Renault Mégane Grand Tour 1.9 dCi 120 Expression Comfort (2004)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Mégane Grand Tour 1.9 dCi 120 Expression Comfort |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
De gereden uitvoering: Expression Comfort met de volgende extra opties:
- climate control
- lichtmetaal 16 inch (zelfde als Dynamique uitvoering)
- elektrisch inklapbare spiegels
- kleur: zwart metallic (Noir Nacré)
Totale consumentenprijs : 28.165 euro
Positieve punten in mijn ogen:
- sportief en chique uiterlijk (geen lastwagen)
- comfortabel
- goed en sportief weggedrag
- fijne 6-bak (alhoewel de 6-de versnelling meer een overdrive karakter heeft)
- stille motor (bij constante snelheid), voorbeeld bij 145-150 km/h op de teller draait de motor in de 6 ca. 2500 toeren.
- soepele en krachtige motor (al vanaf 1500 tpm genoeg trektracht)
- climate control werkt prettig, sinds de eerste dag op 22 graden gezet en verder nooit meer aangezeten...
- lichtsensor en regensensor werken handig (zelfs automatisch wissen bij achteruit bij inschakelen achteruitversnelling)
- automatische noodrem knipperlicht werkt (getest op de snelweg...), ook handig!
- interieurverlichting (ook op voeten niveau) is prettig
- veel opbergvakken en ruimte!
- veel ruimte achterin voor de achterpassagiers (zeker in vergelijking met Golf)!
- enorm ruime kofferbak met een heerlijk vlakke laadvloer, ook onder de vloer bij reserve band en ervoor!
Punten van verschil (kan zowel positief als negatief worden gezien afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren) met de VW Golf IV die ik heb gereden:
- bestuurdersstoel kan helaas minder laag gezet worden dan bij Golf, heb het gevoel iets te veel op de bok te zitten. Ik zit graag laag alhoewel ik klein van stuk ben (zeg maar 1,60 m)
- ruimtegevoel voorin is minder, dit komt denk ik door de vrij dikke deurbekleding op raamhoogte en het naar binnen toelopen en dikker worden van de deurbekleding naar het dashboard.
- stoelzitting en lengte rugleuning is voor mijn lengte ok, langere mensen kunnen denk ik het wat minder vinden, bij Golf was het dus wat langer allemaal en voor mij minder prettig
- prettigere en zachtere hoofdsteunen dan bij de Golf, bovendien kun je ze lekker dicht tegen je hoofd aan zetten (kommavormige hoofdsteunen)
- rem en gas pedaal zitten dicht bij elkaar, ik heb geen grote voeten, maar trap nog weleens beide in. Bij Golf was het dus ruimer geplaatst, maar of het beter is ? Is kwestie van wennen denk ik.
- elektrische stuurbekrachting is wennen in de Mégane, besturing is in midden vaag en bij lange flauwe bochten is het wennen. Even goed was de besturing in de Golf in het midden ook vaag, dus dat is geen verschil heb alleen het gevoeld dat de electrische bekrachtiging in de Megane wat fijnzinniger kon met meer gevoel. Ook weer een kwestie van wennen.
- weggedrag is de Mégane veel prettiger, de Golf had een veel te slappe voortrein en meer last van onderstuur. De Megane gaat lekker de bocht om (veel harder dan de Golf!).
- remmen: in de Mégane beter dan de Golf.
- dashboardverlichting: ik vind het blauw van de Golf mooier dan het rode/oranje van de Mégane...
- kwaliteitsuitstraling interieur materiaal : de Mégane haalt het net niet t.o.v. de Golf, maar de Golf was saai zwart en nu heb ik een mooie beige/antraciet interieur met een vrolijker design...
- brandstofverbruik: de Golf was zuiniger (reed gemiddeld 1:18,5) dan de Mégane (nu gemiddeld 1:16,5 kan wellicht nog zuiniger worden denk ik als de motor echt los is gereden) waarbij ik redelijk doorrij (ca. 30 tot 35 km/h boven max. snelweg snelheid) als het kan maar anders net zo rustig kan sukkelen in de karavaan tijdens de spits en in de stad altijd netjes en rustig (maakt toch niet uit door al die stoplichten). Inmiddels op 8 januari 2005 ruim 49.500 km op de teller en het gemiddelde verbruik schommelt nu tussen de 1:16,5 en 1:18,5.
UPDATE: inmiddels 1 augustus 2007 en ruim 173.000 km op de teller, het verbruik is het zelfde gebleven. Als je heel netjes en voornamelijk snelwegen rijdt (en niet harder dan 100 - 110 km/u) kom ik tot ca. 1:20
Minpuntje:
- 12V in kofferbak heeft de Mégane vreemd genoeg niet en de Golf wel...
UPDATE: in 2005 heeft de dealer een 12V connector op mijn verzoek ingebouwd :-)
Kortom: het moge duidelijk zijn dat de Mégane mij prima bevalt (maar dat mag ook wel voor die prijs), een lekkere vlotte en comfortabel auto voor lange afstanden. De Golf is snel vergeten en de minpuntjes worden ruimschoots gecompenseerd door de positieve kwaliteiten en leuke gadgets.
UPDATE: de auto doet het nog steeds en bevalt nog steeds prima. Vooral de 6-de versnelling op de snelweg is ideaal. Bij een volgende auto zou zeker een 6-bak in de auto moeten zitten!
Verwachte kilometrage : 40.000 tot 50.000 km/jaar
PROBLEMEN
- achterportier aan bestuurderskant ontgrendelt niet altijd (vooral bij lage temperaturen, wellicht toleranties iets te krap?) - heb het aangekaart bij dealer, en dealer beweert dat het een ’bekend’ probleem is, wordt aangewerkt... *** op 27 augustus 2004 is het probleem verholpen onder garantie bij de 30.000 km beurt. Prima geregeld.
- lekke rechter voorband (bandenspanningssensor werkte perfect en gaf het op tijd aan), er zat een schroef van 4 cm in de band inclusief plug! Botte pech dus...
- niet lang erna, ca. 3 weken een lekke band met rechter achterwiel om 6:30 langs de A27... Spanningssensor had wederom gelijk en gaf op tijd aan dat ik moest stoppen... Pech dus..
*** inmiddels de 30.000 km beurt gehad: naast het slot dat gerepareerd is (zie hierboven) had ik alleen de volgende puntjes: af en toe resonerende/trillend koppelingspedaal (wordt nog verholpen), rechter dakrail zat aan voorkant niet goed vast (kwestie van torx schroeven aandraaien) en dat merk je wel als je een surfplank op het dak hebt tijdens de vakantie. Verder heeft de auto zich prima gedragen, ook op vakantie in zuid Frankrijk (heerlijk die haarspeldbochten en kronkelige kustwegen). Kwaliteitsgevoel is nog steeds OK.
*** inmiddels bijna 50.000 km er op zitten en nog ca. 10.000 km tot de volgende beurt. Tot zover geen enkele mechanische of electronische problemen ondervonden. Auto start en rijdt probleemloos (ook in de korte vriesperiodes). Afgelopen kerstperiode nog op de Duitse autosnelwegen gereden en ik reed wanneer het kon op de cruise control 200 km/u en met de rechtervoet kon ik nog gas bijgeven en hoefde niet tot op de bodem dus met de topsnelheid zal het wel kloppen. De auto reed overigens stabiel en trillingsvrij. De banden had ik daarvoor wel even op ’oorlogspanning’ gebracht. De af en toe resonerende koppelingspedaal moet nog verholpen worden.
*** imiddels (8/2007) ruim 173.000 km er op zitten en het einde nadert want eind augustus lever ik hem in. Wat is in de afgelopen 125.000 km gebeurd? Weinig spectaculairs. In iedergeval nooit langs de weg gestaan vanwege pech (electronisch of mechanisch), dus betrouwbaarheid is in mijn ogen prima. Verbruik is gemiddeld 1:16 tot 1:18 afhankelijk van hoe netjes ik rij, waarbij ik over het algemeen voor woon-werkverkeer flink doorrijd ( > 150 km/u) INDIEN mogelijk. Dus met beleid het gaspedaal beroeren en het verbruik blijf dan toch zeer netjes. Het slechtste verbruik heb ik gerealiseerd door vanaf Denemarken tot Nederland (Oldenzaal) in Duitsland waar het kon (plankgas) 200 km/u (volgens GPS meting) te rijden, de gemiddelde snelheid kwam uiteindelijk uit op ca. 135 km/u over dat traject en het verbruik lag zo rond 1:13,5 niet slecht dus!
Storingen/reparaties de afgelopen 125.000 km:
- 2 lekke banden (kan de auto niets aan doen, bandenspanningssensoren hebben altijd betrouwbaar gewerkt)
- wiellager van rechervoorwiel kapot
- 1 x zekering (in motorruimte) doorgebrand waardoor climatronic en nog wat andere zaken het niet deden (deuren wilden niet op slot bijvoorbeeld...)
- 2 x AIRBAG sensor/lamp storing (lampje bleef maar branden...)
- Auto trok recent naar rechts waarbij ik dacht dat de uitlijning niet goed was, bleek achteraf na lang zoeken door de dealer dat de 2 voorbanden een verschillend profiel hadden (de KwikFit had wel het zelfde merk en serie gemonteerd maar net een andere uitvoering....)!
Kortom je zou haast zeggen ’on’-Renaults betrouwbaar, ik ben dus nog steeds tevreden over de betrouwbaarheid van de Mégane Grand Tour !
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.