Smart fortwo 52kW Passion (2016) #2

autoreview

Smart fortwo 52kW Passion (2016)

Signalement

Uitvoeringfortwo 52kW Passion
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2016
Jaar van aanschaf2023
KM-stand bij aanschaf98.469 km
KM-stand laatst102.789 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Eerste maand

 • 100.001 km

Intro
Sinds een jaar ben ik, naast het afronden van mijn studie, part-time aan het werk. Hiervoor was ik afhankelijk van de bus en trein, iets wat in normale omstandigheden voor mij prima te doen is. Helaas waren de recente stakingen, vertragingen en uitval door personeelstekorten mij gaan irriteren; ik ging op zoek naar een auto. Dit zou de reistijd tevens van 45min naar 25-30min brengen.

Zoektocht
Erg actief zoeken deed ik niet, ik scrollde wat op internet en dat was het. Ik zocht een kleine auto, redelijk nieuw en in ieder geval met cruise control. Toen kwam ik deze smart tegen op Autohero.nl... tja, een auto waar iedereen een mening over heeft en die je niet al te vaak ziet in twee/driedeurs vorm. Het is een passion uitvoering met o.a. de volgende opties:
- Verlaagd sportonderstel met brede banden af fabriek,
i.c.m. zwarte l.m. velgen, sportpedalen en sportstuur.
- Cruise control
- Climate control
- Licht- en regensensor
- Panoramadak
- LED-pakket (LED achterlichten en andere DRLs aan de
voorzijde)
- Afstands/botswaarschuwing met radar

Voor een kleine, goedkope auto dus toch leuk uitgevoerd. Ik besloot dat de auto aan mijn eisen voldeed en ik dus wel interesse had!

Autohero en bezorging
Autohero is een website waar je online je auto koopt, ze bezorgen deze dan thuis. Je hebt vervolgens 21 dagen de tijd om ''proef'' te rijden en zonder opgave van reden de auto retour te doen, je krijgt dan al je geld terug. De reviews waren grotendeels prima, en ik had geen zin om veel garages af te gaan voor proefritten, dus ik heb het risico genomen om iets nieuws te proberen.
De begeleiding van Autohero was top, ze zijn goed bereikbaar voor vragen en de bezorging was super!
Op 1 februari werd de auto bezorgd in de glazen vrachtwagen, erg leuk natuurlijk. De auto zag er netjes uit, beter dan de close-up foto's van de oneffenheden op de website van Autohero deden vermoeden. Ze zijn hier erg eerlijk in om teleurstelling te voorkomen.

Rijden
De auto rijdt zoals verwacht, de motor voldoet prima en alle opties werken. Wel viel meteen op dat de auto erg stug geveerd is, dit komt natuurlijk door het sportonderstel en wist ik ook van tevoren. De korte wielbasis helpt hierbij niet ;). Gelukkig vind ik het niet zo heftig als sommige reviews die ik van tevoren had gelezen doen vermoeden.
De minuscule draaicirkel is heerlijk, zeker omdat ik geen eigen parkeerplek heb en het erg druk is met parkeren bij mij in de buurt. Het krapste plekje is voor mij!
Op de snelweg doet de auto het oké, maar hij is er merkbaar niet voor gemaakt. 135km/h op de cruise control gaat probleemloos. Ik heb hiervoor een Fiat Panda gehad, dus ik kan wel een vergelijking maken. De smart is beduidend spoorvaster, ik denk omdat hij net iets breder is. Wel is hij erg gevoelig voor wind, dit valt me tegen. Van de zijwindassistent, een systeem dat met kleine remingreepjes de zijwindgevoeligheid moet verminderen, met ik niets. Of het systeem dan juist goed of slecht werkt laat ik in het midden ;)
Het geluidsniveau is acceptabel tot 120km/h, daarna stijgt het rumoer snel. Het bochtengedrag is heel erg goed, hier merk je het voordeel van het sportonderstel. Een fly-over of afrit iets te snel nemen gaat zonder overhangen, waar de Panda nog net niet omviel. Dat geeft vertrouwen.

Verbruik
De eerste 485km 25,36L E10 getankt. Een verbruik van 5,22l/100km, dus 1l op 19km; ik ben tevreden. Ter vergelijking, met de Panda reed ik 1l op 16/17km. Ik rijd vooral in de stad en een klein stukje snelweg. Verbruik zal ik aanvullen. De eco-meter op het boordcomputer geeft een score voor de onderdelen accelereren, anticiperen en schakelen. Meestal heb een gemiddelde score van rond de 60-70%.

Problemen!

 • 100.254 km

Eerste problemen
Maandag 6 maart, 7:45uur; ik was vrolijk zingend onderweg naar werk. De auto schudde wat tijdens stationair draaien, maar ik zocht er niets achter. Bij het stoplicht sloeg de motor af en startte niet meer. Toen hij eenmaal startte schudde hij hevig, ik kon wel doorrijden. Later bij een rotonde hetzelfde verhaal, ohjee...
Op het werk direct Autohero gebeld, ik heb immers een jaar garantie bijgekocht. Ze hebben me een garage in de buurt gegeven waar ik een afspraak kon maken. De eerste mogelijk was door drukte 4 april; bijna een maand later! Zolang er geen lampje ging branden kon ik doorrijden, als het nog eens gebeurde moest ik bellen. De rest van de week niet meer afgeslagen, wel schudden bij stationair draaien. De motor loopt dus niet goed.

Maandag 13 maart was het weer zo ver, dit keer direct bij het starten 's ochtends, de motor sloeg niet aan. Autohero gebeld voor een oplossing, ik kon geen 3 weken wachten met een auto die ik niet vertrouwde. Gelukkig waren ze het hiermee eens. Een garage heeft de auto bij mij opgehaald en Autohero heeft mij een huurauto gegeven. Dit valt normaal gesproken niet onder de garantievoorwaarden, maar omdat het zo kort na aanschaf gebeurde betaalt Autohero ook de huurauto. Erg nette service.

Slecht nieuws
Na een aantal dagen kwam de diagnose, de hoop dat het een defecte sensor o.i.d. was bleek tevergeefs. Het verhaal, en ik probeer het zo goed mogelijk te herhalen, is als volgt:
De nokkenasversteller is defect, hierdoor is de motor slecht gaan lopen. Vervolgens is de distributieketting versprongen. Ze geven nog bericht welke van de volgende onderdelen vervangen moet worden:
- Distributieketting
- Waterpomp
- Nokkenas
- Nokkenasversteller
- Bougies
- Pakkingen
- Spanningen
- Olie

Een heftige reparatie dus, zeker voor een relatief jonge auto met net een ton op de teller. Wel een pluim voor Autohero, zonder aarzeling hebben ze de reparatie onder garantie goedgekeurd. Door vertraagde onderdelen ben ik de auto nog zeker 3 weken kwijt, de huurauto kan ik op kosten van Autohero doorrijden. Het belangrijkste voor mij is dan ik een auto heb. De kosten van de reparatie weet ik niet, ik hoor graag in de reacties of iemand een inschatting kan maken.

Update volgt

Hij is weer terug

 • 101.246 km

Afgelopen vrijdag is de auto weer teruggebracht, ik heb hem nu dus weer een dag of 5 dagelijks in gebruik. De nokkenasversteller en bougies zijn vervangen, de D-ketting was gelukkig nog op spanning en hebben ze er weer goed opgelegd.

Inmiddels zijn we weer een paar honderd km's verder, tot zover probleemloos. Behalve dat de problemen en vreemde geluiden weg zijn merk ik weinig tot geen verschil tijdens het rijden t.o.v. voor de problemen begonnen.

Ik blijf het een geinige auto vinden en rijd er met veel plezier in, het verbruik is nu 1L op 18,7km (zelf berekend, dus niet wat de boordcomputer aangeeft). In de stad voelt hij zich thuis, maar ook op de snelweg is het dankzij de cruise control goed uit te houden, een klaverblad neemt die sneller dan de rest ;) Ik vraag me af of alle smarts goed door de bocht gaan, of dat het door het sportonderstel komt (achter 205 bandjes op een smart!)...

Korte update

 • 102.789 km

De smart is niet meer uitgevallen na de reparatie. Het verbruik ligt nog steeds op 1l op 18,7km, na een kleine 3000km. Prima waarde voor de woon-werk route door de stad en stukje snelweg. Af en toe een langere snelwegrit is ook geen straf, omdat de auto rechtuit mooi stabiel is en fly-overs snel kan pakken (zeker t.o.v. mijn vorige auto, een Fiat Panda).

3,5
 • Betrouwbaarheid
  2
 • Prestaties
  4
 • Comfort
  3
 • Kosten
  5
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Smart Fortwo

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (6)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens