Renault Laguna GT en 1.9 dCi 130 pk (2005) - Test
Twee keer GT
Een facelift; daar was de Renault Laguna wel aan toe, nu nieuwe modellen hem het vuur na aan de schenen leggen. Om duidelijk te maken dat de Laguna nog steeds z'n mannetje staat, liet Renault het niet bij een optische opfrisbeurt maar lanceerde tegelijk met de facelift een extra snelle versie, de Laguna Grand Tourisme. Of als we het over de stationwagon versie hebben; de Laguna Grand Tour GT.
De tweede generatie van de Renault Laguna, die in 2001 op de markt kwam, werd al snel een hit. Het model ging als de spreekwoordelijke warme broodjes over de toonbank. Maar het nieuwtje begon er langzamerhand toch een beetje af te raken en nieuwe concurrenten dienden zich aan. Zo is de nieuwe Peugeot 407 – met die grote muil – in de verkoopstatistieken omhoog geschoten, terwijl de belangstelling voor de Laguna langzamerhand wegebde. Voor dit probleem hebben automobielfabrikanten een vaste remedie; het model dat een beetje over de datum begint te raken, krijgt een facelift. Zo is het ook gegaan met Renaults grote middenklassen, typisch een wagen om mee te scoren in het zakelijke segment. Wat heeft Renault gedaan om de Laguna een 'nieuw' gezicht te even? Als je de wagen – die in februari op de AutoRai werd gepresenteerd – goed bekijkt, zie je dat de neus nu meer lijkt op die van jongere – ècht nieuwe – Renault-modellen als de Mégane of de Modus. De frisse neus is voorzien van een kunststof grille, die samen met de bumper een geheel vormt. Maar de nose-job houdt niet op bij de voorbumper en de grille. Ook de motorkap heeft een iets gewijzigd model gekregen. Hij is nu wat korter en boller. Verder zijn de koplampen door de designers onder handen genomen. Ze werden verder doorgetrokken naar de zijkanten. Chroom was lange tijd 'uit', maar het glimmende metaal 'mag' intussen weer. Toch doet Renault er heel voorzichtig mee. De verschroomde biezen die vanuit het midden van de grille komen en onder de koplampen door lopen, vallen nauwelijks op. Ten slotte het Renault-logo; bij ons ook wel oneerbiedig 'Wybertje' genoemd. Dit logo veranderde van plaats. Het zit nu niet meer op de motorkap, maar in het centrale gedeelte van grille.
Vreemde combinatie
Veranderde er onder de motorkap ook nog iets? Zeker. Het vermogen van de 1,6-liter benzinemotor ging omhoog van 79 kW/110 pk maar 85 kW/115 pk. De 2.0 Turbo levert nu 125/170 pk, in plaats van 120 kW/163 pk. Maar het interessantst is zonder enige twijfel de nieuwe 2.0 Turbo motor die er een vermogen van 150 kW/205 pk uit perst en een koppel ontwikkelt van 300 Nm. Dat is een 'diesel-koppel'; Renaults 1.9 dCi met 120 pk vermogen komt aan hetzelfde aantal newtonmeters. Vergeleken met de 'gewone' 2.0 Turbo is de nieuwe dus een stuk krachtiger. Dat is aan de prestaties ook wel te zien. Helpt de 'gewone' motor de Laguna aan een top van 223; de nieuwe machine brengt hem naar 235 kilometer per uur. Ook de acceleratie 0–100 gaat er op vooruit. De tijd die nodig is om vanuit stilstand naar 100 km/h op te trekken, zakt van 8,4 naar 7,2 seconden. Dat zijn nog eens waarden waar de sportief ingestelde automobilist een goed gevoel van krijgt. Renault plaatst de Laguna met de nieuwe sterke krachtbron dan ook uitdrukkelijk in de sportieve hoek, en noemt hem Laguna GT (Grand Tourisme). Dat kan tot een vreemd aandoende combinatie van aanduidingen leiden wanneer je de stationwagonversie van de Laguna bestelt. Die heet namelijk Grand Tour. En zo kom je op de Laguna Grand Tour GT. De sportiviteit houdt bij de Grand Tourisme niet op met een potente krachtbron. Het onderstel werd 10 mm verlaagd en de wagens staan op 17-inch Michelin Exalto 2-banden. Dat de Grand Tourisme een centimeter lager op de weg ligt, zul je met het blote oog niet meteen opmerken. Maar de GT's hebben uiterlijke kenmerken die je helpen te bepalen wat voor vlees je in de kuip hebt. Zo ziet de luchtinlaat in de grille van een GT er anders uit dan die van een minder sportief gemotoriseerde Laguna. Ook krijgen GT's speciale chroomkleurige velgen mee. Hatchbacks hebben een spoiler achterop. De Grand Tour GT is voorzien van dakdragers met satijnglans en getinte achterruiten. In het interieur word je aan het karakter van de GT herinnerd door de in zwart en donkerrood leer uitgevoerde bekleding; de versnellingspook van aluminium met satijnglans; de chroomkleurige stierstrip – met satijnglans – op het dashboard en de rode naden die te vinden zijn op het stuur, het dashboard, de armsteunen en de lederen stoelbekleding.
Onderstuurcontrole
Maar hoe ervaar je de Laguna GT?. Zo gauw je gas geeft, is één ding in ieder geval volstrekt duidelijk; zo'n GT wil er vandoor als de gesmeerde bliksem. Hij versnelt enthousiast. Zo enthousiast dat je je afvraagt wat de wagen doet bij gladheid en nattigheid; we reden op droge wegen. Natuurlijk krijgt hij ESP mee om hem op koers te houden; én traction control én onderstuurcontrole. Maar toch; je gevoel zegt je dat de voorwielen van deze koppelkoning heftig door zouden kunnen slaan en dat hij in principe in bochten erg graag rechtdoor zou willen. Maar de wagen blijft prima beheersbaar en hij luister goed naar de bevelen die hij via het stuurwiel krijgt. Ondanks z'n uitgesproken prestatiedrift is de GT geen sportwagen met een snoeihard karakter. Hij stuurt niet zwaar en in het onderstel zit nog een heel behoorlijke dosis comfort. Het blijft ene kwestie van smaak; maar wat ons betreft zou een automobiel als de Laguna GT best een nog wat straffer afgestemd onderstel mogen hebben en zou de besturing nog wat duidelijker mogen laten voelen wat de voorwielen doen. Een hoog snelwegtempo is voor een auto van dit kaliber natuurlijk een fluitje van een cent. Z'n probleemloos schakelende handbak heeft zes versnellingen. Daardoor kun je het toerental een beetje in toom houden. Geen overbodige luxe, want de nieuwe 2,0-liter turbomotor is wel een dorstig type. Zeker in de handen van een chauffeur met een sportieve rijstijl. Maar tegen een minder sportieve rijstijl maakt de Laguna GT ook geen bezwaar. Met een koppel van 300 newtonmeter kan hij goed uit lagere toerentallen optrekken.
Een wagen die dat nog beter kan is de Laguna 1.9 dCi 120 pk. Ook deze zelfontbrander met common-rail inspuiting ontwikkelt een koppel van 300 Nm; maar dan bij een nog lager toerental dan de nieuwe benzinegestookte 2.0 T. De diesel – met roetfilter – maakt van de Laguna een rustige reiswagen waar je ook behoorlijk vlot mee vooruit kunt komen. Een top van rond de 200 km/h is toch niet gek en met een acceleratie 0-100 in zo'n 11 seconden sla je zeker geen slecht figuur.
De nieuwe snelle Laguna is er al. Op de diesel met roetfilter moeten we wachten tot het najaar.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Renault Laguna Grand Tour 2.0 Turbo 16V (2006) – Op de Rollenbank

Renault Laguna Grand Tour 1.9 dCi 130 Tech Line (2006)

Test: Mazda 6 SportBreak - Renault Laguna Grand Tour - Toyota Avensis Wagon - Skoda Octavia Combi

Renault Laguna Grand Tour 2.0 Turbo 16V 205pk GT (2005)

Max Verstappen wint met flinke voorsprong in Monaco
