Renault Mégane Grand Tour 1.6 16V Tech Line (2006)
| Uitvoering | Mégane Grand Tour 1.6 16V Tech Line |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2006 |
| Jaar van aanschaf | 2007 |
| KM-stand bij aanschaf | 40.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Er is een gastank van (+/-)60 liter in de auto geplaatst. De Renault rijdt zo\' n 550 kilometer op 50 liter gas en dat is volgens mij niet onaardig.
Uitrusting
Radio/cd speler zijn ingebouwd en werken naar behoren. Bediening van de radio zit op het stuur en werkt handig. Standaard speakers klinken zeker niet slecht (helder, goed gebalanceerd geluid, dat ook nog eens goed af te stellen is).
Bekleding ziet er mooi uit maar begint op een paar plekjes (boven het portier aan de bestuurderskant en boven de achterklep) iets los te laten.
Dashboard is plastic en kraakt hier en daar als je erop duwt, maar ziet er niet vervelend uit.
Het handschoenenvakje verdient een eervolle vermelding wat grootte betreft. Geen gebrek aan opbergruimte voorin.
De stoelen voorin zitten goed. Bestuurdersstoel is samen met het stuur goed af te stellen tot een fijne rijpositie.
Comfort
De Megane heeft, met de achterbanken neergeklapt behoorlijk wat ruimte en is op dat gebied een fijne auto.
De pook schakelt niet heel erg soepel. Niet precies schakelen wordt afgestraft.
Motor
De 1.6 motor zou volgens een rij-impressie van Autoweek niet traag zijn maar is dat toch wel enigszins. Er zit niet veel pit in de motor. Als je echt vaart wil maken zul je in tweede, derde en vierde versnelling door moeten trappen tot 4.000 toeren. Snelle acties zijn met deze auto niet zo heel handig. Op de snelweg kun je wel meerijden met de rest van het verkeer.
Wegligging
Franse afstelling, maar zeker niet onprettig. De auto laat zich redelijk eenvoudig door bochten sturen en heeft niet snel de neiging om een eigen kant op te gaan. Als reisauto is de Renault best plezierig.
De besturing is licht - je kunt het stuur ten alle tijde met één hand ronddraaien - maar nooit onprettig. Het stuurgedrag is direct genoeg.
De auto remt als een blok en dat is me al een aantal keren goed uitgekomen. Niks mis met de remmen.
Airco gaf het op na 80.000 kilometer en is toen bijgevuld. Airco begaf het opnieuw na ongeveer 100.000 kilometer. Probleem weer opgelost door de dealer.
Kapotte versnellingsbak na 110.000 kilometer. Toch wel verrassend. Het begon met verlies van vermogen en een haperende motor bij het loslaten van het gas in de vierde versnelling rond 2.000 toeren. Daarna ontstond er een ratelend geluid in de motor. Hiermee naar de dealer gegaan die vermoedde dat het ging om een losse lager. Geen moeite genomen om de versnellingsbak open te maken en gelijk een nieuwe besteld (auto is uiteraard lease :).
Kleine probleempjes
Af en toe gaat de dashboardverlichting (die van de toerenteller en de kilometerteller) niet aan als je dimlicht aanzet. Stoppen en starten van de motor lost dit probleem op.
De airco tikt (ratelt) op een lage stand. Zal wel een blaadje in het systeem zijn of zo en is niet heel hinderlijk.
Update
Rond 120.000 kilometer stond er een laag water in het opbergvak in de deur van de passagierskant voor. In eerste instantie dacht ik dat ik het raampje open had laten staan tijdens een hoosbui. Er is naar gekeken door de dealer en deze heeft een reparatie uitgevoerd aan de deur.
Later sprak ik bij een Opel dealer iemand die een tijd voor Renault gewerkt had. Hij vroeg of ik problemen had gehad met de Renault. Ik vroeg hem aan welke problemen hij dan zoal dacht. Hij dacht onder andere aan lekkende portieren. Vandaar.
Ook na ongeveer 130.000 heeft de airco het weer begeven. Probleem is opgelost, was daadwerkelijk een defect aan de airco en had niets te maken met bijvoorbeeld een laag vloeistofpeil.
Uitzwaaien
Met 137.500 kilometer op de teller heb ik met opluchting afscheid mogen nemen van de Megane.
Daarbij kan ik als laatste mankement nog melden dat er een lekkage was onderaan het dashboardkastje. Sinds enkele weken lag er elke ochtend en avond een lijn water op het matje aan de passagierskant. In eerste instantie dacht ik aan condens maar dat kan niet omdat het euvel aan de bestuurderskant niet voorkwam. Ik heb niet de moeite genomen om dit probleem door de dealer te laten onderzoeken.
Over Renault kunnen we verder kort zijn: nooit meer een Renault!
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee