Renault Laguna 2.0 Turbo 16V 170pk Tech Line (2005)

Renault Laguna
Renault LagunaRenault LagunaRenault LagunaRenault LagunaRenault LagunaRenault LagunaRenault LagunaRenault LagunaRenault Laguna - interieurRenault Laguna - interieurRenault Laguna - interieur

UitvoeringLaguna 2.0 Turbo 16V 170pk Tech Line
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2011

3 jaar rijden met een Laguna 2.0T 170pk Dynamic

Na ruim 3 jaar en 67000 km met deze auto te hebben gereden hier de 1e update.

Ondanks dat dit een fase 2 is, blijkt ook hier de 'bouw'kwaliteit bepaald nog niet optimaal te zijn t.o.v. de, wat dit betreft, zo gewraakte fase 1. Bijzonder ergerlijk zijn het 'opkrullende' dashboard (onder de voorruit) en een electrisch schuifdak, dat niet te gebruiken is, omdat het ergens blijft haken bij terugschuiven. Beide zijn echt 'kwalen', die bij de Laguna 2 fase 2 vaak voorkomen, alhoewel Renault dit zelf ontkend.
Benzineverbruik: ondanks een rustige rijstijl lukt het me niet om er zuiniger dan 1:10 mee te rijden, wat ik voor dit type aan de vrij hoge kant vind. Per slot lees ik bij testen van de Megane RS met dezelfde maar veel krachtigere motor een verbruik van 1:11 tot 1:12 en dan is er bepaald niet rustig mee gereden.

Niet alles is negatief, want het is zonder meer een redelijk comfortabele reisauto, waarvan dan wel de vering aan de minder comfortabele kant is. Dwarsrichels worden b.v. vrijwel ongefilterd doorgegeven. Op wat slechter wegdek lijkt het bijna of je op lekke banden rijdt. De airco is qua capaciteit ook geen hoogstandje en zou wat meer capaciteit mogen hebben. De airco in de Clio RS 2 fase 3 van mijn zoon en de Ford Ka 2 van mijn dochter doen beide veel beter hun werk.

Renault kwaliteit?

Na 5 jaar rijden ben ik zeker niet ontevreden over de kwaliteiten van deze Laguna. Alleen... er zijn wel een aantal punten waar ik niet vrolijker van ben geworden. Een lekkend druklager b.v. waardoor ik genoodzaakt was om gelijk ook maar de koppelingsplaten te laten vervangen bij 150000km. Schakelen was nml. ineens niet meer mogelijk!

Irritante zaken zijn een schuifdak dat sinds 4 jaar al niet meer te gebruiken is omdat kit aan de binnenzijde van het dak loslaat, waardoor je bij elke schuifdakhandeling bang moet zijn dat ie niet meer dicht gaat. Uit 'veiligheidsoverwegingen' gebruik ik nu alleen nog maar de kantelstand, maar daar alleen voor heb je geen schuifdak in je auto. Dit lijkt overigens, gezien de ervaringen van drie andere Laguna rijders met schuifdak, een structureel probleem te zijn.

Verder een 'opkrullend' dashboard wat erg lelijk en goedkoop staat. En ik ben bang dat daardoor de rechter airbag binnenkort een keer spontaan naar buiten gaat komen. Vrijwel alle Laguna 2 fase 2 modellen hebben dit probleem, maar Renault zegt van niets te weten! Even opletten Renault wanneer je een dergelijk type ziet staan. In 9 van de 10 gevallen zie je dit kwaliteitsprobleem!

De 2.0 Turbo met 170pk is een prettige soepele motor, maar wel vrij 'dorstig'. Gemiddeld verbruik is bij rustige rijstijl tussen de 1 op 10 en 1 op 11. Verder is het woord (Frans) rijcomfort bij mijn Dynamique uitvoering met 17 inch velgen ver te zoeken. Hij is erg hard afgeveerd. Ach, ik zie hetzelfde nu in de testberichten van de Talisman staan. Ook die nieuwe 'premium' Renault schijnt keihard afgeveerd te zijn. En hopelijk heeft die straks geen last van een opkrullend dashboard!

6,0