| Uitvoering | e-Up Style |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 15.028 km |
| KM-stand laatst | 19.765 km |
Van zwart naar wit
Zo constateerde de verkoper van deze witte e-Up! nadat we de vorige benzine Up! uit maart 2022 op het terrein van de dealer hadden achtergelaten. Uiteraard netjes gewassen, stof verwijderd en dus helemaal klaar voor een volgende eigenaar. Niet dat deze auto weg moest maar met zonnepanelen, laadpaal (die al dienst deed en doet voor onze Passat Variant GTE) en thuisbatterij waren de omstandigheden thuis ideaal voor de overstap. Laat nou net onze dealer in het Duitse Wesel een mooie witte e-Up! uit de private lease terug hebben ingenomen. 3 jaar oud, slechts 15000 kilometer op de teller en dus feitelijk nog als nieuw. Zo zag de auto er ook uit.
Nog net voordat de grote Trump show in en met Iran begon, die overigens over het algemeen met weinig sterren wordt gewaardeerd, werden mijn vrouw en ik eigenaar van deze witte rakker. Omdat dit een Style uitvoering betreft, gingen we er qua uitrusting niet veel op achteruit in vergelijk met de Up Active die hiervoor in de garage geparkeerd stond. Banden en velgen zijn kleiner en smaller, geen mistlampen en de achterste zijruiten en de achterruit zijn minder donker getint dan voorheen. Wat deze elektrische variant van de Up! dan weer wel heeft, is een verwarmbare voorruit, connect services en uiteraard de elektrische aandrijflijn. Na een half jaar rijden is het hoog tijd om over de eerste ervaringen te schrijven.
Het comfort is natuurlijk vele malen hoger dan bij de benzine variant, veroorzaakt door de stille elektromotor, de geruisarmere banden en het ontbreken van een klassieke versnellingsbak. Geruisloos, schokvrij en met een behoorlijke versnelling tot 80 km/uur (daarboven gaat het iets minder snel tot de max van 130 km/uur) maakt de e-Up! zijn kilometers. Het comfort wordt verder versterkt door de plezierige en geruisarme Climatronic, de lichte besturing en de gemakkelijke bediening. Wat afbreuk doet aan het comfort zijn de matige stoelen en het ontbreken van verlichting in het linker voorportier voor de bediening van ruiten en spiegels. Dat moet toch anders kunnen, lijkt me.
Over de prestaties kunnen we kort zijn: meer dan voldoende. Natuurlijk is het geen echte strepentrekker met 83 pk, maar de auto komt serieus vlot van zijn plek en hoewel de topsnelheid is begrensd op 130 km/uur, is dit in de praktijk ook meer dan genoeg. Ook hier in Duitsland zijn er weinig omstandigheden meer die langdurig een hogere snelheid mogelijk maken. U kent het woord vast wel: Baustelle. En die Baustellen zijn er op heel veel plekken, niet alleen op de Autobahn overigens. Verbruik ligt in de zomer ruim onder de 10 kWh, zonder dat je je als een slak door het verkeer moet bewegen. Het netto 32,8 kWh grote batterijpakket zorgt voor een actieradius tussen 260 en 300 kilometer, in de winter zal dit zeker minder zijn, maar omdat de e-Up! als 2e auto wordt gebruikt, is de reikwijdte tot nu toe nooit een issue geweest. Snelladen hebben we nog niet hoeven doen, wel een paar keer aan een publieke laadpaal geladen op momenten dat we niet met een volle akku vertrokken. Laden doet de auto thuis met maximaal 7,2 kW.
Helaas heeft de auto in de zes maanden dat we hem nu hebben niet helemaal een onbevlekt blazoen. De dealer moest worden opgezocht nadat ik onheilspellende geluiden afkomstig van het onderstel opmerkte. Als eerste de wielbouten gecontroleerd, alles in orde. Verder kan je niet zo veel dus er zat niets anders op dan de dealer op te zoeken. Na enig speurwerk door de monteur bleek dat er speling zat op de stabilisatorstangen. Heel vreemd na pas 16000 kilometer ervaring, maar om een lang verhaal kort te houden, de stabilisatorstangen zijn vervangen. Het is slechts gissen naar de oorzaak, het belangrijkste is dat het is opgelost. Uiteraard een garantiekwestie en daarna gelukkig rust in de onderste regionen.
Omdat we in Duitsland wonen, is het onderwerp kosten natuurlijk niet helemaal vergelijkbaar met de situatie in Nederland. Om toch een indicatie te kunnen geven het volgende: MRB is € 0,- tot december 2030, daarna ongeveer € 40,- per jaar, aan verzekering betalen we € 495,- op jaarbasis met ongeveer 12 geregistreerde schadevrije jaren. Verdere kosten hebben we nog niet gehad omdat we tot nu toe alle laadsessies thuis met eigen stroom hebben kunnen afdekken, op 1 of 2 keer publiek laden na. Nog geen tientjeskwestie.
Ik betrap mezelf erop dat ik regelmatig in plaats van de Passat deze Up! pak voor relatief kleine afstanden. De auto is wendbaar, zuinig, vlot, ligt door het iets hogere gewicht dan bij een benzine Up! redelijk stabiel op de weg en is overzichtelijk. Prima karretje, blij mee!
Samenvattend: voor kortere afstanden door stad, over land of via provinciale wegen is dit in mijn ogen een ideale auto, redenen hiervoor heb ik zo goed mogelijk hierboven beschreven. Ga er geen lange stukken rijden over de autosnelweg of Autobahn, hiervoor is de e-Up! minder geschikt, hoewel het verbruik dan ook nog wel redelijk te noemen valt met ongeveer 13,5 kWh per 100 kilometer. Met de Style uitvoering kom je in de praktijk weinig te kort, navigeren kan met je smartphone via Google (houder voor op het dashboard meegeleverd). Stoel- en voorruitverwarming voegen echt iets toe. Enige misser is het ontbreken van verlichting in de schakelaars voor ruiten en spiegels.