Renault Mégane Estate dCi 110 ECO2 Expression (2012) #5

Renault Mégane Estate
Renault Mégane EstateRenault Mégane EstateRenault Mégane 2012Renault Mégane 2012Renault Mégane 2012Renault Mégane EstateRenault Mégane EstateRenault Mégane EstateRenault Mégane EstateRenault Mégane EstateRenault Mégane EstateRenault Mégane EstateRenault MéganeRenault Mégane 2012Renault Mégane

UitvoeringMégane Estate dCi 110 ECO2 Expression
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

Weer franse limo

• 193 km

Nieuwe leasewagen, als tweede auto (MPV).

Comfort, is net wat beter dan de peugeot: strakker op de weg, neemt hobbels beter.
Prestaties: iets minder 'op het gaspedaal' en kan de 6 later gebruiken.
Betrouwbaarheid: Ik had bij de modus een goed gevoel, dus dat houden we nog even aan.
Gebruikskosten: reed met de peugeot 5,1L/100km... zal eens zien waar de renault op komt.

Nog even wennen dus.

Ingereden

Na twee weken is de megane ingereden.
Ik ben zeer tevreden over mijn keuze van auto, zeker als ik het vergelijk met de vorige voorloopauto die terug ging ivm de kms (+10000, in twee maanden).

Deze wagen is ook een voorloper, aangezien ik nog even moet wachten op mijn eigen bestelling. Wel heb ik nu alvast een idee - en een lange proefrit kunnen maken.

De navigatie
Wat mij direct opviel ten opzichte van de Peugeot is dat de navigatie zoveel prettige bedienbaar is. Ook zijn de kaarten uptodate.
Wel had de 308SW de optie om alle files in de omgeving te zien. Mooie optie in tijden van drukte... Tomtom met live doet het ook aardig, maar geeft duidelijk minder controle.

De motor
Beide motoren zijn spaardiesels, en dat merk je. 308sw haalt 5,1 en de Megane zelfs 4,9 per 100km. Toch is de 308sw diesel veel vlotter (turbo komt vroeger) en kan ook in hoge versnelling doortrekken (6e trekt ook nog wel). De megane wordt toch wat trager.
Maar al met al, is het niet storend - je merkt dat de megane gewoon wat zuiniger is afgesteld, en van weinig toeren houdt. Wat een flinke actieradius betekend. Beide motoren zijn lekker stil, waarbij ik wel opmerk dat de megane meer rijwind geluid produceerde. Schakelen van de renault gaat erg prettig. De renault is qua morotgeluid de stilste van de twee. Je hoort niet meer in welke versnelling je zit (4-5-6).

Het comfort en de wegligging
Verschil van wegligging is er duidelijk. De 308sw is weer even wat zwaarder, en helt in bochten wat over - megane trekt enorm strak door de bochtjes en bochten. Op de rechte stukken in de Peugeot weer rechtlijniger, maar dit kan ook aan de banden liggen (Michelin versus Goodyear).
Het comfort van beide wagens is prima, ik vindt de megane persoonlijk wat beter in de combinatie met wegligging. Maar als comfort de prio heeft, dan zoeft de 308sw heerlijk.

Telefoonbediening
Tot nu toe geen verbindingsproblemen gehad met de renault, terwijl de peugeot wel nauw luisterde... het is bijvoorbeeld verboden om even de radio uit te zetten... dan hangt de BT verbinding.
Bedinging van de telefoon bij de 308sw is prima (alleen voor het opzoeken van een telefoonnrtje ben je vrij lang bezit, je moet de hele lijst door...). Bediening bij de Renault is matig... ik kan niet opnemen met slechts één knop. Werkt niet prettig. Telefoonboek werkt wel netjes op alfabet.

Bagageruimte.
Behalve dat de 308sw iets hoger is, is er weinig verschil. Ze hebben de zelfde slimmigheden en beide hebben standaard een rubber-reparatiekitje. Heb het ooit gebruikt voor de Modus, werkt vlot en eenvoudig, maar je houdt vieze handen etc en je kan gelijk een nieuwe band gaan regelen (zeggen ze... maar is dat werkelijk zo??).

Dakdragers
Die had ik ook op de megane. Maar wel viel me op dat de dakdoos (voor de lange latten) nu helde... volgens mij klopt dat niet. Hoe gaan we dat oplossen voordat het winterseizoen aanbreekt?!

Uiterlijk.
De Peugeot is met z'n gril erg stoer. Maar mijn vrouw vindt Renault veel mooier (heel belangrijk), ze rijdt er zelf ook één (een fijne Modus). Ikzelf vind de megane estate een mooi geheel - de SW uitvoering van de 308 is wat onaf, vooral van opzij en achter.

Prestaties
Dat is al genoemd bij de motor.
Hard rijden gaat de peugeot net wat makkelijker af. Maar dat zie je terug in het verbruik.

Audio
Ik neem genoegen met de standaard.
Door al de bijgeluiden in een auto wordt het toch nooit zoals de installatie thuis. Geen illusies dus.

Opties
De ruitenwisserautomaat is gelijk een verademing... De 308sw was snelheidsafhankelijk, wat dus gewoon waardeloos werkt. De sensor van de megane werkt prima. Ook de automatische lichtsensor werkt erg goed. Wel merk ik bij beslagen ruiten smorgens dat pas na enkele kms rijden de sensor droog gewaaid is.

Problemen.
Neen.

Bij meer kms ervaring weer een update van de Renault.

Ingereden

De wagen is intussen voldoende ingereden. Dat merk je aan de verbeterde verbruik cijfers: 4.7 l/100km en ik vermoed dat het lager kan.
De krachtbron voelt nu minder geknepen, gaat lekker los.

Geen problemen. Rijdt fijn.

Nog zuiniger

De megane is over de 10000km heen, boardcomputer reset dan automatisch. Maar hij rijdt wel enorm zuinig: 4,6 l/100 km. Actieradius +1300 kms!

Intussen weet ik ook hoe de tomtom het doet zonder HD-traffic. Geeft de files op de hoofdweg gewoon aan, maar met vertraging van xx minuten denk ik, vaak staat de file er al niet meer.
Mis het wel...

Met de tomtom had ik pasgeleden nog een leuke stunt. Voor een reisje utrecht-zwolle stuurde die me via de polders, +45 minuten, en er stond nog geen eens een file op de A28... Heb ik echt nog nooit meegemaakt.

Nog een paar weekjes, en dan gaat de voorloper megane over naar de bestelde megane.

Fijn ding.

terug naar de lease maatschappij

Na nog wat kms heb ik deze bruine estate (mooie kleur) achtergelaten en de bestelde blauwe megane estate opgehaald.

Zelfde ervaringen natuurlijk... binnen een week ingereden.
Wel één verbetering: de motor is stiller. Deze rammelt bijna niet meer bij het toeren maken. Dat viel gelijk op.

Veel rijplezier de komende jaren, hoop ik.

Nieuwe auto, nieuwe ervaringen

Omdat ik nu eigenlijk in de zelfde auto rij, ga ik hier maar verder...

De 'blauwe' is intussen ingereden.
Behalve de positieve punten heb ik toch wat kleine punten...

Zo viel mij op dat er bij de achterbank geen verborgen opbergvakjes zijn (Was toch wel bij Renaults??) en dat de achterklep kraakt bij het openen. Weet nog niet wat ik er aan kan doen.

Winterbanden
Tja, net als velen heb ik ook winterbanden. Al vele jaren. Maar ik wist niet dat het verbruik zo zou toenemen... van 4.6 naar 5.1, dat is dus bijna 10%! Hmm, kan je een forum mee vullen op zoek naar de oorzaak...

PRIVATE LEASE Renault Mégane