Renault Mégane Grand Tour 1.6 16V Business (2006)

Renault Mégane Grand Tour
Renault Mégane Grand TourRenault Mégane Grand TourRenault Mégane Grand TourRenault Mégane Grand TourRenault Mégane Grand TourRenault Mégane Grand TourRenault Mégane - interieurRenault Mégane - interieurRenault Mégane - interieurRenault Mégane - interieur

UitvoeringMégane Grand Tour 1.6 16V Business
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006

Sinds 3 weken rijd ik in een Megane GT. Heb vooraf alle reviews gelezen, dus bestelde hem met angst en beven. Ik moest binnen een aantal weken een auto bestellen van mijn werkgever. Deze verplicht mij echter om een auto met roetfilter te nemen (bij Diesel uitvoering). In maart waren er echter bitter weinig auto’s met een roetfilter in m’n prijsklasse.
Ik koos voor LPG. Omdat ik ongeveer dezelfde presaties wilde behouden als m’n voorloopauto (Golf V 1.9 TDI 105 PK) koos ik voor de Megane. Deze levert op papier dezelfde prestaties, maar valt in de praktijk bitter tegen.

Een diesel verwent je met trekkracht bij lage toeren. Inmiddels begin ik wel te wennen maar links staan bij het stoplicht is niet verstandig. De dealer geeft aan dat het volle vermogen van de auto pas na 3.000 km is breikt. Ik ben pas bij 2.000, dus we zullen zien.

De auto is verder top. Mooi zwart en een paar velgen doet al genoeg. Lekker ruim. De standaard radio/cd bevalt qua geluid goed. Verder standaardnavigatie genomen. Ook deze is prima. Schijnt flink sneller te zijn dan de vorige Carminat uitvoering.
De dealer heeft alles keurig afgeleverd, gastank met vulnippel achter de benzineklep. Zelfs trekhaak is mooi en gestroomlijnd.

Bergruimte meer dan voldoende. Ik vind alleen het dashboardkastje wel erg diep. Tijdens het rijden er iets uit pakken dat achterin het kastje ligt lijkt dan ook niet verstandig.

Het enige wat me tot nu toe echt tegenvalt is de actieradius van de gastank. Een volle tank (80% van 60 liter) brengt mij circa 350 km. Dit betekent dat ik bijna iedere dag aan de pomp sta. Ik rijd wel pittig maar niet over de top (130-150 km/uur). Ligt dat nou aan mij, de auto, of is dit gewoon een gegeven. Ik had ongeveer 500 km verwacht te kunnen rijden met een volle tank. Misschien neemt het verbruik nog af. Verder staat de airco met dit weer uiteraard ook aan. Met de Golf reed ik circa 900 km op een tank.

Haal inmiddels ongeveer 400 km op een volle tank (48L) maar nog vind ik het verbuik aan de hoge kant.

Ik hoop dat de technische problemen uitblijven. Al met al een (tot nog toe) tevreden rijder.

25-07-2006
Inmiddels de 3000 km ruim gepasseerd. En inderdaad, de motor is pittiger geworden, zoals de dealer al aangaf. Het is nog geen diesel, maar voor een 1.6 met dit gewicht zeer acceptabel.

Geen