Toyota Yaris 1.3 16v VVT-i Linea Sol (2000)

Toyota Yaris 1.3 16v VVT-i Linea Sol (2000)

UitvoeringYaris 1.3 16v VVT-i Linea Sol
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2012

YARIS, HOE DAT ZO?

Gezocht: een VERSTANDIG wagentje voor stadsverkeer, voor de winter en voor de uitleen aan de kinderen. Goedkoop in gebruik én aanschaf.
De Panda uit 1999 voldeed daar bijna aan. Echter, met de redding door het ABS van onze Mercedes Benz 300SE bij een noodstop in Noorwegen, kwam ook het besef dat we dezelfde situatie met de Panda niet zonder kleerscheuren (of erger) hadden doorstaan.

Verstandig is dus ook veilig. Toch maar een nieuwe belastingvrije? Te duur. Betrouwbare alternatieven? Eerste model Toyota Yaris. Eerste model Honda Jazz. Beide zeer betrouwbaar, veilig, zuinig. En saai en lelijk. Maar dat moest maar.

De Honda's waren nog te duur. Yarissen waren ook niet goedkoop, maar na lang zoeken toch eentje gevonden bij een BOVAG-bedrijf.

LINEA SOL

Het is een 5 deurs Linea Sol geworden. 5 deurs is véél praktischer, bovendien is het model wat beter te pruimen dan de 3 deurs, waar het zijruitje achter er later lijkt te zijn opgeplakt.

Linea Sol, de duurste uitvoering, is eigenlijk ook wel een minimum. Nog steeds geen airco, maar wel stuurbekrachtiging, centrale vergrendeling en elektrische raampjes.

De prijs van dit Toyotaatje viel mee. 2250 Euro. Wat zelfs met een kilometerstand van ruim 200.000 niet duur is.
Aangezien er om de Yaris hetzelfde aureool van onverslijtbaarheid hangt als om de Starlet, is het risico van deze hoge kilometerstand niet zo groot. Daarbij komt dat deze Yaris nog in Japan gefabriceerd is i.p.v. in Frankrijk.

MOTOR EN BAK
Het motortje start vlot en loopt dan meteen mooi rustig. Bij het wegrijden moet je even uitkijken, het is een echt toerenmotortje. Geef je te weinig gas bij het koppelen, dan slaat de motor af, of komt slecht op gang. Pas boven de 3000 toeren komt er leven in de brouwerij, maar dan gaat het ook best vlot.
Voor het Nieuwe Rijden is deze Yaris dan ook minder geschikt. Niet dat het motortje protesteert tegen lage toerentallen. 40 in 4 gaat ook, maar verwacht dan geen flitsend oppakken bij gasgeven.

Rij je rustig, dan is deze 1.3 Yaris een erg gezapig wagentje. Ga je op toeren rijden, dan is er zelfs enige mate van sportiviteit.

Bij sommige toerentallen is de motor een beetje brommerig. Geen naar geluid, maar op den duur kan het wat irriteren. Mijd je deze toerentallen, dan valt het geluidsniveau van de motor erg mee, mits je niet sneller rijdt dan 125 op de teller (115 op de TomTom).

Aan koppeling en bak moet ik echt even wennen. Alles gaat héél erg licht......en gevoelloos. Zo heeft de koppeling een extreem korte slag, maar grijpt wel erg soepel aan. De pook glijdt altijd erg makkelijk in de versnellingen. Te gemakkelijk eigenlijk.

BEDIENING
Wat voor koppeling en bak geldt, is ook van toepassing op alle knopjes. Heel licht en simpel te bedienen en logisch. Maar ik mis het "klik" gevoel.
Niettemin is het Yarisje heel gemakkelijk te berijden en door het formaat heel handelbaar. Uitzicht is heel behoorlijk.
En die gekke digitale klokkenwinkel in het midden? Hoeft niet voor mij, maar het went en zorgt er wel voor dat het net iets minder saai is in de Yaris.

RUIMTE EN INDELING
De Yaris is kort, smal en hoog. Beetje een gekrompen ruimtewagentje, zoals die rond 2000 erg populair waren.
Dat concept heeft veel voordelen: doordat je in de hoogte zit, is er relatief veel ruimte. Daarbij is de achterbank verschuifbaar (ideaal, zouden alle kleintjes moeten hebben), waardoor je daar twee volwassenen goed kwijt kunt. Mits ze geen koffers bij zich hebben, natuurlijk, want de kofferbak is dan slechts geschikt voor 2 bierkratjes.
Heb je meer ruimte nodig, dan kun je de achterbank in 2 delen omklappen. De daarvoor benodigde handelingen zijn overigens bewerkelijker dan nodig.

Kortom: de Yaris is heel praktisch en veelzijdig.

WEGGEDRAG EN REMMEN
Daar valt de Yaris voor 100% mee. Na 2 ton is alle eventuele hardheid uit het onderstel verdwenen en is het mooi in balans. Voldoende stuurgevoel; een stevige maar niet harde vering zorgt voor een prima afrolcomfort; het onderstel is zelfs zo goed dat je er probleemloos flink de sokken in kunt zetten, het gaat niet snel mis.
Voor mij DE verrassing van de Yaris. Eén schoonheidsfoutje: het Toyotaatje is erg gevoelig voor langsnaden en sporen. Zijwind valt dan weer erg mee. Je voelt de wind wel aan het koetsje rukken, maar de Yaris blijft keurig in het spoor.

COMFORT
Beter dan verwacht, vooral dankzij het goede afrolcomfort. Het geluidsniveau is redelijk, mits je niet te hard rijdt. Boven de 125 km/u op de teller klinkt er vanuit de motorruimte een soort van trombone die snel verveelt. OP sommige soorten wegdek hoor je de banden duidelijk, maar daar staat tegenover dat er van windgeruis weinig te merken is.
De stoeltjes, tja... Beetje keukenstoelidee. Vrij hoog, met korte zittingen. Maar door de goede steun van de rugleuning valt de schade best mee, ik heb nooit rugpijn bij het uitstappen.

DE PORTEMONNEE
Het brandstofverbruik is uiteraard afhankelijk van wat je er mee doet. Op 80 km wegen kun je de 1 op 20 halen. Bij mij is het gemiddeld 1 op 16,5. Ik rij zo'n 60% snelweg (120 op de teller), 15% stad en 25% lokale wegen.
Wegenbelasting valt mee, zo rond de 25 euro per maand.

Onderhoud? De auto heeft net een beurt meegekregen. En verder gaan we gaan het wel merken. Spannend met 2 ton.

TWEE TON?
Wat is daarvan te merken? Niet veel. Geen roest te bekennen. Ook in het interieur is geen slijtage waarneembaar. Het grijze plastic oogt dan wel kaal en goedkoop, onverwoestbaar is het wel.
Ook bij het rijden merk je niets van het intensieve gebruik. Bij kinderkopjeswegdek rammelt het wel flink, maar dat doen de meeste auto's. En een deel daarvan wordt veroorzaakt door alle spulletjes in de hardplastic vakjes.
Kortom, de verkoper kan nog wel eens gelijk krijgen met zijn opmerking: "daar heeft u nog heel wat jaren plezier van."

ROLLATOR?
Inderdaad, de Yaris is een ideaal wagentje voor bejaarden. Aanduwen nooit nodig, hoge zitplaats, AOW-vriendelijk, licht te bedienen, ook met artrosevingertjes, de rollator past zo op de achterbank.

We gaan het uitproberen. Als deze Toyota echt zo onverwoestbaar is als zijn reputatie, blijft ie misschien wel in de familie totdat we toe zijn aan een bejaardenpas.
De betrouwbaarheid zetten we voorlopig op 4 sterren en stellen het later bij.

En die lelijkheid (hebben ze daar bij Toyota blinde ontwerpers ofzo?) begint al te wennen. Inmiddels vind ik de Yaris 1 leuker dan de Yaris 2. De Yaris 3 is niet onaardig om te zien, maar vrij saai. Nou ja, smaken verschillen.

Problemen en onderhoud

Na aflevering viel al snel op dat het Yarisje bij plotseling gasgeven wat inhield. Dat is lastig bij verkeerslichten. Je moet eerst gas geven en dan pas koppelen. Normaal doe ik dat gelijktijdig.

Heb injectorreiniger aan de benzine toegevoegd, maar dat hielp niet. De Toyotadealer heeft het gasklephuis gereinigd en er nieuwe bougies in gedraaid. Nu is het, zeker bij warme motor, een stuk beter. Maar nog niet helemaal weg.
Ik laat het maar zo, er valt goed mee te leven.
Als je ver in de versnellingen doortrekt, voel je af en toe een schokje. Ik heb me laten vertellen dat dat de VVTi is. Het zal wel.
Verder doet wagentje precies wat ie doen moet: rijden en niet zeuren.

Stiekem best wel een fijn karretje.

Ruim een halfjaar onderweg met De Rollator, zoals we de Yaris gedoopt hebben. Vanwege de grijze kleur, werkelijk alles is grijs, en vanwege het hoge bejaardengehalte.

Maar ik snap die bejaarden wel hoor. Lekker praktisch, zo'n Yaris en hij doet het altijd.

Aan de enorm lichte en gevoelloze bediening heb ik lang moeten wennen, maar inmiddels vind ik het geen punt meer.
Erg fijn is de probleemloze aard van deze Toyota. Alles doet het, zonder gesputter of gedoe. Ook na ruim 2 ton en 13 jaar. Alsof de wagen net uit de fabriek komt. Verder is het Yarisje echt erg praktisch met z'n 4 portieren en verschuifbare achterbank.

Het is met Toyota net als met de Lidl: je koopt met je verstand, niet omdat het er gezellig of aantrekkelijk uitziet. Maar het is waar voor je geld. Dat blijkt!

VERKOCHT

Vanwege de aanschaf van een Trabant (jaja, niet altijd regeert het verstand) heb ik de Yaris enige tijd geleden verkocht. Met winst notabene.

Natuurlijk heb ik daar spijt van. De Trabant gaf weliswaar buitengewoon veel plezier, maar bleek tevens notoir onbetrouwbaar.

De Trabant is nu overleden, helaas, en afgevoerd naar de sloper. Een nieuwe Yaris dan maar? Nu met automaat ivm echtgenote N. die een automatenrijbewijs heeft.

Tot mijn verbazing bleken de Yarissen in prijs gestegen. Voor een nette automaat met airco kun je ook een Prius kopen met alle denkbare toeters en bellen. Nog lelijker, maar tevens ook zuiniger en eveneens van indrukwekkende kwaliteit.

Kortom: voor het winter- en boodschappenwerk weer terug bij Toyota. Alleen nu een maatje groter.

PRIVATE LEASE Toyota Yaris