Toyota Carina E 1.6i (1992)

Toyota Carina E

UitvoeringCarina E 1.6i
Bouwjaar1992
Jaar van aanschaf2002

Voorzien van alle comfort-items die de dagelijkse omgang met de wagen in ruime mate veraangenamen: 4 electr. ramen, centr. vergrendeling, electr. bediende buitenspiegels, servostuur,(manuele) airco, automatische bak (4 V.), ABS, neerklapbare achterbank (tevens voorzien van 2 hoofdsteunen), ruime koffer.
Nadelen: het levendige motorkarakter (115 pk) wordt in ruime mate gefnuikt door de automaat (deze is volledig ingesteld op comfort en wil zeker niet gebruuskeerd worden - voordeel hiervan is dat men automatisch een rustige rijstijl aankleeft wat dan weer het risico op overdreven snelheid beperkt en tevens het verbruik positief beinvloedt: dit ligt dan ook doorgaans rond de 8,5 lit/100Km (uitersten: 7,3 lit. tijdens een rit naar Z.Frankrijk - 4 personen + bagage aan boord en gemiddeld toch zeer vlot doorgereden via de Départementales - Anderzijds enkele keren 9,5 à 10 lit. bij veelvuldig rijden op korte afstanden met koude motor). Ander klein nadeel is het relatief luide motorgeronk bij aanspreken van het vermogen (waartoe de wagen zoals gezegd NIET uitnodigt dus meestal OK).Ook zitten er hier en daar nog wel wat kleine rammeltjes in het dashboard maar die zijn gelukkig niet van dien aard dat het echt storend wordt.

Update 14-06-06 : intussen staat de teller op 106.000 KM en nog geen enkel probleem gekend - we rijden voort !

Update 30-08-07 : inmiddels zitten we aan de 120.000 Km en nog steeds geen enkel probleem te melden.We hebben er onlangs nog een ijskast mee vervoerd en ook een fiets past blijkbaar in de achterbak (wel even de achterbank naar beneden geklapt uiteraard) zonder dat de achterklep moet blijven openstaan...

Update 2010 : de wagen is inmiddels door mijn ex-echtgenote voor export verkocht wegens een stijgend olieverbruik (dit na +/- 160.000 Km trouwe dienst).Exit deze probleemloze Toyota !

Tijdens de 2° week na ingebruikname weigerde het electrisch bediende raam aan bestuurderszijde terug te sluiten (gelukkig gebeurde dit op een zomerse warme dag !). Het aandrijfmechanisme bleek defect en diende te worden vervangen; dit bleek een dure grap: incl.werkuren toch bijna 400 euro! Sindsdien geen enkel probleem meer gekend. Heb enkel nog in 2003 de 2 achterbanden laten vervangen (niet omdat ze versleten waren maar op één band stond er een kleine luchtblaas op de buitenwang - vermits dit niet geaccepteerd zou worden tijdens de jaarlijkse techn. controle werden dan ineens de beide achterbanden vervangen (om hetzelfde profiel te behouden op de beide zijden van de achteras - wettelijk verplicht in België!). Tot op heden geen andere mechanische defecten of problemen gekend buiten het normale onderhoud. Nog steeds geen druppel olieverbruik. Recentelijk (op 96.000 Km, ter gelegenheid van onderhoudsbeurt) werd ook op mijn verzoek de distributieriem vervangen (door Toyota voorzien op 100.000 Km). Sinds een goed half jaar is er wel één eigenaardigheidje: de 4° versnelling (overdrive) van de automaat wordt bij koude motor niet meer ingeschakeld vooraleer een afstand van een tweetal kilometer is gereden.Heb dit gemeld aan mijn dealer en deze vindt dit niet normaal; blijkt echter een hele klus om uit te zoeken waar de oorzaak zou zitten en heb dan ook de raad gekregen er voorlopig niets aan te doen : na 2 km rijden lost het ’probleem’ zichzelf op en het doet zich tot op heden nooit voor bij warme motor.Verder karren dus maar !Ondanks de gevorderde leeftijd (nu 13 jaar oud) denken we nog verschillende jaren genot te kunnen hebben van deze wagen (heeft nu nog maar gegarandeerd 100.000 Km op de teller want ik kocht hem van een familielid die hem wou inruilen voor een Toyota Yaris Verso).

Update 14-06-06 : inmiddels 106.000 KM gereden en nog steeds alles OK !
Update 27-12-06 : momenteel staan er alweer 113000 Km op de teller en intussen alleen maar eens af en toe gaan tanken - voor de rest niets van problemen gekend !Indien er zich ondertussen geen verdere problemen aandienen zal de eerstvolgende onderhoudsbeurt gepland zijn ergens in maart/april 2007 dwz. net voor de jaarlijkse officiële technische controle (ik woon in België).

Update 20-04-07 : twee weken geleden eerst nog even naar de dealer geweest voor een kleine onderhoudsbeurt en nazicht voor de jaarlijkse technische controle.Tot mijn grote verbazing slechts een goede 73 Euro kosten hiervoor aangerekend gekregen ondanks de vervanging van motorolie en -filter, algemeen nazicht, uitlaatgastest, afstellen koplampen en remmen- / ophangingstest ! My Toyota is still fantastic !
Nadien naar de jaarlijkse technische controle geweest en weer gepasseerd zonder enige bemerking.Dus we rijden weer een jaartje verder...
Update 20-08-10 : sinds mijn echtscheiding (2008) ben ik niet meer op de hoogte van wat er intussen nog met de wagen is gebeurd maar mijn ex rijdt nog steeds met deze wagen (die intussen toch al 18 jaar oud is...) - de Kmstand zou momenteel ergens rond de 140.000 Km moeten draaien en bij mijn weten zijn er tot op heden nog steeds geen problemen of kosten van enige betekenis geweest !De bekende Toyota-kwaliteit en reputatie qua betrouwbaarheid schijnt zich dus bij deze wagen nog maar eens te bewijzen!