Toyota Prius THSD (2005) #8

UitvoeringPrius THSD
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2018

De overstap

Na 12 jaar leasebakken en altijd nieuw gereden te hebben (en diesel) ben ik voor mezelf begonnen en omdat ik nog geen helder idee heb over mijn kilometers besloten te gaan voor prive aanschaf van iets goedkoops.
Maar wel iets wat ook afstanden aan kan, ruimte biedt en niet een al te hele grote stap achteruit is.
Lang verhaal kort; een Prius 2 voldeed aan mijn eisen.
Na wat exemplaren gezien te hebben een goed verzorgde instap Prius uit 2005 gekocht met ruim 200k op de teller.

Wat opvalt bij priussen is dat het interieur snel afgeleefd oogt maar de techniek zo niet aanvoelt. Dit exemplaar is particulier bereden en dat is te zien, van binnen ziet de auto er erg verzorgd uit en ook buiten is het voor een auto van dertien jaar keurig.

Ook de uitrusting van elke prius is prima, automatische airco, cruise, middenconsole, zelfs voorruitverwarming en natuurlijk altijd een automaat.

Eerste indrukken na een tank leeg te hebben gereden

De auto rijdt erg relaxt en misschien ligt het aan het zzp schap maar ik ga er ook rustiger van rijden. Beetje deinen en honderdveertig is ineens snel zat. Na het op spanning brengen van de banden rijdt de prius wat stabieler maar ligt wel een stukje minder vast op de weg dan een modernere auto van dit formaat.

Verder nog een Gromaudio ingebouwd zodat ik nu kan bellen en bluetooth streamen via de bestaande audio en met de knoppen op het stuur. Topoplossing.

Auto is ook erg praktisch en verbazend ruim vergeleken met de V40 die ik hiervoor reed...

Kortom vooralsnog valt de stap terug erg mee en ben ik benieuwd hoe hij zich houdt. Binnenkort mag hij zich een maandje gaan bewijzen reizend door zuid europa!

Half jaar onderweg

En half jaartje onderweg met de prius, naar tevredenheid.

In september twee nieuwe banden laten omleggen omdat er een ei in een van de voorbanden zat... die zaten er al tien jaar op...

Half November een beurt met APK bij de dealer a 815,- euro waarvan de kosten zaten in twee remschijven en blokken. Verder niks aan de hand en het accupakket is in topconditie, daarbij weer toyota pechhulp. De dealer botman in hoorn bevalt me goed; na tien jaar premium rijden is het fijn weer een garagist te treffen waar je gewoon klant bent, bakkie koffie, goede uitleg, meedenken en snel klaar.

Verbruik zit op een op achtien.
Alle kosten op een rij gezet en dan rij ik voor 0,24 cent per km, dat is naar tevredenheid zeker omdat het ding na een gewennigsperiode gewoon goed vervoer blijkt te zijn.
Prima klimaatcontrole en als je gewend bent aan de techniek ga je heerlijk cruisend het land door.
En met de komst van de kleine erg blij dat we een praktische auto hebben gekocht, kan met niet indenken dat al die handel in de V40 gepast had.

Tenslotte valt ook op dat de auto makkelijk schoon te houden is, hij is aalglad en ook van binnen weinig open bakjes en bakjes die smutzig worden. Zet me toch aan het denken.. vooral mijn mini's waren niet schoon te houden met al die openingen in de carosserie.

Voor het nieuwe jaar toch aan het nadenken geslagen. De eenmanszaak begint op stoom te raken en een youngtimer lijkt op papier toch aantrekkelijk in zowel kosten als keuzes, ware het niet dat ik me bewust ben van de foolproof techniek van de prius. Misschien toch wachten tot de eerste prius twee als youngtimer te rijden valt. Vooralsnog rijden we gewoon lekker door in onze lelijke maar lekker rijdende stofzuiger.

Liefde

Besloten de Prius te verkopen; er kwam een Italiaanse schone in het vizier en ik was het onplezierige sturen van de Prius wel zat. Hele goede en praktische keuze die ik iedereen zou aanraden.. .behalve als je ook een klein beetje van autorijden houdt.

Leuk; vele maanden na verkoop de auto nog eens zien rijden op de rondweg bij de stad van de nieuwe eigenaar. Die er blijkbaar nog lekker mee rondrijdt!

PRIVATE LEASE Toyota Prius