Tesla Model X

Tesla geeft je vleugels

Tesla Model X
Tesla Model XTesla Model XTesla Model XTesla Model XTesla Model XTesla Model X
AutoWeek 12 2016
AutoWeek 12 2016

Je leest het in AutoWeek 12 2016

Met de Model X is Tesla zijn concurrenten opnieuw een stap voor. Maar wat heeft de elektro-crossover met zijn bijzondere 'Falcon Wings' nu echt te bieden? We gaan in Manhattan op stap met de auto die het SUV-segment op zijn kop moet gaan zetten.

Het is vandaag de dag een grote uitdaging om in een wereldstad op te vallen met een auto: een Bugatti in Bejing, een Lamborghini in L.A., een Maybach in Moskou: niemand die er zijn nek voor verdraait. Als we echter de crossover waarmee we vandaag op pad zijn parkeren in het coole Meatpacking District in New York, kijken mensen verbaasd op. En dan hebben we het party piece van deze auto nog niet eens laten zien: reusachtige vleugeldeuren, die even later richting de hemel boven New York zwenken. Met deze 'Falcon Wings' moet je overigens niet bang zijn om op te vallen, want een beetje dikdoenerig oogt het wel. Aan de andere kant: zelfs de New Yorkers hebben zoiets nog nooit gezien. Deze auto valt overigens ook in een ander opzicht uit de toon, want hij zoeft geruisloos langs. Het is immers een Tesla. Na een roadster en een sedan (Model S) vond Tesla's opperbrein Musk het tijd om het SUV-segment aan te vallen en dat doet het merk met een uit de kluiten gewassen crossover die Model X is gedoopt. Sinds enkele weken wordt de vierwielaangedreven Model X gebouwd op het platform van de Model S – en hij zal net als zijn broertje ook in Tilburg geassembleerd worden. In de tweede helft van dit jaar komt hij bij ons op de markt, maar de Amerikanen kunnen hem nu dus al kopen voor een slordige 80.000 dollar. Wat biedt de zevenzitter in ruil voor dat bedrag?

Tergend langzaam

Laten we met een nadeel beginnen: als vluchtauto is de Model X niet geschikt. Het duurt gevoelsmatig een paar minuten voordat je achterin plaats kunt nemen, want het openen van de vleugeldeuren gaat tergend langzaam. De Falcon Wings bewegen na een druk op de knop eerst naar boven toe, om dan naar buiten en naar boven toe te worden samengevouwen. Ook de voorportieren zijn een geval apart: ze bewegen eerst naar buiten toe en vervolgens omhoog.

Het interieur biedt een vertrouwde aanblik. Het dashboard stamt in grote lijnen uit de Model S. Het grote 17 inch beeldscherm trekt ook in de Model X de aandacht naar zich toe. Met het ruimtegevoel voorin zit het overigens wel snor dankzij de enorme voorruit, die tevens een goed zicht biedt op het Empire State Building. De tweede zitrij biedt al naar gelang de plaatsing van de stoelen plek aan twee of drie personen, terwijl helemaal achterin vanwege de beperkte hoofdruimte eigenlijk alleen kinderen ondergebracht kunnen worden. In tegenstelling tot bij de Model S kijken de kleintjes echter wel naar voren toe. Verbazingwekkend genoeg is overigens alleen de derde zitrij neerklapbaar, wat het praktische gebruiksgemak van deze gezinsauto aanzienlijk beperkt.

Hooggespannen

Na een blik op de technische specificaties zijn de verwachtingen met betrekking tot de prestaties hooggespannen, maar op de overvolle wegen van Manhattan kunnen we het prestatiepotentieel helaas niet benutten. Deze crossover schiet het milieubewuste gezin namelijk desgewenst in 3,4 seconden naar de 100 km/h, op Fifth Avenue is dat slechts een theoretische waarde. Onze P90D beschikt over maar liefst 773 pk, maar ten opzichte van de Model S is de crossover wel 333 kilo zwaarder.

Het onderstel is een doorontwikkeling van dat van de sedan en zo voelt het ook. Ondanks de hoge carrosserie en het hogere gewicht blijft de crossover ook in snel genomen bochten veilig op koers. De in drie standen instelbare stuurbekrachtiging weet vooral in de modi met wat meer tegendruk te overtuigen: in de lichtste stand is hij wel erg gevoelloos. Het veercomfort is bovengemiddeld, zelfs de venijnige kinderkopjes in de wijk Chelsea brengen de Tesla niet van zijn stuk. Overigens kun je verschillende hoogtes selecteren, zodat je ook op echt slechte wegen uit de voeten kunt.

Automatische piloot

Als je even klaar bent met sturen, kun je dat in de Model X ook overlaten aan de automatische piloot. Dichterbij een volledig autonoom rijdende auto kun je op dit moment niet komen. De Autopilot werkt overigens goed in het drukke verkeer van Manhattan, totdat de Tesla een pylonnetje omver dreigt te rijden.

Dankzij de enorme accu – die voor een groot deel verantwoordelijk is voor het hoge gewicht van de Model X – bedraagt de actieradius maximaal een bruikbare 470 kilometer. Bij de Superchargers van Tesla kan de Model X gratis in 20 minuten worden opgeladen, waarmee dit een uitstekende kilometervreter is. Hoewel dit model volgens critici te zwaar, te duur en te snel is om een echte ecoauto te zijn, kan dit met recht een unieke auto worden genoemd. Wederom heeft Tesla een flinke tik uitgedeeld richting de gevestigde orde.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (115) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum