Tesla Model X 75D (2017) #2

autoreview

Tesla Model X 75D (2017)

Signalement

UitvoeringModel X 75D
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2017
KM-stand laatst119.000 km
Lezerswaardering: 81%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Tesla Model X aka Disco Volante

  • 119.000 km

Om te bekijken of elektrisch rijden iets voor mij was, heb ik in 2018 mijn Volvo V40 D2 ingeruild voor een Tesla Model S 70D. Het Tesla-rijden heeft mij positief verrast, op zowel korte als lange afstanden heeft Tesla veel te bieden. In september 2020 kreeg ik de kans om mijn Model S in te ruilen voor een Model X. De X is qua comfort beter dan mijn vorige S, de voorstoelen zijn comfortabeler (minder hard) en beter verstelbaar (lendensteun en hoofdsteun in allerlei standen elektrisch verstelbaar). De achterbank in de X is voorzien van stoelen in plaats van de minder comfortabele achterbank in de S. Door de hoge zit en de luchtvering is een hoge instap mogelijk. Niet dat ik dit met mijn leeftijd (34) nodig heb, maar toch prettig en comfortabel.

De X vind ik een indrukwekkende verschijning. Hij is hoog en vooral breed. De stoere snuit en imposante achterkant spreekt mij aan. Het corpulente figuur van de auto maakt dat de auto als een tank op de weg ligt. De grote glazen voorruit is prettig, zeker wanneer je vooraan staat bij het verkeerslicht. Het nadeel van deze grote auto merk je bij het inparkeren bij de Albert Heijn. Standaard zoek ik naar twee vrije plekken zodat de deur ruim open kan. Niet om als een aso dubbel te parkeren, maar wel om te voorkomen dat ik als een slangenmens moet uitstappen ;-)

De achterdeuren zwaaien verrassend genoeg ook in krappe parkeergarages gemakkelijk open. De sensoren voorkomen een botsing met een laag plafond en hanteren een ruime marge. Met drukknopjes in de portierstijl zijn de deuren handmatig te bedienen en kun je de sensoren overrulen om een ruimere in/uitstap mogelijk te maken. De ‘Falcon Wings’ zijn fantastisch om kinderen makkelijk uit het kinderstoeltje te halen en bij regen sta je droog.

Een groot voordeel is ook dat de X heel, heel veel kofferruimte achterin biedt. Onder de laadruimte zijn twee grote compartimenten verstopt waarin je bijvoorbeeld het speelgoed van kinderen kwijt kunt. Onder de motorkap is ook nog ruimte beschikbaar, daar ligt bij mij de laadkabel én een potje voor de hoge nood onderweg voor mijn dochter.

Je raak snel gewend aan het comfortabele rijden in de Model X. Laatst reed ik mee in een brandstofauto en dan besef je dat je erg verwend wordt in een elektrische auto. Doordat een elektrische auto geen overbrengingen heeft, zoef je comfortabel naar kruissnelheid. Dit doet de X (ik heb een 75D) met ‘pedal to the metal’ minder vlot dan mijn vorige S (70D), hieraan merk je dat het een zware auto is. Maar, alsnog sneller dan 90% van al het andere verkeer.

Op snelwegen waardeer ik ontzettend het Auto Pilot systeem in de Model X, mijn X is uitgerust mijn het Enhanced Auto Pilot systeem (HW 2.5). Dit stelt je in staat om te navigeren op Auto Pilot, het systeem neemt bijvoorbeeld zelfstandig afslagen. Hierdoor stap je ontspannen uit op je bestemming. Het systeem in de X werkt beter dan in de S, bij regen of mist blijft het systeem nu wel werken. Indrukwekkende technologie. Wel heeft het voor Tesla-rijders welbekende ‘Phantom Breaking’ al meerdere malen tot schrikreacties geleid. Overall werkt Auto Pilot prima.

Het automatisch wisselen naar een afrit door Auto Pilot is erg gaaf, maar kan soms een beetje houterig aanvoelen. Het ritsen lukt niet altijd even soepel en dan is handmatig ingrijpen noodzakelijk. Dit komt bijvoorbeeld voor in Amsterdam van de afrit A10 naar de oprit A2 richting Utrecht, waar de linkerrijstrook geritst wordt in de A2. Dit snapt Auto Pilot nog niet goed en vergt manueel ingrijpen.

Het opladen gaat verrassend goed en snel. Ondanks dat de range van de X minder dan 300km is, ervaar ik geen laadstress. Er is altijd wel een laadpaal en het is een prettige gedachte dat tussendoor laden via Superchargers altijd mogelijk is. Dit is wat mij betreft dé reden waarom je zou kiezen voor Tesla, in plaats van een ander merk dat geen snellaad mogelijkheden biedt.

