Seat Ibiza ST 1.2 TDI Ecomotive Style (2010)
| Uitvoering | Ibiza ST 1.2 TDI Ecomotive Style |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2010 |
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand laatst | 2.421 km |
Zuinig Cruisen
Heb na 12 weken wachten de auto opgehaald bij een dealer in Tilburg. Had er geen proefrit in kunnen maken, maar wel een Polo BlueMotion gereden. Ik lease de auto bij Direct Lease en het scheelde aanzienlijk om de leasemaatschappij door de dealer te laten kiezen. En dus gelijk mooi de gelegenheid om de auto uit te proberen.
Auto schakelt lekker en het viel me op dat de motor lekker stil is rond de 2000 toeren en je dus lekker comfortabel kunt cruisen zo rond de 100-120km/u. Start/Stop systeem went snel, maar of 't veel bespaard? Overigens zit het start/stop systeem niet meer onder de bestuurdersstoel weggewerkt, dus ben je geen ruimte kwijt hieraan.
Prestaties vallen niet tegen, op de snelweg kun je prima accelereren van 100 naar 120. Trekkracht onder de 2000 toeren stelt niet veel voor. Maar daarboven voel je de turbo lekker z'n gang gaan. Als je iets later schakelt rijdt de Ibiza lekker vlot, maar als je voor zuinigheid kiest kun je ook de schakelindicator volgen. En die zegt bij ca. 2000 toeren: opschakelen...
Ik was aangenaam verast door het exterieur en blij met de gekozen kleur 'Track Grijs'. Deze geeft de auto een chique uiterlijk mee. De dakrail is ook een leuke toevoeging.
Stoelen zitten ok voor deze klasse, maar is voor mij wel een stapje terug (vorige auto Volvo V50) Heb overigens de standaard stoelen. Jammer dat de bijrijderstoel niet in hoogte verstelbaar is. Afwerking is prima. Ik zie nergens piepschuim bij de portieren zitten zoals ik in een andere review las. Kofferbak is ruim en netjes afgewerkt met netten die voorkomen dat je bagage alle kanten op schuift en er zit een extra 12V aansluiting in. Ook al is er veel kunststof in het interieur gebruikt, voelt en ziet 't er niet goedkoop uit. Ook handige opbergvakken in de achterportieren.
Auto ligt als een rots op de weg, je kunt bochten lekker snel nemen. Redelijk comfortabel afgeveerd en prima schokbrekers. Gek genoeg ligt deze auto beter op de weg dan mijn oude Volvo V50.
Bediening autoradio is even wennen. Voorkeuzezenders zitten verstopt onder een menu ipv. direct te kiezen met knoppen. Geluid is okee. Ik kan iedereen de Bluetooth/USB optie aanraden. Ik zie op 't schermpje van de autoradio de naam van wie mij belt, terwijl m'n iPhone 4 in de broekzak zit. USB connector zit op een moeilijk toegankelijke plek en voelt een beetje gammel aan.
Wat ik onhandig vind is 't spiegelverstelknopje. Dit had ik in m'n oude VW Passat's ook zitten en daar braken die knopjes regelmatig af omdat ze uitsteken. Heeft niemand hier ook last van?
Jammer dat je de dagteller op 't schermpje niet de buitentemperatuur kunt laten aanwijzen. Die buitentemperatuur zie je alleen op de plaats waar je ook je verbruik e.d. ziet. En dat zijn bij een auto als deze juist dingen die je constant in beeld wilt hebben. Geen verlichting bij de spiegels in de zonnekleppen.
Met het verbruik in de stad zit ik zo rond de 5,4 l per 100km. Hoop dat dit nog beter wordt.
Snelweg haal je gemakkelijk 4,7 l per 100km. (gemm. 115km/u)
Voorlopige conclusie is positief.
Meer nieuws volgt...
Een kleine update
1e keer getankt. Heb 5,0L/100km gereden. De boordcomputer wees gemiddeld 5,4L/100km aan. Kreeg er niet meer dan 41,5L ook al had ik volgens de boorcomputer nog voor 10km diesel in de tank. Ga eens uitzoeken hoe dat zit met dat ontluchtingsnippeltje. Verbruik valt me heel erg mee. Heb ongeveer 50/50 snelweg/stad gereden. Wel over het algemeen zuinig gereden.
Gebruik de cruise control heel vaak, ook in de stad, uit gemak, maar ook om te kijken hoe ver je kunt komen met brandstof te besparen. Niet eens voor 't geld maar meer voor de lol. Als je de versnellingsbak en de motor een beetje kent kun je d'r lekker vlot mee optrekken en daarnaast ook rustig cruisen.
Tussen de 100 en 115 op de snelweg is de auto vrij stil. Soms vind ik de lage toerentallen bij lagere snelheden in hoge versnellingen leiden tot een onaangename resonantie in het interieur.
Wat een mietjes claxon! 2-tonig stoot zeker meer CO2 uit?!
VAG en Pon schijnen een forse korting te geven op de ST, omdat er veel afbestellingen zijn ivm. de lange levertijd. Dit wordt mede veroorzaakt doordat de 1.2TDI motor zeer moeilijk leverbaar is. In mijn geval zou dat op een leasetarief van 331 EURO p/maand zo'n dikke 30 EURO schelen! Dus als je het geduld hebt, profiteer ervan!
Eerste Winterervaringen
Na een derde tankbeurt zit ik nog steeds op een verbruik van 5,0l per 100km. Ben hier best tevreden over als je bedenkt dat het hoofdzakelijk korte ritten waren in de vrieskou. Heb toch maar winterbanden aan het leasecontract toegevoegd. Ben benieuwd wat voor effect dit heeft.
Ben zeer tevreden over de Ibiza ST. Motor voelt soepel en je went snel aan de lage toerentallen. Trekkracht is v.a. 1500rpm eigenlijk prima. Ik ben een stuk rustiger gaan rijden, terwijl ik wel overal even snel ben als voorheen. Stoelen zitten uiteindelijk toch erg goed, ook bij lange ritten.