Skoda Octavia 1.8 TSI Elegance Businessline (2010)
| Uitvoering | Octavia 1.8 TSI Elegance Businessline |
| Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2010 |
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand laatst | 14.500 km |
Ervaringen na 14.500 km
Na vier jaar naar volle tevredenheid een Octavia II te hebben gereden was het tijd voor een opvolger. Destijds naar Skoda overgestapt vanuit de VW Golf, immers is de kwaliteit en afwerking sinds de komst van de Octavia II wat mij betreft gelijkwaardig en de extra ruimte was vanwege gezinsuitbreiding een must. Daaraan geen gebrek in de Octavia met een kofferinhoud van 560 liter! Qua ruimte zijn er maar weinig sedans die de Octavia evenaren, ook niet in het hogere segment bij bijvoorbeeld Audi en BMW. Enig minpunt was de onderbemeten motorisering van de Octavia, want de 2.0 was toendertijd niet mogelijk binnen het beschikbare budget. De 1.6 FSI komt in het stadsverkeer prima mee, maar op de snelweg zat ik me toch vaak te ergeren aan het gebrek van vermogen. Vooral bij (noodzakelijke) versnellingsmomenten kom je gewoonweg te kort.
Derhalve moest de opvolger meer power hebben, en met de komst van de TSI blokken was er gelukkig genoeg te kiezen. Heb eerst proefgereden in de 1.4 TSI met handbak, en dat beviel eigenlijk al prima ten opzichte van de 1.6. Uiteindelijk gekozen voor de 1.8 TSI met zeventraps DSG aangezien ik in de randstad woon/werk en dan de file liever doorsukkel zonder kramp in het linkerbeen. Wat een verademing is die automaat!! Zeker i.c.m . de 1.8 is het comfortabel toeren, er is altijd meer dan genoeg vermogen voor handen. Bij 120 km/u draait de motor slechts 2.400 toeren, dat was voorheen toch zo'n 3.500 bij dezelfde snelheid. Ook op de Autobahn zitten genieten afgelopen vakantie, 160-170 km/u met de cruisecontrol erop voelt als 130 km/u in Nederland. Stapte na Italie - NL in 1 dag (1.500 km) nog redelijk fit uit de auto. Lange afstanden zijn dus geen enkel probleem, mede ook door de prima stoelen voorin. De ergenissen van de 1.6 FSI was ik dan ook al snel vergeten. Heb ook andere merken overwogen (Opel Insignia - duurder en nerveuze turbomotor, Citroen C5 - futloze 2.0 motor met 5bak - 1.6 THP was nog niet leverbaar, Volvo V50 - minder ruimte, Mazda 6 - gevoelsmatig minder interieur), maar die bieden niet hetzelfde voor een vergelijkbare prijs. Dat de automaat binnen het budget van 35k kon worden meebesteld gaf uiteindelijk de doorslag.
Verder bevalt de auto me eigenlijk net zo goed als de voorganger. De materiaalkeuze is naar mijn mening zeker niet beter dan van het vorige model, ook al lees je dit in vele magazines en reviews. Wel is de vormgeving van het dashboard aanzienlijk beter. Vooral de klokken en de unit van de airco staan nu op een hoger niveau, dat was bij het vorige model toch een stuk minder. Verder is de Elegance Businessline fully loaded qua opties, met een schitterend navigatiesysteem, xenon, parkeer-/licht en regensensoren en een veel fraaier (multifunctioneel)stuurwiel. Jammer dat gekoppelde bluetoothmodule niet werkt met de iPhone vanwege het rSap protocol van Nokia, hiervoor moet je achteraf een andere module voor zo'n 350 euro plaatsen, en dat het navigatiesysteem zeer diefstalgevoelig is (weet ik uit ervaring!). Gelukkig leveren ze nu wel standaard alarm op de Elegance Businessline, maar het is zeker te overwegen een alternatief systeem van JVC of Pioneer te bestellen.
Vanwege de tankpas let ik nooit zo op het verbruik, maar de 1.8 verbruikt natuurlijk wel iets meer dan de 1.6. Ik rijd veel stadsverkeer en korte ritten en kom dan op 45 liter per 450km, dit was voorheen 45 liter per 540km. Zelf schrik ik hier niet van, aangezien de 1.8 zich ook graag sportief laat rijden en een zwaardere motor is. Mogelijk dat het verbruik later beter wordt, als de auto volledig losgereden is.
Bijzonderheden na 14.500 km:
Ben na 5.000 km bij de dealer geweest voor een kraak in de DSG bak. Bij voluit acceleren in D (normale stand) was er een kraak hoorbaar bij de schakelmomenten. De monteur is meegereden, de auto is aan de computer gehangen, maar tot op heden geen verklaring. Volgens de monteur kan ik er gewoon mee doorrijden. Ik heb het hier niet over de turbo die fluit, want dat vind ik persoonlijk wel een mooi geluid ;). Overigens heb ik de kraak in de sportstand nog niet gehoord. Die stand is mij te nerveus vanwege het lange doorhalen in de versnelling, en wordt dus nauwelijks gebruikt.
Verder moest er na 8.000 km al nieuwe motorolie in. Zelf vind ik dat wel snel, bij de 1.6 FSI en VW Golf nooit problemen mee gehad, maar volgens de dealer komt dit vaker voor in de beginperiode. Maar even kijken of er bij 16.000 km weer een lampje gaat branden, want dan geloof ik dat verhaal natuurlijk niet meer.
Wat jammer is dat deze uitvoering niet te bestellen is met het sportonderstel i.c.m. de 17"Pegasus velgen. Deze combinatie had ik wel op mijn vorige Octavia Elegance. De auto stuurt dan net even strakker, en persoonlijk vind ik de velgen de fraaiste voor onder een Octavia.
Ik zal proberen om bij 25.000 km te updaten, of mogelijk eerder indien er zich problemen voordoen.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Skoda Octavia Combi 1.8 TSI Laurin & Klement 2011 | Schuif Kantel Dak | Elektrische Memory Stoelen | Stuurwiel Bediening | Cruise Control | Trekhaak | Navigatie | Boekjes | 2 Sleutels | Lichtmetalen Velgen
- 2011

Skoda Octavia Combi 1.4 TSI Ambition
- 2009

Skoda Octavia Combi 1.4 TSI Greentech Ambition Businessline/NAVI/AIRCO/NETTE STAAT!!
- 2013