Tot slot een samenvatting van de bruikbaarheid van de gimmicks met een score:
- Sentry mode: 7 – het filmen van de nabijheid van de auto heeft z’n waarde al bewezen doordat een aanrijding in de straat gefilmd is. Het filmmateriaal dat werd vastgelegd op een USB-stick was prima input om de dader te vinden die na de botsing er als een haas vandoor ging. Nadeel: X knippert met de koplampen wanneer beweging wordt gedetecteerd, onhandig wanneer de auto aan de openbare weg staat geparkeerd.

- Advanced Summon: 6 – niet heel praktisch omdat sleutel en telefoon zeer dicht bij de auto aanwezig moeten zijn. Het naar je toe rijden zoals in de USA kan, is helaas door regelgeving in de EU niet mogelijk. Verbinding valt nog wel ‘ns weg waardoor je de app opnieuw moet starten.

- Normal Summon: 10 – heerlijk om je auto met je telefoon uit een krap parkeervak te rijden! Dit levert verbaasde, maar positieve, reacties op. Kinderen vinden het geweldig, en ik ook! Net als bij Advanced Summon valt de verbinding nog wel ‘ns weg, dus app herstarten is helaas soms nodig.

- Multimediasystem: 7 – kan heel veel mogelijkheden bieden, waaronder Netflix, maar doordat mijn auto één van de eerste versies heeft van de nieuwe generatie multimediasystemen, beschikt mijn X niet over bijvoorbeeld Netflix en Car-a-oke. Toen ik dit opschreef besefte ik dat dit uiteraard een enorm luxeprobleem is, waar hebben we het over! Het systeem is incidenteel traag en soms ook gevoelig voor vastlopen. Een reset doet vaak wonderen en lost dit soort problemen op.

- App-connectivity: 8 – pre-heat of pre-cooling is een serieuze luxe! Heerlijk om nooit meer te krabben of in een bloedhete wagen te stappen. Kan zelfs met Siri worden gecombineerd zodat je via een spraakcommando op je Apple Watch je auto kunt pre-heaten. Voor de echte Knight Rider experience. Daarnaast waardeer ik ook het met de app open en sluiten van kofferbak, erg handig.

- Hill descent control: 10 – ik kan genieten van kleine dingen: wanneer je de rem ingedrukt houdt bij stilstand, treedt automatisch het hill descent control systeem in. In tegenstelling tot eerdere auto’s, houdt de Tesla de rem vast en begint niet na 5 seconden te rollen. Voet kun je meteen verplaatsen naar je acceleratiepedaal, heerlijk!

- Key-fob: 7 – de sleutel van de Tesla Model X heeft ook de vorm van een Tesla Model X. Natuurlijk een mooie gimmick, maar op de plekken van de deurtjes zitten de bedieningsknoppen om alle portieren te openen en te sluiten, handig! De range valt tegen, pas binnen 10-15 meter reageert de auto op de afstandsbediening. Schijnt een safety feature te zijn om te voorkomen dat mensen de auto vanuit hun broekzoek per ongeluk openen.

- Charging-port: 8 - een zacht tikje met de laadkabel tegen de laadpoort opent het klepje. De laadpoort is bovendien verlicht. Erg handig ten opzichte van de S waarin je nog met je key-fob of door middel van een knop op het display je laadpoort moest openen. De poort van de X sluit automatisch na 2-3 seconden zodra de kabel is uitgenomen, dat deed de S ook niet. Een klein verschil, ik weet het, maar hieraan merk je dat er toch goed wordt nagedacht over praktische zaken.

- Model X celebration mode: 1 – na dit op Youtube te hebben gezien, weiger ik dit uit te proberen. Te patserig voor woorden.

Conclusie: De X is voor mij de perfecte auto, het is in mijn ogen de meest fraaie elektrische SUV. Hij biedt genoeg ruimte en is een stap in de goede richting qua zero-CO2.
Wel herken ook ik sommige reviews van mede X-bezitters. Ook ik kan bevestigen dat de auto gevoelig is voor storingen en onderhoud. Voorbeeld: de draagarmen en aandrijflijn zijn ook bij mijn X al een keer vervangen. Erg vervelend omdat dit niet in een uurtje gemaakt is en bovendien erg kostbaar (voor de leasemaatschappij).
Service bij Tesla is er daarentegen goed op vooruit gegaan, ik ben perfect geholpen door de enthousiaste professionals bij Tesla in Duiven.

4,0
  • Betrouwbaarheid
    3
  • Prestaties
    4
  • Comfort
    4
  • Kosten
    5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (2)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens