Renault Laguna Estate 2.0 dCi 150 Dynamique (2008)

Renault Laguna Grand Tour
Renault Laguna Grand TourRenault Laguna Grand TourRenault Laguna Grand TourRenault Laguna Grand TourRenault Laguna Grand TourRenault LagunaRenault LagunaRenault LagunaRenault Laguna

UitvoeringLaguna Estate 2.0 dCi 150 Dynamique
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008

Ik heb de auto nu 3 maanden en ben er erg blij mee. Ik heb jaren geleden het vorige model gehad waar ik ook erg tevreden mee was. Dat model was dan wel veel problemen (ik ben er gelukkig van bespaard gebleven buiten een airco die regelmatig moest worden bijgevuld). Maar verder ging alles goed.

Een 3 maanden geleden kon ik hem ophalen. Binnen 1 maand nadat ik hem besteld had was hij er al. Wat ik echt super vind is de automaat. De motor is erg stil en de DVD navagatie erg goed. Zelfs in het buitenland gaat het erg goed. Die in mijn vorige auto (Astra) liet mij nog wel eens de afslag nemen, om mij vervlgens direct weer de snelweg op te leiden. Al met al na een dikke 18000 km in 3 maanden een erg fijne auto. Hij is wat op zijn Duits afgeveerd, maar dat mag de pret niet drukken. Goede stoelen en tot nu toe, blijft hij het doen.

Ik heb alleen 1 ergernis. Op een of andere manier lukt het niet om de carkit goed te laten werken. Inmiddels zijn er 3 upgrade microfoons in gegaan, een nieuwe telefoon die goedgekeurd is door Reneaul, maar nog ben ik niet te verstaan. En ik versta mijn gesprekspartner wel goed. Binnenkort maar voor de 4e keer naar de garage. Hopen dat zij een oplossing hiervoor hebben. Want dit is niet te doen.

Verder geen problemen. Alles werkt perfect (behalve de carkit). Mischien toch maar een Parrot inbouwen!!!!!

Klein updatje.

Wij zijn nu weer wat maandjes verder. Tot op heden geen noemenswaardige problemen gehad. Ik heb echter wel iets storends ontdekt wat zij bij Renault niet willen/kunnen oplossen. En dat is het geluid.

De deurbakken trillen mee als de muziek op de helft staat. Dat lijkt steeds erger te worden. Niet om aan te horen. Ze hebben er mooie upgrade speakers in gedaan met de DVD navigatie, maar de deuren zijn daar niet op gebouwd. Missertje. Dit heb ik overigens ook in een leen auto Laguna GT kunnen constateren.

Ten aanzien van de telefoon is de oplossing een parot geworden. Ook met het anders instellen van het geluidsniveau van de ingebouwde carkit en de nieuwe upgrade microfoon, kregen wij hem nog niet goed. Ze geven de schuld aan de telefoon maatschappijen. Ondertussen is ook bij meerdere renault rijders de Parot ingebouwd.

Verder veel plezier van de auto. Begint nu uiteindelijk ook zuinig te worden. 1:16 is haalbaar met de automaat. De auto staat nu op 45000 km.

Wat kan ik zeggen.... Geweldig!!!

Ik ben inmiddels een tonnetje verder. En nogsteeds geen echte problemen. Renault gaat vooruit. De problemen die ik heb gehad met de stoel, zijn na wat keren teruggaan uiteindelijk verholpen. Was meer en dealer probleem, dan dat ik hierom ontevreden kan zijn.

Verder. Verbruikt geen olie. Komt nu eindelijk een beetje los. Dat houdt in... De automaat schakelt super soepel en de auto haalt als ik voorzichtig ben met het gaspedaal ongeveer 1-18. Langste afstand zonder tanken was 1130 km. Ik moet wel zeggen dat ik continue 110 heb gereden op de cruise. En dat mag dan wel op vakantie. tijdens werktijden haal ik dit bij lange niet (de helft misschien).

Verder super auto.

PS; Bij het geluid heb ik mij maar neergelegd. Radio wat zachter. Geen harde house beats meer. Ik ben overgestapt naar klassiek :)... En dan hoor je het niet meer. Dat is dan wel een minpunt!

Nog eventjes... en we nemen afscheid

Inmiddels staat er al weerr 145000 kilometer op de teller. Nog 35000, en hij moet eruit. Gelet op gemmiddeld 60.000 per jaar, zalhet nog maar een paar maanden gaan duren.

Wat nu.... Nog een keer een Renault, of toch de V60. Maar eens rustig over nadenken.

Dan even over de Laguna. De auto doet het nogsteeds erg goed. Belangrijke pluspunten zijn toch wel zijn betrouwbaarheid en het fijne stuurgedrag over lange afstanden. Vermogen ook nog erg tevreden over. Ik heb al gezien dat als ik weer een automaat wil, ik alleen de keuze heb uit een Privilege uitvoering met 175 PK. Jammer dat je er dan geen 4 wielsturing bij krijgt. Want dat zou het nog een stukje beter maken.

Wel enkele problemen gehad.

1. De lendesteun.

INmiddels al 3x kapot gegaan. Ook wel weer gerepareerd, maar goed. Blijft een zwak punt.

2. Geluidsinstallatie.
Nog steeds is het geluid bagger. Ik irriteer mij er mateloos aan. De deuren trillen als een gek, Het rammelt aan alle kanten. Gelukkig is de auto zelf erg stil. Dus zonder radio aan is het er goed toeven. Maar met 60.000 km per jaar, zou het wel prettig zijn om zonder getril te rijden. Wel goed overigens voor mijn ontwikkeling. Ik luister nu alleen nog maar naar praatprogramma's zoals BNR. Dus educatief gezien... voor zover je BNR educatief kan noemen en geen roddelpers (maar dat is een ander verhaal), een goede zet van Renault (Als je een Renault neemt, kies dan altijd voor de Bose upgrade... Daar krijg je geen spijt van... hoop ik dan voor je)

Weggedrag:
Is op zich goed. Maar laat je niet afschepen met goedkope banden. Dat willen ze nog wel eens doen als je voor vervanging gaat, en daar krijg je spijt van. De auto weegt nogal wat en is best lang. Ik heb er nu echt slechte banden onder liggen dat ik bij iedere bocht rechtdoor gaat (ja ik weet het, je kan ook langzamer rijden). De auto kan het normaliter wel hebben, maar nu....

Suggesties voor een waardige opvolger zijn welkom!

Dealer netwerk....

De auto is nu bijna 3 jaar oud en ik moet zeggen dat Renault echt vooruit is gegaan. Technisch gezien gaat het erg goed. De auto is los en heeft voldoende vermogen. Geen klachten over de auto.

Als ze het dealer netwerk nu ook eens zouden verbeteren, dan zou ik wellicht opnieuw voor een Renault kiezen.

Tja, verder geen bijzonderheden. De auto doet wat hij moet doen. Rijd lekker en op de rammeltjes uit de deuren na, geen klachten.

Ik heb overigens afgelopen week in een vervangende auto gereden. Het recentelijk geupdate model Laguna. Deze auto, ook al is het dezelfde auto, vond ik echt heel erg anders rijden. Ze hebben er nu een electronische stuurbekrachting in gezet die de besturing erg vaag maakt. Ik kan het geen verbetering noemen. Het systeem wat ik nog heb, is een stuk directer en voorspelbaarder. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik het inmiddels gewend ben.

De laatste review

De auto is al weer 3 jaar en 3 maanden, en hij moet er bijna uit. Na 175000 trouwe kilometers (Wie had dat gedacht met een Renault) gaan wij binnenkort overstappen naar een ander merk. En omdat wij prive een andere auto hebben gekocht en de auto niet meer zakelijk gaan rijden, dus de overstap naar een kleinere auto. Het wordt een Audi A3 SB 1.4 tfsi. Ben benieuwd.

Positieve punten:
- Zeer goede reisauto
- Motorisch en technisch boven verwachting
- Ruimte voldoende voor kinderwagens en dergelijke
- Betrouwbaar
- Prijs/kwaliteit (op stoel en trilling in de deur na)

Wat viel tegen:
- Dealer netwerk is een stuk minder
- Reparaties niet altijd even goed of volledig uitgevoerd
- Stoel diverse malen lendesteun kapot (En zo zwaar ben ik niet
- Trillingen in de deur van de muziek nooit opgelost

Voor degenen die een goede reisauto zoeken, een aanrader.

9,5