Renault Laguna Estate 2.0 dCi 130 Dynamique (2008)

Renault Laguna Grand Tour
Renault Laguna Grand TourRenault Laguna Grand TourRenault Laguna Grand TourRenault Laguna Grand TourRenault Laguna Grand TourRenault LagunaRenault LagunaRenault LagunaRenault Laguna

UitvoeringLaguna Estate 2.0 dCi 130 Dynamique
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008

Vanaf het eerste moment dat ik hem zag wist ik het zeker. Het moest een Mondeo worden. Van het nieuwe model natuurlijk! Per slot van rekening reed ik al in een Mondeo (2.0tdci van 2006), en die beviel meer dan goed. Maar toen ik de eerste plaatjes van de nieuwe Laguna zag, vond ik dat ik er toch wel serieus naar moest kijken. Ik had voor de Mondeo een Scenic 1.5dci en dat was (tegen de verwachting in) een hele fijne en probleemloze auto.
Dus proefritten gepland voor de Mondeo en de Laguna, in die volgorde, en eerlijk is eerlijk, met de Mondeo was ik snel klaar. Ik vond hem tegenvallen in verglijking met het vorige model. De besturing was minder precies, de vering een beetje slap, en ik kon niet onder de indruk raken van dat lcd scherm tussen de tellers. Daarna naar de Renault dealer om in de Laguna te rijden en ik was verkocht! Ik kreeg een 2.0dci 150 automaat mee, en die reed heel fijn.

Kort daarna heb ik de knoop doorgehakt en besteld;
Laguna Estate 2.0dci 130 in Dynamique uitvoering, in de kleur: Bleue Ecume met als extra’s:
Introductiepakket met handsfree kaart en meesturende bi-xenon verlichting
Stoelverwarming
Audio Connection Box
Trekhaak met 13 polige Jaeger aansluiting.

Zaterdag 29 maart was het zover! Ik mocht hem ophalen bij de dealer en kon ik er meteen een flink stuk mee rijden! Wat een genot! En wat een stilte na mijn Mondeo (sorry Ford!)
Sinds ik er in rij heb ik wel wat bedenkingen bij wat de pers schrijft over deze auto. Ik begrijp dat ze kritisch zijn op de betrouwbaarheid, ben ik ook. Maar van sommige journalisten vraag ik me echt af of hun verslag wel gebaseerd is op eigen rijervaringen. Ik kan me niet vinden in termen als onpersoonlijke besturing of weke vering, in tegendeel! De wegligging is erg goed met een combinatie van goede rechtuitstabiliteit en een goed bochtgedrag.

**Na aanpassing van mijn verhaal was er een deel verdwenen, daarom vanaf hier het verhaal herschreven.**

De besturing geeft meer dan voldoende informatie (ja ook in vergelijking met mijn Mondeo) en combineert een lichte bediening bij parkeersnelheden met een goed aanvoelende, en stevig aanvoelende besturing bij hogere snelheden. De iets soepeler veren bij een wat steviger demping leveren een comfortabel maar stevig onderstel op. De auto is niet gevoelig voor zijwind. De 130 pk uitvoering die ik heb is voldoende krachtig om er overal goed mee te kunnen rijden. De 20 extra pk s van de 150 pk uitvoering mis ik niet. De motor is heerlijk soepel en pakt al vanaf lage toerentallen goed op. De versnellingsbak ging aanvankelijk wat stroef maar inmiddels gaat het schakelen soepel en trefzeker. Alleen de slag van de pook had naar mijn smaak iets korter mogen zijn. De motor is uitzonderlijk stil. Ondanks het feit dat de versnellingsbak verhoudingen iets korter zijn, en de motor dus wat hogere toerentallen draait, is de Laguna veel stiller dan de Mondeo. Bijkomend voordeel van de kortere overbrenging is dat de Laguna veel pittiger aanvoelt.
De elektrische handrem werkt heel fijn. Wanneer de motor wordt uitgezet wordt automatisch de handrem aangetrokken. Bij het wegrijden wordt de handrem weer automatisch gelost. Dit systeem had ik ook al op de Scenic en toen was ik er over te spreken, bij de Laguna werkt het nog weer wat verfijnder. Vooral bij wegrijden op een helling, zeker met een aanhanger, werkt dit heel fijn. Ik begrijp de kritiek van de vakbladen dan ook niet helemaal.
De stoelen zitten goed met als enig puntje van kritiek dat de zittingen wat vlak zijn, en wanneer de stoelen in de laagste stand staan, is er voor de achterpassagiers wat weinig ruimte om de voeten onder de stoel te plaatsen. De stoelverwarming is heel snel. Voor ik de straat uit ben voel ik de warmte al. Ook het verwarmingssysteem begint al heel snel warme lucht te blazen. Iets wat ik ook al gewend was van de Scenic, en wat ik vreselijk gemist heb in de Mondeo. Die laatste begon pas na een kwartier warme lucht te blazen, en dan met een boel herrie. Ook de verdeling van de luchtstroom is goed voor elkaar.
Het CD navigatiesysteem werkt perfect en de geluidskwaliteit is werkelijk geweldig. Het navigeren gaat eenvoudig en snel. Je mag ook bestemmingen in programmeren als je rijdt (niet doen natuurlijk!) De hele navigatie CD wordt eenmalig in het geheugen gelezen en de CD speler is daarna beschikbaar om muziek of mp3 cd tjes af te spelen. Omdat ik de Audio Connection Box heb laten monteren zal ik de cd speler niet vaak gebruiken. Bij reizen over de landsgrenzen kan de kaart cd van het betreffende land in de speler geplaatst worden en dan is het mogelijk om over landsgrenzen heen te navigeren. Met een simpele druk op de knop kan van kaart gewisseld worden. De kaart die in de CD speler zit werkt iets langzamer maar storend is dat niet. Overigens vind ik de prijzen van de kaart cd s schandalig. De hele set voor Europa kost 309 euro en per land betaal je 109 euro. Voor dat laatste bedrag heb je al bijna een Tomtom! Ik heb de cd s via marktplaats gekocht. Ze zijn uitwisselbaar, onder andere met die van BMW en het vorige type laguna.
De Audio Connection Box valt, gezien de prijs, wel een beetje tegen. De songtitels worden niet weergegeven op het centrale display van de radio, en als er veel nummers in een afspeellijst staan kan het systeem bij het wisselen van nummer de weg kwijtraken. Wel handig is dat je via de voorkeuze toetsen op de radio (of via de stuurbediening) een andere afspeellijst kunt kiezen. En de geluidskwaliteit is gewoon heel goed.
Het dashboard vind ik heel mooi, ook s nachts als de meters mooi wit verlicht zijn. De snelheidsaanduiding van de cruise control heeft nu een apart plaatsje gekregen op het display tussen de toerenteller en de snelheidsmeter waardoor de overige informatie van de boordcomputer ten allen tijden zichtbaar blijft.
De bi-xenon lampen bevallen heel goed. Het meesturen van de koplampen vond ik eigenlijk een beetje flauwekul, maar nu ik er mee rij is het toch wel heel fijn. Het ziet er ook wel futuristisch uit. Als je de motor start en de lampen gaan aan, dan draaien ze eerst helemaal naar buiten, dan naar beneden en naar binnen, en dan komen ze weer omhoog tot de rijhoogte is bereikt. Verder vind ik het erg prettig dat zaken als mistlampen en achterruitenwisser bij het uitstappen uitgeschakeld worden. Zo kun je ze nooit vergeten als je weer gaat rijden. De interval van de achterruitenwisser is snelheidsafhankelijk.
De belangrijkste plussen en minnen op een rij:

- Stille, krachtige motor
- Veel opbergvakjes
- Handsfree startkaart
- Snelle verwarming
- Handig systeem om de achterbank neer te klappen
- Veel 12 volts aansluitingen

Min
- De bagageruimte is wat smal door de (wel mooie) afwerking
- Wanneer de voorstoelen in de laagste stand staan is de voetenruimte voor de achterpassagiers wat krap.

Update 18-6-08

Inmiddels 12000 km gereden. Tot nu toe is de auto probleemloos. Inmiddels is al het vermogen beschikbaar en ik ben onlangs in Duitsland geweest. Ik heb 215 km/u op de teller gehad. Het gemiddelde verbruik ligt nu op 6,7ltr/100km. Valt me niet helemaal mee, mijn Mondeo was zuiniger. Onlangs kwam ik tot de ontdekking dat mijn koplampsproeiers het niet meer deden. Omdat mijn ruitensproeiers nog wel werkten drong het niet tot mij door dat het tankje wel eens leeg zou kunnen zijn. Beetje vreemd, ik had wel een signaaltje van de boordcomputer verwacht. Na bijvullen van de de ruitensproeiervloeistof deden ze het weer. Ook heb ik een paar keer gehad dat de motor na het instappen niet direct wilde starten. Na het indrukken van de startknop hoorde ik wel geluid, en de boordcomputer gaf ook systeemtest aan maar daarna werd het steeds ijzig stil. Alleen de kaart in de gleuf steken leek in eerste instantie de oplossing, maar na wat uitproberen uitgevonden dat ook bij ingetrapte rem de motor altijd start. Iemand anders daar ook ervaring mee?

Update 16-10-08

Deze week gaat de Laguna naar de garage voor de 30.000 beurt. Het is snel en probleemloos gegaan.
Een paar kleine probleempjes hebben zich voorgedaan:
Hagelschade. Niks aan te doen, is inmiddels gerepareerd. Wel jammer dat na 3 maanden al de hele voorkant is overgespoten, maar het is netjes gedaan.
Enige tijd terug viel het me op dat een van de dagrijlampen niet meer brandde. Het lampje was versmolten met de fitting en uiteindelijk is de hele koplampunit vervangen (garantie) Sinds een paar weken brand nu de andere dagrijlamp niet en dat gaat bij de komende beurt gerepareerd worden.
Daarnaast gaat het starten soms niet helemaal vlekkeloos. Soms moet ik wel 3 keer op de startknop drukken voor er echt iets gebeurt.

Verder is de auto probleemloos en geniet ik elke kilometer. In de vakantie heeft de Laguna zich ook bewezen als een uitstekende Caravantrekker.
Het brandstofverbruik is nog iets verbeterd, nu 6,6 ltr op 100km. Olieverbruik is vrijwel nihil.

Zoals gezegd in mijn verslag heb ik een Audio Connection Box laten installeren. Deze wordt bij aflevering door de dealer geinstalleerd. Ik had op diverse fora al het nodige gelezen over problemen hiermee, maar hij stond in de folder als optie bij het CD navigatie systeem en ik ben er van uit gegaan dat eventuele problemen wel opgelost zouden worden. Na aflevering werkte de box niet, maar dat is vandaag door de dealer verhopen. In de nieuwe modellen moet in de radio ingesteld worden dat er een CD wisselaar is aangesloten, en nu werkt het. Enige probleem dat ik nu nog heb is dat ik een Ipod Classic heb en die wordt officieel niet ondersteund. Het werkt wel, maar niet vlekkeloos.

En verder is de weg naar kantoor niet lang genoeg meer :-)

13.000 km hagelschade
19.000 km rechterdagrijlamp kapot, koplampunit onder garantie vervangen
24.000 km motor wil soms niet starten met koppeling ingetrapt. De motor wil dan alleen starten met de versnellingsbak in vrij en de rem ingetrapt. Wordt bij de beurt naar gekeken.

Afscheid van een heerlijke auto

Na 121000 kilometer moet ik helaas afscheid nemen van mijn Laguna. Het leasecontract zit er op. De laguna heeft mij elke dag gerbracht waar ik moest zijn zonder mij ook maar 1 keer in de steek te laten. De enige keer dat ik tussentijds naar de garage ben geweest had te maken met een defecte dagrijlamp. Deze is onder garantie vervangen en toen is ook een modificatie in de bedrading en de fittingen aangebracht. Ik heb in de hele periode dat ik in de laguna heb gereden nooit olie bij hoeven vullen.

Een paar puntjes van kritiek:

1. De koplamp sproeiers verbruiken erg veel vloeistof. In de winter moet je bij iedere tankbeurt ook de ruitensproeier vloeistof bijvullen.
2. De voetenruimte voor de achterpassagiers wanneer de voorstoelen in de laagste stand staan.
2. De bagageruimte is mooi afgewerkt maar daardoor gaat er wel veel effectieve laadruimte verloren.

Verder niets dan lof over deze auto. Wie deze als occassion krijgt wordt een gelukkig mens.

Mijn volgende wordt een Peugeot 508sw. Ik kan bijna niet wachten.

9,5