Toyota Corolla 1.6 GTSi (1993)

autoreview

Toyota Corolla 1.6 GTSi (1993)
Toyota Corolla 1.6 GTSi (1993)Toyota Corolla 1.6 GTSi (1993)Toyota Corolla 1.6 GTSi (1993)Toyota Corolla 1.6 GTSi (1993)Toyota Corolla 1.6 GTSi (1993)Toyota Corolla 1.6 GTSi (1993)Toyota Corolla 1.6 GTSi (1993)Toyota Corolla 1.6 GTSi (1993)Toyota Corolla 1.6 GTSi (1993)

Signalement

UitvoeringCorolla 1.6 GTSi
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1993
Jaar van aanschaf2011
KM-stand bij aanschaf222.500 km
KM-stand laatst242.500 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Liefde op het eerste gezicht

 • 222.500 km

Ik kan deze Toyota als oerdegelijk beschouwen. Heb deze auto gekocht in 2011 van een particulier en ook weer na een korte periode verkocht, maar wou toch even m'n bevindingen plaatsen over deze toch al 24 jaar oude Toyota !.

Hij stond op marktplaats met een zeer matige tekst, foto's genomen door iemand die er geen kijk op heeft, met als afsluiter de tekst "alleen bellen als je particulier bent, anders heb ik er geen zin in"

Verder stond er weinig info bij van iemand die een auto 11 jaar heeft, ik zou dan wel een boek over m'n auto kunnen schrijven...

Duidelijk... toch maar even een belletje gedaan en het volgende geconcludeerd:

De eigenaar was ruim in de 40 en had de auto dus 11 jaar in bezit.
Hij had een vrij fors postuur en vertelde me dat hij er niet meer uit kwam als hij er eenmaal inzat. Een klein lachje kon ik toen niet onderdrukken.

Hij had hierom in 2009 een nieuwe Ford gekocht en kon het niet over z'n hart verstrijken om de auto in te ruilen of te verkopen aan een handelaar, en gebruikte de auto de afgelopen 2 jaar voor plezier-ritjes (wat ik erg goed kon begrijpen).

Dus, telefoon opgehangen en in de auto gestapt en naar het boerengehucht ... Oude Pekela gereden !!

Liefde op het eerste gezicht was het toen ik er aankwam en d'r zag staan.

Niet omdat de auto zo perfect schoongehouden was, het stof van een paar weken zat erop, maar omdat het model auto zo gruwelijk mooi was. Echt mooi sportief. Mooie lijnen voor een auto uit 1993. Sportieve zit. Gewoon, het plaatje compleet. (heb altijd wat met sportieve-hatchbacks gehad)

De auto had een sport-pakket vanwege het GTS-i model, met dikkere bumpers, zij-skirts, 2 spoilers op de achterklep, en heerlijk zittende sportstoelen. En een leren sportstuur welke de oude eigenaar vrij snel na aankoop gemonteerd heeft. (met het originele stuur kwam hij er met z'n benen tegenaan)

Ik vond het allemaal wel prima. Juist ook erg mooi dat dit sportpakket erop zat, want het GTS-i model sprak mij het meeste aan. vindt nog steeds dat deze Corolla het meest geslaagde uiterlijk heeft van alle Toyota's bij elkaar uit dat bouwjaar. De Celica en MR-2 zijn daarentegen ook erg mooie auto's.

Zo sportief als ie eruit zag, zo reed hij ook.

Een zeer pittige 1.6 gtsi motor welke redelijk koppel onderin had (beneden de 4000 toeren). 115pk was prima mee uit de voeten te komen. Had eerder met een corolla 1.3 gereden, deze volstond met normaal rijden prima, alleen miste vermogen op de snelweg en daarom gaan kijken voor een auto met wat meer power. Toen ik deze tegen kwam, was ik spontaan verliefd.

De proefrit;

"Hier, heb je de sleutel, start 'm maar even" .

Ja hoor, geen probleem.
Ik viel zowat in de auto, zo laag stond de rugleuning, eerst maar eens een beetje rechter gezet (ook al houd ik van liggen, dit was slaap-stand), trap de koppeling in en Start your engine.

Zoals het een Toyota beaamd; Start in 1 keer en liep mooi rustig.
Motorkap open; het was helemaal droog, nergens lekkage of zweet-sporen. En, ik als toen 19 jarige die alleen maar in trap en beun auto's gereden had, vond dit vrij zeldzaam. Al bij het zien van het droge motorblok nam ik mij voor om met deze auto rustig om te gaan en er lief voor te zijn. Klinkt gek... maar de auto had iets. (nog steeds wel...)

Motorkap dicht, en in de auto. Ik trap de koppeling in en merk gelijk een zwaar koppelingspedaal, naar niet-wetende-in dat ook het druklager lawaai maakte, reed ik weg. Wat reed dat mooi, ik weet het nog al te goed..,

met een big-smile reed ik de straat uit, ik remde eventjes en een trillend rempedaal trotseerde mijn voet, ik vond het wel prima, hij remde immers.

Toch even de provinciale weg op na 5 minuutjes en bemerkte dat alles gewoon soepel ging, het schakelen was klik-klak en erg precies, schakelde ook erg strak en geen speling op de versnellingspook. Had ondertussen even een paar keer goed geremd vanaf 80, paar keer naar links en rechts gestuurd en alles voelde gewoon degelijk aan, gewoon niks op aan te merken.

Ik keerde om, en raakte de weg kwijt. Wat heb je ook te zoeken in Oude Pekela... Toch maar even tom-tom erbij en na 4 keer de bocht om was ik alweer op het juiste pad.

Even doortrekken, ook al is de motor niet warm na 5km, je moet het toch even proberen en... Damn, wat zit daar een power in dacht ik. Zenuwachtig, adrenaline bij het gas in trappen... dacht daarna, ik doe nu maar weer rustig aan, en vervolgde rustig de 3-4km weer terug na het vertrekpunt.

De eigenaar stond al te wachten, werd waarschijnlijk al wat nerveus...

De auto na wat onderhandelen gekocht voor een symbolisch bedrag van €1000,- wat ik echt géén geld vond voor deze auto, en dezelfde avond nog reed ik met deze Toyota naar huis.

Op de terugweg naar huis om de auto te leren kennen, niet harder gereden als 110-120, dat vond ik eerst wel genoeg, auto voelde alsof ie een tijdje stil had gestaan.

Het tanklampje brande ook dus maar besloten om naar de benzinepomp te rijden. Tank volgegooid en later bedacht ik me dat ik de olie nog niet gepeild had in Oude Pekela... dus dat maar eens gedaan. Haal de peilstok eruit en zie geen olie... heh raar ja. Stop 'm er weer in, haal 'm eruit, nog geen olie... Zonder olie gereden ??? Raakte al lichtelijk in de stress.

Zodoende weer de Shell binnen gelopen en een litertje olie opgehaald, ging uiteindelijk 750ml in. De motor klonk gelijk stuk soepeler. Was ook blij dat ik 'm niet in de toeren gejaagd had.
Les voor de volgende keer dacht ik... áltijd olie peilen.
(Het olie-verbruik, wat ik normaal achte voor een auto van deze leeftijd, was geloof ik 1l op 2500km. Benzine-vebruik 1/12).

Op weg naar huis reed ie ook gelijk stuk beter, had de stoel nog even verzet en kwam tot de conclusie dat het echt wel lekker zat, met de armsteun in combinatie met de leren sportstuur en sportstoelen...

Bijna thuis... Oja, kan ook wel even de banden oppompen, dus weer de ringweg op, motor was nu wel goed warm... trek hem open tot 4000 toeren, niet eens volgas, en auto gaat er als een speer vandoor, lichtelijk verbaasd voegde ik in. Aangekomen bij het banden-op-pomp-apparaat stapte ik uit en zag dat mensen de auto hele tijd na zaten te kijken, alsof ze nog nooit een zwarte Corolla hadden gezien... Bandjes opgepompt tot 2.3 bar en weer ingestapt, wat een auto jongens... Wat een machine. Blij vervolgde ik m'n weg naar huis en zette hem neer zoals te zien op foto 2.

Aangezien ik de auto net had en ook al eens een klein ongelukje gehad heb, wou ik niet besparen op veiligheid en besloten de remmen aan te pakken.

Zo gezegd, zo gedaan en heb mij een set van 2 remschijven, 4 remblokken en 4 remsegmenten achter besteld. Alles opnieuw in het vet gezet, remtrommel opgeschuurd en alles terug gemonteerd.
Wat een verademing, geen getril meer met remmen, en ja, gewoon remmen... stond in één keer stil als het moest, en met warme remmen, remde ze zonder te blokkeren. (terwijl hij geen abs had).

Verder kon ik, behalve geen stuurbekrachtiging, niks raars aan de auto ontdekken. De auto stond op 4 goede banden, had lichte blaasjes onder de lak bij de achterspatbord-randen, maar de lak glansde erover, het interieur zag er niet uitgeleefd uit en zeer verzorgd, ook geen kraakje verder te ontdekken aan de auto.

De 2 elektrische ramen werkte perfect, het lichtbeeld van de koplampen was prima maar had er Philips lampen in gezet en werd toch nog een stuk beter.

Geen stuurbekrachtiging... wat was dát mooi sturen!! Daar krijg je pas dikke arms van, in plaats van lichtsturende auto's zonder gevoel wat je doet. Vooral op bochtige wegen, of kruispunten, rotondes, noem het maar op, ik kon deze auto op elk gewenst moment de bocht omgooien als ik wou, en gaf geen kick!! Enige wat wel een kick gaf, waren de piepende voorbanden en vooral op een nat wegdek een doodskist op wielen.

Vrij snel na aankoop kosten aan de auto gehad, eerst de remmen, daar waren de schijven van krom, dat was naar ik meen een €200,- voor een complete set, en daarna een nieuwe set velgen met 4 z.g.a.n banden gekocht voor €450. Steekmaat 4x100 had je toen een zee van aanbod in, en volop keus voor weinig geld. Deze set sprong eruit en met 205-45-17 stond het geheel als zeer sportief te boek. Heb de velgen op de foto's onder 3 auto's gehad, dus heeft z'n geld zeker opgeleverd! Wel schuurde soms met 3/4 man de wielkasten aan in de banden, dus rustig drempels nemen was dan een vereiste.

Had met deze banden zeer veel grip op droge wegen. Nadat ik de auto een paar maand in bezit had, en dus al redelijk wat kilometers gereden had om ervaring op te doen eens een scheur dagje met mooi weer met een paar kameraden. Een welbekende scheur-route (dus een mooie bochtige weg en veel lange stukken), die in de media wordt bestempeld als "racebaan", is in Groningen een tijdje terug afgesloten voor doorgaand verkeer, omdat 90% van de mensen hier te hard reed. De weg had als maximumsnelheid 60, maar op alle bochten waren hogere snelheid geen probleem.

Het blijft mooi om terug te denken aan deze weg en dat iédereen daar te snel reed... van huisvaders, huismoeders tot aan opa en oma's , en jongelui zoals ik..

Ik praat over de N361 tussen Winsum en Mensingeweer (richting Lauwersoog). Gelukkig heb ik nog redelijk vaak van deze weg gebruik mogen maken. Ook van andere kanten hoor ik dat veel mensen het jammer vinden dat deze weg er uit ligt... nu moet je omrijden over een saaie weg.

Een quote van een nieuwsblad hier uit Groningen;
"Bewoners van Mensingeweer hebben er 12 jaar lang op moeten wachten: de racebaan N361 in hun woonplaats is dicht."

Duidelijk, pech gehad voor de liefhebbers.

Ik dwaal weer eens af....... ik weet me ook nog te herinneren dat de auto binnen de 10sec 100 reed, hetgeen voor mij snel genoeg was. Topsnelheid van 210km was te behalen met enige aandrang en mét tegenwind, daarna nooit weer boven de 180 uitgekomen (rijbewijs is me heilig).

Feit bleef wel dat de auto zich boven de 140 aan de weg vast plakte, enige stuurcorrecties werden zonder moeite doorgevoerd, geen overhellen, niet zenuwachtig worden, gewoon strak op de weg blijven. Boven de 200km/h moest je wel beter opletten, mede door het lage gewicht van 1050kg is het oppassen geblazen met wind, hobbels, oneffenheden etc,

Tegen een BMW e36 320i verloor ik het, op een dikke autolengte afstand van 0 naar 100km/h, maar in bochten kon ik hem goed bijhouden. Verder was de auto op tussen-sprintjes zeker vlot te noemen, maar dan moest ik hem wel in de toeren jagen (6250toeren, net voor het rode gedeelte)! En dat voor een 1.6, vind ik erg netjes.

