Skoda Fabia 1.4 16V 75pk Comfort (2001)
Uitvoering | Fabia 1.4 16V 75pk Comfort |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
Eerste ervaringen Skoda Fabia
Na 10 jaar zeer tevreden in ons vorige auto een VW Polo 1.4 uit 1996 met een km stand van 255.000 te hebben gereden die het overigens nog prima deed, kwam deze auto toevallig op ons pad.
We konden de Fabia voor een knappe prijs overnemen van een oude overbuurvrouw.Omdat we wisten dat de auto altijd keurig zijn beurten kreeg en altijd binnen stond hoeven we niet lang na te denken of het met de auto wel goed zat.Toch eerst even een proefritje gemaakt waarbij we werden verrast door de nieuwstaat van het interieur, de knappe afwerking en het rijcomfort.
Het is een comfort uitvoering wat inhoud dat alles aanwezig is behalve airco.Ze heeft er destijds zelfs een extra pakket op genomen met ABS,tractioncontrol enz.
De koop ging door en na zo'n 1500 km te hebben gereden zijn de eigenschappen goed te omschrijven:
De 1400cc 16v motor heeft 75 PK.Dat lijkt voldoende voor deze auto maar in combinatie met een automaat vallen de prestaties gewoon tegen.Ook het verbruik valt tegen, in het dorp rijd de auto 1 op 10.Op buitenwegen max 1 op 12/13.Dat is erg veel voor zo'n auto.De automaat is wel wat verouderd.Het overschakelen gaat vrij soepel maar boven de 120/130 km/h schakelt deze niet meer terug in lagere versnelling en is de kracht er dan ook totaal uit.
De afwerking van het interieur was eigelijk boven verwachting van een auto uit 2001.Alles zit goed in elkaar, op de juiste plek en oogt modern.Hij heeft zelfs als een softdashbord.Het interieur is ook behoorlijk stil te noemen.Minder zijn de stoelen die erg vlak zijn en weinig steun bieden.Ook een armsteun wordt gemist.De boordcomputer is weer erg handig en de bagageruimte is groter dan gedacht.
Zoals de uitvoering al aangeeft is de auto erg comfortabel.De vering is zacht afgesteld wat op zich best prettig is omdat het geen nedelig effect heeft op de stabiliteit.Als je over een bobbel rijd gaat de auto wel behoorlijk op en neer maar je krijgt geen klap in je rug.
Problemen:
Uit voorzorg de distibutieriem en waterpomp laten vervangen.
Ik weet dat de vorige eigenaar de electrische ramen heeft laten repareren en de sleutel heeft laten maken.
Als we over een bobbel rijden kraakt de vering wat.
Verder zijn wij geen problemen tegengekomen.
Kortom:
Behalve het verbruik en de prestaties zijn we nog steeds tevreden over deze auto die prettig rijd.
Update!
Zoals jullie kunnen zien wordt er weinig gereden met de Fabia.Ondanks dat en de kilometerstand hebben we na advies toch de distibutieriem en waterpomp laten vervangen door de dealer.Dit omdat door uitdroging ook scheurvorming kan ontstaan.
Om de motor even goed schoon te branden hebben we een wat langere rit van 400km op de snelweg(150km/h)gereden.Daarna is de motor iets feller geworden maar nog steeds zit er weinig pit in en verbruikt de Skoda veel.Verder geen problemen bij de APK keuring.
Kortom:
We zijn nog steeds tevreden met de auto mede doordat deze zo soepel rijd!