Renault Avantime 2.0 16V Turbo Expression (2002)

autoreview

Renault Avantime 2.0 16V Turbo Expression (2002)

Signalement

UitvoeringAvantime 2.0 16V Turbo Expression
Versnellingen6, Handgeschakeld
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2009
KM-stand bij aanschaf148.750 km
KM-stand laatst192.235 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Ervaringen van het eerste halfjaar

 • 151.775 km

Sinds oktober 2009 bezit ik mijn droomauto en tot nu toe zijn de verwachtingen geheel uitgekomen. Wat heerlijk comfortabele auto is de Avantime en hoe bijzonder is nog steeds het design. Over aandacht heb ik niet te klagen.
De vorige eigenaar, ik heb 'm particulier gekocht in oktober, is merkbaar zuinig geweest op de auto. Altijd perfect onderhouden en ook het interieur ziet er nog prima uit.
Sinds de aanschaf heb ik nu zo'n 5.000 km gereden en volop genoten. Het enige probleempje tot nu toe was dat de Xenon verlichting op een bepaald moment regelmatig niet of moeilijk was uit te schakelen. Bleek uiteindelijk niet meer dan een defecte weerstand en was dus snel opgelost.
Mijn idee is om minimaal elk halfjaar een review toe te voegen.

Jaarlijkse onderhoudsbeurt

 • 157.295 km

Vandaag is de Avantime voor een kleine onderhoudsbeurt en APK naar de garage geweest. Eigenlijk geen echte bijzonderheden te melden en prima in orde. Wel wat extra kosten voor een pollenfilter (116), een achterlicht unit (283) en een tectyl behandeling voor de remleidingen (73). Dat maakte alles bij elkaar de rekening toch nog fors.
Alles bij elkaar zijn de kosten voor onderhoud over het afgelopen jaar toch slechts 9 cent per kilometer. Een heel acceptabel bedrag.
Er zitten volgens de dealer nog wel wat kosten aan te komen: mogelijk een nieuwe accu (2/3e van de capaciteit nog over) en 4 nieuwe banden (profiel is nog zo'n 3 mm).
Al met al ben ik nog steeds erg verheugd met mijn Avantime en rijd ik er met veel genoegen in.

Op vakantie met m'n Avantime

 • 166.830 km

Dit jaar ben ik voor het eerst met m'n Avantime op vakantie geweest. De reis ging naar Corsica, dus hebben een flink stuk over de Autoroute du Soleil gezoefd. Een zeer aangename rit met deze wagen.
Eigenlijk was de auto best aardig beladen: 4 personen met bagage in de auto en een volgeladen vouwwagen erachter. Ik hield daarom al rekening met een behoorlijk hoger benzineverbruik.
Dat viel uiteindelijk alleszins mee. Tijdens de ritten op de snelweg heb ik de cruisecontrol steeds op 125 gehouden en daarmee een verbuik van 1:10,5 gehaald. Erg goed naar mijn mening.'
Verder geen enkel probleem gehad, behalve een hinderlijk lampje van de motorkoeling die bij tijd en wijle ging knipperen terwijl het koelvloeistofpeil prima in orde was. Dat heeft zo'n 600 km geduurd, en toen was het ineens ook weer over. Da's de charme van Franse auto's ;-).

Een reparatie van de achterwiellager

 • 167.825 km

De laatste tijd hoorde ik vanaf 40 km/uur een nadrukkelijke geluid achter in de auto. Na onderzoek bleek de linker achterwiellager versleten te zijn. Snelle reparatie was noodzakelijk en is door de dealer op korte termijn uitgevoerd. Wel een behoorlijke kostenpost helaas (615 euro).
Na deze reparatie rijdt de auto weer als vanouds. Afgelopen weekend zijn we nog even op en neer naar Parijs geweest voor de meeting ter ere van de 10e verjaardag van de Avantime.

Nieuwe banden

 • 168.310 km

Met de winter in zicht leek het me wel raadzaam om 4 nieuwe banden te monteren. Toevallig had de dealer ook een leuke actie: 2 halen, 1 betalen. Heb Michelin Primacy HP 225/55 R16 laten monteren en was daarvoor nu 545 euro kwijt.
Eigenlijk best duur, maar voordelig omdat ik er maar 2 hoefde te betalen. Bij de bandenspecialist had ik al geinformeerd en zouden 4 banden slechts 650 euro kosten. Een onverklaarbaar verschil, waarom het bij de dealer standaard dan zoveel duurder moet zijn voor dezelfde band.

Recente ervaringen

 • 178.250 km

Sinds september 2011 houd ik een verbruiksmonitor bij en zie ik een redelijk constant verbruik. Tijdens de afgelopen vakantie lag dat aanmerkelijk hoger, vooral door het rijden met een vouwwagen en de volle belading natuurlijk. Waar ik normaliter 1:11 kan halen bleef het nu bij gemiddeld 1:9 hangen. That's life.

Tijdens de vakantie heb ik een nieuwe accu laten plaatsen. Dom, dom, dom had ik de auto op contact laten staan en de airco nog ingeschakeld. Een lege accu, die (gezien de leeftijd) naderhand niet meer voldoende wilde opladen.

Een bijzonder fenomeen tijdens de vakantie was het uitvallen van de automatische raambediening aan de bestuurderszijde (na het wisselen van de accu). De ruit bewoog niet meer naar beneden bij het openen van het portier en ging ook niet meer automatisch omhoog. Ook de één toets opening en sluiten werkte niet meer.
Allemaal logisch, maar plotseling na een week stuntelen werkte alles weer zoals voorheen. De Avantime had er weer zin in ;-)

Grote onderhoudsbeurt etc.

 • 178.750 km

Het was weer tijd voor een grote onderhoudsbeurt en APK, dus heeft m’n Avantime enige dagen bij de dealer gelogeerd. Er was nl. nog wel wat extra werk nodig om de APK-keuring te laten slagen.
Bovendien was de termijn van 5 jaar voor de distributieriem weer voorbij, zodat ook die ingreep weer nodig was.
Al met al een rekening van 2.200 euro, waarmee de 10e verjaardag van mijn Avantime werd gevierd, bestaande uit:
248 Grote onderhoudsbeurt
119 Bougies vervangen
57 Luchtfilter vervangen
117 Interieurfilter/pollenfilter vervangen
890 Distributieriem en waterpomp vervangen
352 Remleiding voor vervangen
364 Remschijven en remblokken voor vervangen
45 Ruitensproeierslang vervangen

Zoals gezegd een flinke kostenpost, maar oh wat rijdt m’n Avantime nog steeds heerlijk. Met dit onderhoud en aanvullende reparaties is ie weer helemaal klaar voor de volgende jaren rijplezier.

Tot slot zijn deze keer onder de anti-roest-garantie de twee zilverkleurige daklijsten roestvrij gemaakt en overgespoten. Kostte nog heel wat moeite om Renault Nederland ervan te overtuigen dat ze dit verpicht zijn, maar is gelukt.
Alleen geen vervanging maar wel overspuiten. Ziet er toch weer als nieuw uit.

Airco werkt niet goed

 • 188.280 km

Afgelopen weekend merkte ik ineens dat de airco niet of nauwelijks functioneerde. Met meer dan 30 graden is dat geen pretje. Vorig jaar juni had ik nog een airco onderhoudsbeurt laten uitvoeren en wat het systeem gecontroleerd en afgevuld.
Vandaag bleek dat er toch in ieder geval één lek zit, maar mogelijk meer. Om te ontdekken waar het lekt hebben ze nu wat fluor toegevoegd, zodat over een tijdje met UV zichtbaar is waar het gelekt heeft.
Voorlopig is één keer per jaar bijvullen (139 euro) voordeliger dan repareren (>550 euro).

Jaarlijkse APK

 • 190.325 km

M'n Avantime heeft dit jaar de APK weer glansrijk doorstaan. Het enige punt dat "gerepareerd" moest worden was een fitting van het achterlicht, waardoor linksachter de helft slechts brandde.
Geen grote kostenpost en snel opgelost door de dealer.

Ook aan mooie dingen komt soms een eind

 • 192.235 km

Vandaag (15-11-2013) was een gedenkwaardige dag. In de reductie van het wagenpark moest helaas toch ook de Avantime verkocht worden. Met veel genoegen denk ik terug aan de afgelopen 4 jaar rijplezier.
Vanmiddag is m'n Avantime aan een reis van 1100 km naar Polen begonnen. Een Poolse Renault adept heeft zich over 'm ontfermd.
Mijn review houdt hiermee dus op.

4,3
 • Betrouwbaarheid
  4
 • Prestaties
  4
 • Comfort
  5
 • Kosten
  4
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (12)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens