Toyota Auris Touring Sports 1.8 Hybrid Lease (2014)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Auris Touring Sports 1.8 Hybrid Lease |
---|---|
Versnellingen | 1, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2014 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
KM-stand bij aanschaf | 92.000 km |
KM-stand laatst | 131.000 km |
in de bergen
- 95.250 km
Deze auto heb is geleased, occasionlease. De reden is vrij eenvoudig: sinds het afschaffen van de regelingen om goedkoper te kunnen leasen en alles 22% is, is de bijtelling duurder geworden en vind ik het minder aantrekkelijk goed na te denken over het soort auto. Deze auto stamt nog uit het 14% tijdperk en dat kan ik nog gebruiken de aankomende twee jaar (of zo). Het scheelt zo'n 1600 eu op jaarbasis...
Mijn werkgever twijfelde wat of ik een benzine of een diesel moest gaan rijden. Dat had te maken met het aantal kilometers, waarbij de huidige gedeclareerde km het uitgangspunt zijn, echter zijn deze niet de enige kilometers die ik rijd. Naast woonwerk (dat er bij komt als zakelijke kilometers bij lease) en de privé kilometers is het lastig inschatten volgens systeem. Deze hybride auto is een mooi alternatief. Toyota roept dat de kosten pas bij meer dan 45000 km het omslagpunt bereiken voor diesel.
Ik rijd al jaren diesel, meestal zuinige diesels, stationwagons (Renault Megane, Ford Focus, Volkswagen Passat) en ben gewend aan meer dan 20 km per liter. Ook is de rust van de diesel en het comfort voor mij belangrijk. De overstap naar benzine was voor mij dan ook wereldschokkend.
De Auris is een makkelijke intuïtieve auto. De automaat (ook even wennen) is eenvoudig en doet prima zijn werk. Door de meters, onder andere een soort ecometer die aangeeft of je charge/eco/power rijdt ben je geneigd zuiniger te rijden. Echter is de ervaring dat als je alleen daarop let, het overige verkeer je aan alle kanten voorbij stuift. Om zuinig te rijden is uiteraard beperking van het gaspedaal een belangrijke winstbron. Ook is goed om te weten dat de aangegeven kilometers wel erg veel verschillen met de werkelijke kilometers, gemeten met GPS. Als de meter 80km/h aangeeft is dat in werkelijkheid 70km/h. Nogal een verschil. Ik hou de snelheid nu maar in de gaten via de google maps app met navmeter. Dan stuiven er ook minder andere auto’s voorbij 
De auto schakelt niet, hij varieert in toerental. Veel gas en power nodig? Dan loeit de motor en heb je de mogelijkheid om alle 136 pk tot zijn recht te laten komen. Ik heb wel even moeten wennen: je moet een beetje doortrappen om echt te kunnen versnellen. Eenmaal op snelheid schiet hij weer terug in de rustige stand.
Het schakelen tussen EV en motor verloopt redelijk rustig. Geen schokken, maar je voelt het wel. Overigens is de motor erg stil en zul je het daaraan niet echt horen.
Gemiddeld rijd ik rond de 1:20, soms een beetje meer, vooral als ik veel snelweg kilometers maak. Dan maak je natuurlijk weinig gebruik van de EV combi modus. De 1.8 liter motor is redelijk zuinig. Een beetje moeilijk om dat precies te meten. Overigens geeft de computer per rit aan wat het verbruik is, dat is leuke informatie. En hij houdt het bij voor langere tijd, zodat je kunt bijhouden wat het verbruik is bij bijvoorbeeld een vakantie. Het zuinigste dat ik gereden heb was een ritje tussen Deventer en Zwolle op een 80km weg (voornamelijk). Met het stoppen en uit accelereren komt de motor het meest tot zijn recht en haalde ik de 1:25, zonder mijn best te doen. En aangezien ik dat ritje vaker rijden moet, weet ik dat dit het gewone verbruik is.
De laatste ontwikkeling is dat we op vakantie zijn geweest in zuid Duitsland. De snelweg kilometers zijn prima, de belasting van een familie van 4 met hutkoffer op het dak meegenomen. Stabiele auto, goede wegligging, alles werkt goed. Optrekken, vooral bij de korte invoegstroken in Duitsland is een uitdaging met deze auto. Op papier snel genoeg, maar misschien door het ontbreken van mogelijkheden om naar beneden te schakelen, lijkt hij tergend langzaam op snelheid te komen.
Eenmaal van de snelweg af en door de binnenlanden met stijgingspercentages tot 17% merk je wel dat dit geen auto met power is. Loeiend kreunt hij omhoog, waarbij ik het gevoel heb dat er zo een lampje van oververhitte motor zal gaan branden. Er zit een bergstand op, die er voor zorgt dat bergaf de motor helpt met afremmen. Die werkt fijn, maar het maakt bergop natuurlijk niet veel verschil.
De ruimte in de auto, na het verwijderen van de opbergvakken in de kofferbak is overigens prima. Achterin vind ik het wat krap, maar voor mijn nog niet zo oude levende have is dit een prima optie. Zelf als berijder zit ik prima en er naast is ook prima.
Ik mis de kleine luxe rij-extra’s bij deze uitvoering. Bijvoorbeeld het ontbreken van de regensensor en lichtsensor is bijna ouderwets. Ik moet er ook steeds aan denken en na een apar duizend kilometers went het nog steeds niet. De andere zaken, als adaptive cruise control en lane departure warning zouden het rijden helpen, maar helaas, deze uitvoering heeft alleen een panoramadak, dagrij verlichting en een camera voor achteruit (die overigens erg prettig is).
De navigatie is tot nu toe onvoldoende gebleken. Van A naar B is uiteraard prima, maar op het moment dat er iets aan de hand is worden er onmogelijke keuzes gemaakt. De TMC pakt vrij snel informatie op (maar hij vertelt niet precies wat er speelt), maar interpreteert soms wegwerkzaamheden als enorme opstoppingen terwijl er niets aan de hand is. Ik heb de vakantie zowel google maps (met live verkeersinfo) als de toyota navigatie aangezet, en de verschillen zijn enorm. Ik ben blij veel geluisterd te hebben naar google. Van mij had deze navigatie er niet in gehoeven.
Winter en zomer
- 131.000 km
Het verbruik van de auris is enorm verschillend bij kou en bij warmte. Natuurlijk dragen daar ook de winterbanden aan bij. Uiteindelijk rijdt het allemaal prima, kou of geen kou. En blijft het ook rijden. Geen enkele problemen, zelfs niet in de extreme kou. Starten lopen en rijden. En ook een paar glibbers gemaakt, waar je de auto ook goed uit kunt halen.
Maar waar je op een 100km/h weg, ook op grote afstanden in de zomer 1:23 kunt halen is dat in de winter niet meer dan 1:17. En bij hogere snelheden heb ik reglematig niet meer dan 1:15 kunnen rijden.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.