AutoWeek.nl heeft je steun nodig

Smart fortwo coupé pure 37kW (2004)

Smart fortwo coupé pure 37kW (2004)

Uitvoeringfortwo coupé pure 37kW
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2006

Na al die jaren wachten was het in juni van dit jaar eindelijk zover! Ik kocht een Smart Fortwo. Via Marktplaats ben ik er een voor een leuke prijs tegengekomen. (Bij de Smart Centers zijn ze een stuk duurder.) Een vorige eigenaar heeft via Smart een verlengde garantie afgesloten dus ik heb voorlopig niks te vrezen tot feb. 2008.

De auto is echt geweldig, echt helemaal mijn bakkie! Ik heb de 37kw versie in de pure uitvoering, dus zegmaar het goedkoopste model. De vorige eigenaren hebben echter een aantal opties achteraf in laten bouwen bij de dealer.

Orgineel Navigatiesysteem (optie van ruim 1.700 euro...)
Softtouch (automaat functie semi-automatische 6 bak)
Bredere velgen voor/achter. (voor 175/achter 195 15 inch)
Orgineel Soundpakket met bassspeakers en tweeters.
Uitlaatsierstuk

Voor de rest nog een aantal kleinere zaken. Eigenlijk zit alles erop wat ik zou willen, alleen airco blijft een wens. Alle smarts hebben standaard elektrische ramen, centrale vergrendeling, ABS, EBD, ESP, CBC, 2 airbags etc. Dat kan je van andere auto’s in deze prijsklasse niet zeggen!

De 37kw versie voldoet prima, alleen als je veel snelweg rijdt merk je dat ie boven 120 te kort komt. Dit komt deels ook door de lange 6e versnelling. Als je weinig op de snelweg komt is deze motor wel een aanrader, scheelt je ook 1870 euro. (meerprijs voor 45kw motor). Ik heb de 37kw versie 3 sterren gegeven in de beschrijving hieronder, maar voor de snellere 45kw versie, geef ik 4 sterren.

In 6 draait draait de motor maar 2500 toeren bij 100 km/u en 3000 toeren bij 120 km/u. De begrenzer komt in actie bij 3500 toeren en 140 km/u op de teller. Eigenlijk een erg laag toerental voor die snelheid! De trekkracht in 6 is erg laag met deze motor, het is een echte overdrive.

De 45kw fortwo versies waar ik in gereden heb, trekken wel goed door tot de begrensde s

De enige problemen die ik heb gehad zijn een lekke band, nieuwe remlichtje en nieuw koplampje. Koplampje vervangen was ca 20 euro, remlichtje was gratis.

UPDATE: 27.000 km.

Onlangs weer een lekke band gehad, dezelfde als paar maanden terug. Ze doen wel aan inflatie bij het SC. Nu kostte het 30 euro. Ik kwam erachter nadat ik in een bocht een uitbrekende achterkant had. Niet zo gek als die band veel te zacht was! Het ESP hielp wel, maarja tis geen wondermiddel natuurlijk.

Verder ben ik al 6 weken bezig om mn radio weer werkend te krijgen. Die is nl geblokkeerd omdat de spanning eraf is geweest.(diefstalbeveiliging). De code heb ik niet gehad van vorige eigenaar, en de dealer heeft mij na 6 weken een code gegeven.... die niet werkt. Ze weten niet hoe het komt en ik zal weer moeten wachten..

Oliepeil check ik om de 2/3 weken. NUL. Zoals het hoort dus.

Wel irri af en toe dat je wat kraakjes/piepjes hoort. Het plastic in de auto vindt de kou denk ik niet zo lekker. Maarja het kan ook komen omdat ik nu steeds zonder muziek rijdt, dan gaat alles opvallen natuurlijk.

UPDATE 32.000 km/juni 2007

Gister even langs Smart Centre Utrecht geweest voor de gratis zomercheck. Terwijl mijn smartje werd nagekeken heb ik een proefrit gemaakt in de nieuwe fortwo. Mijn smartje was helemaal tiptop in orde. Er zat een steentje in uitlaatsierstuk wat het rammelen veroorzaakte bij het weg

UPDATE 38.000/november 2007

Heb nieuwe ruitenwissers erop laten zetten, de Bosch Aerotwins. (die platte) Zijn echt super en veel minder windgeruis. Echt een aanrader voor iedere smartrijder. Verder gelijk even de remvloeistof laten checken, want ik kreeg de dop er niet af. Wat bleek: voldoende niveau maar kwaliteit was niet goed meer. Te veel vocht. Nu zit er nieuwe remvloeistof in. Het Smart Centre heeft deze nog nooit vervangen, wat wel zou moeten volgens het boekje. Maargoed heb het nu bij een smart specialist laten doen. www.kleinsmanautotechniek.nl