Porsche Boxster S (2000) #7
autoreview
Signalement
Uitvoering | Boxster S |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2000 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand bij aanschaf | 123.177 km |
KM-stand laatst | 144.498 km |
8 jaar Boxster-S ervaring.
- 144.498 km
Na 8 jaar ervaring met de Porsche Boxster S leek het me leuk een review te schrijven met nadruk op de kosten van de auto en de technische toestand. Maar ook komen een paar andere ervaringen kort aan bod.
In die 8 jaar is er net iets meer dan 20.000 km met de auto gereden. Dat is weinig, het is m'n 2e auto en ik heb 'm voor de hobby en rijd alleen met mooi weer ;-) Pekel ziet deze auto nooit, zonde! Ik ben er zuinig op en laat eerst de temperatuurmeter op 85 graden komen voordat het tempo omhoog gaat.
Auto is gekocht in 2011, was toen 3e hands en de 2e eigenaar heeft 'm geimporteerd uit Duitsland. Deze auto had omstreeks 2000 een vanaf-prijs van circa 72.000 euro. Ik betaalde in 2011 18.500 euro.
Er zaten een paar leuke dingen op bij aflevering, zoals een hardtop en GT3-velgen, witte knipperlichten, xenon lampen met sproeiers, leren bekleding, klima, becker radio/nav, 6-bak, sportstuur, rode remklauwen, witte tellers, een alarmsysteem en nog een paar dingen. Vooral die velgen zien er mooi uit. Die wielen zijn lekker dik.
De toestand werd nagezien voorafgaand aan de koop door MH in Peize en daar vond men het geheel aardig kloppend bij de prijs. Uiteraard werden er een paar kleine dingen gevonden, maar niks ernstigs. Ik kreeg 2 nieuwe voorremmen en blokken bij de aankoop.
De vorige eigenaar had in 2009 nog een hele operatie laten uitvoeren voor ruim 4000 euro, waaronder het vervangen van het vliegwiel, koppeling, een waterpomp, een warmtewisselaar en nog wat dingen. En: ook was er een occasion-motor geplaatst met, of bij, 103.000 km, à 1550 euro. Deze motor kan problemen hebben met het IMS-lager. Ik heb dat niet. Het is trouwens oplosbaar, maar kost wel iets van 2000 euro.
De auto kwam na aankoop in onderhoud bij Porsche Groningen. Ik vond 'm al vrij goed rijden en er bleek ook niet echt iets mis mee te zijn maar in de loop der jaren is er wel wat aan gebeurd. Lees maar mee, en niet schrikken. Porsches worden nooit goedkoop las ik laatst en de autoweek en dat is waar. Begin er niet aan, als je het onderhoud niet kunt betalen, waar dan krijg je spijt van de aankoop. Ik denk dat er regelmatig Porsches worden gekocht in een opwelling, waarbij er achterstallig onderhoud is, en de eerste beurt zo'n tegenvaller is dat de auto snel weer wordt doorverkocht, et cetera. Oppassen!
Terloops: in Groningen wordt uiteraard onderhoud gedaan volgens voorschrift van Porsche. Dat is niet goedkoop. Het kan echter wel goedkoper, er zijn garages waar ook goed werk wordt geleverd voor wat minder geld. In Nederland zijn er zover ik weet minstens 6 van deze garages waar je met vertrouwen heen kunt.
Ik ben begonnen met het plaatsen van een KN-luchtfilter. Dat kostte 60 euro. Natuurlijk wilde ik weten hoe snel de auto kon en ik haalde in Duitsland 263 km/h op de GPS waarbij de snelheidsmeter over de 270 aanwees. Daarbij voelde de auto niet heel strak, hieronder kunt u lezen wat er niet helemaal top was. Maar..... de motor maakte een prima indruk en dat bleek ook: er is in 8 jaar niets aan kapot gegaan.
Het eerste groot onderhoud vond plaats in 2013 bij kmstand 128.000. Er is veel gedaan: schakelmechaniek, uitlaatbevestiging, remschijven afdraaien, 2 draagarmen vóór, 6 bougies, 6 bobines, versnellingsbakolie, uitlijnen en een onderhoudsbeurt, en heel wat andere kleine dingen: 4545 euro. Kennelijk was er toch al een tijd geen echt onderhoud gedaan. Duur, maar ik was er van overtuigd dat het nodig was en de auto voelde een stuk beter aan. Wat aardig is: de garage vertelt van te voren wat de kosten worden, peilt serieus of de kosten betaald kunnen worden en is bereid zo nodig iets uit te stellen tot een later moment. Dit is heel sympatiek en men begrijpt goed dat niet iedereen met een Porsche over oneindig veel geld beschikt, en dat sommige dingen misschien wat gefaseerd moeten plaatsvinden.
Iets later viel de auto soms stil en moest de brandstofpomp worden vervangen en dat is een werkje: 728 euro. De auto werd vanwege een garantieregeling gratis opgehaald en naar de garage gebracht. Prima.
We zitten na 2 jaar op ruim 5000 euro.
In 2014 is de niet-werkende airco hersteld. 2 nieuwe radiateurs, een condensor, veel kleine deeltjes en werkloon: 2406 euro. Prettig dat het weer werkte.
Later in 2014 werden de 2 achterste draagarmen vervangen. Daar komt dan altijd uitlijnen bij. En een nieuwe accu. 1561 euro. Hierna reed de auto weer een stuk beter. Ik vond het al heel aardig maar nu werd de auto werkelijk strak en de besturing een stuk beter.
In 2016 werden de remschijven vóór vervangen. Ik had weliswaar bij de aanschaf nieuwe gekregen, maar er waren altijd trillingen. Er was van alles aan gedaan maar t werd nooit goed. Dus nieuwe, inclusief blokken en montage en wat kleine dingen 926 euro. Het trillen was daarna nagenoeg weg. Niet helemaal. Ik vermoed dat de wielen toch een beetje krom zijn of een hoogteslag hebben. Hier ga ik een gespecialiseerd bedrijf naar laten kijken.
Ook in 2016 een kleine beurt met remvloeistof verversen, en vier 'tyre-cradles'. 980 euro. Die cradles zijn dikke rubberen matten waar je de auto op kunt parkeren. De banden worden dan minder plat als je een tijd niet rijdt. Het werkt echt. In dezelfde periode heeft kwikfit 2 nieuwe voorbanden geplaatst voor circa 500 euro. Dit scheelde weer aanmerkelijk in de wegligging en besturing.
In 2017 een nieuwe handzender en herstel van de cabrio-bediening. 538 euro. Inmiddels verschijnen er kortingspercentages op de nota's van 20% en dat is omdat de auto een youngtimer is geworden. Dat is fijn. Straks nog iets meer over de garage zelf.
Later in 2017 moesten er 2 nieuwe schokbrekers vóór worden geplaatst. De originele zaten er nog op en de stalen stangen waren zo ver doorgeroest dat het gevaarlijk werd. Zo'n schokbreker kost per stuk 500 euro ex btw en er zitten steunlagers bij. Al met al 2198 euro. En ook hier plezierige kortingen.
Mocht u inmiddels hebben besloten nooit, maar dan ook nooit aan een Porsche te willen beginnen: lees nog maar even verder. Er is ook veel goeds te melden.
In 2018 waren de wiellagers achter aan de beurt en ook iets met remleidingen. Dat kostte 1648 euro. Dit was voelbaar in het rijden, de auto werd strakker.
En tenslotte in 2019 2 nieuwe achterbanden en een grote beurt voor 1865 euro. Met die nieuwe achterbanden was - eindelijk - de hele ophanging/banden/veren/remmen op regel. Ik heb de test op de A31 in Duitsland herhaald. De 250 werd weer makkelijk gehaald maar m'n vriendin werd bang, haha, dus deze keer geen 260+. Echter: deze keer was de auto bij die snelheid strak. Totaal anders dan de keer dat ik het probeerde net na de aanschaf. Geweldig.
Ik tel op en kom voor onderhoud uit op 18.000 euro in 8 jaar. Per jaar kostte de auto dus 2250 euro aan onderhoud. Dat is circa 1 euro per kilometer. Ik had vooraf geschat dat het 3000 euro per jaar zou worden. Een neef van me heeft een 993 en hij komt daar zo'n beetje op uit. Dus 't valt me nog mee. En ik vermoed dat de kosten de komende jaren wat lager worden want er zijn met name in het onderstel veel structurele dingen gedaan die nu wel weer een tijd meegaan.
De vraag is: was dat het waard. Ik denk van wel, en een deel van mijn motivatie hiervoor is subjectief, een deel objectief. De auto is in die 8 jaren steeds beter geworden en is nu op het niveau waarop Porsche het wil hebben. Alles wat nodig was is aan de beurt geweest. Hij voelt strak, rijdt heerlijk. Alles werkt. Het is een betrouwbare auto. Roest is er niet, hij ziet er na 19 jaar erg goed uit, binnen en buiten.
Dit is een hobby-auto die er steeds is geweest naast een gebruiksauto van het kaliber toyota/lexus. Ik heb het gevoel dat de boxster nooit meer weg zal gaan. Hij blijft tot het eind. Het is een enorm plezier om er in te rijden. Wegligging geweldig, geluid heel erg leuk, snel, super wegligging. Open dak. Leuke kleur ;-) Iedereen vindt 'm geinig en het is eigenlijk ook wel een vrij bescheiden model, voor Porsche-begrippen dan. Alle hedendaagse modellen zijn erg groot en luxe. Deze is nog een beetje basic.
Nadeel: hij is krap. Ik kan er 3 uur in rijden maar wordt dan wel stijf. Maar ook: praktisch. Je kunt gerust met 2 mensen en kampeerspullen op pad. En eerlijk gezegd vind ik de spiegelei-koplampen ook niet heel mooi, ik geef het toe. Maar 't went! En ach, als je er in zit, zie je ze niet.
De waarde van de auto is vermoedelijk niet gestegen in die 8 jaar, maar ik denk ook niet veel gedaald. Dus ja.... Ter vergelijking. Ik heb op een Lexus IS250 in 6 jaar 27.000 euro afgeschreven. En die auto was bij inruil gewoon nog perfect. Zo gaat dat bij nieuwe auto's. Reken het maar uit. Ik denk dat Porsches redelijk waardevast zijn.
Wegenbelasting vind ik niet zo'n punt. Verzekering valt me mee, verbruik meestal 1 op 10-11 en warempel bij 160 gewoon 1 op 9. Dat doet m'n toyota niet beter bij die snelheid.
Over de garage in Groningen: ik geloof dat men daar heel veel oude modellen in onderhoud heeft. Iedere keer als ik er ben staat er ook een 914/6, 993 of een F/G/H-model in de garage. Men is tegen iedere Porsche-eigenaar even vriendelijk en dat is prettig.
Is dit de ultieme Porsche voor mij? Ik had heel graag een G/H-model willen hebben uit midden jaren '70. Die vond ik het mooist en dat vind ik nog steeds. Ze worden nu heel erg duur. Maar komt er nog een keer eentje voorbij voor een redelijke prijs dan ga ik daar wellicht het trajekt mee in net als bij de Boxster, gewoon geleidelijk toewerken naar een goede staat. Alle andere 911-modellen doen me minder, behalve de 997. Inmiddels ben ik gewoon heel tevreden met de 986S.
Afsluitend: een Porsche hebben kan best, maar doe altijd een aankoopkeuring en als de toestand redelijk is, houd dan in je achterhoofd dat je pakweg 3000 euro per jaar moet kunnen uitgeven voor het onderhoud, naast de andere kosten. Dat is niet weinig. Maar je hebt heel veel plezier met zo'n auto en ik denk dat de afschrijving heel erg meevalt en dat is ook een punt om te overwegen.
Voor meer indrukken: op Autoweek (uit 16 oktober 2012) staat een leuke vergelijkende test tussen de Nissan Z350 en de Boxster-s.
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties5
- Comfort4
- Kosten3
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Porsche Boxster voor nog geen €10.000 - Liefhebber Gezocht

Deze drie open sportauto’s met zescilinder kun je voor 15.000 euro kopen

Porsche Boxster 2.5 – 1999 – 320.723 km - Klokje Rond

Occasion koopadvies: Betaalbare Porsche 911, Boxster of Cayman

Occasion Test: Nissan 350Z (2003) - Porsche Boxster S (2002)
