Renault Clio Estate TCe 90 Energy Limited (2017)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Clio Estate TCe 90 Energy Limited |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2017 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
KM-stand bij aanschaf | 1 km |
KM-stand laatst | 60.000 km |
prima auto!
- 28.050 km
In 2017 stond ik met mijn lease auto door een vreemd voorval nog maar nét op tijd stil achter een uitwijkende vrachtwagen op de A27, en de vrachtwagen achter mij gelukkig ook. Dat scheelde voor en achter maximaal 15 cm. En een vol remmende vrachtwagen in je achterruit , met stuiterende cabine en sissende remcilinders, dat vergeet je niet snel. Dat is opeens wel érg groot. De Twingo van mijn vrouw was probleemloos en voldeed prima, maar ik vond het opeens een minder lekker idee dat zij daar met ons nageslacht in reed als er ook zo'n voorval zou zijn en het dan minder goed zou aflopen. Het was voor mij de reden om de Twingo weg te doen en een maatje groter te gaan rijden. Op dat moment was ook de actie van de Clio: een Estate voor de prijs van een hatchback en een inruilpremie. Nou weet ik zelf heel goed hoe inruilpremies werken (16 jaar automotive ervaring), maar het aanbod was reëel en ik keerde huiswaarts met het voorstel. Vrouwlief na een paar dagen mee om te gaan kijken, was er alleen nog een witte. Tja, we wilden een rode of antraciet metallic. Het betrof echter een Clio Estate Limited, dus met zwarte accenten, 16 inch lichtmetaal en privacy glass achter, en dat maakte toch wel het verschil dan de standaard witte storingsmonteur-Clio. Mijn vrouw vond hem mooi en we besloten het te doen, waarbij we wel meteen onze set winterwielen van de Twingo hebben ingeruild voor een aflevering op Michelin CrossClimates. Dat wisselen was ik namelijk wel zat.
De auto werd keurig afgeleverd en de eerste kilometers werden als zeer positief ervaren. Zelf reed ik er eigenlijk niet mee, maar mijn vrouw was enthousiast. Na zo'n duizend kilometer ook maar eens de auto meegenomen. Het eerste wat mij opviel was de goede wegligging. Voor een Franse auto zeer weinig deining en strak in de bochten. Je zit iets hoger dan je verwacht maar dat vind ik eigenlijk wel prettig. De driecilinder viel mij niets tegen, het geluid blijft mooi op de achtergrond, hij loopt rustig stationair en bij een keer doortrekken naar zo'n 4500 toeren heeft ie best een sportief geluid. Wil je dat overigens een keer doen, zet dan even de ECO modus uit. Dat is hartstikke fijn, een zuinige auto, maar als je wilt opschieten gaat het irriteren. Gas iets los is dan direct inhouden. Gewoon in de stad is het prima, snel optrekken bij een stoplicht deed ik twintig jaar geleden, nu niet meer.
Gekraak:
We begonnen de Clio steeds meer te waarderen. Sowieso vinden we het model zeer geslaagd en en profil is het een mooi gelijnde auto. Enige irritante was gekraak van de bestuurdersstoel bij elke parkeermanoeuvre en iedere drempel. De auto hiervoor weggebracht en 's middags meldde de dealer dat er een nieuw stoelframe was besteld, onder garantie uiteraard.
Vakantie
Na een jaar ging de zakelijk gereden auto weg en werd de Clio de eerste auto. Met slechts één kind, dus met zijn drieën, voldoet de Clio uitstekend. Ruimte voldoende voor alles wat mee moet op vakantie.
Wat ook fijn is, zeker gezien mijn ervaring met beladen Franse auto's: Hij hangt amper over! De 16 inch wielen vullen de wielkast al goed, maar het inzakken valt heel erg mee als je relatief zwaar beladen bent. Mede te danken aan de strakkere afstelling denk ik.
Op de snelweg de Eco modus uit, zeker in heuvelachtig gebied. ECO heeft weinig nut met constante snelheid en het scheelt terugschakelen. Zomer 2019 zijn we met de Clio naar Frankrijk geweest en bij Luik gaat ie in 4 met 140 naar boven, zonder problemen. Hij heeft dan zelfs over. Toch knap wat ze uit 898 cc weten te halen. Ik weet dat VAG producten meer vermogen (en koppel) halen uit de éénliters, maar ik denk dat Renault de juiste keuze gemaakt heeft tussen prestaties en duurzaamheid. Ik heb liever dat het langer meegaat. maar met tussen 110-120 naar Frankrijk kom je gewoon topfit aan na een reis van 900 km. En een bergweggetje op de toeristische route vanaf de camping, met hellingen van 17%, dat is gewoon leuk, als je maar zorgt dat de motor in de volgende versnelling boven de 2100 toeren blijft.
Zuinig!
Mijn wilde haren ben ik wel kwijt en, heel eerlijk, met de zakelijke auto reed ik steviger door dan met de privé auto. Ik heb immers geen tankpas bij de Clio. Maar ik rijd ook veel minder en dan word je ook rustiger, is mijn ervaring. Alhoewel de schakelindicator soms wel érg enthousiast is (bij 62 km/u naar 5, ook met koude motor), is er wel goed op te rijden. Ik doe het niet altijd hoor. Zeker bij een relatief koude motor laat ik 'm niet met 1700 toeren vanuit vier verder accelereren.
Gemiddeld genomen is het verbruik zo'n 5,3 liter op 100 kilometer, wat ik een keurige prestatie vind. Nu in Coronatijd, met veel thuiswerk, geen lange stukken en dus voornamelijk stadsritjes, 5,4 liter. Hierbij rijden we dan wel behoorlijk anticiperend, waarbij de eco score op het centrale scherm leuk is om naar te kijken.
Boven de 120 per uur komt het toerental boven de 3100 uit en dan gaat het verbruik wel snel omhoog. Eén keer heb ik een haastige rit gehad en reed ik constant 140-150+, over een afstand van zo'n 80 km. Dan zit je gemiddeld al snel aan de 7,5-8 liter per 100 km. In Nederland zou je eigenlijk een zesbak moeten hebben, op 's lands wegen kan je prima een toerental van 2300 bij 120 hebben. Maar uiteraard snap ik dat de kosten dan te hoog zouden worden en de auto in heuvelachtig gebied dan minder soepel zou zijn.
Is er dan helemaal niets kapot gegaan? Nou, eigenlijk niet. Het stoelframe dus. En af en toe geeft het scherm de buitentemperatuur niet weer. Dat vind ik storend bij twijfelachtig weer. Meestal doet ie het wel. De dealer kan het echter niet vinden. Soms doet ie het ook na 30 seconden.
Natuurlijk, je koopt een Clio van 20K, en geen BMW 540i van 80K+, dus je mag ook geen dingen verwachten die je van een premium wel verwacht.
Bij droog weer (langere tijd) hoor je bij het draaien van het stuur de veerpoten iets geluid maken. Dat is niet erg, omdat ik nu weet dat het geen kwaad kan. Een keer een regenbui en het is over. En je hoort de veer die achter de airbag in het stuur zit ietsjes als je inparkeert. Een zacht , beetje schrapend geluid. Kan geen kwaad verder, je hoort het ook alleen als je de radio niet aanhebt.
Wat mis ik?
Een sneltoets voor de raambediening. Nu moet je de knop vasthouden. Dat had toch nog wel gekund, wat kost dat nou voor de fabrikant? € 0,50?
Een meter voor de koelwatertemperatuur. Nu brandt er een blauw lampje als ie koud is, maar ik zie dat toch liever graag zelf.
Wat had ik niet verwacht?
Een gasveer onder de motorkap. Dat vind ik wel luxe. Geen geëmmer met een vieze stok die je uit een geel palletje moet halen. Prima!
Al met al zeer tevreden over deze auto. Voor de 0,9 liter met 90 PK best een fijne motor die ik minder sterk had verwacht dan dat ie is (of aanvoelt). Ruim genoeg voor drie personen, rust in het interieur, zuinig. Er zijn mensen met een Auris hybride die dit verbruik niet halen en mijn oude Ka (in eigendom sinds ik de zakelijke auto niet meer heb) komt niet eens in de buurt van dit verbruik.
Zolang er geen gekke dingen gebeuren houden we deze nog een hele tijd.
UPDATE bijna 30.000 km
Vakantie in eigen land gevierd wegens Corona. De 100 km op de snelweg en de zeer rustige wegen in de buitengebieden van Nederland zorgt voor een verbruik van 1 op 20, dus inclusief de ritten door de gehuchten en de korte ritten naar de plaatselijke supermarkt. Prima score dus. De airco heeft de auto, ook na een dag volle zon, binnen vijf minuten op een comfortabele temperatuur. En nog vijf minuten later op gewenst niveau.
Weinig bijzonders
- 32.000 km
Nou, door thuiswerk, lockdown en andere Corona gelieerde zaken wordt er weinig gereden. Omdat de oude Ka ook af en toe moet rijden staan ze om en om een tijdje in de garage. De Clio is het nieuwst en heeft de meest milieuvriendelijke techniek, en die laat ik dan ook het liefst rijden voor de langere stukken. De Ka mag de korte ritjes in de stad (dorp) doen. Bijkomend voordeel is dat de Ka nog lekker ouderwets is. Niet voor het milieu eerst de warmte naar de motor, maar meteen naar het interieur. Dat is wel het nadeel van alle zuinige moderne auto's. Wat duurt het lang voor die warm zijn! Koelen in de zomer gaat veel sneller dan warm worden in de winter. En laat van de Ka nou net de airco leeg zijn, dus mooie combinatie zo. Wat er met de Clio gereden wordt, is bij koude temperaturen wel minder zuinig. Zo'n 1 op 17,5-1 op 18 voor de lange stukken, korte stukjes 1 op 16. Gezien de milde winters van de laaste jaren denk ik wel dat de volgende banden gewoon weer zomerbanden worden. Want ondanks een vrij defensieve rijstijl vind ik dat de Cross Climates behoorlijk snel slijten, iets wat ik van Michelin zomerbanden niet gewend ben. En omdat je door blijvend thuiswerken (werkgever vindt het ook goed bevallen) toch flexibel bent, kan je die twee mogelijke sneeuwdagen per jaar natuurlijk prima omzeilen. Komt het verbruik de rest van het jaar ook nog ten goede. De Clio is nog steeds een prima auto dus. Laat geen steken vallen, doet wat ie moet doen en rijdt zeer volwassen. Als er weer wat meer gereden wordt komt er vast wel een vervolg.
Gewoon probleemloos
- 34.000 km
Nou, nog steeds weinig te rijden, want we hoeven niet naar het werk. In ieder geval niet veel, en het kan op de fiets gezien de afstand, of ik pak de oude Ka voor kleine stukjes. Dit om het kleine turbomotortje te sparen. In de winter gewoon met gemak 1 op 18 halen, waarbij ik eerlijkheidshalve moet zeggen dat de snelheidslimiet naar 100 natuurlijk wel meehelpt. Maar toch, 106 op cruise control levert 1 op 18,3 tot 1 op 18,6 op. Wat me wel opvalt is dat de startmotor iets langer ronddraait bij kou en lang stilstaan. Mijn vermoeden is dat dit toch iets met E10 tanken te maken heeft. In de zomer nooit een probleem. Nu draait ie 2 a 3 seconden en slaat dan probleemloos aan. En dan alleen na een paar dagen niet gebruiken. Als het zo doorgaat met deze kilometrages gaat de Clio nog heeeel lang bij ons blijven. Hopelijk mogen we dit jaar wel gewoon op vakantie, een bezoekje aan zijn land van afkomst zou wel heel erg prettig zijn en goed voor de Clio ook. Een lange rit met een niet al te gekke kruissnelheid, daar is ie wel weer eens aan toe. Een paar dagen korte stukjes in en om de stad (nou ja, groot dorp) zorgt voor een verbruik ( na een tankbeurt) van 1 op 17,5. Dan merk je toch dat stadsverbruik er aardig inhakt. Natuurlijk niet helemaal eerlijk, omdat je nooit exact hetzelfde ' aftankt' , maar ook de verbruiksmeter op de boordcomputer liep op. Nu weer de wat langere stukken (15km+) en de verbruiksmeter loopt weer terug.
Eindelijk weer wat afstanden!
- 37.000 km
Zo. De vakantie zit er weer op. Niet al te ver weg geweest, maar toch in totaal zo'n 2000 km gereden. Voor iedereen was het goed. Je eigen werkplek thuis heb je wel gezien, kind lekker weg na een pittig schooljaar en de auto mag eindelijk weer eventjes los. Geen week stilstaan om vervolgens 15 km te mogen rijden. Die 2000 km is verdeeld over een rit of zes, dus allemaal langere stukken, afgezien van de boodschappenritjes. Volgeladen met drie personen en navenante bagage (altijd te veel achteraf natuurlijk) blijft hij mooi zuinig. Een verbruik van 4.7 liter op 100 gescoord. Wel ideale omstandigheden natuurlijk: Rustige wegen, niet te warm (dus weinig airco gebruik) en 2.5 bar in de Michelin Cross Climates. Ik heb het eerder benoemd, maar laat de Eco stand vooral uit als je zwaar beladen bent en/of heuvelachtige ritten hebt. Dan kom je simpelweg tekort en zonder is het echt een heel stuk fijner rijden. Overigens, die Cross Climates hebben na 37000 km nog steeds ruim 4 mm profiel op de voorbanden, achter méér. Zegt ook wel iets over de rustige rijstijl. Op zomerbanden zou de slijtage nog veel minder zijn. Mijn vader heeft het ooit gepresteerd, jaaaren geleden, om met een Mazda 150.000 km met vier banden te doen (wel een keer gewisseld voor en achter). Dat ga ik hem niet nadoen, maar ik vind het toch nog best netjes.
Wat gaat goed: Eigenlijk bijna alles. Probleemloos rijden, geen gekke storingen.
Wat gaat minder goed: Nou ja, minder goed, bij in- of uitparkeren bij een schuine stoeprand (vooral achteruit rijdend) kraakt de auto achterin. Dit is deels het afdekzeil, maar ook iets in de ophanging vermoed ik. Niet heel storend, het kan ook geen kwaad, maar het komt wat knullig over. Overigens, de achteruit laat zich lastig inleggen. Hier hebben we bij de eerste beurt al eens een opmerking overgemaakt, maar dit blijkt inherent aan het product, zo was het antwoord. Vreemd, maar ook dit is niet het eind van de wereld. Een keer opnieuw koppelen en dan gaat het bijna altidj direct goed.
Aangezien ik de autobranche goed ken (lang in gewerkt) en ik deze ook nog steeds volg, ook de mankementen per type auto, heb ik bij een bevriende handelaar eens gesproken over de distributieketting. Die gaan nog wel eens stuk. Dit merk je ruim op tijd, dus er is geen motorschade, maar het is wel een dure grap om deze te vervangen. Ik hoop dat het aan mij voorbij gaat (we hebben een later type, 2016 kwam een motorische aanpassing), maar ik weet niet of die ketting tussentijds ook een upgrade heeft ondergaan. Belangrijk is in ieder geval om niet teveel met koude motor te rijden, dan gaan ze echt vrij snel kapot. De 1.2TCE, het grotere zusje, heeft vaak al voor de 100dkm een nieuwe ketting nodig en dat is meer dan € 1000,- om hem te vervangen. De korte stukjes dus maar lekker met de Ka blijven doen, indien mogelijk. Hopelijk gaan we dan tot 150.000 km zonder problemen verder.
Ergo, Nog steeds comfortabel rijden met een keurig verbruik en geen rammeltjes of kraakjes (behalve bij hierboven genoemde parkeren). We hadden wel een heel irritant kraakje, maar dat bleek de hardplastic parkeerschijf te zijn die zich een eigen weg had gebaand in het dashboardkastje.
Vanaf september wordt er als het goed is weer meer gereden met de Clio en eind van het jaar gaat de auto voor een A+B beurt en een eerste keer APK.
Dan meld ik mij weer indien er gekke dingen uitkomen.
Eerste grote beurt
- 42.000 km
Inmiddels zitten we weer in lockdown, maar de afgelopen maanden heeft de Clio toch wel kilometers kunnen maken. Ik probeer nog steeds de kleinere ritjes met de tweede auto te doen ( de Ka is inmiddels vervangen door een 108) en zo de downsize- turbo te sparen. Na twee jaar een A- beurt laten geven, nu de A-B beurt, icm met de APK, hij is nu immers vier jaar oud. Uiteraard werd ie goedgekeurd. Als extra een brandstofadditief en een flush laten doen, om alle troep met de oude olie mee te laten vloeien. Die troep is immers de belangrijkste reden van kapotte turbo's van moderne motoren. De bougies heb ik nog even laten zitten. Die horen 60.000 mee te gaan dus dat kan ook een keertje tussendoor. De cross climates houden zich nog behoorlijk goed. Ik probeer te achterhalen met welke profieldiepte deze banden nieuw geleverd worden, maar dat kan ik niet vinden. Ik vermoed dat het minder dan 8 mm is, maar of het net als de eco zomerbanden van Michelin ongeveer 6,7 is, dat betwijfel ik. Voor hebben ze nog 3,5, achter nog 4,8. Vind ik nog best keurig. Ik overweeg om op termijn de voorbanden een keer te vervangen door ' gewone' zomerbanden. De volgende beurt (over twee jaar) zullen ze wel niet halen. Wettelijk misschien wel, maar of ik dat een prettig idee vind? Sneeuwdagen zijn er amper nog en thuiswerken wordt steeds normaler. Er valt dus wel omheen te plannen. Hankook komt er ook wel goed uit, scoort soms zelfs A en B op eco en regen omstandigheden en zijn goedkoper dan Michelins, al zijn er natuurlijk wel aanbiedingen.
We kregen een aanbieding om hem in te ruilen, geen onaardig bod, maar ik wil toch graag de stationversie behouden en die is er niet meer. Daarnaast ben ik ook wel benieuwd hoe deze zich op langere termijn houdt.
Verbruik volgens boordcomputer is gemiddeld zo'n 4,9 l / 100 km. Werkelijk is het iets meer, ongeveer 5,2-5,3. Nog steeds wel keurig. Op dit moment, met huidige kmstand, de twee beurten en een keer ruitenwissers vervangen zitten de onderhoudskosten per km op 1,33 cent. Dat is zeer keurig, maar zal logischerwijs nog wel wat oplopen. Het zou heel goed zijn als dit niet meer dan verdubbelt.
Zodra er nieuws is meld ik mij weer...
Rammel...
- 46.000 km
Hoewel ik nog steeds heel positief ben over de Clio, is er sinds een aantal weken iets wat mij stoort: rechts voor zit een irritante rammel. Het lijkt alsof dit minder wordt als de zon op de rechterkant schijnt, alsof er door de warmte iets intern uitzet en het dan geen ruimte meer heeft of zo. Vreemd genoeg kan ik de exacte plek niet echt vinden. Het lijkt in het r. voorportier te zitten, maar het zou ook het ventilatierooster in het dashboard kunnen zijn. Mijn vermoeden is echter de deur. Een hand op het speakerrooster helpt in ieder geval niet. Ik vind het zeker niet iets om het aantal sterren aan te passen,maar wellicht heeft één van de lezers en/of Clio bezitters een oplossing of goede suggestie. Verder wat betreft de auto: still going strong.
Terug van vakantie
- 50.500 km
Zo. De vakantie is weer achter de rug. In tegenstelling tot het rijden in Nederland met rustig rijden, Eco stand aan en snel schakelen, lukt dat in Belgie en Frankrijk gewoon minder. Nou ja, dat rustige rijden lukt natuurlijk wel, maar ik wilde ditmaal toch een beetje meer opschieten en heb veel de maximumsnelheid en iets daarboven gereden. En met de Eco stand ga je simpelweg met moeite bergop. Ik had het idee dat ik de auto, na alleen maar braaf rijden in Nederland, weer een beetje 'los' moest rijden. Na de rit door Belgie, met doortrekken in 3 en 4 tot 4500-5000 toeren, had ik het idee dat de auto vlotter was. Toch had ik het idee dat hij een jaar eerder sowieso iets vlotter was. Wel was de auto nu iets zwaarder beladen dan de vorige keer.
Zoals gezegd, iets steviger doorgereden. 126 Waar 120 in Belgie is toegestaan, 136 in Frankrijk bij een 130 limiet. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een verbruik van 5,7 liter op 100 km, over de gehele vakantieperiode. Dus ook door de dorpjes en het stuk Midden-Nederland tot Belgische grens vice versa, waar het verbruik logischerwijs lager is.
De auto heeft zich verder uitstekend gedragen. Geen problemen gehad, gewoon doen wat ie moet doen. Met die hele warme dagen (35+ in Frankrijk) toch lekker dat ie wit is. Het scheelt toch echt wel. De auto heeft op zich genoeg vermogen, je moet echter wel de snelheid (en daarbij het toerental) kunnen maken om ook door te kunnen trekken. Op de binnenwegen (waar je 90 mag maar je het wel uit je hoofd laat omdat dat simpelweg levensgevaarlijk is) kom je met 40-45 uit een bocht in de derde versnelling en als het dan omhoog gaat trekt hij dat amper. Terwijl als je 70 zou rijden doet hij dat prima in 4. Hij voldoet dus prima en topvermogen is echt voldoende, een beetje extra koppel in heuvelachtig gebied zou prettig zijn. Geen ramp, maar gewoon prettiger oppakken bij iets lager toerental.
Bij de grote winkelketens als Carrefour, Leclerc en SuperU kan je zeer voordelig tanken, vaak voor prijzen onder die van Luxemburg. De auto daar dus maar even volgegooid. Dan zouden we de Luxemburgse grens wel halen als we weer naar huis zouden gaan. Ik heb nog even overwogen om 10 liter E85 te tanken, dat kost maar 85 cent per liter. Ervaringen daarmee zijn wisselend, in Frankrijk rijdt een aantal mensen op een mix van E85 en E5 of E10 en daar rijden ze al tienduizenden kilometers mee. Sommigen rijden alleen E85 met een aanpassingskit. Uiteindelijk heb ik het toch maar niet gedaan. Wel heb ik in Luxemburg de tank volgegooid met E5, het verschil is daar niet zo groot qua prijs en het is ook wel eens goed om op E5 te rijden. Het verschil in NL is echter wel groot, dus hier maar niet te vaak doen. Dat de auto iets beter presteert is mij niet opgevallen en voor een iets lager brandstofverbruik te kunnen constateren heb ik er niet voldoende mee gereden. Al met al dus een lekkere vakantie gehad, los van het vervoer, maar dat vervoer was ook prima in orde. De rammel in het rechter voorportier is er nog steeds, al was het een stuk minder dan anders. Toch iets met warmte en uitzetten van materialen vermoed ik.
rammel weg, hikje terug
- 55.000 km
Nou, op zich weinig nieuws. Een boete vanuit Frankrijk van € 45,-. Dit was zo'n gevalletje aanpassing maximumsnelheid, wat ook in de krant had gestaan. 85 waar je 80 mocht volgens de gegevens van de camera, volgens ons was het daar toch echt 90 per uur. Besloten nog even af te wachten of er nog meer binnenkwamen voordat we de discussie aan zouden gaan. Dit was niet het geval. Omdat het 'maar' € 45,- was hebben we besloten om hem toch maar gewoon te betalen. Gezeur over die boete met Franse instanties kost meer aan frustratie dan eenmalig dat geld overboeken. De rammel in het voorportier is verdwenen. Zal het dan toch iets met die warmte te maken hebben gehad? We zullen het volgende zomer merken. Nu het weer kouder is (geweest) merkte ik dat de auto met koude motor wat hikte. Bij laag toeren hield de auto in en dan duurde het even voor hij weer versnelde. Dit was vooral in 1 en 2. Vaak binnen 200 meter van wegrijden, één keer is het me opgevallen na ongeveer een kilometer. Later de eco stand uitgezet (rijker mengsel) en dat hielp wel iets, maar weg was het niet helemaal. Mijn vermoeden: de bougies of de bobine, maar zeker ben ik hier niet van. Wellicht weet één van de lezers het? Bobine is (uiteraard) nog origineel, bougies zijn dat ook. Zover ik weet gaan bougies minimaal 60k mee, maar misschien toch maar vervangen. Ga ik me nog even in verdiepen. We proberen echt te letten op kleine stukjes met de Clio. Deze vermijden we nog steeds zoveel mogelijk. Dit omdat ik in principe de A beurten wil overslaan. Dan gaat het onderhoud gelijk met de APK. Op zich rijden we dan zo'n 22-23k km per twee jaar, dat zou toch geen probleem moeten zijn, zeker met langere stukken. De 108 met turboloos Toyota/Daihatsublokje gaat niet kapot van de kortere stukjes. Als iemand een idee heeft van het hikje bij koude motor, dan houd ik me aanbevolen. Verder: still going strong met 1 op 19 gemiddeld.
hikje weg, rammel terug
- 57.500 km
Wel of niet onderhoud, wat is wijsheid? Van de 14000 km die we sinds de vorige beurt hebben gereden waren dit vooral lange stukken, dus met warme olie. Hij moet bij 30dkm of één jaar. APK hoeft hij pas over iets meer dan een jaar. Ik zou het even laten zitten, kan altijd nog besluiten om het in het voorjaar wel te doen. Overigens, de inflatie is ook duidelijk merkbaar in de onderhoudsprijzen. Gemiddeld op alle onderdelen zo'n 15%. Dat vind ik toch wel redelijk fors. Temeer een reden om nog even uit te stellen. De Renaultdealers weten in de onderhouds'configurator' overigens wel mooi te verkndigen wat allemaal nodog is. bougies, volledige koelvloeistofreiniging en vervanging (à € 230,- !!). Nou, ik ga dat nog niet doen hoor. Koelvloeistof is nog mooi schoon in het reservoir. Bougies gaan ook goed, hikje is namelijk weg! Dat kan het dus niet zijn. wellicht bougies een keertje tussendoor, bij 80.000 of over twee jaar zal ik eea extra laten doen. Dan verwacht ik ook banden vervangen en remtrommels reinigen. Tot die tijd verwacht ik geen spannende zaken, behalve een accu en airco bijvullen. De airco stinkt verder niet, dus reinigen is niet nodig. Had de auto nou voornamelijk korte stukken gereden, dan had ik wel een beurtje laten geven. Het rammeltje is weer terug, het is weer kouder en blijkbaar komt er dan iets meer speling ergens in het kunststof. Ik stoor me er maar niet te veel aan. We rijden lekker verder. Alhoewel, met de kou pak ik het éénnulachtje wel, lekker snel warm :-)
Still going strong
- 60.000 km
De laatste tijd rijden we weer wat meer. Langere stukken ook, afgewisseld met enkele korte, maar de ritjes 25km+ zijn er het meeste. Een keertje sportclub tussendoor, verder zo min mogelijk binnen 3 kilometer.
Hij rijdt gewoon goed. Ik zie dat ik steeds een hogere kilometerstand opgaf dan wat hij nu gereden heeft. Hij staat nu (pas) op 60.000. Ik las een aantal reviews waarbij men aangaf tussen de 40 en 50.000 km remblokken vervangen te hebben, omdat ze op waren. Dit gaf mij wel het gevoel de blokken te laten checken. Dit ook gedaan. Blijkbaar zit er nog ongeveer 5 mm op de blokken, dus deze kunnen nog wel minimaal 15-20dkm mee, zei de monteur, terugrekenend naar de huidige tellerstand. Niets aan doen dus. Zelf ook maar even de banden opgemeten. Ik zit nog even hoog als anderhalf jaar terug, wat natuurlijk niet kan. Ik meet waarschijnlijk anders. Dat is prima, maar het is een indicatie. Kaal zijn ze zeker nog niet. Michelin beweert op de website dat ze tot 1,6 mm even goed werken als nieuwe banden. Dat lijkt me erg positief, maar ik ga ze ook niet té snel vervangen. In december is het tijd voor onderhoud (dan een 67000 km, geschat) en voor die tijd laat ik ze wel opmeten. Volgens het onderhoudsschema moet dan ook de multiriemset. Die laat ik niet doen zolang de boel geen lekkage vertoont. Het ziet er nog prima uit. Wel laat ik toch maar de bougies doen dan, en laat ik de accu controleren. Hij is dan zes jaar oud. Naast een B beurt dan ook een flush, om te voorkomen dat rotzooi in de olie de turbo kapot maakt. Ik heb zitten rekenen, en als ik dan laat doen wat ik nu verwacht zou ik voor onderhoud op 1,7 cent per km zitten. Dat is voordelig. Natuurlijk, dit loopt nog steeds gestaag op, zeker als er nieuwe banden op moeten en over een tijd wél een multiriemset. Maar dan nog steeds is het zeer voordelig rijden. Omdat het nog steeds onduidelijk is wat de toekomst brengt met regelgeving inzake benzine auto's en EV's, blijven we lekker doorrijden. Verbruik schommelt nog steeds rond de 1 op 18,5 -1 op 19,5, gemeten over een aantal tankbeurten aan de pomp. We gaan het warmere seizoen in en ik merk al dat hij weer wat zuiniger wordt. Hikken doet de auto nog steeds niet meer en het rammeltje komt en gaat wanneer hij wil. Het stoort me steeds minder en de radio iets harder aan werkt ook prima. Na het onderhoud een update!
- Betrouwbaarheid5
- Prestaties4
- Comfort4
- Kosten5
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Renault Clio
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Renault Clio Estate

Deze gebruikte hete hatchbacks koop je voor €13.000

'Verschillende toekomstscenario's voor VDL Nedcar'

Nieuwe BMW 5-serie en Mercedes-Benz E-klasse: vergelijking

Seat Leon Cupra 280 - Op de Rollenbank
