Toyota Starlet 1.3 XLi (1991)

UitvoeringStarlet 1.3 XLi
Bouwjaar1991
Jaar van aanschaf1999

Deze Review betreft de periode waarin ik in het bezit ben geweest van mijn Toyota Starlet 1.3 XLi van juni 1999 t/m augustus 2000.

Dit was mijn tweede auto, gekocht als occasion bij een Hyundai-dealer voor destijds FL 8.750,00
(EUR 3.970,00). Hij was van de eerste eigenaar en had toen 65.000 km. op de teller.

Aan deze auto heb ik prima herinneringen. Afgezien van een barst in de clignoteur linksvoor en een putje in het linker achterspatbord was hij nog helemaal gaaf. Het interieur was nog als nieuw.

De Starlet ziet er niet echt snel uit, maar schijn bedriegt: hij gaat als een raket en menigeen ben je bij een stoplichtsprint te snel af. Je krijgt ook een enorm gevoel van snelheid achter het stuur: het motorrumoer (pittig!), de rijwind: je hebt het gevoel veel harder te gaan dan je werkelijk gaat.

Sturen gaat voldoende licht (geen stuurbekrachtiging) en de wegligging is op zich okee. Wel is de auto behoorlijk zijwindgevoelig en kan de rechtuitstabiliteit beter. Tip: monteer een maat bredere banden (standaard 145/55 R13): ik heb er zelf indertijd 155/55 R13-banden onder laten monteren en dat verbeterde de zijwindongevoeligheid en rechtuitstabiliteit aanzienlijk, terwijl het sturen maar marginaal zwaarder ging.

Luxe is de Starlet ook niet echt: wat je nodig hebt zit erop, meer niet. Maar alles functioneert goed.

Augustus 2000 heb ik de auto particulier doorverkocht: ik had een splinternieuwe auto gekocht.
Had ik vooraf geweten waar ik aan begon, had ik de Starlet nóóit verkocht. De enige auto waarvan ik spijt heb dat ik hem verkocht heb!

De accu bleek niet goed meer (daar kwam ik op de dag dat ik de auto afgehaald had al achter toen hij niet meer startte. Het contact had 15 minuten aan gestaan zonder draaiende motor omdat ik alle electronica controleerde). De dealer heeft toen een mobiel serviceteam langsgestuurd om de accu bij te laden en een dag later is de accu alsnog onder garantie (3 maanden) vervangen omdat hij niet goed meer bijlaadde. Klasse!
Tip: als de auto deze niet heeft: laat er een lichtverklikker op zetten.
De deurgreep aan de binnenzijde van het linker portier deed het niet meer (veertje kapot): de deurgreep is vervangen.
De schokdempers vóór waren niet goed meer: deze heb ik laten vervangen.
Ter verbetering van de rechtuitstabiliteit heb ik een maat bredere banden laten monteren (zie hierboven).

Enige ergernisje: boven 120 km/uur trilde de auto licht in het stuur: dat heb ik er nooit uit kunnen krijgen. Waarbij ik moet vermelden dat ik de banden vrij hard oppompte, dus wellicht dat dit er mee te maken had...