Renault Zoe R90 Intens (2017)

autoreview

Renault Zoe R90 Intens (2017)
Renault Zoe R90 Intens (2017)Renault Zoe R90 Intens (2017)Renault Zoe R90 Intens (2017)Renault Zoe R90 Intens (2017)Renault Zoe R90 Intens (2017)Renault Zoe R90 Intens (2017)

Signalement

UitvoeringZoe R90 Intens
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2018
KM-stand bij aanschaf250 km
KM-stand laatst15.200 km
Lezerswaardering: 80%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

(Ont)spanning en sensatie

  • 15.200 km

Een kleine stap, een grote sprong!

Eerst even voorstellen:
Ik ben Eric de Bree, (bouwjaar 1963 en dus behoorlijk winterhard) en ik werk als rij(vaardigheids) instructeur in heel Nederland.
Mijn specialisme is het (bij)scholen van beroepschauffeurs en lessen verzorgen voor basiskwalificatie techniek, verkeer en administratie.
Verder verzorg ik veel rijvaardigheidstrainingen en lezingen over mobiliteit en veiligheid.
In het verleden ben ik Internationaal Chauffeur geweest en ik doceer vanuit mijn ervaring.
Regelmatig doe ik met heel veel plezier Internationale en nationale ritten op touringcar en vrachtauto.
Verder heb ik een eigen radioprogramma bij een lokale omroep: "De Bree Draait Door" op VeluweFM.
Ik sta erom bekend dat ik alles met passie, aandacht en overtuiging doe en dus ook het kiezen en gebruiken van mijn vervoermiddelen. .
Naast deze Renault heb ik nog wat hobby-auto's.
Een heerlijke Peugeot 205 Generation uit 1998 en een schitterende, zeldzame schuurvondst: een Fiat Panda 750L uit 1990 met 34.000 km vanaf nieuw op de klok. De review ervan is vast wel te vinden.

Veel leesplezier!

Vijf jaar geleden kocht ik mijn laatste auto (voor dagelijks gebruik) met verbrandingsmotor.
Ik wist toen al dat mijn volgende een elektrische zou zijn.
De Skoda Citigo is een geweldige auto en ik zou er zo weer één kopen.
Ruim voordat ik de Skoda kocht had ik als gevolg van mijn werk als rijvaardigheidstrainer uitgebreid kennis gemaakt met elektrisch rijden en ik kan niet anders zeggen dat zelfs bij deze enorme petrolhead de indruk overweldigend was.

In één klap was in mijn ogen de verbrandingsmotor hopeloos ouderwets, overbodig en nodeloos gecompliceerd.
De reden? Elektrisch rijden is stil, uiterst eenvoudig
(vergis je niet, ik ben gewend met vrachtauto's te rijden die 16 of 32 hand- en voetbediende versnellingen hebben)
en geeft bakken rijplezier omdat koppel en vermogen direct beschikbaar zijn en dat een geweldige snelheidssensatie geeft.
Verder vind ik het geweldig dat een elektrische auto een flink deel van de remenergie terugwint en in de accu opslaat.
Met een "oude" auto gaat de meeste remenergie verloren als wrijving, warmte, wég! Daarover verderop méér.

En als bonus is de elektrische auto de énige die steeds schoner en milieuvriendelijker wordt naarmate het netwerk overschakelt op schone bronnen als geothermische, wind- en zonnestroom.
Nog redelijk onbekend is dat ook de accu's van deze auto's ingezet gaan worden voor het "Smart Grid" en daarmee pieken en dalen kunnen opvangen in vraag en aanbod van stroom.
De stroomcrisis van Schiphol eind april 2018 was met een "Smart Grid" te voorkomen geweest.
In Denemarken is het al operationeel en werkt het steeds beter.
Begin januari 2018 is er een grote stroomstoring geweest in Australië, die binnen 1 milliseconde werd opgevangen door een SmartGrid.

Bedenkingen over kosten en bereik van de Zoë waren er ook, maar in mijn ogen op den duur oplosbaar. En zo bleek ook, vijf jaar en beetje later. Het bereik van de e-auto groeide flink, de prijzen kwamen voor mij binnen bereik en zakelijk was het verantwoord om de stap te zetten.
Let wel: Ik ben zeker niet uit financiële overwegingen ("lekker goedkoop rijden") met deze auto gaan rijden! Als je dat van plan bent; Koop een ouwe Toyota, bouw er LPG in en rijden maar. Je rijdt dan veel goedkoper.

Mijn redenen om over te stappen liggen wat meer op technologisch en idealistisch vlak.
De afgelopen tijd is het voor mij steeds duidelijker geworden dat deze wereld te lijden heeft van uw en mijn eindeloze behoefte aan olie en olieproducten.
Dat velen zich laten leiden door de "Fossielen" lobby zie ik als een gegeven.
Het heeft geen zin om er tegenin te gaan en het is een extra motivatie om te laten zien dat een heel gewone jongen als ik zijn eigen brandstof en energie kan opwekken. Daarmee kan ik autorijden en in alle energiebehoeften voorzien. Autonoom en uiteindelijk bijna gratis. Toegegeven: de investering is groot, maar uiteindelijk zeer rendabel.

Ik zie in de reacties alweer de eerste reacties van mensen die denken in techniek van gisteren, die denken dat niets doen een optie is en allerlei argumenten verzinnen om positieve innovatie tegen te houden.
Ik kies ervoor hier niet verder op te reageren.
Mensen met de voet op de rem hebben in mijn ogen niet heel positiefs voor de mensheid betekend in het verleden.

De Zoë is een eerste stap in een plan dat de komende jaren zal worden uitgerold.
Een paar kernwoorden: Bi-directioneel laden, Zonnepanelen, (Tesla) PowerWall, misschien Waterstof. Waarover later méér.

De Zoë.
Waarom de Zoë?
Een bekentenis: Ik heb he-le-maal niks met Renault. Leuk merk, aardige en soms zelfs geweldige vormgeving, maar veelal doordrenkt met slechte en ondoordachte oplossingen en behept met een hooguit zeer middelmatige bouwkwaliteit. Zaken waar ik niet blij van word.
Toen ik 8 was reed mijn vader in een Renault 4 TL van zijn werk. Dat was zo ongeveer de enige echt goede herinnering. Oh ja, een goede vriend rijdt al 30 jaar Renault en is blij en tevreden. Maar hij ruilt zo ongeveer iedere 2 jaar in, dus voor mij nauwelijks een maatstaf omdat ik zeker 200.000 km met een auto wil rijden.
Toen de Zoë op de markt kwam in 2013, viel deze mij op als een leuk, zelfs sexy autootje. En het rijden op de testbaan maakte indruk. Maar ook hier: de bouwkwaliteit zou je op zijn best "met de Franse slag" betitelen. Waarom zo liefdeloos, zo dom auto's bouwen? Ik begreep er niets van.
Het aanbod van andere e-auto's maakte mij niet heel blij.
De Tesla: schitterend, een meesterwerk en ik ben serieus een groot bewonderaar van gekken als Nikola Tesla, Charles Babbage, Elon Musk en Steve Jobs. (en ik wed dat je nu gaat Googlen op Charles Babbage)
Het is alleen al schitterend om te zien hoe een start-up in de auto-industrie in één klap de gevestigde orde (Mercedes-Benz, VAG, BMW, Ford) in zijn hemd zet en de wereld laat zien hoezeer de meeste oude merken hebben zitten slapen.
De enige Tesla- keuze op dat moment was de Model S, maar die viel vér buiten mijn budget en toen ook behept met een "Amerikaanse bouwkwaliteit" die overigens inmiddels bij Tesla op een veel hoger plan is komen te staan.
Wie weet komt die model 3 er nog eens, als opvolger van mijn Zoë.
De Nissan Leaf: kwalitatief heel goed, maar voor mij niet erg lekker op het netvlies. De nieuwe is wat mij betreft wel een verbetering.
De e-Up! Leuk, goed gebouwd, een te klein bereik maar ook buiten budget.
De Mitsubishi i-Miev? Laat maar. Ik hoef mij toch niet te schamen voor mijn auto? Ook bereik op een lading onvoldoende.
Gedurende de jaren bleef de Zoë een kleine hoopvolle kandidaat,
mits bouwkwaliteit en bereik door Renault op een goed niveau te krijgen zouden zijn.
Met de diverse kleine (facelift) aanpassingen en vooral het 40kWh Li-ion accupakket leek dat allemaal wel goed te komen.

Begin 2018 kwam het vraagstuk van het elektrische rijden weer aan de orde. Zakelijke en privé- omstandigheden maakten het mogelijk weer eens serieus te gaan kijken naar de mogelijkheden. De Zoë bleef bovenaan mijn lijstje staan. Een goede prijs/bereikverhouding ( en de mogelijkheid om accu's te leasen maakten op papier de Zoë ook zakelijk zeer aantrekkelijk.
Het accu-leasen is een prima constructie die alle garanties geeft wat betreft accustatus en ruimschoots wordt terugverdiend met de veel lagere brandstofkosten.

Dus: opnieuw een proefrit! Binnen een paar meter was al duidelijk dat Renault in de jaren wel wat lesjes geleerd heeft. Kwalitatief is de auto nu stukken beter, (er valt altijd wel wat op aan te merken...) en geen misschien angst meer over rijbereik.
Zou ik gaan uitkomen met die 40kWh?

Gelukkig houd ik als ondernemer alle ritten per dag bij.
Dus een simpele agenda- controle leerde mij dat ik hooguit tien keer per jaar onderweg zou moeten bijladen.
Die 400 km NEDC (opgegeven bereik, gemeten onder ideale laboratoriumomstandigheden) slaan natuurlijk nergens op, maar 175 - 250 zou in de praktijk haalbaar kunnen zijn en voor mijn gebruik prima geschikt. Als ik lange ritten heb, is dat vaak naar klanten die een eigen oplaad-infrastructuur hebben en rijd ik dus weer opgeladen huiswaarts.
Dus: deze hobbel valt te nemen.
Nu de vraag: kan ik thuis opladen? Die was eenvoudig te beantwoorden. Nee. Of toch? Ik woon in een hoekhuis met direct naast de woning een parkeervak met vier plaatsen, waarvan ik meestal één al gebruik. Een slimme plaatsing van de Wallbox en een beetje overleg met de buren zou ook dit dingetje op kunnen lossen. En dus heeft NL-MAB heel snel en goed een mooie wallbox geplaatst, heb ik de buren uitgenodigd voor een borrel en een proefrit en is mijn "eigen" laadplek een feit. Voor 19 cent per kWh gooi ik de Zoë naast mijn huis keurig vol. De buren zullen niet struikelen over de kabel dankzij een zgn. kabelbrug.

Alle infrastructuur geregeld dus. Nu nog een Zoë. Een nieuwe? een jong gebruikte demo? allebei goed. Voor een nieuwe liepen de levertijden al aardig op en dus liever jong gebruikt. Bij toeval liep ik tegen deze witte aan bij van Kesteren in Kampen. Mijn eisen over de auto waren duidelijk: R90, 40kWh, Intense- uitvoering (heerlijk compleet) zwart interieur, getinte ramen achter en fatsoenlijk lichtmetaal. En deze voldoet aan alle eisen! Het is een ex demo uit Frankrijk. (aanschafprijs 22.000 Euro incl BTW) Opmerkelijk: dit is de enige Zoë met deze (Clio) velgen en ik vind dit veruit de mooiste die je op deze auto kan hebben. Helemaal goed! De kleur wit is niet helemaal mijn ideaal (ik had liever knalblauw of rood gehad) maar allez, ik kan er prima mee leven en wie weet laat ik haar nog eens knalblauw wrappen.

Je kan bij de Zoë onder andere kiezen uit de R(apid)90, die een wat groter rijbereik op een lading heeft en geschikt is om max 22kWh te laden.
Daarmee zou een lege accu dus in twee uur vol kunnen zijn.
Daarnaast is er de Q90, die dit kunstje "Quick" volbrengt in een uur.
Voor mij is de R90 het meest geschikt, omdat ik vrijwel altijd op werklocatie en thuis kan laden en meer heb aan een wat groter rijbereik op een lading.
In de reacties alweer de aannames over de beperkte houdbaarheid van de accu's. "Ik heb gehoord dat"......
Die aanname komt vooral omdat velen slechte ervaringen hebben met laptop- en telefoonaccu's, overigens vooral veroorzaakt door onoordeelkundig gebruik, maar dat is lastig toegeven.
In een EV werkt dat heel anders.
Iedere cel wordt continue gemonitord en optimaal geladen en ontladen.
Tip voor iedereen die een mening heeft, maar niet beschikt over de feiten: Ga- in plaats van op de bank te ploffen voor de tv- maar eens echt op zoek naar feiten en cijfers.

Op 9 maart mocht ik mijn eerste Renault ophalen in Kampen en lichtelijk in de wolken heb ik de eerste rit naar huis gereden. Een droom die waarheid geworden is.
Eindelijk elektrisch! Het gemak en de souplesse waarmee je rijdt is sensationeel. Na een beetje gewenningstijd zijn alle functies te vinden en te bedienen en ondanks het feit dat sommige dingen echt wel onlogischer zijn dan in de VAG producten, valt er prima mee te leven en raak je snel vertrouwd met de Franse logica. De eerste dagen zit je toch wat onwennig in een voor jou onbekende auto en is het uitzoeken, aftasten en wennen. De algehele indruk is positief, eer heerst een heel fijne sfeer in de Zoë. De gebruikte materialen zijn hier en daar goedkoop en plastiekerig, maar de contactvlakken (hiermee bedoel ik de zones waar je werkelijk de auto aanraakt en bedient) voelen beter aan. Persoonlijk vind ik de vormgeving van stuur en de rest van het interieur zeer geslaagd.
Het gevoel van soliditeit dat ik in de Citigo had is hier duidelijk niet zo sterk aanwezig, maar wellicht groeit het vertrouwen in de loop van de tijd.
Ook mis ik de kleine Skoda- handigheidjes. De tashaakjes, de kledinghaakjes achter de stoelen, de fijne cupholders, de handige opbergnetjes aan de zijkant van de stoel, het bonnenklipje op het dashboard.... voor een paar euro per auto zou de Zoë heel veel aardiger worden.
Wat trouwens wel heel erg fijn is - en ik mis dat in alle andere reviews van de Zoë- is de geluidsinstallatie!
Wauw, wat een geweldig, clean, strak en dynamisch geluid! Ik was in de Citigo een ronduit beroerde radio gewend, maar ik kan weer stereo radio luisteren. Heerlijk! De bediening van alle functies kan je op het stuur doen, ook het wisselen van bron en voorkeur-zender. Perfect.
Overigens valt het mij op dat ik in deze auto vaker de radio uit heb.
Om te genieten van de rust en stilte. Dit is geen grap!
De bediening in de Zoë is wel kinderlijk eenvoudig. Als je gewend bent om in een auto met automatische versnellingsbak te rijden dan kent deze auto eigenlijk geen geheimen. Dat is bewust ook zo gedaan om de overgang vanuit een "conventionele auto" zo klein mogelijk te houden en "de gewone man of vrouw" niet te veel te vervreemden van de lang ingesleten patronen. Voet op de rem, "start-stop" knop indrukken en er verschijnt "Ready" op het display. Dan de ontgrendelingsknop op de pook indrukken en in D van Drive zetten. In het dashboard zie je in welke stand de pook is gezet. Een onwerkelijke stilte. De auto staat aan.
Het stroompedaal gedoseerd indrukken met de rechtervoet en.......... Zoeven maar!
De stoelen zien er geweldig uit.
Mooi en degelijk vormgegeven, maar heel eerlijk gezegd beloven ze meer dan ze waarmaken. Het zit beslist niet slecht, maar op één of andere manier voelen ze aan of ze nou net niet voor mij zijn gemaakt. Als je ooit in een Volvo- stoel hebt gezeten ken je het gevoel van precies passen.
Maar goed, het is een kleine Renault en daar mag ik ook geen Volvo-stoel in verwachten. Ik denk dat ik op den duur de stoel bij een bekleder laat voorzien van opblaasbare rugsteuntjes en stoelverwarming. De stoelen zijn niet in hoogte verstelbaar en dat heeft te maken met het feit dat je bovenop de accu's zit. Je zit trouwens best lekker hoog, zonder met de kruin aan het dak te komen.

Rijden maar!
De eerste dagen (begin maart 2018) was het uitzonderlijk koud in Nederland. Dat de accu van iedere elektrische auto hiervan te lijden heeft was mij allang duidelijk en de ultieme oplossing zou een verwarmde garage zijn zodat het massieve pakket met een ideale temperatuur van start zou gaan. Dat is helaas niet het geval. de auto staat buiten en mist dus bij extreme koude een flink deel van zijn capaciteit. Renault beweert dat de 40kWh uitvoering accu-voorverwarming heeft. Dat zou moeten resulteren in een veel groter bereik, maar persoonlijk heb ik daar niets van gemerkt. Bij het van start gaan op een temperatuur van -9 C wijst de batterij 196 km aan om vervolgens razendsnel te dalen naar alarmerende waarden. Overigens: één keer extra laden bij FastNed zou voldoende zijn om thuis te komen. Eigenlijk dus ook niet écht een probleem. Iets waar je hooguit en paar keer per jaar rekening mee hoeft te houden, waar ik al lang van wist en dus ook bewust voor heb gekozen.
De kachel verdient wel een enorme pluim. Deze auto is voorzien van een Warmtepomp- kachel en deze levert vrijwel direct (en dan bedoel ik na enkele seconden!) heerlijk warme lucht in het interieur. Voordeel van de warmtepomp is dat deze een heel hoog rendement heeft en dus vrijwel geen invloed op de actieradius heeft, zoals bij veel EV's wel het geval is. Briljant bedacht en goed uitgevoerd.
Bij het oplopen van de temperaturen zie je trouwens weer heel leuke actieradius-waarden voorbij komen die in mijn dagelijkse gebruik een uitermate ontspannen cruisen mogelijk maken. Mijn dagelijkse ritten zijn (afhankelijk van de werkzaamheden die ik als freelancer uitvoer) meestal tussen de 70 en 130 kilometer enkele reis (veel snelwegkilometers) en gelukkig kan ik bij veel klanten laden terwijl ik aan het werk ben. Dus ook de terugreis is zelfs bij zeer lage temperaturen gegarandeerd. Opvallend is dat ik met de Citigo veelal nét onder de 100km/u door de spits kwam (veel ritten Zeewolde -Rotterdam- Zeewolde -Eindhoven) en nu mijzelf er op betrap wat meer richting de 110 km/u te rijden. Tijdens het inhalen van vrachtauto's uiteraard pieken naar 120-130. De gemiddelde snelheid ligt volgens de boordcomputer trouwens voor beide auto's op 67 km/u. Het energieverbruik ligt nu op gemiddeld 16,7 kWh / 100 km en dat heeft vooral te maken met de vele snelwegkilometers. I
n de stad is de Zoë trouwens spectaculair zuinig. Met slim regenereren is een verbruik van 10kWh / 100km vrij gemakkelijk haalbaar en dus komt daarmee de NEDC van 400 km op een lading wel in zicht.

Remmen maar!
Trouwe lezers van mijn reviews en kijkers van mijn vlogs weten inmiddels wel dat je met slim rijden en vér vooruit kijken je het remmen tot een minimum kan beperken en je daarmee heel veel brandstof kan besparen, de veiligheid vergroten en het rijplezier op een hoger plan kan brengen.
In de Zoë (en de meeste E-auto's) kan je nog een stap verder gaan. Wanneer je het stroompedaal loslaat gaat de elektromotor als generator / motorrem werken en word de aldus teruggewonnen energie in de accu terug gebracht. Uiteraard gaat bij die transitie wel wat energie verloren, maar het is nog altijd heel veel efficiënter van botweg remmen en energie verliezen in warmte, zoals de meeste "oude" auto's doen.
De motorrem- functie werkt heel goed en laat zelfs one-pedal driving toe. Wanneer je dan toch moet remmen met het rempedaal (en dat zal af en toe echt wel nodig zijn) werkt het eerste deel van de rem-aktie als regeneratieve rem (via de e-motor) en dat gaat naadloos over in het remmen met de schijven en trommels. Op deze wijze lukt het mij regelmatig om 1-2 kWh per lading terug te winnen.

Range- Relaxed
Na een tijdje rijden merk ik trouwens dat ik steeds minder naar de accumeter zit te kijken en dat levert een heerlijk aangename rit op, dan heb je gewoon vertrouwen dat je het prima redt met deze accu.

Ik heb het al eerder gezegd en zal het blijven herhalen: elektrisch rijden grenst aan magie.

Het naadloos krachtig accelereren, de stilte tot pakweg 90 km/u (daarna gaan wind- en bandengeluid wat meer meespelen, maar nooit hinderlijk)
het is allemaal zo.... ontzettend aangenaam, ontspannend.
Het idee dat je ook nog heel voordelig rijdt is met mijn 35000-40000 km per jaar ook nog een geweldige bonus. Ik houd nu per jaar duizenden euro's over. (Ja, u leest het goed. Dui-zen-den) Die ik overigens in zonnepanelen en PowerWall ga investeren.

Dagelijks gebruik, pijnpunten
In diverse reviews komen er diverse negatieve verhalen over de vervelende gevolgen van de vormgeving van Zoë naar boven. Zo zouden de geopende deuren onaangename punten hebben.
Ik kan dat bevestigen, maar het is mij een raadsel hoe je daar last van kan hebben. Je moet wel heel nadrukkelijk met je hoofd naar de deur bewegen en niet met je hoofd naar binnen bewegen om je echt te stoten.
Wat ver gezocht denk ik.
De verlichtingsunits zien er prachtig uit, maar het licht dat ze verspreiden is bedroevend slecht. Onregelmatig verdeeld, veel donkere vlakken en groot-licht mag die naam echt niet hebben. Ik heb een flinke verbetering bereikt met Philips Vision Plus lampen (Aanrader voor alle Zoë rijders), maar voor de lichtbundels moet je deze auto niet kopen.
Het dashboard spiegelt ook wel heel hinderlijk in de voorruit, ook bij niet- zonnig weer, maar vooral bij omstandigheden waarbij de zon ongeveer een hoek van 45 graden met de horizon maakt.
Terwijl ik nota bene een zwart dashboard heb. Typische Renault-onlogica, die gemakkelijk met een matzwart dashboardmateriaal op te lossen is.
Alcantara? Zou wel heel mooi zijn, maar misschien wel heel duur.
Weet je wat? ik ga eens bij een bekleder informeren.
De a-stijl ligt trouwens wel heel prettig voor zicht op rotondes.
Het lakwerk van de auto is mooi en goed gedaan.
Rondom is de lak mooi strak en egaal aangebracht.
De Metallic- deeltjes staan in een mooie flop in de lak en de glans is diep en intens.
Wat overigens met een polijstbeurt nog eens mooier is geworden.
De spiegels zijn goed groot, goed verstelbaar, maar iets meer groothoek in de rechter-spiegel zou gewenst zijn om wat meer zicht te hebben op invoegers, en splitsingen van wegen met 4 of méér rijstroken.
Het materiaal van vloerbedekking en matten is wel heel viltachtig en dun. Maar ja, er hoeft ook niets geïsoleerd te worden. Ben alleen wel benieuwd of het heel blijft na 5 jaar.
Oh ja, deze auto lijkt wel een vuilmagneet! na een kort ritje in de regen is de Zoë ontzettend smerig. Gelukkig geniet ik van auto's wassen en waxen.

Vering en Demping
Het is ook al eerder gezegd: de Zoë is niet typisch Frans-comfortabel geveerd. Echter, in mijn visie is de vering-demping heel aardig gelukt. Verkeersdrempels zijn veel aangenamer te nemen dan in de Citigo.
Je merkt door die afstemming niet direct dat de auto behoorlijk zwaar is. Doel bereikt zou ik zeggen.

Besturing
De besturing van de Zoë is in mijn ogen niet te licht en geeft nog wel enige feedback over het gedrag van de voorwielen aan de bestuurder.
De rechtuit-loop is prima, de auto stuurt fijn rustig rechtuit zonder te veel te hoeven corrigeren. De besturing is behoorlijk direct, zodat je met de juiste doorgeef- methode eigenlijk alle stuurbewegingen met een zeer geringe inspanning kan uitvoeren. Vooropgesteld dat de zitpositie juist is ingesteld: de rugleuning goed rechtop, de armen nagenoeg parallel aan het bovenlichaam terwijl de handen op de "kwart-voor-drie" positie staan. Daarmee laat deze Renault zich op de millimeter positioneren en corrigeren. Het is natuurlijk geen Ford-Fiesta niveau, maar ik ben tevreden. De auto staat trouwens op mijn verzoek op Michelin CrossClimate banden. In mijn ogen de beste All-season banden van dit moment. Uiterst stil, heel veel stuurprecisie en veel grip onder alle omstandigheden.
Hiermee is de auto licht onderstuurd onder extreme omstandigheden, een over het algemeen voorspelbaar en veilig gedrag.
Ik neem mij voor om de banden steeds iedere 10.000 kilometer voor-achter v.v. te wisselen om het slijtagepatroon zo gelijkmatig te houden.

Het dashboard ziet er leuk uit, is mooi overzichtelijk en laat zich eenvoudig aflezen en bedienen. Het TFT display recht voor de bestuurdersplaats is te configureren in zes verschillende verschijningsvormen, en daarbij horen drie verschillende toontjes voor de richtingaanwijzer. Heel grappig, en na een paar weken gebruik ik de voor mij mooiste setting. De CruiseControl knoppen zitten op het stuur en zijn helaas niet verlicht, maar na een tijdje weet je ze ook wel blindelings te vinden. Op de handle van de ruitenwisser (aan de rechterzijde van de stuurkolom) zit ook de bediening van de boordcomputer. Daarmee kan je kiezen uit diverse weergaven op het dashboard o.a. momenteel verbruik in kWh, Gemiddeld verbruik in kWh / 100 km en gemiddelde snelheid, afgelegde afstand en verbruikte energie.

Op het display van het multimediasysteem kan je ook een Eco- score laten zien die echter geen rekening houdt met je snelheid. Je scoort gewoon slechter als je snelweg rijdt. Dat vind ik jammer, want je zou ook de rijstijl wat zorgvuldiger kunnen analyseren en het verbruik relateren aan de gemiddelde snelheid en hoeveelheid geregenereerde energie.

De Tom-Tom navigatie werkt redelijk snel, maar kan iemand mij uitleggen waarom deze nog steeds niet begrijpt dat de splitsing A1-A6 west - oost richting Almere al een tijdje is veranderd? Gelukkig kijk ik meer op borden dan navi, maar toch. Tom Tom Live? Nope. Overigens, half april heeft de Tom Tom het een dag of drie helemáál niet gedaan. Geen ramp, maar toen ik net naar de garage wilde bellen leek het "probleem" opgelost.

Overigens: de dealer heeft mij twee maanden geleden al beloofd mij de code voor de speciale My Z.E. telefoon app te leveren, maar diverse keren navragen heeft tot dusver niets opgeleverd.
Ook geen statusupdate "het duurt nog even want....." Jammer.
De auto komt oorspronkelijk uit la France, en ik vermoed dat ze daar net zo goed hun beloften nakomen als dat ze luisteren naar hun klanten.
Als je andere reviews van Renaults leest staat het er niet zo best voor met de klantgerichtheid bij dit merk.
Jammer, want tot dusver heb ik heel veel plezier van deze auto. Sterker nog: het is de fijnste die ik ooit heb gehad.
Of het de beste is? de tijd zal het leren en de dealerorganisatie gaat daar een belangrijke rol in spelen.
Tip voor Renault: stropdassen eruit, managers in de kliko en aan het werk. Klant centraal.

Inmiddels heb ik een hele aardige reactie gehad van de Renault-dealer, maar ik ben er nog niet helemaal uit, terwijl ik redelijk handig met computers ben.
Binnenkort maar eens naar van Kesteren in Kampen voor wat hulp.

UPDATE: Inmiddels ben ik in Kampen op bezoek geweest en ben ik met de geduldige hulp van Mirjam de receptioniste een heel eind verder gekomen.
De TomTom is weer update en inmiddels werkt de My Z.E. app geheel naar behoren.
Het bleek dat er een verkeerde inlogcode was verstrekt en dat is dus nu verholpen.
Zo hoort het te zijn, ik ben blij met van Kesteren in Kampen en ook heel blij met mijn Zoë.

Wordt vervolgd!

9,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (42) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum