Toyota Yaris (2018) #2
Bouwjaar | 2018 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
Relax, it's a hybrid.
Oké; je hebt dus een Toyota gekocht, een Yaris ….. met automaat ….. en ‘t is een hybrid? Wanneer ga je met pensioen?
Dat laatste zal nog zeker een jaar of 30 duren, maar feit is wel dat ik een auto aanschaft heb waarbij het seniorengehalte onder de bestuurders ervan tamelijk hoog is. Maar is dat negatief teken? Of is er een goede reden dat de Yaris zo in de smaak valt?
Laten we beginnen bij het begin; de auto die ik heb aangeschaft is een ‘Toyota Yaris Hybrid Team D’ uit 2018. Het is een uitrustingsniveau dat AutoWeek niet herkend en dat is vrij logisch want ‘Team D’ staat voor ‘Team Deutschland’. Juist; het is een importer. Toyota Duitsland brengt kennelijk in jaren dat er Olympische Spelen plaatsvinden vaak ‘Team D’ uitvoeringen van hun modellen uit. En wat hield dat in 2018 in voor de Yaris?;
“Köln. Toyota startet mit den Team-Deutschland-Modellen sportlich und komfortabel in das Olympia-Jahr 2018. Kunden können sich über einen Preisvorteil von bis zu 6.150 Euro inklusive Hybridprämie freuen. Das exklusive Toyota Team-D Paket mit adidas Sporttasche, Handtuch und Original-Adiletten gibt es gratis dazu. Für das Toyota Team Deutschland treten an: der Toyota Aygo, der Toyota Yaris, der Toyota Auris, der Toyota Corolla, der Toyota C-HR, der Toyota RAV4, der Toyota Avensis Touring Sports und der Toyota Proace Verso. Zu erkennen sind alle Team-Deutschland-Modelle an einem exklusiven Schriftzug.
……….
Der Yaris Team Deutschland (Kraftstoffverbrauch kombiniert 4,8-3,3 l/100 km, CO2-Emissionen kombiniert: 109-75 g/km) rollte auf zweifarbigen 15-Zoll-Leichtmetallfelgen in die Arena. An Bord sind das Multimedia-Audiosystem Toyota Touch mit Rückfahrkamera, Klimaanlage, Sitzheizung und Toyota Safety Sense mit Pre-Collision System mit autonomer Notbremsfunktion (AEB), Spurhalte- und Fernlichtassistent. Der Toyota Versicherungsdienst gewährt für dieses Plus an Sicherheit einen Nachlass bei der Versicherungsprämie (Haftpflicht und Vollkasko) in Höhe von bis zu einer Typenklasse. Kunden, die sich für den Yaris Team Deutschland Hybrid entscheiden, profitieren zusätzlich von der Hybridprämie in Höhe von 3.000 Euro. Der Preisvorteil gesamt beträgt 3.900 Euro.”
De Adidas sporttas, handdoek en slippers waren niet meer bij de auto inbegrepen, maar de overige zaken waren present. Wat betreft de uitvoering is het voor de Nederlandse markt een beetje een a-typisch ding omdat je stoelverwarming niet vaak tegenkomt bij deze generatie Yaris, en al zeker niet wanneer het niet de duurdere uitvoeringen betreft die zaken zoals een start/stop knop hebben, automatisch dimmende binnenspiegel en eventueel elektrische inklapbare spiegels. Dat heeft de mijne allemaal niet, evenals een aantal andere zaken waar ik straks nog op terug kom. Eigenlijk is het dus een vrij simpele uitvoering maar mét stoelverwarming en multimediasysteem + achteruitrijcamera.
Ik had de auto via internet gevonden bij een autohandelaar niet al te ver bij mij vandaan. Stiekem had ik al jaren een oogje op de Yaris III, en dan specifiek een Hybrid. Ik wilde al langere tijd eigenlijk graag een automaat en de hybride techniek vind ik ook gewoon erg interessant en daarnaast hou ik van zuinig rijden. Dat laatste is ook wel prettig als je zo’n 30.000km per jaar rijdt.
Het probleem met de Yaris, en in het bijzonder de exemplaren met automaat, waaronder de Hybrids, is natuurlijk dat ze een uitstekende restwaarde hebben waardoor ze duur zijn in aanschaf, voor mijn gevoel eigenlijk té duur.
Aanvankelijk zocht ik ook eigenlijk een exemplaar van de eerste facelift (2014-2016) nagenoeg full options, maar zonder het panoramadak. Maar verder dus wel met start/stop knop, elektrisch inklapbare spiegels, cruise control, automatisch dimmende binnenspiegel, stoelverwarming, etc. Die viel destijds niet te vinden en zodoende moest ik wat gaan snijden in mijn eisenpakket. Daarbij kwamen toen ook de minder luxe exemplaren van de 2e facelift in beeld waaronder het exemplaar dat nu de mijne is, wat dan weer als voordeel heeft dat het een jongere auto is die volgens Toyota op verschillende punten verbeterd zou zijn t.o.v. de eerste facelift.
Na 2 proefritten gemaakt te hebben en een uitstekende inruilprijs voor mijn Skoda Citigo geboden te hebben gekregen moesten we nog een klein beetje onderhandelen maar kwamen we uit op een voor mij haalbaar toe te betalen bedrag. Een dag later mocht ik mij al eigenaar noemen van deze fraaie Yaris.
Maar wat maakt de Yaris behalve het feit dat het een automaat en hybride is nou zo fijn? Ik vind persoonlijk de instap en de ruimte in het interieur erg fijn. De instap is net een ietsje hoger dan de gemiddelde B-segmenter en als ik erin zit heb ik lekker de ruimte voor mijn benen. Daarnaast vind ik de stoelen ook erg prettig. Je zit niet zo laag en ‘in’ in de stoel zoals bij veel andere auto’s, maar je zit wat meer ‘op’ de stoel. Daar hou ik wel van. Die iets hogere instap is natuurlijk ook wat de auto geliefd maakt bij de wat meer seniore medemens en daar kan ik ze geen ongelijk in geven.
Daarnaast vind ik de auto enorm uitnodigen tot ontspannen rijden, en dat vind ik erg prettig. De auto heeft een heel fijn rustig karakter.
Niet dat hij niet vlot kan zijn, want als je het gaspedaal vloert zet hij weliswaar een luide stem op maar komt ook zeker best vlot van z’n plek. En soms is dat ook best leuk want als je een Yaris Hybrid ziet staan voor het stoplicht verwacht je niet dat hij bijzonder vlot van z’n plek gaat komen, maar hij kán het wel. 😊
Het auto-journaille heeft vaak de neiging om te klagen over de CVT in Toyota Hybrides, en dan met name het geluid. En ik kan me voorstellen dat als jij een sportieve rijder bent dat de Yaris Hybrid dan geen goede keuze is voor jou, maar ik vraag me af of zo iemand uberhaupt al verlekkerd naar een Yaris Hybrid van deze generatie zou kijken in the first place. Het karakter van de CVT moet een beetje bij je passen, ik vind het heerlijk, maar ik rijd dan ook rustig en vaak behoorlijk ‘Eco’. Dan heb ik niks te klagen over het geluid van de CVT. Maar iemand die een wat meer jachtige rijstijl heeft gaat hier waarschijnlijk niet happy van worden. Dan kun je echt beter uitkijken naar een auto met een traditionele automaat of iets DSG/DCT-achtigs.
Grootste nadeel aan de auto vind ik de geluidsisolatie, dat doen veel andere (Europese) B-segmenters beter, punt! Het verbaasde me aanvankelijk dat de Skoda Citigo die ik eerder had stiller is dan de Yaris terwijl dit toch een stukken duurdere auto is. Toyota heeft natuurlijk keuzes moeten maken, want extra isolatie maakt de auto natuurlijk duurder en zwaarder en is slecht voor de uitstootcijfers maar wat mij betreft is de geluidsisolatie nu toch wat ondermaats. Het went overigens wel na verloop van tijd, nu ik er zo’n 5 maanden mee rij stoort het me niet meer zo erg als eerder.
Het stuurgevoel in de Yaris is niet bepaald communicatief, maar wel behoorlijk licht. Dat is in stadsverkeer en parkeergarages prettig, maar op hogere snelheden zou er wat mij betreft iets meer gevoel in mogen zitten.
Na aanschaf van de auto zijn er ook wel wat modificaties uitgevoerd want knutselen aan m’n auto is m’n grote hobby. En een van de eerste zaken was het monteren van cruise control. Na online wat onderzoek gedaan te hebben bleek dat de Yaris Hybrid af-fabriek voorbereid is voor cruise control. Het is een kwestie van het toevoegen van de cruise control schakelaar en dan werkt het. Die schakelaar is nieuw alleen wel stevig geprijsd en in de goedkope imitatie exemplaren die je voor bar weinig kunt bestellen op Chinese websites heb ik niet zo’n groot vertrouwen. Ik vond online bij een autodemontagebedrijf een nagenoeg nieuw stuur met cruise control schakelaar voor een nette prijs (minder dan de schakelaar nieuw kost) en zodoende heb ik gewoon het complete stuur vervangen. Daarmee zag dat er ineens ook weer een stuk frisser uit en voelde het als nieuw. De cruise control was plug&play; ik heb nu cruise control, en geen gedoe met inleren/vrijschakelen/coderen/o.i.d. Dat is een verademing vergeleken met VAG-auto’s waarbij je alles weer moet coderen alvorens het werkt. (En wat ik niet zelf kan.)
Aangezien ik een lichtsensor had gespot op het dashboard die regelt dat de instrumentenverlichting dimt als het donker wordt vroeg ik mij af of de auto ook voorbereid zou zijn op automatisch inschakelende verlichting. Dus had ik ook de stuurkolomschakelaars van dezelfde donor-Yaris meebesteld aangezien die automatische verlichting had. Het stuur moest er toch al af en dan is het maar een kleine stap verder om ook de stuurkolomschakelaar mee te vervangen. En wat denk je? Dat werkte ook plug&play. Dat waren al 2 upgrades in 1 knutselochtend.
Daarna volgenden nog wat accessoires zoals een set rubber matten, een Kuda telefoonhouder voor rechts naast de radio waar ik een ‘Baseus Stable Gravitational Wireless Charging Car Mount Pro’ op heb geknusteld, een fraaie armsteun van Wood Company, de Viofo A229 Pro 2CH uit m’n vorige auto weer ingebouwd, een Dension DAB+U unit ingebouwd om DAB-zenders te kunnen luisteren (via de USB aansluiting), een DAB+ Shark antenne.
En het was flink zoeken, maar ik kon online ook nog een ‘Easy Blink II’ set vinden van Lindgaard Pedersen die Toyota Nederland in het verleden ook als originele accessoire heeft verkocht. Wat doet dat ding? Die zorgt ervoor dat je ‘comfort-knipperlicht’ hebt; richtingaanwijzer 1x aantikken en vervolgens knippert je knipperlicht een ingesteld aantal keren. In mijn geval heb ik hem ingesteld op 4x. Mijn voorgaande Skoda’s hadden ook comfort knipperlicht en ik vind dat wel erg prettig.
Een aangeschafte accessoire die ik nooit nodig hoop te hebben is een reservewiel + boordgereedschap. Af-fabriek heeft de Yaris die niet, maar enkel zo’n busje met schuim en een compressor. Ik vind dat maar niks, ik heb liever een wiel achterin, ondanks dat je daardoor iets meer gewicht meezeult in de auto.
Over de verlichting van de Yaris was ik niet heel erg tevreden. Net zoals bij de Toyota iQ die ik in het verleden heb gehad heeft de Yaris HIR2-lampen met een projectorlens en de prestaties hiervan vind ik ondermaats. Daarom heb ik de HIR2 halogeen lampen vervangen door Philips Ultinon Pro9100HL exemplaren en het lampje dat de standlicht/dagrijlicht-functie op zich neemt vervangen voor een setje Osram LEDriving SL lampjes zodat het qua kleur beter bij de nieuwe LED-HIR2 lampen past. Dit is een enorme verbetering en sindsdien ben ik zeer tevreden over de verlichting. Het lichtbeeld is ook uitstekend, daar hoefde niks aan afgesteld te worden. Ik heb nu stukken helderder licht en dat is vooral in bosrijke/donkere omgevingen zonder straatverlichting enorm prettig.
Een kleine tekortkoming aan het verlichtingssysteem is dat als de schakelaar op ‘off’ staat en je gaat rijden in het donker dat je dan door het verlichte dashboard het idee kunt krijgen dat je met de verlichting aan rijdt. Terwijl je de facto met enkel DRL aan de voorzijde rijdt. Dat is vooral gevaarlijk op plekken waar overvloedige straatverlichting is waardoor je minder snel door hebt dat je dimlicht niet aan is. De achterlichten branden echter niet mee wanneer de DRL aan is. Dat vind ik persoonlijk een slechte zaak dus heb ik de verlichting gemodificeerd zodat de achterlichten altijd branden zodra de auto op contact gaat. Zodoende brand er aan de voorzijde altijd DRL of dimlicht, en achter altijd de achterlichten. Vind ik persoonlijk veiliger. Dit wordt ook wel ‘Scandinavian DRL’ genoemd. Bij sommige auto’s kun je dit softwarematig instellen, maar voor zover ik weet gaat dat bij deze Yaris niet en moest ik zelf even een alternatieve voeding aanleggen.
Zijn er ook nog problemen geweest tot nu toe? Ja, een paar kleine. Nadat ik de auto had gekocht kwam ik er vrij snel achter dat de ruitenwisserbladen enorm slecht waren, dat zijn slijtage-onderdelen dus dat kan gebeuren. Ik had (dure) Denso Hybrid wisserbladen gekocht voor de voorruit. 1 om direct te gebruiken en 1 om op voorraad te hebben. Deze wisserbladen komen qua design erg dicht in de buurt van de originele Toyota wisserbladen maar zijn wat prettiger geprijsd. Echter na zo’n 2,5 maand kon ik het tweede wisserblad al monteren want de eerste Denso wiste toen al net zo slecht als het wisserblad dat op de auto zat toen ik hem kocht. Maar helaas lijkt het 2e wisserblad niet veel beter te zijn. Ik heb in ieder geval alvast een Bosch flatblade klaarliggen als vervanging.
Ander probleempje dat ook met water te maken heeft; kleine lekkage in de kofferruimte. Geen aquaria vol water gelukkig, maar kleine hoeveelheden water die binnendruppelden. Dat bleek veroorzaakt te worden door het rechter achterlicht in de kofferklep. De pakking tussen achterklep en achterlicht dichtte kennelijk niet meer goed af. Die pakking is gelukkig los leverbaar. Na het schoonmaken van het contactvlak en het plaatsen van de nieuwe pakking is het probleem verholpen. En aangezien ik de achterklepbekleding toch al los had liggen heb ik de pakking van het linker lampje in de achterklep ook direct vervangen.
Verder had ik bij aankoop van de auto al gezien dat de voorbanden wat scheef afsleten, tevens waren de voorbanden sterk gecupt. Dit is opgelost door 2 nieuwe voorbanden te monteren en de auto te laten uitlijnen. Voorheen trok de auto ook lichtjes naar rechts, maar dat is nu ook over. Het gekozen bandentype is GoodYear Vector 4Seasons Gen-3. Daar heb ik uitstekende ervaringen mee, en de achterbanden zijn ook van precies hetzelfde type.
Alvorens de auto afgeleverd werd kreeg hij nog even z’n 90.000km beurt, dat is een grote beurt waarbij de bougies ook vervangen horen te worden. Die waren volgens de verkoper echter niet op voorraad bij zijn leverancier. Zodoende heb ik die zelf na aankoop van de auto alsnog vervangen.
Een ander onderhoudsdingetje wat ik zelf heb gedaan is het schoonmaken van het filter voor het accupakket onder de achterbank. Het filter zat behoorlijk dicht dus die was er wel hard aan toe. Tevens heb ik ook de complete ventilator maar even uit elkaar gehaald zodat ik ook het hele slakkenhuis en de schoepen binnenin even goed schoon kon maken. Goede koeling is belangrijk voor de levensduur van het accupakket.
Een klein probleempje dat ik afgelopen zomer heb gehad is dat ik op een hete dag de ramen naar beneden had gedaan terwijl de auto op m’n werk in de zon stond (geen openbaar terrein), maar toen ik het raam weer wilde sluiten ging het raam in het bestuurdersportier niet meer omhoog. Ik was even bang dat het ruitmechanisme het begeven had. Ik heb toen echter eerst even geprobeerd het elektrisch systeem te resetten door de stroomaanvoer naar het interieur los te halen (in een zekeringkast onder de motorkap), en na het inpluggen van de stekker werkte alles weer naar behoren. Het probleem heeft zich sindsdien ook niet opnieuw voorgedaan.
En soms geeft het contactslot wat problemen, het is dan lastig om de sleutel na het insteken naar ACC te draaien. Ik heb er al naar laten kijken door m’n vaste garage, maar er valt niet zo heel erg veel aan te doen. Je zou zeggen dat het vervangen van het contactslot zou moeten helpen, maar als je op internet zoekt naar ‘Yaris contactslot draait niet ANWB’ vind je wel een topic op de website van de ANWB waar iemand exact hetzelfde probleem heeft en waarbij vervanging van het slot niet geholpen heeft. Ik ben dus wat huiverig om het contactslot te vervangen, bovendien is dat ook erg duur.
Inmiddels heb ik zelf gemerkt dat als je de sleutel met een bepaalde krachtige en vlotte ‘schwung’ doordraait in het slot het meestal wel goed gaat. Maar ik vind dit niet heel erg Toyota-waardig. Ik heb nog nooit een auto gehad waarbij ik dit type probleem had.
Verder is de auto probleemloos en het verbruik is netjes. Het is echt eenvoudig om minder dan 5L/100km te halen, over de afgelopen 5 maanden zit ik op een gemiddelde van 4,3L/100km. (bijgehouden via Spritmonitor, de boordcomputer is iets optimistischer)
Alles wat ik graag op en aan de Yaris wilde hebben zit er inmiddels wel op, dus is het gewoon een kwestie van lekker rijden en genieten. Gezien de reputatie van Toyota verwacht ik na al mijn eigen werkzaamheden nu vele probleemloze kilometers tegemoet te gaan. Ik hoop hier nog heel wat jaren plezier aan te beleven, al zij het niet tot mijn pensioen ……..
PRIVATE LEASE Toyota Yaris

Toyota Yaris 1.3 VVTi Aspiration, Volledig dealer onderhouden,Climate control, Cruise control, Trekhaak, Isofix, In hoogte verstelbare stoel, 3 maanden garantie
- 2010

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Active | Apple Carplay | Camera | LM Velgen |