Het oranje-niet-economische lampje maakte op dat soort momenten ook over uren.
Bij rustig rijden brand het groene economische lampje, wat ik wel grappig vond toen ik er net in reed. Geef je even gas, bijvoorbeeld iemand inhalen, gaat het oranje lampje aan. En dat in 1993 !!

Ik verwachte niet, dat de achterkant van een Corolla lichtelijk kan wegglijden (tijdens een lichtelijke knik naar links in een bocht, waar een vluchtheuvel in het midden van de weg staat), waar een BMW gewoon grip blijft houden en niet wegglijd. Momentje van waarheid dus voor de wegligging van de Corolla, maar hij stuurde zich er perfect doorheen na een kleine correctie. Wist nu dus ook wat overstuur was bij een voorwiel-aangedreven auto.

Verder nooit een opmerking gehad over de wegligging van deze auto. Soms, nu ik deze auto al jaren geleden heb verkocht en enkele andere ook al de revue hebben gepasseerd, ben ik mijn wagenpark aan het vergelijken op de sterke en minder sterke punten en komt deze als beste naar voren. Onder andere áltijd starten en nóóit een enkel probleem gehad. Gewoon geen enkele, wat een unicum was voor iemand zoals ik. (Wel was goed onderhoud doorslaggevend voor een probleemloze auto, dus daar werkte ik graag aan mee. Zo vervangde ik destijds elke 10 á 15.000km de olie van een benzine auto.)

Hier heb ik deze review ooit ook om geschreven maar blijkbaar per ongeluk verwijderd met de telefoon, dus hier is ie opnieuw...

Zou zó graag weer een auto van dit type willen kopen, gewoon voor erbij, een 1.6 gtsi of een e36 325i.
Gewoon voor de plezier-ritjes zodat de Alfa deze drang niet hoeft te ontgelden. Niet dat ik de Alfa en de Corolla afbeun tot het diepste van hun ziel, maar gewoon gebruik waar ze voor gemaakt zijn; sportief rijden.
Fun ritjes. Dat is het mooie aan het hele auto rijden.

Omdat ik zo trots op de Corolla was, heb ik 'm elke week met de hand gewassen, en altijd grondig schoongemaakt, heb hem nog nóóit gepoetst, dus dat zegt wat over de staat van de lak. Er zat werkelijk waar geen krasje op. Parkeerde hem liever in het parkeervak om de hoek bij de Appie, dan daar voor de deur.

De velgen maakte de auto af, wel een beetje een sjonnie-gehalte volgens sommigen, maar je bent 19 dus dan is dat mooi.

De reden waarom ik deze Corolla niet meer heb, gaat om het volgende, houd je hart vast;

Schade

 • 242.500 km

Op een zonnige middag kwam ik van het zwembad, 35 graden, blauwe lucht, licht briesje, bloedje heet dat wel, misschien was het nog wel warmer.

Half moe van de temperaturen van het zwembad ben ik na een feestelijke dag in de auto gestapt en met een rustig tempo naar huis gereden.

Op een provinciale weg, waar huizen aan de zijkant van de weg staan, die dus de 80 weg op moeten rijden, kwam een auto vandaan (hoe verwonderlijk ook).

In plaats van dat deze auto ná mij de weg op gaat (er reed niemand achter mij), gooit hij hem er zo voor.
Aangezien ik die dag geen stress had dacht ik, gewoon afremmen en er achter blijven (normaal had ik zo iemand al lang en breed ingehaald).

Een 5 kilometer later zat ik er nog steeds achter en was ik het voorval alweer helemaal vergeten met de bestuurder die z'n auto ervoor gooide, en we komen aan op een rotonde met totaal 3 auto's voor me.

BOVEN OP DE REM. Ik keek nog of er wat aankwam toen ik achter de 3 auto's de rotonde op reed, er kwam niks aan, en op dat moment dat ik naar links keek, trapt de voorste boven op de rem voor janl.l, er kwam niemand aan........, ik zie dat dus te laat en BOEM, zo de trekhaak in van de Mercedes die voor me reed.

Wat zo'n mooie dag was, eindige in een drama (voor m'n auto dan en lichtelijk voor mij). De auto waar je zó goed voor gezorgd hebt, zie je er zo zielig bij staan.

Voorbumper van de Corolla een afdruk van een trekhaak, koplamp kapot......... Ik ben de schuldige, want ik klap achterop de Mercedes, dus conclusie; afstand houden. Ja, dat klopt maar , die voorste auto hé ........... en zo volgde de discussie.

Mercedes, geen schade. Gewoon geen schade. Nergens een krasje te bekennen op de achterbumper van de 89'er Mercedes stationwagon. Toch heeft mijn verzekering veel geld naar hem overgemaakt vanwege de schade. Gemengde gevoelens blijven over. Maar geef hem eens ongelijk.

Sindsdien áltijd goed opgelet bij rotondes en nooit zoiets weer gehad, ik anticipeer nu ver vooruit en ook op snelwegen houd ik ruim voldoende afstand, wat wel eens anders geweest is....
voelt ook een stuk prettiger (en stuk fijner met inhalen, je overziet de hele weg in plaats van de achterbumper). Soms maak je fouten in het leven, waar je op dat moment niet bij stil stond...

De auto op dat moment nog naar huis kunnen rijden, motorkap wou helaas niet open doordat de balk onder de motorkap, al het zootje naar achter heeft gedrukt.

Thuis aangekomen wist m'n buurman niet wat ie zag... ja, kan ik me voorstellen. Een paar dagen later goede moed bijeen geraapt en de auto samen met een kameraad van z'n schade afgeholpen.

2 nieuwe koplampen besteld via internet (imitatie, dat wel).
Een sleeptouw gekocht
2 haken gekocht

Een boom opgezocht;

En de balk achter de voorbumper recht gebogen, op een zoals het voor jou lijkt, amaturistische manier, maar wel de goede manier, met beleid, en de balk zat na even proberen (ook met eigen kracht) weer op z'n oude vertrouwde plek.

Hierdoor veerde de voorbumper ook gelijk weer terug op z'n oude plek, geen afdruk meer van de trekhaak, en de bumper zag er weer 'normaal' uit.

Enige wat je nog kon zien was een barst/scheur in de voorbumper, maar met een vlugge blik zag je het nauwelijks.

Gevolg van dit alles;
Radiateur heeft lichtelijk een tik gehad, balk zat er nét wel nét niet tegen aan.
Voorbumper beschadigd.

Gevolgen van de kilometerstand/leeftijd;
Koppeling werd me te zwaar, kreeg er last van me voet van.

Hierom een rekensommetje gemaakt en besloten de auto te verkopen.(achteraf spijt van)

De auto op marktplaats gezet mét eerlijke beschrijving en heb de auto verkocht voor hetzelfde bedrag als ik ervoor gegeven heb.

Kosten aan de auto;
€500,-

Waaronder dus de remmen, de koplampen en 2x een oliewissel met filter, én de garage had het kleppendeksel eraf gehaald en álles zag er super schoon uit. Niet aangekoekt en de distributie-riem was recent vervangen, zo nieuw zag ie eruit). De auto was dus gewoon goed onderhouden en zo reed de auto ook nog. Heb geen moment spijt gehad van aankoop van de Corolla. Heb het vast al eens eerder gezegd, maar de wegligging was echt super strak, kon menig auto bijhouden die van zwaarder, duurder en sneller caliber was als deze auto.

Ik mis 'm. dat wel.

Nérgens vind je nog een Corolla 1.6 gtsi op marktplaats. Alle gtsi'tjes zijn geëxporteerd naar het buitenland, of kapot gereden.**

Zo ook deze, de eigenaar waaraan ik 'm heb verkocht heeft 'm tot 2015 gehad en sindsdien is ie van het kenteken af.

Tot zover deze review van m'n vorige auto.

Als ik nog foto's vind van het rechttrekken van de balk na de schade, en hoe hij eerst tegen de radiateur aanzat na de crash, dan zal ik deze bijvoegen als jullie dat interessant vinden!

Bedankt voor het lezen.

**
er is een corolla 1.6 gtsi, blauw van kleur die bij Blik Op de Weg in, of rond 1999 een ongeluk heeft gekregen met een caravan, deze staat op youtube.
Deze rijd na controle kenteken-check nog steeds rond met dézelfde eigenaar die ook het ongeluk gehad heeft. Vind ik toch erg netjes. Toyota zijn sterke auto's en vooral in de tijd 1990-1995 niet kapot te krijgen !!

4,8
 • Betrouwbaarheid
  5
 • Prestaties
  5
 • Comfort
  4
 • Kosten
  5
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Toyota Corolla

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (3)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens