Toyota Avensis Wagon 1.8 VVT-i Dynamic (2009)

autoreview

Toyota Avensis Wagon 1.8 VVT-i Dynamic (2009)

Signalement

UitvoeringAvensis Wagon 1.8 VVT-i Dynamic
Versnellingen6, Handgeschakeld
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009
KM-stand bij aanschaf100.000 km
KM-stand laatst100.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

  • 2.000 km

Mijn vorige auto was een Toyota Corolla Verso en aangezien de 7 zitplaatsen niet meer hard nodig waren, ging ik op zoek naar meer elegantie en comfort. Het zou een courante auto moeten worden, met andere woorden: het model moet net nieuw op de markt zijn en na een aantal jaren een relatief hoge restwaarde hebben. Daarnaast heeft bij de keuze van de nieuwe auto de binnenruimte (5 pers + vakantiebagage) en het brandstofverbruik (max 7L/100km) een grote rol gespeeld.

Het moest dus een zuinige stationcar worden met een benzinemotor vanwege het jaarkilometrage van nog geen 30.000. In het C-segment was er eigenlijk niets te halen. De Astra, Golf en Focus lopen aan het einde van de levenscyclus. De Peugeot 308 SW vind ik niet mooi.
Dan toch “maar” een auto uit het D-segment. Nadat de eerste foto’s van de nieuwe Avensis verschenen, heb ik het nieuws op de voet gevolgd. Het moest een 1.8 107KW benzine worden in Dynamic uitvoering. Wat me vooral aantrok, waren de looks (kunnen meningen over verschillen), de prijs en het norm brandstofverbruik. Nog even de CVT-automaat overwogen maar deze heeft geen cruisecontrole (op de 2.0 weer wel!). De meerprijs voor de Panoramic-uitvoering vind ik te hoog voor het gebodene. Het is dus de 1.8 Dynamic geworden in de kleur Granite Grey.

Enige alternatief wat nog even op de shortlist heeft gestaan, was de Passat Variant 1.4 TSI maar deze is uiteindelijk afgevallen door zijn prijs (vergelijkbare uitrusting ong € 4.000,- duurder) en omdat ie weer een aantal jaren op de markt is.

Na een proefrit in de Avensis en onderhandelingen met de dealer over de inruilprijs is de Avensis enkele weken later afgeleverd. Als accessoire zijn toegevoegd een trekhaak, parkeersensoren achter en chromen beschermstrip op achterbumper.

Plus- en minpunten t.o.v. de Corolla Verso 1.8 Sol 7P
Pluspunten:
Vormgeving carrosserie
Veercomfort
Rechtuitstabiliteit, minder windgevoelig
Standaard scheidingsnet bagageruimte
Betere afwerking interieur, geen rammels

Minpunten:
Geen startknop (alleen vanaf Panoramic)

2.000km
Mijn ervaringen zijn zeer positief. Auto is niet snel maar kan goed meekomen met het verkeer. Met een rustige rijstijl haal ik nu een verbruik van 1 op 13,7 L (het normverbruik is 1 op 15). Een paar zaken was effe zoeken hoe het werkt: Deuren vergrendelen automatisch boven 20km/u. M.b.t. de ontgrendeling heb je meerdere opties die je zelf in kunt stellen. Ik heb nog niet kunnen ontdekken hoe ik met draaiende motor passagiers uit kan laten stappen zonder dat ik zelf de deuren met een druk op de knop ontgrendel. De automatische verlichting gaat naar mijn zin te laat aan (het moet al redelijk donker worden). Was gewend om altijd met verlichting aan te rijden. De gevoeligheid van de lichtsensor kan ook ingesteld worden, echter alleen door de dealer.

De plus- en minpunten na 2.000 km ervaring:
Pluspunten:
Geluidscomfort (mede door 6 bak die amper 3.000 toeren bij 130 km/h maakt)
Opbergruimte
Bagageruimte
Geluid standaard radio-installatie
Elektrische parkeerrem met autorelease
Ruimte 2e zitrij incl. ontbreken van een tunnel

Minpunten:
Geen reservewiel
Interieur “saai” (t.o.v. bv een Peugeot 308)
Navigatiesysteem alleen standaard op dure Executive Business en als accessoire is alleen het lelijke Business-systeem verkrijgbaar


Problemen:
Geen

90.000 km

  • 90.000 km

68.000KM

De remblokken achter moesten vervangen worden. Wel raar als je weet dat deze normaliter veel langer mee gaan dan de remblokken voor en die zijn tot op heden nog niet vervangen. Bleek met de electrische parkeerrem te maken te hebben.

90.000 KM

Tot op heden zeer goede ervaringen met deze auto. Om de 15.000 regulier onderhoud en buiten een ruitenwisserblad en nieuw rubber nooit extra reparaties of kosten gehad. Comfortabele auto die lekker stil is door het lage aantal toeren op de snelweg (ong 2.800 tpm bij 120 km/u). De vakantierit naar Spanje was dan ook een genoegen.
Brandstofverbruik;
Ik houd me netjes aan de maximale snelheid (niet langzamer), rijd weinig stadsverkeer en maak er een beetje sport van het verbruik laag te houden. Hij verbruikt hiermee zo'n 6,8L/100km, ongeveer gelijk aan de fabrieksopgave. Dat voor een auto van 1.380kg.

100.000km

  • 100.000 km

Inmiddels de 100.000km bereikt zonder een enkel probleem. Grote beurt +APK bij de Toyota dealer uit laten voeren. De vaste onderhoudsprijs is hoog maar er waren dan ook helemaal geen extra reparaties / kosten. Totale kilometerprijs voor Reparatie, Onderhoud en Banden (incl. winterbanden + stalen velgen) bedraagt 3,2 ct/km.

9,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (7)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.