Volkswagen Golf 1.4 16V TSI 140pk GT Sport (2007)

Volkswagen Golf 1.4 16V TSI 140pk GT Sport (2007)

UitvoeringGolf 1.4 16V TSI 140pk GT Sport
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2010

Mijn eerste

Je ontkomt er niet aan, na jaren leuke auto's te hebben gereden is het moment daar; er komt een kleine aan! Hardstikke leuk natuurlijk maar als autoliefhebber ben ik gelijk naar een andere wagen gaan kijken. De keus was vrij snel gemaakt, een golf. De 1.4 tsi motor met 140pk is genoeg voor leuke sprintjes maar hij springt zuinig om met brandstof, 5 deuren en een acceptabele kofferbak. De GT sport geeft hem net dat tintje sportiviteit en maakt hem i.c.m. de meergeleverde 17 inch Estoril velgen (16 inch is standaard op de 140pk versie) lekker ogend.
De eerste 5000 km zijn naar alle tervredenheid verlopen.
Comfortabel, relatief stil en snel genoeg. Het weggedrag is voorspelbaar maar uiteraard minder direct dan mijn vorige wagens (Cooper S en S2000). Maar dat is logisch.
Met een verbruik van 1 op 14,5 ben ik zeer tevreden.
Binnenkort zal ik wat meer vertellen over mijn ervaringen.

Een jaar verder

De Golf heeft zich nu alweer en jaar probleemloos gedragen en voldoet prima als gezinsauto. De standaard isofix bevestigingen zijn erg handig en de bagageruimte is ruim voldoende met zijn drieën.

De sportstoelen in de wagen zijn eigenlijk niet geschikt voor mensen met vrij korte benen zoals ik, het ontkoppelen gaat hierdoor iets minder makkelijk en omdat de zit vrij diep is krijg ik bij lange ritten niet voldoende ondersteun in mijn rug. Voor mij zijn de stoelen niet comfortabel.

Ik heb nog geen onderhoudsbeurt hoeven uitvoeren en er is nog geen reden geweest voor een garage bezoek.

Eerste onderhoudsbeurt

Na 92000km was de wagen toe aan een eerste onderhoudsbeurt.
Geen bijzonderheden op 1 ding na: De wagen had boven de 3500 rpm geen vermogen meer en leek ook in te houden. Bij de dealer hebben ze de wastegate klep vervangen. Dit schijnt een bekend probleem te zijn bij deze motoren. De klep sloot niet meer goed waardoor de turbo geen druk meer kan opbouwen, boven de 3500 rpm neemt wordt de compressor namelijk losgekoppeld en neemt de turbo het volledig over. Maar na het beurtje (nou ja beurtje 450 euro voor een kleine beurt met remvloeistof) en de reparatie van de wastegate klep rijdt hij weer als een zonnetje.

Storing terug gekomen

Helaas, na 2 dagen weer met volle pit te hebben gereden, houdt de motor weer in. Vandaag nogmaals de wagen laten uitlezen voor storingen maar die zaten er niet in. Kennelijk hebben ze bij de dealer hier wel vaker mee te maken gehad want de oplossing kwam vrij snel, het vervangen van de magneet ontkoppeling ventiel/sensor en een software upgrade zouden het probleem wellicht verhelpen. Uiteraard met een slag om de arm. Op dit moment is het vermogen inderdaad weer terug en houdt hij niet meer in. Laten we hopen dat dit de oplossing is. Ook werd mij aangeraden om RON 98 en merk benzine te tanken vanwege de additieven. Dat zijn nou net de dingen die niet verteld worden bij de verkoop van de wagen...

Nog meer motorisch ongemak??

Helaas, de vreugd is van korte duur geweest. Sinds de wagen gerepareerd is blijven er maar motorische ongemakken terug komen. Nu stottert de auto bij het optrekken. Er gaan geen motor storingslampjes branden. Maar ik begin wel een beetje teleurgesteld te raken in de degelijkheid van het merk. Als het erger wordt moet ik wel terug naar de garage maar voorlopig leef ik wel met dit ongemak. Ook lijkt de auto na de software update van de vorige minder direct op het gaspedaal te reageren. Iemand ervaringen mee??

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf