Saab 9-5 Estate 2.0 t Norden (2005)
| Uitvoering | 9-5 Estate 2.0 t Norden |
| Versnellingen | 5, Automaat |
| Bouwjaar | 2005 |
| Jaar van aanschaf | 2005 |
| KM-stand bij aanschaf | 11.425 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Algemeen:
De 9-5T estate (station) is beschikbaar vanaf bouwjaar ’99. In 2001 kreeg de auto een facelift en is min of meer ongewijzigd gebleven tot heden (2005). Feitelijk is het al een oud model van 8 jaar oud en tamelijk achterhaald. Zonet vernam ik dat er wederom een facelift van dit model komt en geen nieuw model omdat Saab financieel in zwaar weer verkeerd wegens tegenvallende verkopen.
De zwart metallic 9-5T 2.0T Estate waar het hier om gaat is een vrijwel nieuwe uit 2005 met slechts 11k op de klok, verstrekt via de leasemaatschappij. De uitvoering is mij niet geheel duidelijk, het kan zijn dat het hier om een ‘Norden’ uitvoering gaat vanwege de standaard gemonteerde opties. Deze zijn o.a.: parkeersensoren, regensensor, stereoinstallatie met stuurbediening, middenarmsteun voor, gescheiden airco, PDC etc.
Opvallend detail is dat de auto is voorzien van een 5traps automaat welke desgewenst met kleine ‘flippers’ aan het stuur is te bedienen.
Exterieur:
Mij valt op dat de auto vooral in de smaak valt bij verstokte Saab rijders, kennelijk een grote groep die het merk trouw blijft. Ik heb niets met Saab en vind het design persoonlijk minder geslaagd. Het is gewoon een Opel waarbij Saab krampachtig het typische Saab design tracht door te voeren, met een mijns inziens matig resultaat. Deze review schrijf ik dan vooral vanuit de ervaringen die ik met vele verschillende merken hiervoor heb gehad. Ik tracht echter wel de auto vanuit een objectief standpunt te benaderen.
Prestaties:
De motor is een 2 liter 4 cilinder benzinemotor met turbo die 150pk zou moeten leveren.
Ik krijg die indruk niet echt. De turbo is waarschijnlijk van het ‘softe’ type, dwz het zacht meeblazen. Dit levert nou niet een zeer gretige motor op. Je kan goed meekomen in het verkeer maar in combinatie met de automaat is het geen dynamische, levendige auto. Het gezegde ‘een automaat is alleen leuk met een grote motor’ gaat ook hier op. De 2.3 is denk ik een betere keuze.
Een automaat is een zegen in dit door files getraumatiseerde land, maar dan moet het wel een prettige automaat zijn. Een 5traps automaat betekent maar 1 ding: hij schakelt, schakelt en schakelt nog een keer extra. De bak reageert alert op het gaspedaal en schakelt snel op en af, ook zonder de sportstand te gebruiken. Door het (mijns inziens) gebrek aan vermogen heeft dit niet altijd het gewenste effect, de motor raakt nog wel eens buiten adem in het hogere toerengebied. Tot de 140 gaat het echter wel vrij vlotjes. De schakelschokken bij opschakelen verlopen soepel, het terugschakelen gaat (soms) wel eens wat ruwer.
Puur persoonlijk vind ik 4 trappen voor een automaat meer dan genoeg (waarbij de 4 pas inschakelt boven de 80/90 km/u), een 5-traps geeft een zenuwachtig karakter en deze ervaring onderstreept dat. Ik hou mijn hart vast voor 6-traps automaten.
Rijcomfort:
Het rijcomfort is zonder meer comfortabel. De auto is behoorlijk zacht afgeveerd en oneffenheden worden goed verwerkt. Rijgedrag is niet dynamisch of sportief te noemen, maar daar neem je ook geen Saab voor.
Het sturen gaat redelijk precies, geen uitschieter in positieve of negatieve zin.
Het rijcomfort wordt versterkt door de buitengewoon goede geluidsisolatie. De auto is simpelweg stil, ook op hogere snelheden (150-180). Windgeruis en motorlawaai is de auto vreemd. Kortom, comfort is dik voor elkaar.
Interieur:
Ik vind stoelen altijd zeer belangrijk. De Saab valt op door de superzachte stoelen, doen bijna Frans aan. Nu kom ik uit een Duitse auto, dus misschien valt mij dit extra op. Voldoende instelmogelijkheden, in deze uitvoering ook kantelbare zetels en hoogteverstelling. Tevens een lendensteun, die helaas niet in hoogte is te verstellen.
Opvallend is het contactslot tussen de voorstoelen, typisch Saab designgrapje wat de Opel inmenging heeft overleefd. Even wennen maar op zich wel praktisch omdat je sleutelbos niet tegen je knie loopt te bengelen.
Het dashboard is absoluut teleurstellend qua vormgeving. De layout is ouderwets, met verouderd aandoende klokken. Ronduit idioot is het ‘night panel’ knopje (ook alweer typisch Saab), een gadget om bepaalde instrumentenverlichting en instrumenten uit te schakelen. Ik ken niemand die dat gebruikt. In de file heb je tenslotte ruim de tijd om de klokken veilig te kunnen bekijken.
Het dashboard doet goedkoop aan door de gebruikte materialen en dan met name de gebruikte knoppen. Deze lijken gemaakt te zijn voor de geestelijk minder bedeelde medemens, met afmetingen die op een blindentelefoon niet zouden misstaan. Alleen al de knop om de ESP uit te schakelen meet maar liefst 2,5x2,5 centimeter! De knoppen hebben veel speling en een harde plastic klik bij indrukken, doet ontzettend goedkoop aan. Dit is goed te merken bij de belachelijke ‘flippers’ op het stuur. Kennelijk hebben de Opel invloeden zich hier later gelden. Ik kreeg echt een ‘Fischer Price’ gevoel bij deze knoppen.
Ook vind ik de indeling van de knoppen onlogisch.
Verdere gebruiksirritaties zijn:
- de elektrische ramen gaan met een enkele druk op de knop wel omlaag, maar niet omhoog. Welke zieke geest dat verzonnen heeft...
- Op het stuur zit de bediening van de audioinstallatie, maar deze bediening is niet verlicht zodat je vaak misgrijpt.
- De cruisecontrol heeft weer geen stuurbediening (onbegrijpelijk) maar een aparte stengel waarbij met name het via de cruise verminderen van de snelheid erg onhandig gaat.
- De cruisecontrol moet elke keer na uitzetten van de auto weer expliciet aan worden gezet alvorens deze geactiveerd kan worden. Gruwelijk onhandig.
- De sportstand van de automaat moet na het uitzetten van de auto ook elke keer weer aan worden gezet. Idem.
- Ook na lezen van de gebruiksaanwijzing krijg ik de filemeldingen niet door van de audioinstallatie als ik het geluid uitzet. Is nog in onderzoek.
- Centrale vergrendeling op afstand werkt traag.
- Geluid van Saab audioinstallatie is maar matigjes, niet voor een audioliefhebber bedoeld.
- Display van boardcomputer/radio zit in de centerconsole. Waarom niet in het dashboard? Er is ruimte genoeg voor.
- De ventilatieunit onthoudt de instellingen niet. Na stoppen/herstart staat de het display van de bediening weer in de default instellingen, zodat je elke ochtend weer opnieuw de ventilatie moet instellen. Het schijnt wel dat je dit default programma kan aanpassen maar ik wil gewoon dat hij de instellingen van de vorige dag onthoudt!
Er zijn natuurlijk ook positieve dingen:
- dubbele zonneklep per inzittende is erg handig, nog nooit eerder zoiets gezien
- standaard elektrische ramen achter
- kachel is zeer snel warm, grote capaciteit
- veel ventilatieroosters, op alle manieren in te stellen (ook indirect)
Conclusie:
De Saab is een auto die op alle punten feitelijk verouderd is. Verouderde vormgeving van het interieur en exterieur. De 2.0T motor met automaat maakt op mij maar een geringe indruk, rijgedrag is gemiddeld en het gebruikersgemak van de verschillende accessoires in het interieur zijn soms ronduit belabberd.
Het hoge comfort en de gigantische kofferruimte is wel een pluspunt.
Te kort met de auto gereden om echte technische problemen aan te treffen. Wel heb ik tot op heden ruzie met de audioinstallatie (af fabriek), ik krijg de verkeersinformatie niet of nauwelijks door.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee