Renault Mégane Coupé 2.0 16V (1996)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Mégane Coupé 2.0 16V |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 1996 |
Jaar van aanschaf | 2001 |
KM-stand bij aanschaf | 41.000 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
De 2.0 16v, eigenlijk was ik bij de introductie al weg van deze wagen, de looks van de Mégane coupé die al gewoon zeer mooi zijn, gecombineerd met het supermotorblok uit de Clio Williams, weliswaar met een hoger koppel en minder hardnekkige sound maar dus nog steeds supervlug met 150 pk. Een blik onder de kap zegt eigenlijk voldoende dat ziet er gewoon allemaal erg mooi en verzorgd uit, hij klinkt standaard iets te zacht om echt sportief te zijn, in hoge toeren is ie al wel lekker sportief. Een openluchtfilter in combinatie met een Remus eindpijp deden bij mij wonderen en dit geluidje kan mij zeker bekoren, LET OP: dit is niet voor iedereen aan te raden, zeker bij veelvoudig snelweg gebruik hoor je de motor echt "ademen" tijdens acceleratie (inhalen etc.) dit moet je uiteraard wel willen.
De 16v is binnen 8.7 tellen van 0 naar 100 en heeft een koppel van 185nm wat de welbekende stoot in de rug geeft, de top ligt op 215km/u.
De 16v is sportiever als zijn kleinere broertjes en dit merk je aan de brede + platte banden in combinatie met de lagere en stuggere vering. zeker in combinatie met verlaging en spoorverbreders is alles wat zich op het wegdek bevind duidelijk merkbaar maar dit is uiteraard een keuze die je maakt, let wel op als je gaat verlagen dat je niet te laag gaat, de mijne is 25mm gezakt, dan denk je van dat is niet al te veel maar mijn speling met de weg en voorlip (deze is wel lager als origineel) is ongeveer de hoogte van 1,5 pakje sigaretten…..laag dus, dit is lekker voor het bochtenwerk, maar drempels zijn een nachtmerrie hou dit dus in de gaten!! Het comfort ligt overigens hoger als in de gemiddelde (wat oudere) gti, gsi etc. waar je alles helemaal duidelijk meemaakt en ook het windgeruis 10x zo erg is als bij een Mégane, want op kruissnelheid (120 km/h) is het gewoon lekker toeren in de coupé en is ie dankzij de mee gevormde belijning heel erg stil en niet erg windgevoelig. Als je niet boven de 3000 tot 3500 toeren komt is ie snel maar niet schrikbarend (je raakt ook wel gauw verwend moet ik zeggen). Boven de 3500 toeren komt ie los en is ie echt "racy", om dus echt hard te gaan moet je hem dus lekker op toeren houden, vanaf 130/140 kan je eigenlijk alleen maar gaan, gaan en nog eens gaan, wat je ook vraagt de 16v geeft het, zoals ik al zei rond de 215 verliest ie het van de wind.
Dat het 16v-blok echt snel is bewijst zich door deelname aan rally"s en vele wegraces als bijv. DTCC waar sommigen privatieers nog steeds in de 16v phase 1 rondrijden.
Dan het uiterlijk: qua belijning etc. is de 16v gelijk aan zijn "broertjes", ooit werd er een andere achterbumper (met een "bolling" in het midden) alleen op de 16v gezet maar deze is op een gegeven moment ook op de andere modellen gekomen dus dit is geen wezenlijk verschil. Ik weet nog steeds niet of het nou een voordeel of een nadeel is dat de 16v geen uiterlijke verschillen heeft met zijn "broertjes", 1 ding is zeker met het standaard uiterlijk is het dus wel een wolf in schaapskleren want op de typeaanduiding boven het zijknipperlicht na weet niet met welke versie ze te maken hebben. Bevalt je dit niet er is zat op de markt om je 16v wat ruiger te maken, wat ik dus bijv. heb gedaan. Aan standaard opties heeft de 16v wel wat meer: een "lage" achterspoiler, mistlampen en het sportonderstel evenals de (lelijke) 16 inch lichtmetalen velgen die je binnen een week al moet in ruilen bij de acc.boer (ik spreek uit ervaring).
Rondom schijfremmen en ABS is een pre bij dit sportieve geweld.....en het remt echt heel erg goed. Het rempedaal heeft wat oefening nodig maar na een tijdje wil je niet anders meer, het rempedaal is hard en kort maar is wel prima te doseren, je kunt echt heel laat, heel hard in de ankers en dat is wel prettig bij een snelle wagen. Een stukje fun maar ook een heel stuk veiligheid. Als laatste punt van het rijden met een 16v wil ik de versnellingsbak aankaarten. Deze is vrij kort en duidelijk, ook de koppeling is vrij hard en je kunt goed het koppelpunt aanvoelen. Wel is de versnellingsbak met een koude motor stug, zoals het bij een sportieveling hoort, hierdoor vergt ie wat meer aandacht van je. Op het moment dat de motor en bak zijn warmgedraaid dan is het als een warm mes wat door een zacht pakje boter gaat, perfect. Overigens verliest de 16v na een schakelbeurt niet echt veel toeren zodat er meteen weer aanspraak gemaakt kan worden op het forse koppel. Bij een kleine 7200 toeren grijpt de begrenzer echter onverbiddelijk in..........
Het interieur is in principe gelijk aan alle andere modellen, de enige echte verschillen ten opzichte van de 1.6e en de 2.0e zijn de sportieve witte wijzerplaten met rood/oranje verlichting en de stoelen die iets meer een kuipvorm hebben en daardoor meer zijdelingse steun geven. De opties daarnaast waren: een schuif-/kanteldak, airco, leer, stoelverwarming en een boordcomputer. Op de laatste 2 na zit dit alles er ook bij mij op.
Je moet er wat harder naar zoeken (en wat meer voor betalen) om er een te vinden maar de 16v bied wel meer dan zijn 2 broertjes, voorwaarde is wel dat je de nadelen van een sportievere auto moet meenemen als bijv. hoger benzineverbruik (1 op 10 à 11 als je het netjes doet) en een stugger onderstel. Neem je dit voorlief dan is de 16v een uitkomst....
De 16v is compromislozer dan de 1.6e en de 2.0e het is echt een keuze die je moet maken, wil je iets apart en sportiefs ga dan voor de 16v, het is gewoon anders dan anders en zo rijdt ie ook. Wat je ook voorlief moet nemen zijn de hogere onderhoudskosten door het sportieve motorblok en je moet uitkijken voor "afgetrapte" wagens, ze kunnen heel hard ermee dus dit wordt vaak gedaan. De een gaat hier beter mee om als de ander, weet wat je koopt. Overigens heeft de coupé geen echte zwakke punten, zowel technisch en qua carrosserie niet. 1 zwakt punt is dat de pakkingen kunnen "zweten". Maar in principe staat Renault bekend om de sterkte van hun motoren en ook vele "oudere" 16v"s (clio"s) kunnen jarenlang mee.
Er is ook voldoende te krijgen op het gebied van tuning voor de 16v, zowel motorisch als optisch, voor de 16v is er in ieder geval wel meer op de markt als voor de andere versies zeker qua motortuning. Het is bijv. mogelijk tot boven de 200 pk uit te stijgen d.m.v. een turbo, maar dit brengt wel de nodige kosten met zich mee. Zelf hou ik meer van optische tuning en een leuke, maar geen asociale "broem". Dus ondanks dat de Mégane een schitterend design heeft en uniek is in verhouding met de rest van de betaalbare klasse, schreeuwt de auto echt om een paar zaken, als daar zijn: mooiere velgen, bredere banden, spoorverbreders achter (hard nodig), verlaging, witte zijpinkertjes, evt. rood gespoten knippers achter, wat delen in kleur gespoten en een lekkere sportuitlaat. Maar met dit alles heb je dan ook wat aparts wat zeker bekeken wordt, persoonlijk vind ik dan bij de 16v de kleur geel het beste omdat ie de helemaal extra opvalt, maar eigenlijk staat de coupe iedere kleur. De freaks kunnen uiteraard nog verder gaan met spoilers etc. (like me :))
De 16v is voor degene die net iets anders willen en nog iets sportiever en het klinkt natuurlijk wel lekker:
2.0 16v 150 PK, daar kan je best mee thuis komen :)
Ik heb ook een website, voornamelijk met veel info over mijn auto: http://www.meganefreak.tk
PROBLEMEN
1 keer een storing doordat een nokkenassensor defect was, het blok startte doordoor niet goed en liep niet goed stationair.
Motortjes van de elecktrische ramen achter gaan erg snel kapot.
Mistlampen voor barsten snel door steenslag.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Lezersreacties (0)
Reageren