prijscategorie en type auto kon ik altijd zo opnoemen: dit zou ik dan kopen.
Sinds 1,5 jaar ben ik ondernemer en dat gaat inmiddels goed, dus tijd om een auto uit te zoeken. De Punto is zo luidruchtig dat je met 110km/h niet handfree kan bellen, en na 2 uur rijden wordt het erg vermoeiend. Over de kosten (2000 euro in 11 maanden) nog maar niet te spreken.
Budget bekeken en vervolgens een wispelturige shortlist gemaakt:
- Renault Clio RS
- Polo BlueGT
- Alfa Romeo Guilietta
- VW Golf
- Renault Mégane Coupé
En dan komt de realiteit:
- Renault Clio RS. Enorm gaaf bakkie. Zo blij als een jonge hond in de mand, maar te klein, te duur per km, oncomfortabel bij 35.000-40.000km p/jr. Exit.
- Polo BlueGT. Leuke bak, zuinig maar niet genoeg voor km's, toch klein en ook ernstig anoniem. Exit.
- Alfa Romeo Guilietta. Bella italia! Prachtig exterieur, maar interieur val me tegen. Flap op de stuurkolom en bij een occasion van 1 jaar al slijtage op versnellingspook...ook de afschrijving is echt een issue. Exit.
- Renault Mégane Coupé. Oei, mooie auto als je er naast staat zeg! Goede optie, zuinige diesel met GT-line ziet er gewoon goed uit. Alleen het interieur...kwaliteit is prima, maar ik voel me er niet in thuis...leuk de buitenkant, maar je zit toch binnen...deze heeft lang in mijn gedachten gezeten.
- VW Golf. Tja de saaiste die je kunt bedenken wellicht, maar het ding rijdt erg prettig, het interieur is rustig en logisch en 'ik voel me erin thuis'. Daarnaast fiscaal de interessantste optie. Dus beslist: prima dat het een 'saaie' Golf wordt, maar dan gaan we hem goed aankleden.
Het is dus een Golf 7 1.6 tdi BlueMotion Highline geworden met de volgende 'opties':
- Deep black pearl
- 65% donkere ruiten achter
- 17 inch wielen 'Madrid' (de standaard 16 inch set wordt de winterset)
- Executive pakket (geen high executive ivm jat-gevoeligheid 20cm scherm...)
- Spraakbediening
- Elektrische ramen achter
- Navigatie discover media (incl. multimedia aansluitbox iphone 5/sd kaart/bluetooth)
- Sound upgrade (400W hifi systeem met subwoofer op plaats reservewiel. In de showroom getest: wat een bak geluid. Gezien mijn muziekstijl: 'noodzakelijk'!
Al met al een hele mooie dikke Golf voor de komende tijd. Ik twijfel nog over achteraf (een keer) monteren van LED achterlichten en/of chippen naar 140pk. Net even het 'muesli-gehalte' minimaliseren en gezien de komende vakanties met veel bergritten, net wat meer vermogen/koppel hebben in beladen toestand is niet verkeerd.
Over een week of 3 wordt de auto geleverd, dan uiteraard een update. Tot zover topservice de dealer.
Eerste 2 weken
Op 2 november was het dan zover: ophalen van de nieuwe Golf. Hier kan ik kort over zijn: topservice en wat ben ik blij met de uitvoering/keuzes die ik heb gemaakt. Vooral deze twee zaken:
- De 18 inch wielen staan ook top. Jammer dat er snel winterbanden met 16 inch (de originele velgen) gaan.
- De optionele 'sound upgrade' met versterker & subwoofer geeft goed en hard geluid.
Tot nu toe alleen maar lof over de auto. Alles werkt, geen enkele fout kunnen ontdekken en over de eerste 2100 km een gemiddeld verbruik van 1:20 precies. Netjes, had er niet meer van verwacht. Ik zal vanaf nu bij bijzonderheden of onderhoudsintervallen de review bijhouden. Over een tijdje zal ik wellicht ook de verbruiksmonitor invullen, dat vind ik nu nog wat vroeg.
Winterbanden erop en verbruik
In 3,5 week ruim 3100km op de teller en het is tijd voor de bandenwissel. Winterbanden erop op de originele 16 inch velgen dus het staat nog best netjes. Ik ben zelf erg benieuwd of het verbruik nu dichter in de buurt van de fabrieksopgave komt, oftewel: hoeveel invloed hebben de 18 inch zomerbanden+velgen op het verbruik. De eerste 3100km kom ik uit op 1:19,7. Een punt van irritatie: de iPhone 5 kabel. Ze zijn er inmiddels al 3 maanden niet. En bij m'n dealer hebben ze ze nog nooit gehad. Oftewel: er staat een optie op de lijst die nog helemaal niet leverbaar is. Niet netjes. Ik had gelukkig al een 30pins naar lightning connector maar door de extra lengte is het niet handig voor het vakje. Verder niets dan lof over de auto en de service van Hegeman.
Afscheid Golf
Golf ingeleverd bij exit uit de zaak. Komende 6 maanden in de Citigo van m'n vriendin, tot bekend is wat er qua werk gaat gebeuren. Review nieuwe golf staat zojuist online (10-3-2016)