Saab 9-3 S 2.0 (1999)

Uitvoering9-3 S 2.0
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2013

De eerste week

Sinds een week (14-10-13) ben ik in het bezit van een Saab 93 op LPG G3. Redelijk wat gezocht voor dat ik daadwerkelijk tot aanschaf overging. Dit kwam met name vanwege mijn zeer beperkte budget. Uit eindelijk een knappe Saab gevonden met een hoge kilometerstand maar een volledige onderhoudshistorie en hem voor €1150,- mee kunnen nemen.

Ik was bewust opzoek naar een 93 zonder Turbo vanwege de hogere belasting op de kleppen en de cilinderkop bij het rijden op LPG. Ik moet zeggen dat hij meer dan voldoende pk's (130) heeft om mee te kunnen met het verkeer maar gezien mijn vorige auto (een diesel) mis ik wel een klein beetje het koppel.

Na de eerste duizend kilometer heb ik een lijstje gemaakt met dingen die ik wil/moet vervangen.

- SID (Saab information Display)
Deze heeft erg veel last van pixel uitval en dit is een bekend Saab probleem probeer er maar eens 1tje te vinden die hier geen last van heeft. Het heeft geen prioriteit want hij gaat er geen steek beter van rijden maar ik ben toch benieuwd wat de Saab mij allemaal te vertellen heeft en mocht hij eens een dringende melding hebben dan wil eigenlijk ook gewoon weten wat het is.

-Interieurfilter
Deze is echt dringend aan vervanging toe het lijkt wel of het de originele nog is. Man wat is dat ding vies. Motorisch maakt het niks uit maar voor het klimaat binnen de auto is dit toch een kleine investering!

-Luchtstroomschakkelaar
Ook dit is een redelijk veel voorkomend probleem bij dit model Saab en ook bij de Saab 900 NG. De pin die achter de knop zit breekt vaak af waardoor deze in de stand blijft hangen waarin deze is afgebroken. Gelukkig stond deze op de ruit gericht zodat ik geen beslagen ramen heb maar ik wil toch ook de mogelijkheid van warmen voeten van de winter dus ook deze heb ik besteld en zal ik zelf vervangen.

- Airco
Deze doet het niet en dit wist ik toen ik hem kocht. Ik weet nog niet of de airco gewoon bijgevuld moet worden of dat de pomp echt naar de haaien is maar hoe dan ook beide vrij prijzig. Ik hoop dat het het bijvullen is want die investering wil ik van de zomer nog wel doen maar ik geloof niet dat ik de pomp ga laten vervangen. Kosten zijn +/- 1/4 van de aanschafprijs.

-Dashboardverlichting
Ik kwam er bij mijn eerste rit door het donker achter dat niet alle lampjes achter het dashboard het meer doen. Ik kan gelukkig zien hoe hard ik rijd maar wil toch eigenlijk wel alle informatie goed afkunnen lezen. Ik heb geen idee wat dit gaat kosten en ben eigenlijk niet van plan om het zelf te doen maar ik houd jullie op de hoogte.

rijervaring:

Het valt me op hoe comfortabel deze auto is. Heerlijke stoelen en dat zeg ik hoewel ik uit een Alfa Romeo, kom die staan toch ook niet bekend om slechte stoelen. De auto is opvallend stil en blijft dit ook op hogere snelheden. Uiteraard minder sportief dan de Alfa maar op lange afstanden echt een aanrader.
Wat betreft de betrouwbaarheid dat valt nog te bezien het is natuurlijk een auto met een hoge kilometerstand dus ik hoop niet te veel verassingen te mogen begroeten maar zeker de gedocumenteerde onderhoudshistorie zorgde er voor dat ik de gok wel wilde wagen. De boven genoemde gebreken waren bijna allemaal bekend bij aankoop en er zitten geen motorisch problemen tussen. Ik ben erg benieuwd hoe ver het blok kan komen en met een woon-werkverkeer van 40.000+ km per jaar kunnen we dat mooi testen. Ik wil hem in ieder geval voorbij de 500.000 km en dan zien we wel weer verder.
Ik durf nu al wel te stellen dat de Saab blokken zonder Turbo uitermate geschikt zijn voor LPG want hij loopt en start echt als een zonnetje!
Wat betreft de gebruikskosten ben ik op dit moment in ieder geval erg te spreken over de brandstof kosten van LPG hij rijd nog keurig 1 op 10 en met een liter prijs van €0.65 is het toch wel een feest bij de pomp. Er is gelukkig een redelijke onderdelenmarkt en ik ben niet te beroerd om sommige dingen zelf te doen dus ik veracht nog geen grote of gekke uitgaven maar nogmaals dit is nog even afwachten.

Zojuist een nieuw interieurfilter, luchstroomschakkelaartje, naafdopje en borgpinnetje besteld en was incl btw en bezorgkosten €75,- deze dit weekend maar eens vervangen en opzoek naar iemand die mijn SID kan reviseren en dashboard lampjes vervangen. Dan kunnen we voorlopig wel even verder. Ik houd jullie op de hoogte en als iemand nog tips heeft hoor ik het graag!

APK achter de rug

Nu nog net geen half jaar in het bezit van mijn Saab en in januari een APK achter de rug dus ik dacht tijd voor een update.

Aan het rij genot van de Saab is niet veranderd. Wat een heerlijk reis auto, heerlijk stil en de stoelen zijn echt fantastisch. Het is op geen enkele manier een straf om lange stukken te moeten rijden in deze auto.

Dan nu de APK spannend meet momentje want dit is eigenlijk de eerste keer dat hij gecontroleerd word sinds de aankoop. Maar hij kwam er vlekkenloos doorheen. Toch bijzonder voor een auto die hard richting de 400.000 km gaat en zijn hele leven al op gas rijd. De dimlichten moesten alleen een beetje bijgesteld worden en we kunnen er weer een jaar tegen aan.

Recent wel mijn rechter hoedenplankspeaker (ja mooi woord) opgeblazen. Zonde en een beetje raar zeker omdat ik niet ben van het overdreven hard muziek draaien.

We hebben natuurlijk niet echt een strenge winter achter de rug dus een echte test voor de Saab was het dan ook weer niet maar hij heeft geen moment teleurgesteld. Starte zonder enige moeite. Het enige is dat de ramen wat beslagen waren maar met de blower was dit probleem zo opgelost.

Op naar 500.000 km ik denk oprecht dat met een beetje liefde en zorg deze auto nog jaren mee kan. Het blok voelt nog strak aan en de ik vind de styling redelijk tijdloos.