Renault Mégane Grand Tour 1.9 dCi 130 Tech Line (2006)

Renault Mégane Grand Tour 1.9 dCi 130 Tech Line (2006)

UitvoeringMégane Grand Tour 1.9 dCi 130 Tech Line
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2010

Zo, mijn eerste auto!
Na met mijn moeders Golf V5 ongeveer 25.000 km en met mijn vaders Vectra V6T ongeveer 15.000 km afgelegd te hebben, tijd voor een eigen auto.

Eigenlijk was ik geen eens op zoek naar een eigen auto, want ik kan altijd 1 van de auto's van vader of moeder lenen indien noodzakelijk.

Maar aangezien ik met het verbruik van deze de/het diesel/wegenbelasting/verzekering/onderhoud kon betalen rest mij alleen nog de aanschafwaarde. Dus wat dat betreft is het allemaal wel prima te doen!

De auto bevalt mij uitstekend. Bij aanschaf had de auto een grote onderhoudsbeurt nodig met alle vloeistoffen en distributieriem/spanrollen/vsnaar met als extra alvast een waterpomp. De airco is preventief gereinigd.

Verder waren er helemaal geen gekke dingen bij de beurt naar voren gekomen, erg blij natuurlijk!!

Auto rijdt heerlijk, absoluut comfortabel, snel zat ook! Ben natuurlijk redelijk snelle uitvoeringen gewend en een V6-vroem en een turbo-fluit met een gorgelende benzine door de leidingen is natuurlijk geweldig. Maar dat was niet verantwoord :}

Enige minpuntje is af en toe enige gefluit door specifieke snelheid en wind, maar dat is meestal maar een paar seconden :)

Verbruik ligt nu op 6.7 liter/100 km. Bijna 2.000 km gereden, waarbij nu de eerste echte kilometers gemaakt gaan worden op de snelweg.
Verwacht/hoop dat het verbruik later zakt naar 6.4 liter/100 km.

Navigatie werkt uitstekend, airco voldoet uitstekend en stoelen zitten goed.

Enige gekke is dat gezien de luxe uitvoering er geen TC/ESP op de auto zit, maakt mij persoonlijk weinig uit ;)

Vragen? Stel ze gerust!

Een stuk verder!

Zo, inmiddels zijn we driekwartjaar verder en 25000 kilometer verder.
Ik ben nog steeds zeer, zeer tevreden over de auto! :)

Na bij 136.000 km heeft hij een kleine beurt gehad, hierbij is een stadslichtje vervangen en verse olie etc.
Er was niets op de auto aan te merken.

Ik heb geen echte problemen met de auto gehad, er waren 2 plastic voetjes van een plastic kapje afgebroken, maar dat kwam door mijzelf ;)

Verder rijdt hij echt heerlijk, top!

Er zijn na aanschaf nog enkele zaken opgelost, namelijk een kraak in de stoel, parafan schoongemaakt, een rammel uit de hemel verholpen (fout Carglass, ook een nieuwe ruit geplaatst!).

Enige wat er nu nog niet helemaal goed gaat is dat het beeldscherm van de navigatie soms niet helemaal uit het dashboard komt. Na wat oliedruppels leek het wat beter, maar het blijft een gok of ie komt of niet. Het lijkt alsof het mechanisme wat doorslipt bij bepaalde tandwielen, soms weken geen last, dan weer elke keer...op het to-do lijstje!

Verder zijn er nieuwe 17" Steppe velgen gekocht met nieuwe Goodyear Optigrips, heeerlijk! Maat is trouwens 205/50/17! Enorm veel grip bij nat wegdek en het staat heerlijk bij de auto!

De auto verbruikt nu 6.2 liter op de 100 km gemiddeld.
Ik ben hier zeker blij mee, dit is ongeveer wat ik had verwacht!

Ik heb er net een maandje geleden nieuwe Xenon lampen ingezet, deze waren ook aan vervangen toe! Je ziet nu duidelijk veel meer!

Al met al een hele betrouwbare auto die mij nog nooit heeft laten staan!

Eindelijk een goed beeld.

Zo, we zijn inmiddels weer een stuk verder met de Megane, kilometerstand staat inmiddels op 166.000 en in 45.000 kilometer een duidelijk beeld gekregen.

De auto is absoluut betrouwbaar en rijdt nog steeds top!
In december 2010 een storing gehad van "inspuitsysteem controleren". De auto had echter geen problemen en het bleek ook alleen een defecte sensor die de temperatuur van de turbo meet.

Bij de 150.000 km beurt zijn de remblokken achter vervangen, over 1500 kilometer worden de remblokken voor vervangen.
Normaal onderhoud en geen probleem.

Enige is dat het navigatiescherm sinds vanmiddag niet meer omhoog komt, maar ik verwacht dat een stekker of zekering niet meer goed is.

Wordt weer vervolgd!

Kleine reparaties, heerlijke auto!

In mijn vorige review schreef ik nog dat de blokken voor moesten vervangen worden. Bij aankomst in de garage (tezamen met de beurt) bleek dat de remschijven net onder de officieel voorgeschreven dikte waren gekomen voor het monteren van nieuwe remblokken.
De garage vond het geen probleem om nieuwe blokken erop te zetten, maar adviseerde toch ook nieuwe remschijven. Hierbij ook de keuze gekregen voor iets goedkopere onderdelen.
Aangezien ik veiligheid gewoon ontzettend belangrijk vind en mijn auto goed gebruik, gekozen remschijven en -blokken voor te laten vervangen door het a-merk.

Afgelopen januari liep na 2 jaar mijn garantie af en daarvan gebruik gemaakt. De ruiterwisserpomp is vervangen (ging niet meer naar achteren) en de aansturing van de xenon in de voor en achterwielen/ophanging is vervangen (ongeveer 450 euro).

Nu 2 weken geleden de 183.500 km beurt laten uitvoeren, grote beurt met alles erop en eraan. 380 euro kwijt inclusief alle filters. Prima deal! Geen bijzonderheden aan de auto en het afgelopen jaar geen storingen of haperingen gehad. Ontzettend fijne reisauto nog steeds en geniet er elke dag nog van! Enige minpuntje moet de navigatieunit zijn, die je rustig eruit moet begeleiden. Komt soms voor bij dit type, maar vervanging kost 2000 euro. Dan begeleid ik de unit er wel rustig uit ;)

Afscheid van de Megane

Eind januari helaas afscheid moeten nemen van de Megane. Na een aantal fijne jaren was het mooi geweest voor het beestje. Langzaamaan kwamen er een aantal dingen aan waar ik geen zin meer in had. Allemaal ouderdomskwaaltjes en de schoonheid rijdt inmiddels vrolijk rond in Bosnië. Binnen 1 dag verkocht, na een paar dagen opgehaald. Prima deal.

Heb ik een fijne auto gehad? 100%
Ooit in de steek gelaten? Een keer een sensor, waarmee er met beleid mee naar huis te rijden viel.
Zou ik er weer 1 nemen? Misschien, maar de kwaliteit van de Megane III laat te wensen over.

Tja, hele fijne auto, maar over de 200.000 km niet te adviseren. Ook niet met goed onderhoud.

PRIVATE LEASE Renault Mégane