Porsche Cayenne E-Hybrid Coupé (2022)

Porsche Cayenne E-Hybrid Coupé (2022)

UitvoeringCayenne E-Hybrid Coupé
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2024

Porsche Cayenne Coupé e-Hybrid (2022)

Omdat er van deze generatie Cayenne nog maar weinig gebruikersreviews te vinden zijn, besloot ik er zelf een te schrijven.
Sinds september 2024 ben ik de trotse eigenaar van een Porsche Cayenne Coupé e-Hybrid modeljaar 2022. Inmiddels heb ik bijna anderhalf jaar ervaring met de auto en is het tijd voor een terugblik.

Wat eraan voorafging…
De auto vóór de Porsche was een Audi SQ5 (FY) benzine uit 2018. Een fantastische auto met de 3.0 V6 motor, quattro, 8 traps ZF-bak en luchtvering. We hebben er veel plezier aan beleefd en in die periode geen noemenswaardige problemen gehad.

Toch begon de SQ5 vooral achterin wat krap te worden. Onze dochter werd groter en daarmee groeide ook de behoefte aan ruimte. De zoektocht naar een opvolger begon, met als uitgangspunten: opnieuw een SUV en minimaal een zescilinder. Lange tijd keek ik naar een Audi Q8 en Q7, totdat, nota bene, mijn vrouw een Porsche Cayenne opperde.

We zijn vervolgens langsgegaan bij de lokale Porsche dealer in Rotterdam. Na in verschillende uitvoeringen te hebben gezeten, bleek de Coupé versie onze voorkeur te hebben. Opvallend genoeg vond ik coupé SUV’s in het begin helemaal niet zo mooi maar blijkbaar kan liefde voor een design groeien.

De zoektocht
Mijn voorkeur ging uit naar een exemplaar van een officiële Porsche dealer in Duitsland: meer keuze en door de hybride aandrijving is de rest BPM een lachertje. Op een gegeven moment had ik twee interessante auto’s op het oog. In mijn beste steenkolen duits werd er over en weer gebeld met Duitse dealers.

In één van die twee, een karmijnrode Cayenne, heb ik zelfs een proefrit gemaakt tijdens onze vakantie naar Oostenrijk, omdat we er praktisch langsreden. Dat was meteen mijn eerste ervaring met de rijbeleving van een Cayenne. Dankzij een stukje Autobahn kon ik de auto goed testen en ik was direct verkocht. Na de proefrit gaf ik aan er na de vakantie op terug te komen maar helaas was deze auto een week later al verkocht.

Inmiddels had ik wel scherp welke opties voor mij essentieel waren:
• 18-voudig verstelbare sportstoelen
• Sportuitlaatsysteem
• PASM
• PDCC
• Achterasbesturing
• SportDesign-pakket
• Minimaal 21-inch wielen

Ook de tweede gevonden auto, in de buurt van Leipzig, bleek inmiddels verkocht. Een tegenvaller maar kort daarna verscheen er via Autoscout een nieuw zoekresultaat: een prachtig exemplaar, ditmaal in Nederland. De auto voldeed aan vrijwel al mijn wensen. Het enige ‘nadeel’ was dat hij niet bij een officiële Porsche dealer stond maar bij een gespecialiseerd autobedrijf in luxe voertuigen.

Ondanks dat bleef deze auto in mijn hoofd zitten. Het aanbod in Duitsland droogde wat op en deze Cayenne bleef maar terugkomen. Uiteindelijk toch een afspraak gemaakt om te kijken en te rijden en dat resulteerde in de aankoop.

De Auto
Anderhalve week later konden we de Porsche ophalen. Voor aflevering was de auto nog voorzien van een onderhoudsbeurt bij een Porsche specialist. Niets ten nadele van specialisten, maar achteraf had ik dit liever bij een officiële Porsche dealer laten doen, zeker omdat er nog enkele maanden Porsche Approved garantie op de auto zat (die door deze beurt waarschijnlijk is komen te vervallen).

Qua uitrusting is dit echter precies zoals ik hem wilde:
• 3.0 V6 e-Hybrid, systeemvermogen 462 pk / 700 Nm
• Exterieurkleur: Tiefschwarz metallic
• Interieur: Mojave Beige, volledig in het leder met carbon interieurpakket
• SportDesign pakket (hoogglans zwart)
• Sport Chrono pakket
• 18-voudig verstelbare sportstoelen met geheugen (bestuurder/bijrijder)
• Head-Up Display
• Soft Close
• Remote Parking Assist
• Comfort Access
• Homelink

De enige optie die ontbreekt is PDCC (Porsche Dynamic Chassis Control). Dat had de rijbeleving waarschijnlijk nog verder aangescherpt maar verder zit de auto zeer goed in de opties.

Rijden en bezit
In alle opzichten is dit uiteraard geen goedkope auto maar dat weet je wanneer je aan een Porsche begint. De rijbeleving is echter geweldig: elke rit begint nog steeds met een glimlach.

De elektrische actieradius is eerlijk gezegd beperkt. Op papier is dat iets van 42 km maar in de praktijk komt dit neer op ongeveer 33 km. De rijmodus die het meest wordt gebruikt is de hybride automodus; bij normaal gebruik en een opgeladen accu is de auto dan verrassend zuinig.
Het opladen doe ik soms aan de laadpaal en soms tijdens het rijden (Hybrid Charge of in Sport Plus modus). Het volledig opladen aan de paal duurt afhankelijk van de laadsnelheid zo’n 2 à 3 uur.

Het meest genieten doe ik in de Sport Plus modus, vooral op de autobahn. De Cayenne ligt zó goed op de weg dat het soms meer voelt als een snelle stationwagon dan als een grote, bijna 2500 kilo wegende SUV. Dankzij de luchtvering is het comfort daarnaast uitstekend. Op een vroege zondagochtend op de autobahn (A57) heb ik de topsnelheid getest: 267 km/h op de teller.

Onderhoud en ervaringen
Porsche Connect heb ik laten inregelen bij Porsche Centrum Rotterdam. Met de app kun je veel functies op afstand bedienen of inzien; absoluut een aanrader. Inmiddels is de auto daar ook in regulier onderhoud.

Er bleek nog een openstaande terugroepactie te zijn, bestaande uit twee software updates. Deze zijn kosteloos uitgevoerd.

Na ruim een jaar probleemloos rijden kreeg ik in november 2025 een foutmelding van de actieve achterspoiler. Normaal schuift deze uit boven de 90 km/h en weer in onder de 60 km/h, maar het automatisch inschuiven werkte niet meer.

In januari 2026 wordt dit verholpen bij Porsche. Dit blijkt een vaker voorkomend probleem bij de coupé, vermoedelijk veroorzaakt door verstopte waterafvoerleidingen, waardoor waterschade ontstaat in het besturingsmechanisme. Het complete mechanisme moet worden vervangen. Dit geintje gaat €2.250 inclusief btw kosten.

Omdat de Porsche Approved garantie inmiddels is verlopen, kan hier helaas geen aanspraak meer op worden gemaakt. Dat is balen maar niks aan te doen. Mogelijk overweeg ik na de reparatie opnieuw een Porsche Approved garantie af te sluiten, mits de auto zonder problemen door de 111-puntencheck komt.

Mijn conclusie tot nu toe is dat het een fijne veelzijdige auto is met meerdere karakters (afhankelijk van de rij modus) en uitstekende rij eigenschappen. Met name voor de langere (vakantie) ritten is dit een aanrader.