Renault Mégane Estate dCi 110 ECO2 Bose (2013) #8
autoreview

Signalement
Uitvoering | Mégane Estate dCi 110 ECO2 Bose |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2016 |
KM-stand bij aanschaf | 105.700 km |
KM-stand laatst | 133.400 km |
Opnieuw een Mégane
- 109.500 km
Na ruim 7 jaar en met veel plezier in een Mégane Grand Tour 1.5 dci te hebben gereden is een nieuw tijdperk aangebroken. De oude Mégane zat ruim over de drie ton en reed nog prima. Wel was te merken dat hij ouder werd en ik wilde niet doorrijden tot aan het "dweilen met de kraan open onderhoud". Ik heb eigenlijk vooral weer naar een Renault Mégane gezocht. Op een bepaald moment had mijn dealer een erg mooie Golf Variant, maar ook met een prijskaartje waarvan deze tweedehands Mégane-rijder snel genezen was. Enkele maanden later stond hij op internet, de witte Mégane Estate 110 dci Bose uit 2013. Een redelijke vraagprijs (+/- 13.000), goede kilometerstand 105k en een ogenschijnlijk nette auto. Twee dagen later gaan kijken en alles klopte. Keurige auto, van een particulier, niet rokerig, niet uitgeleefd, gewoon in nieuwstaat. Eigenlijk binnen een uurtje konden verkoper en ik de juiste prijs vast stellen en twee dagen later ging ik nog even de proefrit maken.
In de proefrit was niets negatiefs te vinden. In vergelijking met de oude Mégane vallen een aantal zaken op. De auto voelt qua rijden solider aan. Waar de oude Mégane die typische franse softe wegligging heeft is deze Mégane wat duitser en wat steviger zonder dat het ten koste gaat van het comfort. Hij stuurt strakker en je hebt meer contact met de weg. De nieuwere dci 110 motor is stiller dan de dci 105 en blijft bij hele lage toerentallen nog zonder te bokken draaien.
De auto is rijk uitgerust en heeft een aantal mooie snufjes extra ten opzichte van de vorige, zoals het prachtige Bose-audiosysteem met bas-unit in de vloer bij de rechter voorstoel. Xenon-verlichting, TomTom-navigatie, dubbelzijdige regelbare climate-control. parkeersensoren en achteruitrijcamera. Keyless-entry en automatisch inklappende spiegels. Alleen de elektrische handrem had er van mij niet op gehoeven, een gewone hendel geeft toch wat meer controle. De bekerhouder is enkelvoudig en zit te diep in het middenconsole, dat was bij de vorige Mégane wat beter.
Verder is de auto ook in heel veel dingen gewoon vergelijkbaar met zijn voorganger. De binnenruimte, fijne ergonomie en zitpositie en de rust die het interieur uitstraalt, ik voelde mij er weer meteen in thuis.
Ik rijd er nu bijna 4000 kilometer mee. Qua verbruik zit hij ongeveer op de 1 op 20, net als de vorige Mégane. Het verschil is dat de oude boordcomputer ongeveer 4.5 l op 100km aangaf bij een praktijkgebruik van 5 liter en deze nieuwe op 5.2/5.3 uitkomt. Hij is dus zelfs iets zuiniger dan de boordcomputer aangeeft.
Tot op heden alleen maar positieve ervaringen. Ik vind hem erg mooi in deze witte kleur, maar waar is waar hij lijkt wel sneller vies dan een zwarte auto. Mijn bedoeling is om ook met deze auto weer een paar ton te rijden en deze review weer langdurig bij te houden.
Een jaar later
- 133.400 km
Na 14 maanden rijplezier weer eens tijd voor een stukje review. De Megane heeft in oktober een grote beurt met APK gehad. Buiten het standaard onderhoud bleek een achterveer kapot te zijn. Deze is in de garantie vervangen. Verder waren de remschijven en blokken achter aan vervanging toe, een reparatie van 475 euro. Inmiddels heb ik een kleine 30.000 km met de auto gereden, dus er valt nu wel wat meer te zeggen over het verbruik en de rij-eigenschappen. Het verbruik is zonder meer netjes. In de zomer rijdt de auto gemiddeld 21 km op een liter. In de winter zakt dat terug naar 19 tot 19,5 km. Hij is daarmee een fractie zuiniger dan mijn vorige Megane II.
Het rijden is gewoon plezierig. Hij is lekker stil, ligt vrij stevig op de weg en heeft voldoende kracht. In vergelijk met de Mégane II valt op dat deze auto veel minder rijgeluiden (windgeruis, kraakjes e.d.) maakt. Omdat de auto vrij stil is, vergeet je nog wel eens door te schakelen naar de zesde versnelling, bijv. wanneer je vanuit een file wat sneller gaat rijden. Vanaf zo'n 85 km/u kun je ook al in de 6 rijden al voelt het wat actiever om pas vanaf de 100 km/u naar de 6 over te gaan.
De parkeersensoren en achteruitrijcamera maken het parkeren in krappe binnenstadse straatjes een stuk gemakkelijker. Dit jaar op vakantie geweest in Duitsland. Daar bewijst de elektrische handrem zich bij de hellingproef, verder heb ik nog steeds liever een echte handrem. Deze auto heeft keyless entry, erg handig. De keerzijde is dat de batterijtjes van de sleutelkaart snel leeg zijn. Ik geloof dat ik ze in dit jaar al 3 keer vervangen heb, misschien moet ik de batterijtjes juist niet bij de Action kopen.
Qua ruimte in de auto niets te klagen, alles is ruim bemeten. Kortom, nog steeds erg tevreden met deze auto. Het is ongeveer de meest geziene stationcar in Nederland, maar dat is ook niet zo vreemd. Voor relatief weinig geld (tweedehands) koop je een goede auto die er goed uit ziet, fantastisch rijdt en hoop luxe aan boord heeft. Tot over een jaar!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.