Toyota Yaris 1.5 Full Hybrid Aspiration (2012)
| Uitvoering | Yaris 1.5 Full Hybrid Aspiration |
| Versnellingen | 1, Automaat |
| Bouwjaar | 2012 |
| Jaar van aanschaf | 2012 |
| KM-stand laatst | 19.000 km |
Eerste ervaringen met hybride rijden.
Op 28 juni werd mij nieuwe yaris afgeleverd. dit is mijn 4e Yaris dus je mag me wel een fan noemen.
In eerdere reviews is al genoeg gezegd over de weinige opbergruimte ten opzichte van het vorige model. Van 3 naar 1 opbergkastje is wel erg weinin. Tel daarbij op het ontbreken van vakken in de achterdeuren de dubbele bodem in de kofferbak met zijvakken en het de late onder de passagiersstoel. Gelukkig kan je wel erg veel kwijt op plek waar vroeger het reservewiel zit. Wat ook opvalt is dat de ruimte achterin toch minder is dan bij de niet hybride versie. Er zit n.l. best een behoorlijke bult onder de achterbank waar de beide accu's zich bevinden. Verder ben ik best tevreden over het dashbord. Dacht dat ik de digitale klokkenwinkel meer zou missen maar valt mee. De blauwe dashboard verlichting is erg mooi. Het multimediasysteem bervalt prima. je moet zelfs opletten dat je er niet te veel op kijkt want het leidt soms behoorlijk af.
Het rijden met de hybride techniek valt erg mee. Ik had van o.a. Autoweek en Autovisie wat videoreviews gezien maar wees gerust je merkt nauwelijks dat je elektrisch of op benzine rijdt. De verschillenden motoren schakelen probleemloos over. Ook het remmen gaat probleemloos dus geen duikgedrag zoals eerder door Autoweek werd gemeld. Het verbruik heb ik nog niet kunnen meten maar wil dit later nog wel aan deze review toevoegen. De vering is wel behoorlijk stugger waardoor ik nu nog langzamer over verkeersdrempels rijdt. Dat is enige minpuntje wat mij betreft.
Update
Auto half jaar in gebruik en bijna 20.000km op de teller.
Bevalt nog steeds prima. De zit, de rijeigenschappen, de automaat en cruise control perfect. In de eco stand blijft het in de zomer voorin prima toeven. Achterin wordt het te warm en moet de eco stand worden uitgeschakeld. In de winter het zelfde verhaal. Heb je een erg beslagen achterruit dan duurt het heel erg lang voor dat deze is ontwasemd. Eco stand uit en het klusje is in een paar minuten geklaard. waar het EV knopje voor dient is mij volstrekt onduidelijk. behalve dat er een lampje gaat knipperen op het dashboard wat nog vóór het bereiken van 50 op de teller direct weer uit gaat. Zodra je het gas iets meer dan teder indrukt schakeld het elektrisch rijden al uit. In de EV mode rijdt de auto hetzelfde als in ECO mode. het verbruik van me toch tegen. In mijn vorige 3 yarissen haalde ik met gemak de verbrieksopgave en reed zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave. Na is dat echt niet te doen. Al rij je als een bejaarde dan nog haal je de fabrieks opgave bij lange niet. Gemiddeld heb ik over die 20.000km bijna 1:21 gereden. Scheelt wel 2km/l met wat de meeste halen maar goed kom niet in de buurt van de 27,8 die men opgeeft. Sta je langer in de file dan slaat de motor aan als de batterij leeg begint te raken. motor werkt dan als agregaat waardoor het brandstofverbruik meer dan verdubbelt. Oké je kan dan na verloop van tijd weer een poosje elektrisch rijden maar onder de streep heeft het aan de voorkant meer gekost dan wat ik later terugwin. voordeel???? dan verbaast het mij dat de motor 's morgens altijd aanslaat na een paar seconden ook als de batterij bijna vol is. In EV mode wegrijden kan dan echt niet. Ik ben daarom nog niet overtuigd van het nut van hybride. de "normale" Yaris haalt bijna dezelfde verbruikscijfers. Ben best tevreden maar toch...........
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Toyota Yaris

Praktijkervaring Toyota Yaris (2011-2020): dit vinden eigenaren van hun auto

Toyota Yaris - Occasion Aankoopadvies

Test: Nissan Micra - Suzuki Swift - Toyota Yaris

Toyota Yaris 1.5 Full Hybrid Comfort (2012)